Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap

Sinaasappel kun je voor veel meer gebruiken. Wat dacht je van marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak. De sinaasappel zetten we centraal.

0 2.564

Sinaasappel, bij het woord alleen dromen we van boomgaarden in landen waar het warmer is als hier. We zien beelden van volle bomen en wie ze zelf heeft kunnen bewonderen weet hoe mooi dat beeld is. Ben je er niet geweest, dan ken je die beelden waarschijnlijk uit de te mooie commercials van fabrikanten die één of ander sapje promoten. Hierbij heb ik het over meerdere namen die we hier maar niet gaan noemen. Het GEZONDE beeld dat we hebben van citrus wordt maar al te graag misbruikt. Vanuit het Lekker Tafelen team willen we je in deze special graag inspireren met andere, wel verse, ideeën om de gezonde vruchten te gebruiken in je keuken.

Sinaasappel en het Zwitserleven gevoel

Sinaasappelen. Een fruitschaal vol verse sinaasappelen. Menig gezin pronkt met een overvolle schaal. Je krijgt er een fijn gevoel van, en het straalt een gezond leven uit. Het Zwitserleven gevoel zeg maar. Heb je er ook al eens over nagedacht wat je dan op die fruitschaal hebt liggen? Net als met vele andere fruitsoorten is de sinaasappel er in verschillende rassen. De meeste verkopers maken echter niet meer onderscheidt dan Hand- en Perssinaasappelen. Oh, soms maken ze er ook nog een combinatie van. We laten je in het kort zien wat er zoal aangeboden wordt.

  • De Navel is er vooral in November en December. Meestal uit Spanje, maar ook uit Amerika, Afrika of Australië. Het is de meest zoete handsinaasappel die we kennen.
  • De Navelina is er eerder. Vanaf oktober koop je Spaanse navelina’s. De eerst aangeboden, en dus ook eerst geoogste, navelina’s zijn wat zuur. Kom je verder in het seizoen dan krijg je een beduidend zoetere sinaasappel.
  • De Navellate heeft het al in de naam. LATE! Het is een laat ras en staat bekend om zn vele sap. Dit ras is verkrijgbaar van januari tot mei.
  • De Salustina wordt de hele winter aangeboden en vaak als perssinaasappel. Niet alleen uit Spanje, maar ook vanuit Marokko.
  • Valencia Late. Iets minder zoet, en vaak aangeboden als perssinaasappel. Deze sinaasappel wordt werkelijk overal verbouwt en is ook het hele jaar door verkrijgbaar. Ook een wat groene variant kom je vaak tegen bij Turkse groentewinkels. Ze staan bekend om de grote hoeveelheid sap per vrucht.

Tip: Perssinaasappelen geven meer sap als je ze perst op kamertemperatuur. De schil wordt soepeler wat het persen makkelijker maakt.

Slechts een deel op de fruitschaal bewaren

De fruitschaal is de plaats waar sinaasappelen het meest bewaard worden. Let er echter op dat het in je kamer zo’n 20 graden is. Je verkort dan ook de houdbaarheid aanmerkelijk. De koelkast is ook niet de juiste plaats. Bewaar ze bij voorkeur in een onverwarmde bijkeuken of kelder. Bij zo’n 12 a 13 graden blijven ze het best en kun je er lang van genieten.

Tarocco of Moro Sinaasappel?

Wat zeggen deze rassen jullie? Het zijn de zogezegde bloedsinaasappelen. Vanwege de dieprode kleur van het vruchtvlees. Hoewel de Moro ook verkrijgbaar is met blank vruchtvlees. Ze worden geïmporteerd vanuit Spanje, Israël en Sicilië. Vooral de dieprode kleur en de wat vollere smaak maken ze geliefd. Juist door de dieprode kleur maak je met deze sinaasappelen een creatieve indruk in bijvoorbeeld cocktails. Schenk eens prosecco op het versgeperste sap en je hebt een heerlijk aperitief.

Naast persen ook……

Persen of pellen en zomaar even wegsnoepen, we doen het allemaal graag. Natuurlijk willen we je eerst op het hart drukken om voorzichtig te zijn met al die zogezegd vers aangeboden sappen. Pers zelf en weet wat er in je glas zit! Daarnaast willen we je graag meenemen in onze keuken om die sinaasappel ook eens anders te gaan gebruiken. Wat dacht je van een sandwich, een fruitsalade, een taart, een cocktail? We hebben nog veel meer keus.

Recepten sinaasappel

1 van 9

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer