• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 8, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Soorten meloenen; inclusief tips & recepten

De populairste soorten op een rij

door Connie Derks
in Specials
0
0
Soorten meloenen

Soorten meloenen; inclusief tips & recepten – Vanaf mei zijn ze er weer volop. Meloenen. Maar wat weet je eigenlijk van meloenen. Natuurlijk weten we wat een galiameloen is, maar weet je ook wat de kleur is van een cantaloupe meloen, hoe ziet een piel de sapo meloen er uit, en hoe weet je nu wanneer de verschillende meloenen rijp zijn. Lekker Tafelen zet de feiten graag voor je op een rij.

We willen lekker eten, en gaan je dus allerlei lange en wetenschappelijke verhalen besparen. Wel leuk om te weten is dat de meloenen bij de groenten horen en niet bij het fruit. Ze zijn familie van de komkommer, de courgette, de pompoen. Wij noemen het gemakshalve gewoon fruit, want tenslotte wordt de meloen als fruit gegeten of verwerkt.

Meloenen
Soorten meloenen

Seizoen

Meloenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De topaanvoer ligt echter in het voorjaar en in de zomer. Vanaf mei worden er volop meloenen aangeboden voor weinig geld. Ze worden vooral geïmporteerd uit landen als Spanje en Israël. Maar, tegenwoordig is het ook mogelijk om meloenen uit Holland te krijgen. Deze zijn groot gebracht in kassen.

Hoe lelijker hoe lekkerder

Een meloen is rijp als deze lekker ruikt of als deze bij lichte vingerdruk aan de onderzijde iets meegeeft. Bij een watermeloen kun je horen of die rijp is door er op te kloppen. Hoe holler het geluid hoe rijper de meloen. Veel mensen kopen een meloen alleen als deze er mooi uitziet. Dat mag, maar zo’n meloentje moet dan nog een paar dagen liggen. Bij meloenen is een beetje stelregel: Hoe lelijker, hoe lekkerder!

Een meloentje met plekken is vaak heerlijk zoet en aromatisch van smaak.

Zo maak je makkelijk stukjes, blokjes of parten

Het schoonmaken van een meloen is eenvoudig. Geen ingewikkelde methodes, maar gewoon simpel en snel. Snij een meloen in tweeën en verwijder de pitjes aan de binnenzijde met een lepel. Vervolgens met een scherp mes de schil wegsnijden en het vruchtvlees in blokjes, bolletjes of partjes verdelen. Er zijn speciale meloenbolletjes-stekers in de handel. Hiermee maak je mooie ronde bolletjes van het vruchtvlees. Een uitgehold meloentje is ook heel geschikt voor het presenteren van je desserts. Vul zo’n uitgehold meloentje eens met een fruitsalade of wat bolletjes ijs.

Niet in de koelkast!

Meloenen kun je beter niet in de koelkast bewaren. Leg ze buiten de koelkast, maar wel op een koele plaats. Ze zijn dan, uiteraard afhankelijk van de rijpheid bij aankoop, zo’n week houdbaar. Op de fruitschaal rijpen ze extra snel.

Recepten met meloen

Talloze variaties zijn er te bedenken met deze zomerse vruchten. Wat die je met al die soorten meloenen in de keuken? Heel bekend is een voorgerechtje van meloen met ham. Maar ook met garnaaltjes of krab maak je er iets lekkers van. In fruitsalades is meloen de zachte tegenhanger van bijvoorbeeld appel en peer. De zoete smaak compenseert de smaak van de wat zuurdere fruitsoorten. Maak ook eens een meloensalade. Neem bijvoorbeeld Galia meloen, Cantaloupe meloen en watermeloen. Je hebt dan een kleurrijke combinatie van heerlijke smaken! En de meloen is natuurlijk uitermate geschikt voor het gebruik in diverse desserts. In combinatie met ijs maar ook met ander fruit en met kaassoorten is het de ideale basis voor een prachtig nagerecht!

Watermeloen salade
Specials

Watermeloen salade op drie manieren

Watermeloen is heerlijk om uit het vuistje te eten, maar een watermeloen salade is ook een heerlijk idee voor de zomer. Ontdek deze recepten!

Check het recept of lees de info

Bij ontbijt of lunch

Meloen met ham op brood.
Ontbijt en lunch

Meloen met ham op brood

Wil je zonder moeite een super lekker ontbijt of lunch?  Serveer dan deze bekende combinatie eens anders en eet je meloen met ham op brood. 

Meloen smoothie
Ontbijt en lunch

Meloen smoothie of een zomerse cocktail

Groene thee en citroen maken deze meloen smoothie lekker licht. En voor de liefhebber doen we er een klein beetje verse gember in. 

Als nagerecht

Cantaloupe meloen in een heerlijke marinade
Nagerecht

Cantaloupe meloen in een heerlijke marinade

Fruitsalade van cantaloupe meloen
Nagerecht

Fruitsalade van cantaloupe meloen

Meloen en framboos
Recepten

Meloen en framboos, heerlijke zomerse combinatie

Of op deze manier

Carpaccio van honingmeloen
Voorgerecht

Carpaccio van honingmeloen ( Voorgerecht )

Een dungesneden honingmeloen met geitenkaas en een frisse dressing. Carpaccio van honingmeloen is ideaal als zomers voorgerecht.

Check het recept of lees de info
Watermeloen limonade; Huisgemaakt en verkoelend.
Drankjes

Watermeloen limonade; Huisgemaakt en verkoelend.

Maak eens zelf limonade van vers fruit zoals deze watermeloen limonade. Een drankje voor de zomermaanden. Serveer met ijs en een takje munt.

pasta salade met meloen
Pastagerechten

Pastasalade met meloen en lekker veel groenten

Meloen is te lekker om als tussendoortje te eten. Maak er eens deze pastasalade met meloen mee. Van tevoren maken en 's avonds snel op tafel.

Watermeloensap met steranijs
Drankjes

Watermeloensap met steranijs; fruitig drankje

Van watermeloen maak je eenvoudig een watermeloensap met steranijs. Vers sap dat lekker verfrissend is op warme dagen, gemengd met sprankelend mineraalwater

Watermeloen-tomaat soepje
Soep

Watermeloen-tomaat soepje

Dit watermeloen-tomaat soepje heeft wat van een gazpacho, maar onder meer door het gebruik van een watermeloen, is het echt een andere koude soep.

Lekker vers zomerfruit

Ontdek het hier

Soorten meloenen:

Er zijn heel veel soorten meloen in omloop. Hier een overzicht van de bekendste soorten:

Galiameloen
Galiameloen
Watermeloen
Watermeloen
Honingmeloen
Honingmeloen
Cantaloupe meloen
Cantaloupe meloen

De Galia meloen is wel het bekendst. De geelachtige schil met een prachtig netwerk doet een beetje kurkachtig aan. Het geel/witte vruchtvlees is zoet en aromatisch van smaak.

Watermeloenen zijn echte dorstlessers. Het rode vruchtvlees is knapperig en fris van smaak. De zwarte zaden die je in een donkergroene watermeloen vindt zijn niet eetbaar. De lichtgroene watermeloenen worden dan ook steeds populairder doordat ze pitloos zijn. Watermeloenen kunnen een enorm verschil in gewicht hebben. Ze kunnen wel tot 15 kilo zwaar worden.

Cantaloupe meloenen zijn groen van kleur en het vruchtvlees is geel tot oranje van kleur en zoet en sappig van smaak. Deze meloenen komen uit het Italiaanse plaatsje Cantalupe. Vandaar de naam. De kleur van het vruchtvlees van deze meloen zorgt voor een mooi contrast in bijvoorbeeld een meloensalade of een meloenbowl.

Wat minder bekend is de Charentais meloen. Deze meloen is te herkennen aan de grijsgroene kleur met de donkere strepen over zijn buik. Het meloentje is van Franse afkomst en heeft een zeer zoete en aromatische smaak.

De Piel de Sapo meloen komt gelukkig steeds meer voor. De kleur van het vruchtvlees is hetzelfde als die van de Galia meloen, maar de smaak van deze meloen, mits goed rijp gegeten, is onovertroffen. Deze meloen is ovaal van vorm, heeft een donkergroene schil met daarin prachtig gestructureerde gele strepen.

Tags: FruitZomer
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis
Specials

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette
Dressing

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
Specials

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Varkenshaas
Specials

Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees

Aardappelkroketjes zelf maken
Bijgerecht

Aardappelkroketjes zelf maken; Een absolute delicatesse

Koolrabi
Specials

Koolrabi; een bijzonder knolletje!

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen