Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Schol, 3 keer zomers genieten van een vers scholletje

Schol, 3 keer zomers genieten van een vers scholletje. De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Schoonmaken en lekker smullen, dus!

0 6.546

Schol, 3 keer zomers genieten van een vers scholletje – Met alle (veelal gekweekte) vissen zoals de Pangasius en de Tilapia die tegenwoordig volop in de supermarkt te krijgen zijn zou je hem bijna vergeten, onze Noordzee schol. Tijd om eens wat meer aandacht te besteden aan deze oerhollandse platvis, want de Noordzee zit weer vol met deze mooie platvis met de oranje vlekken.

MSC cerficaat

De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee en weinig bijvangst heeft. Een verantwoorde keuze dus, zeker als je bedenkt dat deze vis niet over de halve wereld getransporteerd moet worden voordat hij op je bord ligt. Lees hier meer.

Platvis

Een schol is een platvis en leeft op de bodem van de zee. Hij is vooral ‘s nachts actief en graaft zich overdag in het zand in. Voorheen werd er vooral gevist met de boomkor waarbij een net door een boom (metalen buis) aan de bovenkant wordt opengehouden en onderaan verzwaard is met ijzers. De vissen schrikken op als het net over de bodem schraapt en zwemmen zo het net in. Omdat deze manier van vissen een zware belasting voor de zeebodem is wordt er steeds vaker overgestapt op andere manieren van vissen zoals met behulp van het twinrigtuig of de snurrevaad/snorders methode, vangmethodes die milieuvriendelijker zijn.

Leefgebied

De schol leeft onder andere in de Noordelijke Atlantische zee, de Noordzee en Oostzee en is zeer algemeen in de Nederlandse kustwateren. Daarnaast wordt de schol ook in de Oosterschelde en de Grevelingen gevangen. In de winter migreert de schol naar het zuiden om in januari en februari te paaien. Deze maanden moet je de schol met rust laten, ze zijn mager en de smaak is minder. Maar vooral omdat de visstand dan in gevaar kan komen.

Jonge schollen

De jonge schollarven laten zich vanuit het zuiden met de getijdestroom meenemen richting het noorden en groeien grotendeels op in de Waddenzee, waar zij van een normaal zwemmend visje na een week of zes op hun zijkant “vallen”. Het ene oog zich verplaatst naar de rechterkant, de bek maakt een draai en de platvis is geboren. Na twee tot drie jaar, wanneer de schol ongeveer 20 centimeter is voegt hij zich bij de oudere schollen die dieper leven op een diepte tussen de 10 en 50 meter. Mag hij dan al gevangen worden? Nee, want als een schol korter is dan 27 centimeter dan is hij ondermaats, wordt hij toch meegenomen dan is de visser strafbaar.

Waar vroeger zeker 1 keer per week een scholletje op ons bord lag worden nu veel van onze schollen geëxporteerd naar Italië, gevolgd door Duitsland en Engeland (denk aan de fish and chips). Zonde, want een heerlijke vis, makkelijk te bereiden en duurzaam.

Trek gekregen? Hier vind je wat ideeën om je schol te bereiden:

Schol op de huid gebakken

Werkelijk de makkelijkste manier om een schol te bereiden is hem puur, in zijn geheel, op de huid, in de pan te doen. Niets eerst even door de bloem, maar proef de vis eens zoals hij werkelijk is en je zult zien, meer dan een citroentje heeft hij verder niet nodig. Wel is het belangrijk een goede maat pan te gebruiken, een flinke schol die half uit de pan ligt zal niet gelijkmatig garen.

Vraag je visboer de vis schoon te maken. Wil je het zelf doen, snijd dan de kop eraf, knip met een schaar de vinnen eraf en maak de buikholte goed schoon (ik haal nooit de staart eraf want daarmee kan ik hem goed omdraaien). Was de vis altijd goed onder stromend water zodat ook achtergebleven bloed wegspoelt. Dep droog met keukenpapier.

schol schoonmaken

 • schol met huid
 • citroen
 • klontje boter
 • (olijf)olie

Doe een klontje boter met een scheut olie in de pan en laat heet worden. Leg de schol in de pan, draai het vuur wat lager en bak beide zijden ongeveer 5 minuten. Knijp wat citroensap over de vis uit en leg nog een extra partje citroen bij de schol.

Scholrolletjes met lamsoor (6 rolletjes)

Lamsoor is een plant die groeit op kwelders, de gebieden die regelmatig overstroomd worden met zout water. Een prachtige zilte groente die perfect past bij een mooie schol. Lamsoor is verkrijgbaar bij de visboer, in de supermarkt zal het je niet zo snel lukken. Geen lamsoor voor handen, gebruik dan wilde spinazie.

Schol lamsoorVraag de visboer de schol te fileren, maar wil je zelf eens een poging wagen kijk dan eens hier.

 • oven op 180 graden
 • 6 soufflévormpjes
 • keukenmachine met mes
 • 2 schollen, gefileerd (8 filets)
 • 2 eiwitten
 • 150 ml slagroom
 • 2 flinke handen lamsoor, gewassen en de dikke stelen verwijderd
 • 1 sjalot, gesnipperd
 • boter
 • peper en zout

Roerbak de lamsoor met het sjalotje en breng op smaak met peper. Geen zout, de lamsoor is van nature al wat zout. Haal van het vuur en leg het mengsel even in een zeef om het grootste deel van het vocht eruit te halen.

Plet 6 scholfilets licht door er huishoudfolie op te leggen en wat plat te slaan met de brede kant van een groot mes. Beboter de soufflévormpjes en leg de scholfilets met de graatkant naar buiten rondom tegen de buitenkant. Doe de twee laatste scholfilets in de keukenmachine samen met de eiwitten en de room, een snufje peper en wat zout. Laat kort draaien, je zult zien dat het een soort dikke pasta wordt. Verdeel de lamsoor in 6 porties en druk deze voorzichtig onderin de soufflévormpjes. Schep hier het roommengsel boven op en zet 15 minuten in de oven.

Haal de schol uit de vormpjes door een bord omgedraaid op het vormpje te zetten en kan alles om te keren. Omdat het rolletje nog wat vocht verliest kan je dit beter eerst op een ander bordje doen, waarna je het rolletje pas daarna op het uiteindelijke bord plaatst. Garneer bijvoorbeeld met worteltjes en krieltjes.

Schol met een tapenade-korstje (4 personen)

Scholfilet met een tapenade-korstje Dit is een versie met een tomatentapenade, maar dit kan je natuurlijk ook eens proberen met een basilicumpesto. Ligt er maar net aan wat je in huis hebt.

 • oven op 180 graden
 • kleine ovenschaal
 • keukenmachine met mes
 • 4 scholfilets ( online bestellen )
 • 6 zongedroogde tomaten
 • 1 el kappertjes
 • 1 el olijven
 • 1 teentje knoflook
 • paar takjes tijm, alleen de blaadjes
 • 25 gram parmezaanse kaas, geraspt
 • olijfolie

Doe alles behalve de scholfilets in de keukenmachine en maal alles fijn. Voeg langzaam wat druppels olijfolie toe zodat de tapenade smeuïg wordt. Wrijf de scholfilets in met de tapenade en leg ze in de ovenschaal en doe de schaal 15 minuten in de hete oven. Salade erbij en klaar.

Dit zijn maar een paar gerechten die je met een schol kan maken. Kijk ook eens hoe je een gebakken scholfilet met een magere bieslookdressing maakt of een lekkere scholsandwich met Parmezaanse kaas en verse kruiden. Gezond, lekker, makkelijk, ik zeg: gewoon weer één keer per week op tafel deze prachtige vis!

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer