Soorten meloenen; inclusief tips & recepten – Vanaf mei zijn ze er weer volop. Meloenen. Maar wat weet je eigenlijk van meloenen? Natuurlijk weet je wat een galiameloen is, maar weet je ook wat de kleur is van een cantaloupe meloen, hoe ziet een piel de sapo meloen er uit, en hoe weet je nu wanneer de verschillende meloenen rijp zijn? Hier vind je de feiten op een rij.
Je wil lekker eten, en je vindt hier dus niet allerlei lange en wetenschappelijke verhalen. Het is wel leuk om te weten dat de meloenen bij de groenten horen en niet bij het fruit. Ze zijn familie van de komkommer, de courgette, de pompoen. Omdat iedereen het wel als fruit ziet, worden de soorten meloenen hier wel onder fruit ingedeeld. Ze worden tenslotte ook als fruit gegeten en verwerkt.
Soorten meloenen en hun seizoen
Meloenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De topaanvoer ligt echter in het voorjaar en in de zomer. Vanaf mei kun je volop goedkope kopen. Ze worden vooral geïmporteerd uit landen als Spanje en Israël. Tegenwoordig is het ook mogelijk om meloenen uit Nederland te krijgen. De meloenen van eigen bodem zijn geteeld in kassen.
Hoe lelijker hoe lekkerder
Een meloen is rijp als hij lekker ruikt of als hij bij lichte vingerdruk aan de onderzijde iets meegeeft. Bij een watermeloen kun je horen of die rijp is door er op te kloppen. Hoe holler het geluid, hoe rijper de meloen. Veel mensen kopen een meloen alleen als die er mooi uitziet. Dat mag, maar zo’n meloen moet dan nog een paar dagen liggen. Bij meloenen is een beetje stelregel: Hoe lelijker, hoe lekkerder!
Een meloentje met plekken is vaak heerlijk zoet en aromatisch van smaak.
Zo maak je makkelijk stukjes, blokjes of parten
Het schoonmaken van een meloen is eenvoudig. Geen ingewikkelde methodes, maar gewoon makkelijk en snel. Snijd een meloen in tweeën en verwijder de pitjes aan de binnenzijde met een lepel. Vervolgens met een scherp mes de schil wegsnijden en het vruchtvlees in blokjes, bolletjes of partjes verdelen. Er zijn speciale meloenbolletjesstekers in de handel. Hiermee maak je mooie ronde bolletjes van het vruchtvlees. Een uitgeholde meloen is ook heel geschikt voor het presenteren van je desserts. Vul zo’n uitgehold meloentje eens met een fruitsalade of wat bolletjes ijs.
Alle soorten meloenen horen niet in de koelkast!
Meloenen kun je beter niet in de koelkast bewaren. Leg ze buiten de koelkast, maar wel op een koele plaats. Ze zijn dan, uiteraard afhankelijk van de rijpheid bij aankoop, zo’n week houdbaar. Op de fruitschaal rijpen ze extra snel.
Recepten met meloen
Talloze variaties zijn er te bedenken met die heerlijke zomerse vruchten. Wat doe je met al die soorten meloenen in de keuken? Heel bekend is een voorgerechtje van meloen met ham. Maar ook met garnaaltjes of krab maak je er iets lekkers van. In fruitsalades is meloen de zachte tegenhanger van bijvoorbeeld appel en peer. De zoete smaak compenseert de smaak van de wat zuurdere fruitsoorten. Maak ook eens een meloensalade. Neem bijvoorbeeld Galia meloen, Cantaloupe meloen en watermeloen. Je hebt dan een kleurrijke combinatie van heerlijke smaken! En de meloen is natuurlijk uitermate geschikt voor het gebruik in diverse desserts. In combinatie met ijs maar ook met ander fruit en met kaassoorten is het de ideale basis voor een prachtig nagerecht!
Frisse fruitsalade van watermeloen
Een frisse fruitsalade van watermeloen, een echte topper bij de barbecue. Lekker koude meloen met een frisse toets van limoen en munt.
Waikiki meloencocktail; maak van je fruitmoment een feestje
Groot en klein geniet van een heerlijke Waikiki meloencocktail. Je maakt de cocktail boordevol fruit net zo makkelijk met of zonder alcohol.
Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
Drie ingrediënten voor heerlijke prikkertjes met meloen, ham en mozzarella, met hetzelfde gemak maak je er een verfrissend voorgerecht mee.
Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing
Een heerlijk frisse fruitsalade van meloen in een dressing op basis van limoncello maakt van je gezellige zomeravond in de tuin een feestje.
Bij ontbijt of lunch
Meloen met ham op brood
Wil je zonder moeite een super lekker ontbijt of lunch? Serveer dan deze bekende combinatie eens anders en eet je meloen met ham op brood.
Meloen smoothie of een zomerse cocktail
Groene thee en citroen maken deze meloen smoothie lekker licht. En voor de liefhebber doen we er een klein beetje verse gember in.
Als nagerecht
Of op deze manier
Meloen met Parmaham; zo simpel zet je iets echt lekkers op tafel
Een eenvoudiger voorgerecht dan meloen met Parmaham bestaat er niet. Hoe verbeter je de smaak en hoe presenteer je? We geven drie manieren!
Check het recept of lees de infoPastasalade met meloen en lekker veel groenten
Meloen is te lekker om als tussendoortje te eten. Maak er eens deze pastasalade met meloen mee. Van tevoren maken en 's avonds snel op tafel.
Watermeloen limonade; huisgemaakt en verkoelend
Maak eens zelf limonade van vers fruit zoals deze watermeloen limonade. Een drankje voor de zomermaanden. Serveer met ijs en een takje munt.
Koude meloensoep met gember en een spiesje van scampi
Meloensoep, dit recept is een koud hapje. Niets warm houden, geen moeilijk gedoe, maar gewoon simpel genieten. Ik maak het klaar en laat het afkoelen.
Watermeloen-tomaat soepje
Dit watermeloen-tomaat soepje heeft wat van een gazpacho, maar onder meer door het gebruik van een watermeloen, is het echt een andere koude soep.
Carpaccio van honingmeloen
Een dungesneden honingmeloen met geitenkaas en een frisse dressing. Carpaccio van honingmeloen is ideaal als zomers voorgerecht.
Check het recept of lees de infoSoorten meloenen:
Er zijn heel veel soorten meloen in omloop. Hier een overzicht van de bekendste soorten:
De Galia meloen is wel het bekendst. De geelachtige schil met een prachtig netwerk doet een beetje kurkachtig aan. Het geel/witte vruchtvlees is zoet en aromatisch van smaak.
Watermeloenen zijn echte dorstlessers. Het rode vruchtvlees is knapperig en fris van smaak. De zwarte zaden die je in een donkergroene watermeloen vindt zijn niet eetbaar. De lichtgroene watermeloenen worden dan ook steeds populairder doordat ze pitloos zijn. Watermeloenen kunnen een enorm verschil in gewicht hebben. Ze kunnen wel tot 15 kilo zwaar worden.
Cantaloupe meloenen zijn groen van kleur en het vruchtvlees is geel tot oranje van kleur en zoet en sappig van smaak. cantaloupe meloenen komen uit het Italiaanse plaatsje Cantalupe. Vandaar de naam. De kleur van het vruchtvlees van cantaloupe meloen zorgt voor een mooi contrast in bijvoorbeeld een meloensalade of een meloenbowl.
Wat minder bekend is de Charentais meloen. Die meloen is te herkennen aan de grijsgroene kleur met de donkere strepen over zijn buik. Het meloentje is van Franse afkomst en heeft een hele zoete en aromatische smaak.
De Piel de Sapo meloen komt gelukkig steeds meer voor. De kleur van het vruchtvlees is hetzelfde als die van de Galia meloen, maar de smaak van de piel de sapo meloen, mits goed rijp gegeten, is onovertroffen. De piel de sapo meloen is ovaal van vorm, heeft een donkergroene schil met daarin prachtig gestructureerde gele strepen.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie