• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, mei 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

Noordzee schol is MSC gecertificeerd

Marlene Stolte door Marlene Stolte
in Specials
0
0
Gebakken schol

Schol – Met alle (vaak gekweekte) vissen zoals de Pangasius en de Tilapia die tegenwoordig volop in de supermarkt te krijgen zijn zou je hem bijna vergeten, onze Noordzee schol. Tijd om eens wat meer aandacht te besteden aan deze oer-Hollandse platvis, want de Noordzee zit weer vol met deze mooie platvis met de oranje vlekken.

MSC cerficaat

De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee en weinig bijvangst heeft. Een verantwoorde keuze dus, zeker als je bedenkt dat deze vis niet over de halve wereld getransporteerd moet worden voordat hij op je bord ligt. Lees hier meer.

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

Platvis

Een schol is een platvis en leeft op de bodem van de zee. Hij is vooral in de nacht actief en graaft zich overdag in het zand in. Vroeger werd er vooral gevist met de boomkor waarbij een net door een boom (metalen buis) aan de bovenkant wordt opengehouden en onderaan verzwaard is met ijzers. De vissen schrikken op als het net over de bodem schraapt en zwemmen zo het net in. Omdat deze manier van vissen een zware belasting voor de zeebodem is wordt er steeds vaker overgestapt op andere manieren van vissen zoals met behulp van het twinrigtuig of de snurrevaad/snorders methode, vangmethodes die milieuvriendelijker zijn.

Leefgebied

De schol leeft onder andere in de Noordelijke Atlantische zee, de Noordzee en Oostzee en is zeer algemeen in de Nederlandse kustwateren. Daarnaast wordt de schol ook in de Oosterschelde en de Grevelingen gevangen. In de winter migreert de schol naar het zuiden om in januari en februari te paaien. Deze maanden moet je de schol met rust laten, ze zijn mager en de smaak is minder. Maar vooral omdat de visstand dan in gevaar kan komen.

Jonge schollen

De jonge schollarven laten zich vanuit het zuiden met de getijdenstroom meenemen richting het noorden en groeien grotendeels op in de Waddenzee, waar zij van een normaal zwemmend visje na een week of zes op hun zijkant “vallen”. Het ene oog zich verplaatst naar de rechterkant, de bek maakt een draai en de platvis is geboren. Na twee tot drie jaar, wanneer de schol ongeveer 20 centimeter is voegt hij zich bij de oudere schollen die dieper leven op een diepte tussen de 10 en 50 meter. Mag hij dan al gevangen worden? Nee, want als een schol korter is dan 27 centimeter dan is hij ondermaats, wordt hij toch meegenomen dan is de visser strafbaar.

Waar vroeger zeker 1 keer per week een scholletje op ons bord lag worden nu veel van onze schollen geëxporteerd naar Italië, gevolgd door Duitsland en Engeland (denk aan de fish and chips). Zonde, want schol is een heerlijke vis, makkelijk te bereiden en duurzaam.

Trek gekregen? Hier vind je wat ideeën om verse schol te bereiden:

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker

Even lekker een schol bakken is gewoon echt lekker. Op de huid bakken in een royale pan en binnen 15 minuten smul jij van Nederlandse vis.

platvis fileren

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Recepten met verse schol

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika
Visgerechten

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika

Schol uit onze eigen Noordzee is op z'n best in voorjaar en zomer. Maak dan eens deze scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika.

Scholrolletjes met lamsoor
Visgerechten

Scholrolletjes met lamsoor

Verrassen aan tafel? Dat gaat lukken met deze scholrolletjes met lamsoor. Je proeft de sfeer van de vissersdorpen in dit unieke gerechtje.

Scholrolletjes met Dijonaisesaus
Visgerechten

Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Variëren met vis is makkelijker dan je denkt! Deze scholrolletjes met dijonaisesaus zijn een lust voor het oog en ze smaken geweldig.

gebakken schol filet
Visgerechten

Gebakken schol filet met wijn-citroensaus

Schol is lekker, goedkoop en makkelijk. Deze gebakken schol filet met wijn-citroensaus is snel klaar en past zowel door de week als bij een etentje.

gegratineerde schol rolletjes
Visgerechten

Gegratineerde schol rolletjes uit de oven

Deze gegratineerde schol rolletjes uit de oven hebben een heerlijk krokant korstje met peterselie, citroen en Parmezaanse kaas. Zó gemaakt bovendien!

Scholsandwich met Parmezaanse kaas en verse kruiden
Visgerechten

Scholsandwich met Parmezaanse kaas en verse kruiden

Gegratineerde vis op z'n best. Een scholsandwich met Parmezaan en verse kruiden uit de oven staat in 20 minuutjes op tafel.

Vis

Vis

Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!

Tags: Vis - Verse visVis - Verse Vis - PlatvisZomer
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten
Specials

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs
Specials

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette
Specials

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Kwark
Specials

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Klassieke eiersaus voor asperges
Saus

Klassieke eiersaus voor asperges

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Recept in de picture

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Check het recept of lees de info
Asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Handige kooktips

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Hard of zacht gekookt? Eieren koken lijkt makkelijk, maar hoe kook je het voor jou perfecte ei? Hier vind je de kooktijden en handige tips.

Check het recept of lees de info
hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen