• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap

door Redactie
in Specials
sinaasappel - citrus - recept - recepten
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Sinaasappel, bij het woord alleen dromen we van boomgaarden in landen waar het warmer is als hier. We zien beelden van volle bomen en wie ze zelf heeft kunnen bewonderen weet hoe mooi dat beeld is. Ben je er niet geweest, dan ken je die beelden waarschijnlijk uit de te mooie commercials van fabrikanten die één of ander sapje promoten. Hierbij heb ik het over meerdere namen die we hier maar niet gaan noemen. Het GEZONDE beeld dat we hebben van citrus wordt maar al te graag misbruikt. Vanuit het Lekker Tafelen team willen we je in deze special graag inspireren met andere, wel verse, ideeën om de gezonde vruchten te gebruiken in je keuken.

Sinaasappel en het Zwitserleven gevoel

Sinaasappelen. Een fruitschaal vol verse sinaasappelen. Menig gezin pronkt met een overvolle schaal. Je krijgt er een fijn gevoel van, en het straalt een gezond leven uit. Het Zwitserleven gevoel zeg maar. Heb je er ook al eens over nagedacht wat je dan op die fruitschaal hebt liggen? Net als met vele andere fruitsoorten is de sinaasappel er in verschillende rassen. De meeste verkopers maken echter niet meer onderscheidt dan Hand- en Perssinaasappelen. Oh, soms maken ze er ook nog een combinatie van. We laten je in het kort zien wat er zoal aangeboden wordt.

  • De Navel is er vooral in November en December. Meestal uit Spanje, maar ook uit Amerika, Afrika of Australië. Het is de meest zoete handsinaasappel die we kennen.
  • De Navelina is er eerder. Vanaf oktober koop je Spaanse navelina’s. De eerst aangeboden, en dus ook eerst geoogste, navelina’s zijn wat zuur. Kom je verder in het seizoen dan krijg je een beduidend zoetere sinaasappel.
  • De Navellate heeft het al in de naam. LATE! Het is een laat ras en staat bekend om zn vele sap. Dit ras is verkrijgbaar van januari tot mei.
  • De Salustina wordt de hele winter aangeboden en vaak als perssinaasappel. Niet alleen uit Spanje, maar ook vanuit Marokko.
  • Valencia Late. Iets minder zoet, en vaak aangeboden als perssinaasappel. Deze sinaasappel wordt werkelijk overal verbouwt en is ook het hele jaar door verkrijgbaar. Ook een wat groene variant kom je vaak tegen bij Turkse groentewinkels. Ze staan bekend om de grote hoeveelheid sap per vrucht.

Tip: Perssinaasappelen geven meer sap als je ze perst op kamertemperatuur. De schil wordt soepeler wat het persen makkelijker maakt.

Slechts een deel op de fruitschaal bewaren

De fruitschaal is de plaats waar sinaasappelen het meest bewaard worden. Let er echter op dat het in je kamer zo’n 20 graden is. Je verkort dan ook de houdbaarheid aanmerkelijk. De koelkast is ook niet de juiste plaats. Bewaar ze bij voorkeur in een onverwarmde bijkeuken of kelder. Bij zo’n 12 a 13 graden blijven ze het best en kun je er lang van genieten.

Tarocco of Moro Sinaasappel?

Wat zeggen deze rassen jullie? Het zijn de zogezegde bloedsinaasappelen. Vanwege de dieprode kleur van het vruchtvlees. Hoewel de Moro ook verkrijgbaar is met blank vruchtvlees. Ze worden geïmporteerd vanuit Spanje, Israël en Sicilië. Vooral de dieprode kleur en de wat vollere smaak maken ze geliefd. Juist door de dieprode kleur maak je met deze sinaasappelen een creatieve indruk in bijvoorbeeld cocktails. Schenk eens prosecco op het versgeperste sap en je hebt een heerlijk aperitief.

Naast persen ook……

Persen of pellen en zomaar even wegsnoepen, we doen het allemaal graag. Natuurlijk willen we je eerst op het hart drukken om voorzichtig te zijn met al die zogezegd vers aangeboden sappen. Pers zelf en weet wat er in je glas zit! Daarnaast willen we je graag meenemen in onze keuken om die sinaasappel ook eens anders te gaan gebruiken. Wat dacht je van een sandwich, een fruitsalade, een taart, een cocktail? We hebben nog veel meer keus.

Recepten met sinaasappel

sinaasappelmarinade voor stoofvlees
Marinade

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

Stoofvlees kun je heerlijk op smaak brengen met deze sinaasappelmarinade. Daarnaast tips voor het marineren en stoven van een stukje vlees.

Sinaasappelsoufflé
Nagerecht

Sinaasappelsoufflé; een luchtig nagerecht uit de oven

Deze sinaasappelsoufflé is lekker licht en luchtig, daar houd je graag een plekje voor vrij. Met dit recept kan hij bijna niet mislukken.

geglaceerde wortels
Bijgerecht

Geglaceerde wortels met sinaasappel en honing

Glaceren wat is dat nou precies ? Het wordt je hier uitgelegd en je krijgt er een recept bij voor geglaceerde wortels met sinaasappel.

Sinaasappel bavaroise taart
Taart

Sinaasappel bavaroise taart voor de wintermaanden

Het is even werk, maar met deze Sinaasappel bavaroise taart zet je een mooi staaltje techniek en niet te vergeten mooie smaken op tafel.

Vorige Volgende
Tags: FruitFruit - Citrus

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gesuikerde schil van een citrusvrucht
Kookschool

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

limoen
Specials

Limoen, Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

Citroen
Specials

Citroen; een veelzijdige supervrucht

mandarijnen-soorten-gezond
Kookschool

Mandarijnen, Proef altijd voor je koopt

Grapefruit of pompelmoes; Hoe zit het nu precies?
Specials

Grapefruit of pompelmoes; Hoe zit het nu precies?

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen