Snijbonen of scheermesjes – Snijbonen, een ouderwetse groente die een beetje ondergewaardeerd wordt. Als we het over bonen hebben denken we al gauw aan sperziebonen, maar de snijboon is ook erg lekker. Ja, je moet ze even snijden, al zijn ze ook voorgesneden te koop.
Kook de bonen niet net als oma helemaal gaar maar zorg dat ze nog een bite hebben dan zijn ze het lekkerst.
Scheermesjes
Zo worden snijboontjes ook wel genoemd. Ze bedoelen hiermee de in dunne reepjes gesneden snijbonen. Vaak worden deze snijbonen gecombineerd met witte bonen en hebben de naam blote billetjes in het gras. Ook worden de snijbonen vaak in ruiten gesneden voor een grover uiterlijk en meer bite. Hoe je ze snijdt, is wat je persoonlijk het lekkerste vindt, het kan op beide manieren.
Snijbonen met spek en ui
Dit is toch wel de bekendste manier van snijbonen klaarmaken. Je snijdt en kookt de boontjes kort. Waarna je ze mengt met gebakken spekjes en een uitje, rijkelijk nootmuskaat erover en klaar zijn de snijbonen in grootmoeders stijl.
- 500 gram snijbonen
- 100 gram spekblokjes
- 1 grote ui
- een klontje roomboter
- wat nootmuskaat
Was de bonen en snij het bovenste gedeelte waar het aan de plant heeft gezeten ervan af. Snij de bonen nu in gelijke reepjes. Zet ze op met een beetje water en zout en kook ze in ongeveer 10-15 minuten beetgaar. Snipper de ui. Smelt de boter en bak hier de spekjes en de ui in. Giet de bonen af en voeg er het spek en de ui aan toe. Rasp er wat verse nootmuskaat overheen en serveer.
Snijbonen met geroosterde paprika en tijm
Misschien niet direct het eerste waar je aan denkt bij snijbonen, maar deze combinatie is erg lekker. Vind je het te veel werk om de paprika te grillen dan zijn ze ook verkrijgbaar in een pot. Je kunt de paprika’s ook op de bbq leggen als je die toch aan hebt. Maak ze schoon en bewaar ze een paar dagen in de olie in de koelkast of vries ze in.
- 500 gram snijbonen
- 1 rode paprika
- 3 takjes tijm
- 1 eetlepel olijfolie
Gril een paprika boven een vlam totdat deze helemaal zwart ziet. Stop hem in een plastic zak en laat deze daarin afkoelen. Eenmaal afgekoeld haal je heel makkelijk de zwarte schil van de paprika. Was en snij de bonen en kook deze in 10-15 minuten beetgaar. Snij de gegrilde paprika in stukjes. Verwarm de olijfolie, haal de blaadjes van de takjes tijm en verwarm deze samen met de stukjes paprika even door. Voeg de gekookte en uitgelekte bonen toe en meng alles.
Stamppot van snijbonen
Simpel maar lekker. Dit is echt lekkere zomerstamppot en dat gaan zelfs de kinderen vinden. Als je dit eenmaal probeert, komt deze stamppot ongetwijfeld vaker op tafel.
- 500 gram snijbonen
- 750 gram bloemige aardappelen
- een klontje roomboter
- een beker melk
- 100 gram spekblokjes
- peper/zout
- wat nootmuskaat
Schil en was de aardappels snij ze in kleinere stukken en kook ze gaar in water met zout. Was en snij de snijbonen en kook deze in een andere pan met een beetje water. Smelt de boter en bak daarin de spekblokjes zachtjes uit. Giet de aardappels af en doe er de spekblokjes met de boter bij. Verwarm de melk in het pannetje van de spekblokjes en voeg de helft ervan bij de aardappels. Stamp er met een stamper een stevige puree van voeg nog wat melk toe wanneer nodig. Giet de boontjes af en roer deze door de aardappels. Breng op smaak met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. Lekker met een bal gehakt of verse worst.
Probeer ook deze recepten met snijbonen in de hoofdrol:
Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )
Blote billetjes in het gras is de naam voor een heerlijke stamppot van aardappel, snijbonen en witte bonen. Een typisch Nederlands gerecht!
Ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas
Door zomaar wat seizoensproducten van de maand juni te combineren zet je deze ovenschotel van snijbonen met paprika en graskaas op tafel!
Ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel
Een gewone, maar lekkere ovenschotel met snijbonen, gehakt en aardappel. Voor doordeweeks en extra lekker door de gemarineerde aardappeltjes.
Bonen & Verse Peulvruchten; Hier vind je de lekkerste recepten
Bonen zijn er in maten, soorten en kleuren. Vers zijn ze het lekkerst. Hier vind je tips en recepten met bonen & verse peulvruchten!
Tafel lekker !!