Schnitzels zelf paneren met stap voor stap uitleg – Lekker schnitzel, horen we je zeggen. Mogen we raden? Je denkt aan prachtige gepaneerd vlees van de slager om de hoek. Beantwoord je dit met ‘ja’, dan moet je zeker verder lezen. Beantwoord je dit met nee, dan moet je ook even verder lezen, want hierover valt altijd nog van alles te ontdekken. Zelf je schnitzel paneren is een klusje van hooguit 10 minuten, maar het geeft je wel de kans je eigen stukje vlees te kiezen. Ga je voor kip, kalf of toch varken, de keus is helemaal aan jou.
Varken, kip, kalkoen of toch kalf?
De bekendste schnitzel is wel die van varkensvlees, maar ook kip, kalkoen of kalfsvlees kan heel goed. Kalfsvlees is vaak wat duurder, maar wel iets malser dan bijvoorbeeld varkensvlees. In een schnitzel zit over het algemeen maar weinig vet en hij moet daarom ook maar kort gebakken worden, anders wordt het vlees snel te droog.
Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst
Zelf schnitzels paneren is makkelijk én lekkerder. Ontdek hoe jij thuis zo'n perfect krokant korstje maakt, stap voor stap.
Een aantal varianten op een rij:
De Wiener Schnitzel is een gepaneerde kalfs- of varkensschnitzel. Om die te paneren wordt hij eerst door de bloem, dan door ei (verdund met wat melk) en vervolgens door broodkruim of paneermeel gehaald. Traditioneel wordt de Wiener schnitzel geserveerd met een schijfje of partje citroen.
De Kaasschnitzel is een schnitzel, bedekt met gesmolten kaas. Hiervoor kun je zowel de kip- of kalkoenschnitzel als de varkens- en kalfsschnitzel gebruiken.
De Peper-Roomschnitzel kan ook met kip-, kalkoen-, varkens- of kalfsvlees gemaakt worden. Die schnitzel wordt dan geserveerd met een peperroomsaus.
De Holsteiner schnitzel is een schnitzel, overgoten met gebakken ei, ui en kappertjes. Weer zijn alle vleessoorten mogelijk en dit is een Berlijnse specialiteit.
De Parijse Schnitzel is een versoberde Wiener schnitzel. Hij wordt niet gepaneerd, maar wel door bloem en ei gehaald om ze vervolgens mooi bruin te bakken.
Knoflookschnitzel met een warme knoflooksaus
Edelweiss schnitzel met satésaus en ananas
Tiroler schnitzel met champignons en kaas
Kufsteiner schnitzel met ham, kaas en ui
Schnitzel Alpe d’Huez met camembert en zoete cranberrysaus
Beierse schnitzel met ham, ananas en kaas
Barneveldse schnitzel met spek, ei en kruidenkaas
Salzburger schnitzel met champignons, ham en tomaat
Boeren schnitzel met champignons en ui
Alpenschnitzel met kaas, ui en tomaat
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.
Een echte Wiener schnitzel is een schnitzel van kalfsvlees. Een varkensschnitzel kan wel, maar heet dan een Schnitzel Wiener Art. En is dus geen Wiener Schnitzel. Overigens wordt een echte Wiener Schnitzel alleen met zout bestrooid, geen peper, net als met de Coteletta Milanese, ook daar geen peper……
Dank voor deze interessante aanvulling Gerard.
Wij hebben dit geprobeerd en kopen nu nooit meer gepaneerde schnitzels. Het zelf paneren is echt wel even werk, maar echt veel lekkerder. Dankjewel voor het recept.
Zelf maken is altijd lekkerder Esther, en er staat heel veel om zelf te maken op Lekker Tafelen
Goede uitleg over het paneren en bakken.
Enig puntje is wel dat in de Duitse keuken een Wienerschnitzel altijd kalfsvlees is!
Anders heet het Wiener art.
Is een belangrijk puntje voor mensen die geen varkensvlees eten
Dank Tim! En inderdaad de Wienerschnitzel is altijd kalfsvlees.
Ha, een Holsteiner Schnitzel wordt best veel in Berlijn gegeten, maar is geen Berlijse specialiteit. De Schnitzel komt, de naam zegt het al oorspronkelijk uit Sleeswijk-Holsteinn, ten noorden van Hamburg.
Beste Gerard, Schijnbaar zijn er verschillende verhalen over de herkomst van de naam van de Holsteiner schnitzel, het verhaal dat mij bekend is, is die van een Duitse diplomaat met de naam Friedrich August von Holstein. Deze heer had klaarblijkelijk altijd haast en vroeg daarom zijn voor- en hoofd gerecht in één keer Zo ontstond de combinatie van het gebakken ei, de kappertjes en de schnitzel. Dit alles zou zich hebben afgespeeld in een restaurant Borghardt in Berlijn. Maar goed ik ben er zelf niet bij geweest 😉 dus naar de echte herkomst zal het altijd gissen blijven.