Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Snijbonen of scheermesjes; Drie manieren om ze vaker op tafel te zetten

Snijbonen of scheermesjes; Drie manieren om ze vaker op tafel te zetten – Snijbonen, een ouderwetse groente die een beetje ondergewaardeerd wordt. Wanneer we het over bonen hebben denken we al gauw aan sperziebonen, maar de snijboon is ook erg lekker. Ja je moet ze even snijden, al zijn ze ook voorgesneden te koop. Kook ze niet net als oma helemaal gaar maar zorg dat ze nog een bite hebben dan zijn ze het lekkerst.

Scheermesjes

Zo worden snijboontjes ook wel genoemd. Ze bedoelen hiermee de in dunne reepjes gesneden snijbonen. Vaak worden deze snijbonen gecombineerd met witte bonen en hebben de naam blote billetjes in het gras. Ook worden de snijbonen vaak in ruiten gesneden voor een grover uiterlijk en meer bite. Hoe je ze snijd is wat je persoonlijk het lekkerste vindt, het kan op beide manieren.

Snijbonen met spek en ui

snijbonen met spek en uiDit is toch wel de meest bekende manier van snijbonen klaarmaken. Je snijdt en kookt de boontjes kort. Waarna je ze mengt met gebakken spekjes en een uitje, rijkelijk nootmuskaat erover en klaar zijn je snijbonen grootmoeders stijl

  • 500 gram snijbonen
  • 100 gram spekblokjes
  • 1 grote ui
  • Klontje roomboter
  • Nootmuskaat

Was de bonen en snij het bovenste gedeelte waar het aan de plant heeft gezeten ervan af. Snij de bonen nu in gelijke reepjes. Zet ze op met een beetje water en zout en kook ze in ongeveer 10-15 minuten beetgaar. Snipper de ui. Smelt de boter en bak hier de spekjes en de ui in. Giet de bonen af en voeg er de spek en de ui aan toe. Rasp er wat verse nootmuskaat overheen en serveer.

Snijbonen met geroosterde paprika en tijm

snijbonen met paprika en tijm

Misschien niet direct het eerste waar je aan denkt bij snijbonen maar deze combinatie is erg lekker. Vind je het te veel werk om de paprika te grillen ze zijn ook verkrijgbaar in een pot. Zelf wil ik ze nog weleens op de BBQ leggen als ik deze toch aan heb, maak ze schoon en bewaar ze een paar dagen in de olie in mijn koelkast of vries ze in.

  • 500 gram snijbonen
  • 1 rode paprika
  • 3 takjes tijm
  • 1 eetlepel olijfolie

Gril een paprika boven een vlam totdat deze helemaal zwart ziet. Stop hem in een plastic zak en laat deze daarin afkoelen. Eenmaal afgekoeld haal je heel makkelijk de zwarte schil van de paprika. Was en snij de bonen en kook deze in 10-15 minuten beetgaar. Snij de gegrilde paprika in stukjes. Verwarm de olijfolie, haal de blaadjes van de takjes tijm en verwarm deze samen met de stukjes paprika even door. Voeg de gekookte en uitgelekte bonen toe en meng alles.

Stamppot van snijbonen

snijbonen stampot

Simpel maar lekker. Een van de lekkerste stamppotten volgens mijn kinderen, deze staat hier dan ook met regelmaat op tafel.

  • 500 gram snijbonen
  • 750 gram bloemige aardappelen
  • Klontje roomboter
  • Beker melk
  • 100 gram spekblokjes
  • Peper/zout
  • Nootmuskaat

Schil en was de aardappels snij ze in kleinere stukken en kook ze gaar in water met zout. Was en snij de snijbonen en kook deze in een andere pan met een beetje water. Smelt de boter en bak daarin de spekblokjes zachtjes uit. Giet de aardappels af en doe er de spekblokjes met de boter bij. Verwarm de melk in het pannetje van de spekblokjes en voeg de helft ervan bij de aardappels. Stamp er met een stamper een stevige puree van voeg nog wat melk toe indien nodig. Giet de boontjes af en roer deze door de aardappels. Breng op smaak met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. Lekker met een bal gehakt of verse worst.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. maja quak zegt

    Moet er om lachen eerlijk gezegd, vind het wel humor om zo te praten over de snijbonen.
    Groetjes maja

  2. Gerard van der Leeuw zegt

    Even zeuren over de snijboontjes,
    1. Een groente is natuurlijk nooit ouderwets. Een snijboon is een snijboon. (En een rare snijboon….). Sommigen vinden snijbonen misschien ouderwets……

    2, Billetjes in het groen kan ook alleen met snijbonen, die immers uit zichzelf al witte boontjes bevatten. Er witte bonen bij doen is een beetje een ‘dubbele porte brisée deur die aan beide kanten opengaat’.

    1. connie zegt

      Hoi Gerard, voor U is het misschien gewoon een snijboon maar voor vele en vooral jongeren is het maar een rare/vreemde snijboon. Wat die blote billetjes betreft je hebt helemaal gelijk, al worden er vaak extra bonen aan toegevoegd voor het blote billen effect. Het is allemaal maar net hoe je er tegen aan kijkt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.