Snijbonen – Je hebt ze vast wel eens gezien, van die lange, platte lichtgroene bonen, oftewel snijbonen. Heb je ze nog nooit gegeten? Lees dan snel verder. Want, in tegenstelling tot de reputatie die de groente heeft, zijn ze helemaal niet ouderwets. Sterker nog, de bonen zijn een verrassend alternatief voor de sperzieboon, die in de meeste huishoudens heel regelmatig op tafel verschijnt. Koop eens een kilootje van die snijbonen, ga er iets lekkers mee maken en serveer je tafelgenoten eens andere bonen. De reacties zullen ongetwijfeld positief zijn, en de kans bestaat maar zo dat de kinderen ze ook wel weten te waarderen.
‘Bah, het lijken wel scheermesjes!’
Die kreet zal in vroeger tijden regelmatig aan de eettafel hebben geklonken. Vroeger werden snijbonen ook wel scheermesjes genoemd. Het verhaal gaat dat er in de vroegere rassen snijbonen regelmatig stugge en taaie exemplaren voorkwamen. Om die reden werden de verse bonen dan heel fijn gesneden, zodat ze toch eetbaar waren, want er werd geen eten weggegooid. Die stukjes werden dan scheermesjes genoemd omdat ze wel eens een beetje hard waren en scherp konden aanvoelen. Snijbonen waren om die reden dan ook niet bij iedereen even populair. Bij de snijbonen die tegenwoordig geteeld worden zijn die eigenschappen eigenlijk zo goed als verdwenen en er worden nu dan ook vooral mooie, zachte snijbonen verkocht, ook zonder draden. Die bonen hoeven dan ook niet zo fijn gesneden te worden om lekker gegeten te worden. Wat grovere reepjes of ruitjes kunnen ook heel goed. Dat geeft de bonen gelijk wat meer bite.
Snijbonen ouderwets? Helemaal niet!
Snijbonen hebben de naam een ouderwetse of zelfs een vergeten groente te zijn. Die reputatie is niet terecht. Om te beginnen kun je bij elke groenteboer, elke groentekraam en elke supermarkt snijbonen kopen. Heb je een moestuin? Plant er dan eens wat aan. Vroeger kon je met snijbonen misschien weinig anders dan ze heel fijn snijden en koken en eventueel in de stamppot verwerken, met de huidige rassen snijbonen kun je echt leuke recepten maken. Eigenlijk is het een heel veelzijdige groente. Ze passen dan ook prima in de hedendaagse manieren van koken en ze verdienen het dan ook echt om veel vaker op tafel te komen.
Herinner je je vooral die beruchte scheermesjes die je vroeger voorgezet kreeg? Die dan ook nog eens door en door gaar gekookt werden. En eet je daarom nooit snijbonen? Gun die bonen, en jezelf, dan toch eens een tweede kans. Maak eens een leuk recept en je zult positief verrast worden!
Verschillende manieren om snijbonen te serveren:
Waar ze vroeger dus vooral fijngesneden en gekookt geserveerd werden, kun je de snijbonen van tegenwoordig ook heel goed inzetten in andere gerechten. Natuurlijk vind je hier ook wel het recept voor de klassiekers als ‘blote billetjes in het gras’ en het recept voor snijbonen met spek en ui, zoals je ze misschien bij je oma kreeg. Maar ook in een risotto of een ovenschotel komen de bonen heel goed tot hun recht. Je kunt snijbonen ook in een salade verwerken of je zou ze zelfs in de soep kunnen doen. Kortom, je kunt met snijbonen altijd iets leuks maken.
Snijbonen klaarmaken kun je op verschillende manieren
Dat kan op verschillende manieren:
- Koken: kook de gesneden bonen beetgaar in 10 – 15 minuten. Hoe fijner de bonen gesneden, hoe eerder ze gaar zijn.
- Stomen: je kunt snijbonen ook stomen in de stoomoven. Dat duurt ongeveer 16 minuten, afhankelijk van jouw oven. In een stoompan of een gewonen pan met een stoommandje kan natuurlijk ook.
- Wokken of roerbakken: in ongeveer 10 – 15 minuten roerbak je de bonen beetgaar i een beetje olie. Natuurlijk kun je daar wat lekkere kruiden of specerijen aan toevoegen.
- Stoven: snijbonen stoven doe je in een klontje roomboter met wat vocht. Denk aan een beetje bouillon bijvoorbeeld. Op een laag vuurtje stoof je ze gaar in ongeveer 12 minuten.
In de zomerse stamppot
Misschien heb je wel eens gehoord van ‘blote billetjes in het gras’. Dat is een wat vreemde naam voor een heerlijk stamppotje van snijbonen en witte bonen. Het is een echte Hollandse klassieker die je echt eens geproefd moet hebben. Natuurlijk vind je het recept hier. Daarnaast is er het recept van een heerlijke stamppot van snijbonen met spekjes. Simpel om te maken en heel erg lekker!
Ovenschotels met snijbonen
Ook in een ovenschotel komt de snijboon heel goed tot zijn recht. Een lekkere ovenschotel met snijbonen, aardappel en gehakt zullen de meeste mensen niet afslaan. Eet je liever geen vlees of wil je gewoon een dagje koken zonder vlees? Dan is de ovenschotel van snijbonen en graskaas een prima idee!
Ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel
Een gewone, maar lekkere ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel. Voor doordeweeks en extra lekker door de gemarineerde aardappeltjes.
Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas
Door zomaar wat seizoensproducten van de maand juni te combineren zet je deze ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas op tafel!
Diverse recepten met verse snijbonen, om lekker mee te variëren
Mag het van jou wel een beetje exotischer? Dan is de risotto met snijbonen en blauwe kaas vast iets voor jou om eens te maken. Maar ook het wat meer traditionele recept van snijbonen met spek en ui zal je ongetwijfeld bevallen. Iets kleurigs op je bord? Ga dan voor de snijbonen met paprika en tijm.
‘Ik heb geen snijbonenmolen…’ Dat is geen excuus om ze niet te eten!
Dat is misschien het eerste dat je denkt als besluit om te gaan koken met die grote groene bonen. Wel nu, het niet bezitten van een snijbonenmolen is geen enkele reden om niet te gaan koken met snijbonen. In de meeste keukens is wel een scherp mes te vinden en daar kun je de bonen ook prima mee snijden. Ze hoeven tegenwoordig ook niet meer zo fijn gesneden te worden om er iets lekkers van te kunnen maken. Wil je ze wel fijngesneden, maar behoor je tot de luie koks en heb je er echt geen zin in om met het mes aan het werk te gaan? Dan is er goed nieuws voor je: die handige snijbonenmolentjes kun je nog steeds kopen. Een goede winkel in huishoudelijke artikelen of een kookwinkel kan je er zeker aan helpen. Houd ook je ogen eens open in een kringloopwinkel of op de rommelmarkt, je ziet ze regelmatig opduiken, vaak voor een heel zacht prijsje. Ben je een heel erg luie kok? Er bestaan ook elektrische molentjes. In de meeste keukenmachines kun je ook prima snijbonen snijden.
Snijbonen in de aanbieding? Zo kun je ze bewaren
Misschien teel je snijbonen in de moestuin en heb je een grote oogst of zijn de snijbonen in het seizoen en zijn ze in de aanbieding? Het loont zeker de moeite om wat meer snijbonen te kopen en ze in te vriezen. Zo kun je ook in de winter nog van genieten. Blancheer de gesneden bonen een paar minuten in een pan zonder deksel, spoel ze vervolgens koud onder de kraan en laat ze uitlekken. Verpak ze vervolgens in diepvriesdoosjes of zakjes. Bij -18 graden kun je ze dan een jaar bewaren. Je kunt gesneden snijbonen ook rauw invriezen. Ze zijn dan ongeveer 3 maanden houdbaar.
Verse, ongesneden snijbonen kun je een dag of 2 – 3 bewaren in de koelkast of op een koele plaats. Gesneden bonen zijn in de koelkast nog 1 dag te bewaren.
Bonen en verse peulvruchten; hier vind je de lekkerste recepten
Bonen zijn er in maten, soorten en kleuren. Vers zijn ze het lekkerst. Hier vind je tips en recepten met bonen en verse peulvruchten!