- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Smoothies; maak ze fruitig of juist lekker groen

Smoothies; maak ze fruitig of juist lekker groen – Als ik in de Dikke van Dale kijk achter smoothie lees ik; “drankje van een gepureerd mengsel van vruchten, zuivel en/of ijs”. Dit zinnetje geeft de basis van iedere smoothie redelijk goed weer maar toch is een smoothie meer dan alleen dat. Aangevuld met diverse ingrediënten kun je er een volwaardig ontbijt of volwaardige lunch van maken. Voeg in plaats van of in combinatie met de vruchten eens groente toe. Varieer en experimenteer en laat zoals altijd je fantasie je leidraad zijn.


Wat stoppen we zoal in een smoothie;

Fruit [1]

Vers of ingevroren fruit is beide mogelijk en dit fruit is de basis van je smoothie, je kunt kiezen voor de smaak van 1 vrucht, je kunt ook smaken combineren door meerdere fruitsoorten te gebruiken. Bedenk wel dat hoe sappiger het fruit, hoe dunner je smoothie zal worden.

Vloeistof [2]

Vers of ingevroren fruit is beide mogelijk en dit fruit is de basis van je smoothie, je kunt kiezen voor de smaak van 1 vrucht, je kunt ook smaken combineren door meerdere fruitsoorten te gebruiken. Bedenk wel dat hoe sappiger het fruit, hoe dunner je smoothie zal worden.

Zoetstof [3]

Vergeet niet dat veel fruitsoorten al zoet zijn van zichzelf, ben je toch bang dat je smoothie niet zoet genoeg is kun je eventueel een zoetmaker toe voegen, bijvoorbeeld honig of agavesiroop maar ook een rijpe banaan zal je smoothie zoeter maken.

Extra smaken toevoegen kan altijd denk hierbij aan kaneel, gember, peper, kokos of pindakaas. Stuk voor stuk smaken die je smoothie een oppepper geven.

Boosters [5]

Geef je smoothie een mega-boost door toevoeging van één van deze superfoods, chiazaad, hennepzaad, havermout, of lijnzaad. Deze ingrediënten zullen er voor zorgen dat je smoothie je langer een verzadigd gevoel geeft. Zo kun jij de hele ochtend goed functioneren zonder hongergevoel.

 

 

 

Voor extra romige smoothies voeg je avocado, banaan of overnight oats toe.

TIP: Een smoothie is het lekkerste als hij goed koud is, omdat je een smoothie zo snel mogelijk na bereiden zou moeten drinken heeft het geen zin hem uren in de koelkast te plaatsen. Gebruik daarom bevroren fruit of blend aan het einde wat ijsblokjes mee.

 

 

Smoothie van stoofpeertjes

 • 125 ml melk
 • 100 gr yoghurt
 • 2 stoofperen
 • stoofperenstroop of zoetstof (optioneel)
 • 1/2 tl kaneel
Snijd de stoofperen en verwijder de stokjes. Doe de melk in een blender en voeg hier de stoofperen en kaneel aan toe. Voeg vervolgens de yoghurt toe en mix het geheel weer.  Wil je je smoothie zoeter voeg dan naar smaak wat stoofperenstroop of zoetstof toe.

 

 

Smoothie van banaan en blauwe bes

Smoothie van perzik en abrikoos[1]

TIP: Het beste resultaat en de lekkerste smoothies bereik je door eerst de vloeistoffen, dan de zachte ingrediënten als laatste harde en bevroren ingrediënten in de blender te doen.

Probeer ook eens één van deze fruitige smoothies;

 • drie verrassende smoothies [2]
 • Avocado smoothie[3]
 • Spicy smoothie met aardbei en basilicum[4]
 • Bananensmoothie[5]
 • Smoothie van aardbei en sinaasappel[6]
 • Verse yoghurt fruit smoothie[7]

De groene smoothie;

Naast de geliefde fruit-smoothies zien we tegenwoordig ook steeds meer groene smoothies. Deze smoothies hebben als basis groene groenten zoals o.a. spinazie, andijvie, paksoi, boerenkool, bleekselderij of broccoli. Vaak wordt er naast deze groene groenten ook nog fruit gebruikt. Een verhouding van 50% groente met 50% fruit is veel gebruikt maar er bestaan geen standaard regels voor, experimenteer en ontdek wat jij zelf de lekkerste verhouding vindt.

 

Andijvie als drinkontbijt

 • 300 ml sinaasappelsap
 • 50 gram aardbeien
 • 2 bananen
 • 200 gram (goed gewassen) andijvie

Vul de blender met het sinaasappelsap, de aardbeien en de bananen en blend tot er een egale massa ontstaat. Voeg dan de andijvie toe.

Smoothie met veldsla

[8]Smoothie met komkommer en spinazie

Inmiddels zul je genoeg inspiratie hebben om een lekkere smoothie te maken, mocht je zelf nog een leuke, gezonde maar vooral lekkere combinatie bedenken laat je het ons dan weten ??

Links in dit recept:
 1. [Image]Smoothie van perzik en abrikoos: https://lekkertafelen.nl/recepten/perzik-abrikoos-smoothie/
 2. drie verrassende smoothies : https://lekkertafelen.nl/recepten/vers-ontbijt-3-verrassende-smoothies-voor-een-gezonde-start/
 3. Avocado smoothie: https://lekkertafelen.nl/recepten/avocado-smoothie/
 4. Spicy smoothie met aardbei en basilicum: https://lekkertafelen.nl/recepten/spicy-smoothie-met-aardbei-en-basilicum/
 5. Bananensmoothie: https://lekkertafelen.nl/recepten/bananensmoothie-met-de-blender/
 6. Smoothie van aardbei en sinaasappel: https://lekkertafelen.nl/recepten/smoothie-van-aardbeien-en-sinaasappel/
 7. Verse yoghurt fruit smoothie: https://lekkertafelen.nl/recepten/yoghurt-met-vers-fruit/
 8. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/frisse-groene-lente-smoothie/