Schol – Met alle (vaak gekweekte) vissen zoals de Pangasius en de Tilapia die tegenwoordig volop in de supermarkt te krijgen zijn zou je hem bijna vergeten, onze Noordzee schol. Tijd om eens wat meer aandacht te besteden aan deze oer-Hollandse platvis, want de Noordzee zit weer vol met deze mooie platvis met de oranje vlekken.
MSC cerficaat
De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee en weinig bijvangst heeft. Een verantwoorde keuze dus, zeker als je bedenkt dat deze vis niet over de halve wereld getransporteerd moet worden voordat hij op je bord ligt. Lees hier meer.
Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee
Platvis
Een schol is een platvis en leeft op de bodem van de zee. Hij is vooral in de nacht actief en graaft zich overdag in het zand in. Vroeger werd er vooral gevist met de boomkor waarbij een net door een boom (metalen buis) aan de bovenkant wordt opengehouden en onderaan verzwaard is met ijzers. De vissen schrikken op als het net over de bodem schraapt en zwemmen zo het net in. Omdat deze manier van vissen een zware belasting voor de zeebodem is wordt er steeds vaker overgestapt op andere manieren van vissen zoals met behulp van het twinrigtuig of de snurrevaad/snorders methode, vangmethodes die milieuvriendelijker zijn.
Leefgebied
De schol leeft onder andere in de Noordelijke Atlantische zee, de Noordzee en Oostzee en is zeer algemeen in de Nederlandse kustwateren. Daarnaast wordt de schol ook in de Oosterschelde en de Grevelingen gevangen. In de winter migreert de schol naar het zuiden om in januari en februari te paaien. Deze maanden moet je de schol met rust laten, ze zijn mager en de smaak is minder. Maar vooral omdat de visstand dan in gevaar kan komen.
Jonge schollen
De jonge schollarven laten zich vanuit het zuiden met de getijdenstroom meenemen richting het noorden en groeien grotendeels op in de Waddenzee, waar zij van een normaal zwemmend visje na een week of zes op hun zijkant “vallen”. Het ene oog zich verplaatst naar de rechterkant, de bek maakt een draai en de platvis is geboren. Na twee tot drie jaar, wanneer de schol ongeveer 20 centimeter is voegt hij zich bij de oudere schollen die dieper leven op een diepte tussen de 10 en 50 meter. Mag hij dan al gevangen worden? Nee, want als een schol korter is dan 27 centimeter dan is hij ondermaats, wordt hij toch meegenomen dan is de visser strafbaar.
Waar vroeger zeker 1 keer per week een scholletje op ons bord lag worden nu veel van onze schollen geëxporteerd naar Italië, gevolgd door Duitsland en Engeland (denk aan de fish and chips). Zonde, want schol is een heerlijke vis, makkelijk te bereiden en duurzaam.
Trek gekregen? Hier vind je wat ideeën om verse schol te bereiden:
Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)
Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.
Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker
Even lekker een schol bakken is gewoon echt lekker. Op de huid bakken in een royale pan en binnen 15 minuten smul jij van Nederlandse vis.
Recepten met verse schol
Gepocheerde schol met dragonsaus
Kook als een chef en verwen je tafelgenoten met een luxe maar toch makkelijk te maken gepocheerde schol met dragonsaus.
Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika
Schol uit onze eigen Noordzee is op z'n best in voorjaar en zomer. Maak dan eens deze scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika.
Scholrolletjes met lamsoor
Verrassen aan tafel? Dat gaat lukken met deze scholrolletjes met lamsoor. Je proeft de sfeer van de vissersdorpen in dit unieke gerechtje.
Scholrolletjes met Dijonaisesaus
Variëren met vis is makkelijker dan je denkt! Deze scholrolletjes met dijonaisesaus zijn een lust voor het oog en ze smaken geweldig.
Gebakken schol filet met wijn-citroensaus
Schol is lekker, goedkoop en makkelijk. Deze gebakken schol filet met wijn-citroensaus is snel klaar en past zowel door de week als bij een etentje.
Gegratineerde schol rolletjes uit de oven
Deze gegratineerde schol rolletjes uit de oven hebben een heerlijk krokant korstje met peterselie, citroen en Parmezaanse kaas. Zó gemaakt bovendien!
Scholsandwich met Parmezaanse kaas en verse kruiden
Gegratineerde vis op z'n best. Een scholsandwich met Parmezaan en verse kruiden uit de oven staat in 20 minuutjes op tafel.
Vis
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!