Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Slagroom

Alles wat je over dit zuivelproduct moet weten

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
slagroom

Slagroom – Dit ingrediënt is bij nagerechten en gebak vaak onmisbaar. Niet alleen voor een feestelijke afwerking, maar ook voor de smaak en luchtigheid van een gerecht.

Wat is slagroom?

Slagroom is zuivel of eigenlijk een onderdeel van de melk van een koe. Als je verse melk laat staan komt de room bovendrijven. Die vette room wordt er dan afgeschept (afromen noem je dat) en dat is dus slagroom. In de fabriek wordt de room natuurlijk niet handmatig van de melk geschept. Dat zou heel veel tijd kosten. Dit wordt gedaan met grote centrifuges die het melkvet van de melk scheiden. Dat melkvet wordt ook gebruikt om volle of halfvolle melk op het juiste vetpercentage te brengen. En datzelfde melkvet is tegelijkertijd ook de slagroom die iedereen zo lekker vindt. Want eerlijk is eerlijk, er zijn maar weinig mensen voor wie slagroom niet een heerlijk verwenmomentje oplevert.

Hoeveel vet zit er in, en wat is het voordeel van dat vet?

Net als bij heel veel andere producten is ook bij slagroom wettelijk vastgelegd wat het vetpercentage moet zijn. Volgens de wet moet slagroom minimaal 30% vet bevatten en alles waar minder vet in zit mag dus niet zo heten. Zo ontstaan namen als slankroom (21% vet) en zure room (20% vet). De meest verkochte is de slagroom die iedereen eigenlijk wel kent, met een vetpercentage van 35%. Bij speciaalzaken of bij de boerderijwinkel vind je soms room met een vetpercentage van 40%. De naam slagroom komt van het slaan of kloppen van de room. Door de vetbolletjes houdt de room de lucht vast. En wat belangrijk is om te weten, is dat een hoger vetpercentage een stevigere slagroom betekent, omdat de room, door de grotere hoeveelheid vet, makkelijker de lucht vasthoudt. Eenmaal geklopt blijft de room ook langer stevig en dat is toch wat je wilt. Je moet daar dus wel dat beetje extra vet voor incasseren.

Hoelang is slagroom houdbaar?

Gepasteuriseerd (beperkt houdbaar)

Alle slagroom die je in Nederland in de winkel kan kopen is gepasteuriseerd. Dit betekent dat de melk is verhit tot 72 graden Celsius, waardoor alle schadelijke bacteriën gedood worden. Die slagroom vind je in het koelvak, omdat door de lagere temperatuur niet alle bacteriën gedood worden en de slagroom koel bewaard moet worden. Als je gaat bakken of als je een dessert maakt, gaat de voorkeur uit naar de gepasteuriseerde slagroom uit het koelvak. Die wordt verkocht in bekers van 200-250 ml en in pakken van een halve liter.

Gesteriliseerd (lang houdbaar)

De slagroom, in pakjes die buiten de koeling bewaard kunnen worden, zijn gesteriliseerd en daardoor langer houdbaar. Die pakjes zijn dus superhandig om op voorraad te hebben voor soepen, sauzen en desserts.

Zowel bij de gepasteuriseerde, als bij de gesteriliseerde variant, staat er een THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking. Een geopende verpakking is 4-5 dagen houdbaar als je hem tenminste (uiteraard binnen de THT-datum) gekoeld bewaard. Gebruik vooral gewoon je zintuigen als je twijfelt. Ruik, kijk en proef en dan weet je echt of het oké is.

Slagroom kloppen doe je zo:

Slagroom kloppen is niet moeilijk, maar om succes te hebben moet je je wel aan een paar regels houden. De belangrijkste regel is dat de room koud moet zijn, ook de houdbare slagroom die je normaal buiten de koelkast kan bewaren moet je dus koelen voor je die gaat kloppen.

Iedereen houdt natuurlijk van mooie stevige slagroom op een slagroomtaart. Dit kun je beter niet bereiken door klopfix toe te voegen. Klopfix is een poeder met een bindmiddel, dat natuurlijk voor stevige slagroom zorgt, maar dat ook effect heeft op de smaak. Dat geldt overigens ook voor mascarpone. Je moet het natuurlijk zelf weten, maar mascarpone toevoegen zorgt voor een minder luchtig eindresultaat en een andere smaak.

Zorg dus voor volvette slagroom. Verwerk die direct en laat hem dus niet na het kloppen even staan. Laten staan zorgt vaak voor teruglopende slagroom. Direct verwerken in een taart, of als toef op een dessert spuiten zorgt dat de slagroom stevig blijft. Je hebt dan al die trucjes niet nodig. Meer tips en trucs vind je in onderstaand artikel. Volg de tips en het kan niet meer mislukken.

Slagroom kloppen doe je zo!

slagroom kloppen
Kookschool

Vind je slagroom kloppen lastig en lukt het soms niet zo goed. Wij hebben de tips voor de perfect geklopte slagroom.

Check het recept of lees de infoDetails

Suiker toevoegen

Wie tijdens wintersport wel eens een warme chocolademelk, een apfelstrudel of een Sachertorte eet, weet ongetwijfeld dat in bepaalde landen de slagroom ongezoet gegeten wordt. Wij voegen er altijd graag een beetje suiker aan toe. Lekker! De hoeveelheid suiker die in Nederland het meest gebruikt wordt, is ongeveer 10%. Dus op 100 ml slagroom gebruik je 10 gram suiker, die voeg je er aan toe voor je gaat kloppen. Hou je van zoeter of minder zoet dan kun je dit natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. Klop de slagroom rustig op zodat er zo veel mogelijk lucht in komt en de suiker goed op kan lossen. Het beste gebruik je fijne tafelsuiker, die lost makkelijk op. Poedersuiker kan ook, maar als je die gebruikt moet je wel opletten dat je geen poedersuiker hebt waar zetmeel in zit tegen het klonteren.

slagroom attributen

Mooie toeven zonder geknoei

Als je slagroom in mooie toeven wil spuiten, zul je die in een spuitzak met spuitmondje moeten doen. De spuitzakken zijn verkrijgbaar bij kookwinkels en huishoudspeciaalzaken. Je kunt kiezen tussen plastic wegwerp- of afwasbare spuitzakken, die vaak van siliconen zijn. De spuitmondjes heb je in plastic en roestvrij staal. De spuitmondjes zijn genummerd. Het nummer heeft te maken met de maat van de opening, het maakt niet uit of die rond of gekarteld is. Voor slagroom kies je een grove spuit, het beste nummer 8, of groter. Zo blijft de slagroom mooier, want spuit je slagroom door een te dunne opening, dan ga je persen, wat invloed heeft op de structuur van je slagroom. Wil je toch graag een fijner spuitje gebruiken? Klop je slagroom dan iets minder stevig.

Vul de spuitzak niet te vol om geknoei te voorkomen

Om die luchtig geklopte slagroom in een spuitzak te krijgen lijkt een heel gedoe, maar daar is een handig trucje voor. Nadat je het spuitje in de spuitzak hebt gedaan duw je het eerste stukje van de zak in het spuitmondje zodat de slagroom er niet direct weer uit kan lopen. De spuitzak zet je in een maatbeker of hoog glas. De rand vouw je om het glas heen, zodat die mooi schoon blijft. Vul de spuitzak ook niet te vol om onnodig knoeien te voorkomen en makkelijker te kunnen spuiten. Je kunt hem makkelijk weer opnieuw vullen, door hem weer opnieuw in de beker te zetten.

Slagroom recepten

Recepten zijn er volop, vaak zijn het desserts of gebak, maar ook in veel sauzen en soepen wordt er gebruikgemaakt van dit heerlijke zuivelproduct. De volgende recepten zijn allemaal nagerechten en gebak met slagroom. Echte verwennerijen dus. Wees gewaarschuwd, kiezen tussen zoveel lekkere recepten kan lastig zijn!

Crema Catalana
Nagerecht

Zelfgemaakte Crema Catalana: Spaans dessert op z’n best

Romige Crema Catalana met citrus en kaneel, afgemaakt met een krokant suikerlaagje. Makkelijk vooraf te maken, altijd een hit.

tiramisu
Specials

Tiramisu recepten die je zelf wilt maken

De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.

Limburgse rijstevlaai
Taart

Limburgse rijstevlaai

Zelf Limburgse rijstevlaai maken? Deze klassieker met luchtige rijstvulling, slagroom en chocoladevlokken is het echt waard.

Eton mess
Nagerecht

Eton Mess met balsamico en verse aardbeien

Eton Mess met balsamico en veel aardbeien: het klassieke Engelse dessert in een frisse en toegankelijke versie.

advokaat tiramisu
Nagerecht

Advokaat tiramisu; een lekkere variant op de traditionele versie

Een erg leuke variatie op de tiramisu is de advokaat tiramisu. Gevuld met stukjes pure chocolade voor een verrassend lekkere bite.

Mousse met banaan
Nagerecht

Makkelijke mousse met banaan en chocolade

Heb je weinig tijd, maar wil je toch iets speciaals als nagerecht? Maak dan deze simpele maar erg lekkere mousse met banaan en chocolade.

Luchtige chocolademousse met ei 5557
Nagerecht

Luchtige chocolademousse met ei

Je kunt chocolademousse zonder ei maken, maar probeer ook eens een luchtige chocolademousse met ei. De eieren hoef je niet rauw te verwerken!

Mango mousse
Nagerecht

Mango mousse

Zet de tropen op tafel met deze mango mousse. Een heerlijke fris en romig nagerecht met slagroom, of voor een twist kokosroom.

Trifle met banaan
Nagerecht

Trifle met banaan, chocoladevla en Baileys

Een heerlijke trifle met huisgemaakte bananen en chocoladevla met daartussen cake en een scheutje plezier in de vorm van Baileys.

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Het recept voor banoffee; het dessert van banaan en toffee
Nagerecht

Banoffee; het dessert van banaan en toffee

De Engelse banoffee pie is een zalig zoete beleving van banaan, toffee en chocolade. Wij maakten er handige eenpersoons porties van.

Schwarzwalder Kirschtorte
Taart

Schwarzwälder Kirschtorte

Schwarzwälder Kirschtorte of Zwarte Woud taart is een echte klassieker die bestaat uit chocoladebiscuit, slagroom, kersen en kirsch likeur.

Vorige Volgende
Tags: ZuivelZuivel - room
DeelPin4TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!