Spareribs – Ze worden ook wel magere ribbetjes genoemd, de spareribs van het varken. Vaak gegeten van de barbecue, maar ook uit de oven zijn ze heerlijk. Dus spareribs zijn zeker niet iets om alleen in de zomer op tafel te zetten. Marineer ze, al of niet voorgekookt, in een lekker pittige of zoete marinade, en laat ze langzaam garen tot het vlees van de botten valt. Daar eet je je vingers toch bij op?
Wat zijn spareribs nou precies?
De magere ribbetjes dus. Op zijn Amerikaans ‘baby back ribs’. En waar zitten die spareribs dan precies? Het betreft hier delen van de varkensribben. Deze zijn afkomstig van de lende van het varken. Het varkensvlees zit op en tussen de botten. Er worden ook wel ribbetjes gesneden uit de buikzijde van het varken. Deze zijn veel groter en hebben een wat andere, stevigere structuur. Het vlees van de buikzijde heeft meer smaak. Omdat deze ribben groter zijn hebben ze ook meer tijd nodig om te garen. Maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de extra smaak. Naast deze ribben zijn er ook nog de ‘krabbetjes’. Deze zitten het dichtst bij het borstbeen en er zit wat meer vlees aan. Toch worden ze veel minder verkocht dan de ‘gewone’ soort. Ze worden meestal gekookt of gestoofd gegeten, maar je kunt ze natuurlijk ook net als gewone spareribs roosteren. Ze worden ook wel gebruikt als vlees voor de erwtensoep.
Op de barbecue of in de oven
Ribben zijn populair, vooral onder de barbecueliefhebbers. Het heerlijk gemarineerde vlees ligt dan vaak urenlang op de barbecue, tot het helemaal gaar is. Je kunt dit proces versnellen door de spareribs voor te garen. Nu heeft niet iedereen een barbecue, of de mogelijkheid om vlees urenlang op de barbecue te garen. Dat betekent niet dat je niet kunt genieten van spareribs. Je kunt ze ook heel goed in de oven bereiden. Dat maakt het ook wat toegankelijker om in de winter eens spareribs te eten. Want niet iedereen houdt van een winterbarbecue.
De lekkerste sparerib marinades
De lekkerste spareribs zijn voorzien van een heerlijk smaakvol laagje. Die fijne smaak krijg je het beste voor elkaar als het vlees lang genoeg gemarineerd is. Een aantal uren is dus zeker een goed idee, maar nog liever 24 uur. Kijk in het artikel hieronder voor de beste tips en de lekkerste sparerib marinades.
Sparerib marinades; Bouw je eigen party
Een avondje Bourgondisch tafelen? Kies eens voor spareribs. Als je ze marineert in de lekkerste sparerib marinades is het feest compleet!
Recepten met spareribs
Lekkere recepten voor spareribs vind je hier onder. Leg ze op de barbecue of stop ze in de oven, doe het op de manier die jou het meest aanspreekt. Op zijn Mexicaans? Liever een Spaans tintje? Of gewoon lekker de traditionele Amerikaanse marinade? Ze zijn allemaal even lekker!
Spaanse spareribs
Spareribs zijn bij veel vleesliefhebbers favoriet. Wat is er lekkerder dan spareribs met een Spaans tintje? Ga eens voor Spaanse spareribs!
Mexicaanse Spareribs
Zin in een avondje lekker Mexicaans vlees eten? Daar passen deze Mexicaanse spareribs prima in. Maak deze spareribs zo pittig als je wilt!
Spareribs in Amerikaanse marinade
Spareribs van de barbecue, dat is traditioneel een Amerikaans gerecht. Maak ze ook eens zelf, deze lekkere spareribs in Amerikaanse marinade!
Spareribs van de barbecue
Ben jij ook zo gek op spareribs? En op barbecueën? Maak dan deze spareribs van de barbecue. Zo gaar dat het vlees van het bot valt!