Slagroom – Dit ingrediënt is bij nagerechten en gebak vaak onmisbaar. Niet alleen voor een feestelijke afwerking, maar ook voor de smaak en luchtigheid van een gerecht.
Wat is slagroom?
Slagroom is zuivel of eigenlijk een onderdeel van de melk van een koe. Als je verse melk laat staan komt de room bovendrijven. Die vette room wordt er dan afgeschept (afromen noemen we dat) en dat is dus slagroom. In de fabriek wordt de room natuurlijk niet handmatig van de melk geschept. Dat zou heel veel tijd kosten. Dit wordt gedaan met grote centrifuges die het melkvet van de melk scheiden. Dat melkvet wordt ook gebruikt om volle of halfvolle melk op het juiste vetpercentage te brengen. En datzelfde melkvet is tegelijkertijd ook de slagroom die we met zijn allen zo lekker vinden. Want eerlijk is eerlijk, er zijn maar weinig mensen voor wie slagroom niet een heerlijk verwenmomentje oplevert.
Hoeveel vet zit er in, en wat is het voordeel van dat vet?
Net als bij heel veel andere producten is ook bij slagroom wettelijk vastgelegd wat het vetpercentage moet zijn. Volgens de wet moet slagroom minimaal 30% vet bevatten en alles wat minder vet bevat mag dus niet zo heten. Zo ontstaan namen als slankroom (21% vet) en zure room (20% vet). De meest verkochte is de slagroom die iedereen eigenlijk wel kent, met een vetpercentage van 35%. Bij speciaalzaken of bij de boerderijwinkel vind je soms room met een vetpercentage van 40%. De naam slagroom komt van het slaan of kloppen van de room. Door de vetbolletjes houdt de room de lucht vast. En wat belangrijk is om te weten, is dat een hoger vetpercentage een stevigere slagroom betekent, omdat de room, door de grotere hoeveelheid vet, makkelijker de lucht vasthoudt. Eenmaal geklopt blijft de room ook langer stevig en dat is toch wat je wilt. Je moet daar dus wel dat beetje extra vet voor incasseren.
Hoelang is slagroom houdbaar?
Gepasteuriseerd (beperkt houdbaar)
Alle slagroom die je in Nederland in de winkel kan kopen is gepasteuriseerd. Dit betekent dat de melk is verhit tot 72 graden Celsius, waardoor alle schadelijke bacteriën gedood worden. Die slagroom vind je in het koelvak, omdat door de lagere temperatuur niet alle bacteriën gedood worden en de slagroom koel bewaard moet worden. Als je gaat bakken of als je een dessert maakt, gaat de voorkeur uit naar de gepasteuriseerde slagroom uit het koelvak. Die wordt verkocht in bekers van 200-250 ml en in pakken van een halve liter.
Gesteriliseerd (lang houdbaar)
De slagroom, in pakjes die buiten de koeling bewaard kunnen worden, zijn gesteriliseerd en daardoor langer houdbaar. Die pakjes zijn dus superhandig om op voorraad te hebben voor soepen, sauzen en desserts.
Zowel bij de gepasteuriseerde, als bij de gesteriliseerde variant, staat er een THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking. Een geopende verpakking is 4-5 dagen houdbaar als je hem tenminste (uiteraard binnen de THT-datum) gekoeld bewaard. Gebruik vooral gewoon je zintuigen als je twijfelt. Ruik, kijk en proef en dan weet je echt of het oké is.
Slagroom kloppen doe je zo:
Slagroom kloppen is niet moeilijk, maar om succes te hebben moet je je wel aan een paar regels houden. De belangrijkste regel is dat de room koud moet zijn, ook de houdbare slagroom die je normaal buiten de koelkast kan bewaren moet je dus koelen voor je die gaat kloppen.
We houden natuurlijk allemaal van mooie stevige slagroom op een slagroomtaart. Dit kun je beter niet bereiken door klopfix toe te voegen. Klopfix is een poeder met een bindmiddel, dat natuurlijk voor stevige slagroom zorgt, maar dat ook effect heeft op de smaak. Dat geldt overigens ook voor mascarpone. Je moet het natuurlijk zelf weten, maar mascarpone toevoegen zorgt voor een minder luchtig eindresultaat en een andere smaak.
Zorg dus voor volvette slagroom. Verwerk die direct en laat hem dus niet na het kloppen even staan. Laten staan zorgt vaak voor teruglopende slagroom. Direct verwerken in een taart, of als toef op een dessert spuiten zorgt dat de slagroom stevig blijft. Je hebt dan al die trucjes niet nodig. Meer tips en trucs vind je in onderstaand artikel. Volg de tips en het kan niet meer mislukken.
Slagroom kloppen doe je zo
Vind je slagroom kloppen lastig en lukt het soms niet zo goed. Wij hebben de tips voor de perfect geklopte slagroom.
Suiker toevoegen
Wie tijdens wintersport wel eens een warme chocolademelk, een apfelstrudel of een Sachertorte eet, weet ongetwijfeld dat in bepaalde landen de slagroom ongezoet gegeten wordt. Wij voegen er altijd graag een beetje suiker aan toe. Lekker! De hoeveelheid suiker die in Nederland het meest gebruikt wordt, is ongeveer 10%. Dus op 100 ml slagroom gebruik je 10 gram suiker, die voeg je er aan toe voor je gaat kloppen. Hou je van zoeter of minder zoet dan kun je dit natuurlijk naar eigen smaak aanpassen. Klop de slagroom rustig op zodat er zo veel mogelijk lucht in komt en de suiker goed op kan lossen. Het beste gebruik je fijne tafelsuiker, die lost makkelijk op. Poedersuiker kan ook, maar als je die gebruikt moet je wel opletten dat je geen poedersuiker hebt die zetmeel bevat tegen het klonteren.
Mooie toeven zonder geknoei
Als je slagroom in mooie toeven wil spuiten, zul je die in een spuitzak met spuitmondje moeten doen. De spuitzakken zijn verkrijgbaar bij kookwinkels en huishoudspeciaalzaken. Je kunt kiezen tussen plastic wegwerp- of afwasbare spuitzakken, die vaak van siliconen zijn. De spuitmondjes heb je in plastic en roestvrij staal. De spuitmondjes zijn genummerd. Het nummer heeft te maken met de maat van de opening, het maakt niet uit of die rond of gekarteld is. Voor slagroom kies je een grove spuit, het beste nummer 8, of groter. Zo blijft de slagroom mooier, want spuit je slagroom door een te dunne opening, dan ga je persen, wat invloed heeft op de structuur van je slagroom. Wil je toch graag een fijner spuitje gebruiken? Klop je slagroom dan iets minder stevig.
Vul de spuitzak niet te vol om geknoei te voorkomen
Om die luchtig geklopte slagroom in een spuitzak te krijgen lijkt een heel gedoe, maar daar is een handig trucje voor. Nadat je het spuitje in de spuitzak hebt gedaan duw je het eerste stukje van de zak in het spuitmondje zodat de slagroom er niet direct weer uit kan lopen. De spuitzak zet je in een maatbeker of hoog glas. De rand vouw je om het glas heen, zodat die mooi schoon blijft. Vul de spuitzak ook niet te vol om onnodig knoeien te voorkomen en makkelijker te kunnen spuiten. Je kunt hem makkelijk weer opnieuw vullen, door hem weer opnieuw in de beker te zetten.
Slagroom recepten
Recepten zijn er volop, vaak zijn het desserts of gebak, maar ook in veel sauzen en soepen wordt er gebruikgemaakt van dit heerlijke zuivelproduct. De volgende recepten zijn allemaal nagerechten en gebak met slagroom. Echte verwennerijen dus. Wees gewaarschuwd, kiezen tussen zoveel lekkere recepten kan lastig zijn!
Slagroomijs zelf maken doe je zo; pure verwennerij
Met een beetje liefde en geduld maak je zelf het lekkerste slagroomijs. Zalig in een ijscoupe of op een hoorntje.
Trifle met chocolade en hazelnoten
Dit recept bewijst dat je voor een geweldig lekkere trifle met chocolade en hazelnoten geen uren in de keuken hoeft te staan.
Panna cotta met rabarber en aardbeien
Een nagerecht om de zomer in te luiden is echt de panna cotta met rabarber en aardbei, heerlijk friszuur en boordevol smaak.
Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.
Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
Geen zacht broodje gevuld met gele room, maar de enige echte puddingbroodjes met een heerlijke banketbakkersroom. Dat is pas smullen!!
Panna cotta van yoghurt
Panna cotta is gekookte room. In deze versie vervang je een deel van de room door yoghurt. Vooral in de zomer is deze panna cotta heerlijk.
Witte chocolade bramen dessert
Een zalig zachte crème is de basis van dit witte chocolade bramen dessert waar je liefhebbers van witte chocolade echt mee kunt verwennen.
Trifle met bosbessen; een zalig zomers nagerecht
Zoek je een snel en lekker nagerecht wat er ook nog eens geweldig uitziet? Maak dan deze trifle met bosbessen, succes gegarandeerd!
Aardbeien bavarois; samen delen zoals bij oma!
Aardbeien bavarois, zoals oma die vroeger maakte. Niet uit een bakje maar gewoon homemade. Een toetje met superveel smaak en echt vers fruit.
Limburgse rijstevlaai
De Limburgse rijstevlaai is één van de populairste vlaaien, gevuld met rijstepap en afgemaakt met een laag slagroom en geraspte chocolade.
Soezen bakken; met een vulling van advokaat-room
Soezen bakken is een leuke bezigheid, bak extra en vries ze in. Zo heb je altijd een dessert of een lekkernij bij de koffie of thee.
Eton mess, een toetje waarvoor zeker geldt “less is more”
"Less is more", dat geldt zeker voor dit toetje. Eton mess is het dessert dat je graag op tafel zet in het Hollandse aardbeien seizoen.