Soorten meloenen; inclusief tips & recepten – Vanaf mei zijn ze er weer volop. Meloenen. Maar wat weet je eigenlijk van meloenen. Natuurlijk weten we wat een galiameloen is, maar weet je ook wat de kleur is van een cantaloupe meloen, hoe ziet een piel de sapo meloen er uit, en hoe weet je nu wanneer de verschillende meloenen rijp zijn. Lekker Tafelen zet de feiten graag voor je op een rij.
We willen lekker eten, en gaan je dus allerlei lange en wetenschappelijke verhalen besparen. Wel leuk om te weten is dat de meloenen bij de groenten horen en niet bij het fruit. Ze zijn familie van de komkommer, de courgette, de pompoen. Wij noemen het gemakshalve gewoon fruit, want tenslotte wordt de meloen als fruit gegeten of verwerkt.
Seizoen
Meloenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De topaanvoer ligt echter in het voorjaar en in de zomer. Vanaf mei worden er volop meloenen aangeboden voor weinig geld. Ze worden vooral geïmporteerd uit landen als Spanje en Israël. Maar, tegenwoordig is het ook mogelijk om meloenen uit Holland te krijgen. Deze zijn grootgebracht in kassen.
Hoe lelijker hoe lekkerder
Een meloen is rijp als deze lekker ruikt of als deze bij lichte vingerdruk aan de onderzijde iets meegeeft. Bij een watermeloen kun je horen of die rijp is door er op te kloppen. Hoe holler het geluid hoe rijper de meloen. Veel mensen kopen een meloen alleen als deze er mooi uitziet. Dat mag, maar zo’n meloentje moet dan nog een paar dagen liggen. Bij meloenen is een beetje stelregel: Hoe lelijker, hoe lekkerder!
Een meloentje met plekken is vaak heerlijk zoet en aromatisch van smaak.
Zo maak je makkelijk stukjes, blokjes of parten
Het schoonmaken van een meloen is eenvoudig. Geen ingewikkelde methodes, maar gewoon simpel en snel. Snij een meloen in tweeën en verwijder de pitjes aan de binnenzijde met een lepel. Vervolgens met een scherp mes de schil wegsnijden en het vruchtvlees in blokjes, bolletjes of partjes verdelen. Er zijn speciale meloenbolletjes-stekers in de handel. Hiermee maak je mooie ronde bolletjes van het vruchtvlees. Een uitgehold meloentje is ook heel geschikt voor het presenteren van je desserts. Vul zo’n uitgehold meloentje eens met een fruitsalade of wat bolletjes ijs.
Niet in de koelkast!
Meloenen kun je beter niet in de koelkast bewaren. Leg ze buiten de koelkast, maar wel op een koele plaats. Ze zijn dan, uiteraard afhankelijk van de rijpheid bij aankoop, zo’n week houdbaar. Op de fruitschaal rijpen ze extra snel.
Recepten met meloen
Talloze variaties zijn er te bedenken met deze zomerse vruchten. Wat die je met al die soorten meloenen in de keuken? Heel bekend is een voorgerechtje van meloen met ham. Maar ook met garnaaltjes of krab maak je er iets lekkers van. In fruitsalades is meloen de zachte tegenhanger van bijvoorbeeld appel en peer. De zoete smaak compenseert de smaak van de wat zuurdere fruitsoorten. Maak ook eens een meloensalade. Neem bijvoorbeeld Galia meloen, Cantaloupe meloen en watermeloen. Je hebt dan een kleurrijke combinatie van heerlijke smaken! En de meloen is natuurlijk uitermate geschikt voor het gebruik in diverse desserts. In combinatie met ijs maar ook met ander fruit en met kaassoorten is het de ideale basis voor een prachtig nagerecht!
Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
Drie ingrediënten voor heerlijke prikkertjes met meloen, ham en mozzarella, met hetzelfde gemak maak je er een verfrissend voorgerecht mee.
Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing
Een heerlijk frisse fruitsalade van meloen in een dressing op basis van limoncello maakt van je gezellige zomeravond in de tuin een feestje.
Bij ontbijt of lunch
Meloen met ham op brood
Wil je zonder moeite een super lekker ontbijt of lunch? Serveer dan deze bekende combinatie eens anders en eet je meloen met ham op brood.
Meloen smoothie of een zomerse cocktail
Groene thee en citroen maken deze meloen smoothie lekker licht. En voor de liefhebber doen we er een klein beetje verse gember in.
Als nagerecht
Of op deze manier
Meloen met Parmaham; zo simpel zet je iets echt lekkers op tafel
Een eenvoudiger voorgerecht dan meloen met Parmaham bestaat er niet. Hoe verbeter je de smaak en hoe presenteer je? We geven drie manieren!
Check het recept of lees de infoWatermeloen limonade; Huisgemaakt en verkoelend.
Maak eens zelf limonade van vers fruit zoals deze watermeloen limonade. Een drankje voor de zomermaanden. Serveer met ijs en een takje munt.
Pastasalade met meloen en lekker veel groenten
Meloen is te lekker om als tussendoortje te eten. Maak er eens deze pastasalade met meloen mee. Van tevoren maken en 's avonds snel op tafel.
Watermeloensap met steranijs; fruitig drankje
Van watermeloen maak je eenvoudig een watermeloensap met steranijs. Vers sap dat lekker verfrissend is op warme dagen, gemengd met sprankelend mineraalwater
Watermeloen-tomaat soepje
Dit watermeloen-tomaat soepje heeft wat van een gazpacho, maar onder meer door het gebruik van een watermeloen, is het echt een andere koude soep.
Carpaccio van honingmeloen ( Voorgerecht )
Een dungesneden honingmeloen met geitenkaas en een frisse dressing. Carpaccio van honingmeloen is ideaal als zomers voorgerecht.
Check het recept of lees de infoSoorten meloenen:
Er zijn heel veel soorten meloen in omloop. Hier een overzicht van de bekendste soorten:
De Galia meloen is wel het bekendst. De geelachtige schil met een prachtig netwerk doet een beetje kurkachtig aan. Het geel/witte vruchtvlees is zoet en aromatisch van smaak.
Watermeloenen zijn echte dorstlessers. Het rode vruchtvlees is knapperig en fris van smaak. De zwarte zaden die je in een donkergroene watermeloen vindt zijn niet eetbaar. De lichtgroene watermeloenen worden dan ook steeds populairder doordat ze pitloos zijn. Watermeloenen kunnen een enorm verschil in gewicht hebben. Ze kunnen wel tot 15 kilo zwaar worden.
Cantaloupe meloenen zijn groen van kleur en het vruchtvlees is geel tot oranje van kleur en zoet en sappig van smaak. Deze meloenen komen uit het Italiaanse plaatsje Cantalupe. Vandaar de naam. De kleur van het vruchtvlees van deze meloen zorgt voor een mooi contrast in bijvoorbeeld een meloensalade of een meloenbowl.
Wat minder bekend is de Charentais meloen. Deze meloen is te herkennen aan de grijsgroene kleur met de donkere strepen over zijn buik. Het meloentje is van Franse afkomst en heeft een zeer zoete en aromatische smaak.
De Piel de Sapo meloen komt gelukkig steeds meer voor. De kleur van het vruchtvlees is hetzelfde als die van de Galia meloen, maar de smaak van deze meloen, mits goed rijp gegeten, is onovertroffen. Deze meloen is ovaal van vorm, heeft een donkergroene schil met daarin prachtig gestructureerde gele strepen.