Schol – Met alle (vaak gekweekte) vissen, zoals de Pangasius en de Tilapia, die tegenwoordig volop in de supermarkt te krijgen zijn, zou je hem bijna vergeten, de Noordzee schol. Tijd om eens wat meer aandacht te besteden aan die oer-Hollandse vis, want de Noordzee zit weer vol met die mooie platvis met de oranje vlekken.
MSC gecertificeerde vis
De schol is een van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd. Er wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee, met zo weinig mogelijk bijvangst. Een verantwoorde keuze dus, zeker als je bedenkt dat de vis niet over de halve wereld getransporteerd hoeft te worden voordat hij op je bord ligt. Lees hier meer.
Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee
Schollen zijn platvissen
Een schol is een platvis en leeft op de bodem van de zee. Hij is vooral in de nacht actief en graaft zich overdag in het zand in. Vroeger werd er vooral gevist met de boomkor waarbij een net door een boom (metalen buis) aan de bovenkant wordt opengehouden en onderaan verzwaard is met ijzers. De vissen schrikken op als het net over de bodem schraapt en zwemmen zo het net in. Omdat die manier van vissen een zware belasting voor de zeebodem is, wordt er steeds vaker overgestapt op andere manieren van vissen, zoals met behulp van het twinrigtuig of de snurrevaad/snorders methode. Dat zijn vangmethodes die milieuvriendelijker zijn.
Het leefgebied van de vis
De schol leeft onder andere in de Noordelijke Atlantische zee, de Noordzee en Oostzee en is heel algemeen in de Nederlandse kustwateren. Daarnaast wordt de schol ook in de Oosterschelde en de Grevelingen gevangen. In de winter migreert de schol naar het zuiden, om in januari en februari te paaien. Die maanden moet je de vis met rust laten, ze zijn mager en de smaak is minder. Maar vooral omdat de visstand dan in gevaar kan komen.
Jonge schollen
De jonge schollarven laten zich vanuit het zuiden met de getijdenstroom meenemen richting het noorden. Ze groeien grotendeels op in de Waddenzee, waar zij van een normaal zwemmend visje, na een week of zes op hun zijkant “vallen”. Het ene oog zich verplaatst naar de rechterkant, de bek maakt een draai en de platvis is geboren. Na twee tot drie jaar, als de vis ongeveer 20 centimeter is, voegt hij zich bij de oudere schollen, die dieper leven op een diepte tussen de 10 en 50 meter. Mag hij dan al gevangen worden? Nee, want als een schol korter is dan 27 centimeter dan is hij ondermaats. Wordt hij toch meegenomen, dan is de visser strafbaar.
Waar vroeger zeker een keer per week een scholletje op ons bord lag, worden nu veel van onze schollen geëxporteerd naar Italië, gevolgd door Duitsland en Engeland (denk aan de fish-and-chips). Zonde, want schol is een heerlijke vis, makkelijk klaar te maken en duurzaam.
Trek gekregen? Hier vind je wat ideeën om verse schol klaar te maken:
Schol bakken; puur, eenvoudig en vooral erg lekker
Even lekker een schol bakken is gewoon echt lekker. Op de huid bakken in een royale pan en binnen 15 minuten smul jij van Nederlandse vis.
Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)
Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.
Recepten met verse schol
Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
Aan de slag met lokale vis is leuk. Gebakken scholfilet met tartaarsaus is een makkelijk recept om te maken en staat in 15 minuten op tafel.
Aspergestamppot met gebakken schol; seizoensgebonden topper!
Pak uit als een topchef met dit seizoensgebonden topgerecht. Aspergestamppot met gebakken schol is een culinair toppertje!
Gepocheerde schol met dragonsaus
Kook als een chef en verwen je tafelgenoten met een luxe maar toch makkelijk te maken gepocheerde schol met dragonsaus.
Scholrolletjes met lamsoor
Verrassen aan tafel? Dat gaat lukken met deze scholrolletjes met lamsoor. Je proeft de sfeer van de vissersdorpen in dit unieke gerechtje.
Scholrolletjes met Dijonaisesaus
Variëren met vis is makkelijker dan je denkt! Deze scholrolletjes met dijonaisesaus zijn een lust voor het oog en ze smaken geweldig.
Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika
Schol uit onze eigen Noordzee is op z'n best in voorjaar en zomer. Maak dan eens deze scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika.
Gebakken schol filet met wijn-citroensaus
Schol is lekker, goedkoop en makkelijk. Deze gebakken schol filet met wijn-citroensaus is snel klaar en past zowel door de week als bij een etentje.
Gegratineerde schol rolletjes uit de oven
Deze gegratineerde schol rolletjes uit de oven hebben een heerlijk krokant korstje met peterselie, citroen en Parmezaanse kaas. Zó gemaakt bovendien!
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.