• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Sinaasappel

Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap

0
sinaasappel - citrus - recept - recepten

Sinaasappel, bij het woord alleen droom je van boomgaarden in landen waar het warmer is als hier. Je ziet beelden van volle bomen en wie ze zelf heeft kunnen bewonderen weet hoe mooi dat beeld is. Ben je er niet geweest, dan ken je die beelden waarschijnlijk uit de te mooie reclames van fabrikanten die een of ander sapje promoten. De namen daarvan worden hier maar niet genoemd. Het GEZONDE beeld dat je hebt van citrus wordt maar al te graag misbruikt. Misschien kan Lekker Tafelen je inspireren met de special met andere, wel verse, ideeën om de gezonde vruchten te gebruiken in je keuken.

Sinaasappel en het Zwitserleven gevoel

Sinaasappelen. Een fruitschaal vol verse sinaasappelen. Menig gezin pronkt met een overvolle schaal. Je krijgt er een fijn gevoel van, en het straalt een gezond leven uit. Het Zwitserleven gevoel zeg maar. Heb je er ook al eens over nagedacht wat je dan op die fruitschaal hebt liggen? Net als met heel veel andere fruitsoorten is de sinaasappel er in verschillende rassen. De meeste verkopers maken echter niet meer onderscheid dan Hand- en Perssinaasappelen. O, soms maken ze er ook nog een combinatie van. Je leest hier in het kort zien wat er zoal aangeboden wordt.

  • De Navel is er vooral in november en december. Meestal uit Spanje, maar ook uit Amerika, Afrika of Australië. Het is de zoetste handsinaasappel die er is.
  • De Navelina is er eerder. Vanaf oktober koop je Spaanse navelina’s. De eerst aangeboden, en dus ook eerst geoogste, navelina’s zijn wat zuur. Kom je verder in het seizoen dan krijg je een veel zoetere sinaasappel.
  • De Navellate heeft het al in de naam. LATE! Het is een laat ras en staat bekend om heel veel sap. Dit ras is verkrijgbaar van januari tot mei.
  • De Salustina wordt de hele winter aangeboden en vaak als perssinaasappel. Niet alleen uit Spanje, maar ook vanuit Marokko.
  • Valencia Late. Iets minder zoet, en vaak aangeboden als perssinaasappel. Die sinaasappel wordt werkelijk overal verbouwd en is ook het hele jaar door verkrijgbaar. Ook een wat groene variant kom je vaak tegen bij Turkse groentewinkels. Ze staan bekend om de grote hoeveelheid sap per vrucht.

Tip: Perssinaasappelen geven meer sap als je ze perst op kamertemperatuur. De schil wordt soepeler wat het persen makkelijker maakt.

Slechts een deel op de fruitschaal bewaren

De fruitschaal is de plaats waar sinaasappelen het meest bewaard worden. Let er echter op dat het in je kamer zo’n 20 graden is. Je verkort dan ook de houdbaarheid. De koelkast is ook niet de juiste plaats. Bewaar ze bij voorkeur in een onverwarmde bijkeuken of kelder. Bij zo’n 12 à 13 graden blijven ze het best en kun je er lang van genieten.

Tarocco of Moro Sinaasappel?

Wat zeggen die rassen jullie? Het zijn de zogenaamde bloedsinaasappelen. Vanwege de dieprode kleur van het vruchtvlees. Hoewel de Moro ook verkrijgbaar is met blank vruchtvlees. Ze worden geïmporteerd vanuit Spanje, Israël en Sicilië. Vooral de dieprode kleur en de wat vollere smaak maken ze geliefd. Juist door de dieprode kleur maak je met die sinaasappelen een creatieve indruk in bijvoorbeeld cocktails. Schenk eens prosecco op het versgeperste sap en je hebt een heerlijk aperitief.

Vers geperst sinaasappelsap is het allerlekkerst

vers geperst sinaasappelsap
Specials

Er gaat niets boven een glas vers geperst sinaasappelsap, door een paar eenvoudige toevoegingen maak je er een echt feestje van

Check het recept of lees de infoDetails

Naast persen ook……

Persen of pellen en zomaar even wegsnoepen, iedereen doet graag. Natuurlijk word je op het hart gedrukt om voorzichtig te zijn met al die zogezegd vers aangeboden sappen. Pers zelf en weet wat er in je glas zit! Daarnaast word je meegenomen naar de keuken om die sinaasappel ook eens anders te gaan gebruiken. Wat dacht je van een sandwich, een fruitsalade, een taart, een cocktail? Er is nog veel meer keus.

Recepten met sinaasappel

karnemelk shake
Drankjes

Karnemelk shake met sinaasappel en banaan

Karnemelk shake met sinaasappel en banaan een lichte shake als tussendoortje of bij ontbijt. Echt een dorstlesser waar je vrolijk van wordt.

Krokante garnalen oftewel garnalenbeignets
Hapjes

Krokante garnalen of garnalenbeignets + zoetzure sinaasappeldip

Maak zelf krokante garnalen! Dit recept voor garnalenbeignets is knapperig, sappig en onweerstaanbaar lekker. Dit wordt jouw favo snack!

Salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas
Salade

Salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas

Met deze salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas zet je een verrassend andere salade met lekker veel kleur en smaak op tafel.

Roomkwark met bloedsinaasappel
Nagerecht

Roomkwark met bloedsinaasappel

Maak heel makkelijk zelf de allerlekkerste roomkwark met bloedsinaasappel; eenmaal geproefd wil je nooit meer anders.

Kabeljauwspiezen met sinaasappel
Visgerechten

Winnend visrecept: kabeljauwspiezen met sinaasappel

Wow, dit is vis en citrus op z'n best. Kabeljauwspiezen met sinaasappel. Het geheim? Gebruik geen houten prikkers, maar stengels citroengras.

Chocolade-sinaasappel muffin
Cake

Chocolade-sinaasappel muffin

In de wintermaanden bakken we natuurlijk niet met aardbeien. Maar deze Chocolade-sinaasappel muffin is een mooie variant met vers fruit

Crêpe suzette
Nagerecht

Crêpe suzette; flensjes in een zalige sinaasappelsaus

Een nagerecht uit de Franse keuken: de Crêpe suzette. Dit zijn superdunne flensjes geserveerd met een goddelijke sinaasappel-karamelsaus.

Oesters met sinaasappeldressing
Hapjes

Zeeuwse platte oesters met sinaasappeldressing en dille

Als je een feestje bouwt, bouw je een goed feest. Met dit recept voor Zeeuwse platte oesters met sinaasappeldressing wordt het echt feest.

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

De lekkerste kwarktaart met sinaasappel maak je zelf. Met dit recept maak je kwarktaart met een bodem van havermoutkoekjes en pure chocolade.

Rijstepap met sinaasappel
Nagerecht

Rijstepap met sinaasappel; met gekarameliseerde sinaasappel

Een luxe nagerecht met heel eenvoudige ingrediënten, maar bomvol smaak. De rijstepap met sinaasappel is verrassend anders en geweldig lekker.

Sinaasappel crinckle cookies
Koekjes

Sinaasappel crinckle cookies

Sinaasappel crinckle cookies smaken heerlijk naar sinaasappel en ze hebben een leuke uitstraling door het tijgerprintje.

sinaasappelmarinade voor stoofvlees
Saus

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

Stoofvlees kun je heerlijk op smaak brengen met deze sinaasappelmarinade. Daarnaast tips voor het marineren en stoven van een stukje vlees.

Vorige Volgende
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

Als er een vrucht met power is dan is het wel citrus. Behalve uit het vuistje of als sap geeft het vele gerechten een ware smaak boost.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

    Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren

    Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

  • Kleine appeltaartjes met noten

    Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

  • Speculaastaart met peer

    Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken

  • lunchen met appel

    Lunchen met appel; heel veel inspiratie voor een fruitige lunch

  • Peren op bladerdeeg

    Peren op bladerdeeg; 5 ingrediënten en 20 minuten werk

  • Stoofperen soorten bereidingen

    Stoofperen; huiselijke gezelligheid in herfst en winter

  • appel custard uit de oven

    Appel custard uit de oven – met de geur van kaneel en vanille

  • Heerlijke stoofperen uit de slowcooker

    Stoofperen uit de slowcooker – simpel, snel en feestelijk

  • Blanke stoofpeertjes

    Blanke stoofpeertjes – geen rode peertjes maar heerlijke witte peertjes, zonder alcohol

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.