Slagroom is bij nagerechten en gebak vaak onmisbaar. Niet alleen voor een feestelijke afwerking, maar ook voor de smaak en luchtigheid van een gerecht.
Wat is slagroom?
Slagroom is zuivel of eigenlijk een onderdeel van de melk van een koe. Als je verse melk laat staan komt de room boven drijven, deze vette room wordt er dan afgeschept (afromen noemen we dat) en dat is dus slagroom. In de fabriek wordt de room natuurlijk niet handmatig van de melk geschept. Dat zou heel veel tijd kosten. Zijn doen dit met grote centrifuges die het melkvet van de melk scheiden. Dat melkvet wordt ook gebruikt om volle of halfvolle melk op het juiste vetpercentage te brengen. En datzelfde melkvet is tegelijkertijd ook de slagroom die wij met z’n allen zo lekker vinden. Want eerlijk is eerlijk, er zijn er maar weinig voor wie dit niet een heerlijk verwenmomentje oplevert.
Hoeveel vet zit er in, en wat is het voordeel van dat vet?
Net als bij heel veel andere producten is ook bij slagroom wettelijk vastgelegd wat het vetpercentage moet zijn. Volgens de wet moet slagroom minimaal 30% vet bevatten en alles wat minder vet bevat mag dus niet zo heten. Zo ontstaan namen als slankroom (21% vet) en zure room (20% vet). De meest verkochte is de slagroom die iedereen eigenlijk wel kent met een vetpercentage van 35%. Bij speciaalzaken of bij de boerderijwinkel vind je soms room met een vetpercentage van 40%. De naam slagroom komt van het slaan/kloppen van de room. Door de vetbolletjes houdt deze room de lucht vast. En belangrijk om te weten is dat een hoger vetpercentage een stevigere slagroom betekent omdat de room, door de grotere hoeveelheid vet, makkelijker de lucht vasthoudt. Eenmaal geklopt blijft deze ook langer stevig en dat is toch wat je wilt. Je moet daar dus wel dat beetje extra vet voor incasseren.
Hoelang is slagroom houdbaar?
Gepasteuriseerd (beperkt houdbaar)
Alle slagroom die je in Nederland in de winkel kan kopen is gepasteuriseerd. Dit betekent dat de melk is verhit tot 72 graden Celsius waardoor alle schadelijke bacteriën gedood worden. Deze slagroom vind je in het koelvak omdat door de lagere temperatuur niet alle bacteriën gedood worden en deze koel bewaard moet worden. Als je gaat bakken of als je een dessert maakt, gaat de voorkeur uit naar de gepasteuriseerde versie uit het koelvak. Deze heb je in bekers van 200-250 ml en in pakken van een halve liter.
Gesteriliseerd (lang houdbaar)
De slagroom in pakjes die buiten de koeling bewaard kunnen worden zijn gesteriliseerd en langer houdbaar. Deze pakjes zijn dus superhandig om op voorraad te hebben voor soepen, sauzen en desserts.
Zowel bij de gepasteuriseerde als bij de gesteriliseerde variant staat er een THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking. Een geopende verpakking is 4-5 dagen houdbaar als je deze tenminste (uiteraard binnen de THT-datum) gekoeld bewaard. Gebruik vooral gewoon je zintuigen als je twijfelt. Ruik, kijk en proef en dan weet je echt of het oké is.
Slagroom kloppen doe je zo:
Slagroom kloppen is niet moeilijk, maar om succes te hebben moet je je wel aan een paar regels houden. De belangrijkste regel is dat de room koud moet zijn, ook de houdbare slagroom die je normaal buiten de koelkast kan bewaren moet je dus koelen voor je deze gaat kloppen.
We houden natuurlijk allemaal van mooie stevige slagroom op een slagroomtaart. Dit kun je beter niet bereiken door klopfix toe te voegen. Klopfix is een poeder met bindmiddel dat natuurlijk voor stevige slagroom zorgt, maar dat ook effect heeft op de smaak. Dat geldt overigens ook voor mascarpone. Je moet het natuurlijk zelf weten, maar mascarpone toevoegen zorgt voor een minder luchtig eindresultaat en een andere smaak.
Zorg dus voor volvette slagroom. Verwerk deze direct en laat deze dus niet na het kloppen even staan. Laten staan zorgt vaak voor teruglopende slagroom. Direct verwerken in een taart, of als toef op een dessert spuiten zorgt dat de slagroom stevig blijft. Je hebt dan al die trucjes echt niet nodig. Meer tips en trucs vind je in onderstaand artikel. Volg deze tips en het kan echt niet meer mislukken.
Slagroom kloppen doe je zo
Vind je slagroom kloppen lastig en lukt het soms niet zo goed. Wij hebben de tips voor de perfect geklopte slagroom.
Suiker toevoegen
Wie tijdens wintersport wel eens een warme chocolademelk, een apfelstrudel of een sachertorte eet, weet ongetwijfeld dat in bepaalde landen de slagroom ongezoet gegeten wordt. Wij voegen er altijd graag een beetje suiker aan toe. Lekker! De hoeveelheid suiker die in Nederland het meest gebruikt wordt is ongeveer 10%. Dus op 100 ml slagroom gebruik je 10 gram suiker, deze voeg je er aan toe voor je gaat kloppen. Hou je van zoeter of minder zoet dan kun je dit natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. Klop de slagroom rustig op zodat er zo veel mogelijk lucht in komt en de suiker goed op kan lossen. Het beste gebruik je fijne tafelsuiker, deze lost makkelijk op, poedersuiker kan ook maar hierbij moet je opletten dat je niet een poedersuiker hebt die zetmeel bevat tegen het klonteren.
Mooie toeven zonder geknoei
Wanneer je slagroom in mooie toeven wil spuiten zul je deze in een spuitzak met spuitmondje moeten doen. Deze zijn verkrijgbaar bij kookwinkels en huishoud speciaalzaken. Je kunt kiezen tussen plastic wegwerp of afwasbare spuitzakken die vaak van siliconen zijn. De spuitmondjes heb je in plastic en roestvrij staal. Deze spuitmondjes zijn genummerd, dit nummer heeft te maken met de maat van de opening, het maakt niet uit of dit rond of gekarteld is. Voor slagroom kies je een grove spuit het beste nummer 8 of groter. Zo blijft de slagroom mooier, want spuit je slagroom door een te dunne opening dan ga je persen wat invloed heeft op de structuur van je slagroom. Wil je toch graag een fijner spuitje gebruiken? Klop je slagroom dan iets minder stevig.
Vul de spuitzak niet te vol om geknoei te voorkomen
Om die luchtig geklopte slagroom in een spuitzak te krijgen lijkt een heel gedoe, maar hier is een handig trucje voor. Nadat je het spuitje in de spuitzak hebt gedaan duw je het eerste stukje van de zak in het spuitmondje zodat de slagroom er niet direct weer uit kan lopen. De spuitzak zet je in een maatbeker of hoog glas. De rand vouw je om het glas heen zodat deze mooi schoon blijft. Vul de spuitzak ook niet te vol om onnodig knoeien te voorkomen en makkelijker te kunnen spuiten. Je kunt hem makkelijk weer opnieuw vullen door hem weer opnieuw in de beker te zetten.
Slagroom recepten
Recepten zijn er volop, vaak zijn het desserts of gebak, maar ook in veel sauzen en soepen wordt er gebruikgemaakt van dit heerlijke zuivelproduct. De volgende recepten zijn allemaal nagerechten en gebak met slagroom. Echte verwennerijen dus. Wees gewaarschuwd kiezen tussen zoveel lekkere recepten kan lastig zijn.
Panna cotta met abrikozen en een vleugje rozemarijn
Romig, fruitig en niet te zoet, panna cotta met verse abrikozen en een vleugje rozemarijn is ideaal als afsluiter van een zomers diner.
Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
In deze trifle met nectarine wisselen een lekkere frisse mousse, slagroom en een laagje koek elkaar af. Zo is iedere hap weer een verrassing.
Panna cotta van yoghurt
Panna cotta is gekookte room. In deze versie vervang je een deel van de room door yoghurt. Vooral in de zomer is deze panna cotta heerlijk.
Verse kersen met Zwitserse room
Een simpel, maar geweldig nagerecht van verse kersen met Zwitserse room. Geniet van de korte tijd dat er verse kersen zijn.
Panna cotta met rabarber en aardbeien
Een nagerecht om de zomer in te luiden is echt de panna cotta met rabarber en aardbei, heerlijk friszuur en boordevol smaak.
Tiramisu; fantastische variaties vanuit één basisrecept
De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.
Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.
Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan
Crème brûlée is een Franse klassieker die met slechts een paar ingrediënten gemaakt wordt. Dit dessert kun je heel goed zelf maken.
Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!
Simpel gebak met een luxe uitstraling, dat is deze meringue rol. Maar 5 ingrediënten en een klein beetje werk maar een groots resultaat.
Chipolatapudding; Een heerlijke klassieker uit de Nederlandse keuken
De klassieker uit de Nederlandse keuken, chipolatapudding. Een feestelijke pudding met een kleurrijke vulling van vruchtjes en bitterkoekjes.
Bavarois van kwark met mandarijn
Een bavarois van kwark, maar niet met rauwe eieren. De eieren in deze bavarois van kwark worden eerst verhit. Lekker met verse mandarijntjes.
Panna Cotta; Gekookte room met vanille
Panna cotta betekend gekookte room en is een uit Italië afkomstig eenvoudig dessert. Voor een lichtere versie gebruik je melk en room.