• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 8, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

Noordzee schol is MSC gecertificeerd

door Marlene Stolte
in Specials
0
0
Gebakken schol

Schol – Met alle (vaak gekweekte) vissen zoals de Pangasius en de Tilapia die tegenwoordig volop in de supermarkt te krijgen zijn zou je hem bijna vergeten, onze Noordzee schol. Tijd om eens wat meer aandacht te besteden aan deze oer-Hollandse platvis, want de Noordzee zit weer vol met deze mooie platvis met de oranje vlekken.

MSC cerficaat

De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) is een keurmerk voor visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee en weinig bijvangst heeft. Een verantwoorde keuze dus, zeker als je bedenkt dat deze vis niet over de halve wereld getransporteerd moet worden voordat hij op je bord ligt. Lees hier meer.

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

Platvis

Een schol is een platvis en leeft op de bodem van de zee. Hij is vooral in de nacht actief en graaft zich overdag in het zand in. Vroeger werd er vooral gevist met de boomkor waarbij een net door een boom (metalen buis) aan de bovenkant wordt opengehouden en onderaan verzwaard is met ijzers. De vissen schrikken op als het net over de bodem schraapt en zwemmen zo het net in. Omdat deze manier van vissen een zware belasting voor de zeebodem is wordt er steeds vaker overgestapt op andere manieren van vissen zoals met behulp van het twinrigtuig of de snurrevaad/snorders methode, vangmethodes die milieuvriendelijker zijn.

Leefgebied

De schol leeft onder andere in de Noordelijke Atlantische zee, de Noordzee en Oostzee en is zeer algemeen in de Nederlandse kustwateren. Daarnaast wordt de schol ook in de Oosterschelde en de Grevelingen gevangen. In de winter migreert de schol naar het zuiden om in januari en februari te paaien. Deze maanden moet je de schol met rust laten, ze zijn mager en de smaak is minder. Maar vooral omdat de visstand dan in gevaar kan komen.

Jonge schollen

De jonge schollarven laten zich vanuit het zuiden met de getijdenstroom meenemen richting het noorden en groeien grotendeels op in de Waddenzee, waar zij van een normaal zwemmend visje na een week of zes op hun zijkant “vallen”. Het ene oog zich verplaatst naar de rechterkant, de bek maakt een draai en de platvis is geboren. Na twee tot drie jaar, wanneer de schol ongeveer 20 centimeter is voegt hij zich bij de oudere schollen die dieper leven op een diepte tussen de 10 en 50 meter. Mag hij dan al gevangen worden? Nee, want als een schol korter is dan 27 centimeter dan is hij ondermaats, wordt hij toch meegenomen dan is de visser strafbaar.

Waar vroeger zeker 1 keer per week een scholletje op ons bord lag worden nu veel van onze schollen geëxporteerd naar Italië, gevolgd door Duitsland en Engeland (denk aan de fish and chips). Zonde, want schol is een heerlijke vis, makkelijk te bereiden en duurzaam.

Trek gekregen? Hier vind je wat ideeën om verse schol te bereiden:

platvis fileren

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker

Even lekker een schol bakken is gewoon echt lekker. Op de huid bakken in een royale pan en binnen 15 minuten smul jij van Nederlandse vis.

Recepten met verse schol

gepocheerde schol met dragonsaus
Visgerechten

Gepocheerde schol met dragonsaus

Kook als een chef en verwen je tafelgenoten met een luxe maar toch makkelijk te maken gepocheerde schol met dragonsaus.

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika
Visgerechten

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika

Schol uit onze eigen Noordzee is op z'n best in voorjaar en zomer. Maak dan eens deze scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika.

Scholrolletjes met lamsoor
Visgerechten

Scholrolletjes met lamsoor

Verrassen aan tafel? Dat gaat lukken met deze scholrolletjes met lamsoor. Je proeft de sfeer van de vissersdorpen in dit unieke gerechtje.

Scholrolletjes met Dijonaisesaus
Visgerechten

Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Variëren met vis is makkelijker dan je denkt! Deze scholrolletjes met dijonaisesaus zijn een lust voor het oog en ze smaken geweldig.

gebakken schol filet
Visgerechten

Gebakken schol filet met wijn-citroensaus

Schol is lekker, goedkoop en makkelijk. Deze gebakken schol filet met wijn-citroensaus is snel klaar en past zowel door de week als bij een etentje.

gegratineerde schol rolletjes
Visgerechten

Gegratineerde schol rolletjes uit de oven

Deze gegratineerde schol rolletjes uit de oven hebben een heerlijk krokant korstje met peterselie, citroen en Parmezaanse kaas. Zó gemaakt bovendien!

Scholsandwich met Parmezaanse kaas en verse kruiden
Visgerechten

Scholsandwich met Parmezaanse kaas en verse kruiden

Gegratineerde vis op z'n best. Een scholsandwich met Parmezaan en verse kruiden uit de oven staat in 20 minuutjes op tafel.

Vis

Vis

Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!

Tags: Vis - Verse visVis - Verse Vis - PlatvisZomer
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Vijfschaft
Hoofdgerecht

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Wel eens gehoord van vijfschaft? Dit is een Utrechts streekgerecht, met aardappel, winterpeen, ui, appel, bruine bonen en rookworst en spek.

Check het recept of lees de info
Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Rode kool stamppot met appel en ananas

Rode kool stamppot met appel en ananas

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Connie Derks op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Esther Di Luca op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Petra op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Connie Derks op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen