• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Spek, een heerlijk veelzijdig stukje vlees

Voor echt lekkere spek ga je naar de slager

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
1
7
Spek

Spek – Als er een stukje vlees is wat veelzijdig is het wel spek. Het is meer dan zomaar een stukje varkensvlees. Spek is geweldig, je gebruikt het als vlees bij de maaltijd maar ook als smaakmaker. Het is een favoriet ingrediënt in keukens over de hele wereld.

Heel veel soorten spek

Spek wordt gesneden uit de rug of buik van het varken. Het buikspek wordt ook wel mager spek genoemd. Mager is dit zeker niet, maar als je het vergelijkt met rugspek dan begrijp je de benaming beter. Rugspek is vaak volledig wit terwijl buikspek uit mooie laagjes vlees en vet bestaat.

Vooral mager spek kan op heel veel manieren worden klaar gemaakt. Je kunt spek onbewerkt kopen zoals een stuk buikspek of speklappen. De manieren waarop je spek kunt klaarmaken zijn eindeloos en per land vaak ook heel verschillend.

Vaak heeft de slager het al voor je gerookt, gekookt of gepekeld. Die drie bereidingen geven ieder al een heel eigen karakter aan het spek. Het verandert de smaak en de structuur van het vlees. Je kunt dit spek zelf verder bewerken voor diverse gerechten.

Kies voor kwaliteit, niet voor kwantiteit, je proeft echt verschil

Een stukje spek kan echt lekker zijn. Voor een echt lekker stukje spek kies je niet voor een kiloknaller, maar ga je naar de slager voor een goed stukje, liefst lokaal, varkensvlees. Als je een speklapje van de slager naast die van de supermarkt legt, begrijp je wat er bedoeld wordt. Echt je ziet direct het verschil. De kleur, de geur, maar vooral ook de smaak, alles is beter. Tijdens het bakken wordt het verschil zelfs nog groter. Een goedkope speklap wil nogal eens iets vissig ruiken. Als je een speklap van bijvoorbeeld Livar bakt, ruikt het heerlijk. Dat zegt genoeg toch? Dit alles heeft te maken met de leefomstandigheden van de varkens, en vooral ook met wat ze te eten krijgen! Kies daarom liever voor iets minder, maar wel echt lekker vlees, dat is ook beter voor de varkens en het milieu.

Speklappen zijn niet alleen lekker bij een stamppot

Een speklap kan geweldig lekker zijn en is een veel gebruikte soort spek. Speklappen worden gesneden van buikspek en heeft een mooie mix van vlees en vet. Dit zorgt voor een heerlijke smaak en heel eigen structuur.

Je kunt speklappen zachtjes gaarbakken, helemaal krokant uitbakken, maar ook marineren en zelfs paneren.

Vaak worden speklappen al gekruid of gemarineerd verkocht. Veel leuker en vaak ook lekkerder is het om zelf spek te kruiden of te marineren. De volgende recepten helpen je daarbij.

Speklappen in ketjapsaus
Vleesgerechten

Speklappen in ketjapsaus

Maak de lekkerste oosterse speklappen in ketjapsaus, als je ze proeft geloof je niet dat het zo makkelijk was.

Gepaneerde speklappen
Vleesgerechten

Gepaneerde speklappen

Hou je van variatie en wil je iets anders met spek, maak dan eens gepaneerde speklappen, heerlijk krokant van buiten en sappig van binnen.

Gemarineerde speklappen
Vleesgerechten

Gemarineerde speklappen

Marineren geeft veel meer smaak aan het vlees en is niet moeilijk. De lekkerste gemarineerde speklappen maak je dan ook makkelijk zelf.

Speklappen
Vleesgerechten

Speklappen met zwoerd

Bij een stamppot of op brood, speklappen met zwoerd zijn altijd lekker! Met onze tip bak je voortaan de allerlekkerste speklappen.

Vorige Volgende

Buikspek; heerlijk krokant of juist superzacht

Zoals de naam al zegt, is buikspek gesneden uit de buik. Dit is hetzelfde stuk varkensvlees als waar de speklappen van gesneden worden. Als je het hebt over buikspek wordt er dus een stuk spek bedoeld. Dit prachtig gelaagde stuk varkensvlees is heerlijk mals. De manier van klaarmaken kan heel verschillend zijn. Het is vooral in de zomer erg lekker om buikspek te grillen op de barbecue.

Buikspek is ook gekookt, gerookt of gepekeld te koop. De laatste wordt dan vaak verkocht als zuurkoolspek.

Buikspek uit de oven of van de grill
Vleesgerechten

Buikspek uit de oven of van de grill

Buikspek in honing en mosterdmarinade
Vleesgerechten

Buikspek in honing en mosterdmarinade

Sticky Buikspek
Vleesgerechten

Sticky buikspek; met een wat zoet, pittig, kleverig sausje

Vorige Volgende

Zeeuws spek is een echte delicatesse

Zeeuws spek heeft zijn naam te danken aan de provincie Zeeland. Het is een Nederlands streekproduct dat bekend staat om zijn unieke manier van klaarmaken. Het wordt gemaakt van buikspek dat eerst wordt gemarineerd en vervolgens wordt geroosterd of gerookt.

Zeeuws spek is kant-en-klaar te koop bij de slager. Je kunt Zeeuws spek natuurlijk ook zelf maken, zo creëer je je geheel eigen versie van Zeeuws spek.

Aardappelgratin met Edammer
Ovenschotels

Lekker lokaal; aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek

Op zoek naar een aardappelschotel vol Nederlandse ingrediënten? Maak eens een aardappelgratin met Edammer en Zeeuws spek. Lekker lokaal!

Zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Le petit Doruvael
Ovenschotels

Zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Le petit Doruvael

Maak vanavond eens een heerlijke ovenschotel. Wat denk je van zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Doruvael? Dat is zuurkool eens lekker anders!

Zeeuws spek
Vleesgerechten

Zeeuws spek; erg leuk om zelf te maken!

Je hebt het vast wel eens bij de slager gekocht, maar je kunt Zeeuws spek ook zelf maken, en dat is makkelijker dan je denkt!

Bruine bonen met Zeeuws spek
Hoofdgerecht

Bruine bonen met Zeeuws spek

Zet eens een lekker eenvoudige Hollandse maaltijd op tafel. Bruine bonen met Zeeuws spek en stroop is heerlijk op een doordeweekse dag!

Vorige Volgende

Bacon is het magere stukje spek

Bacon is een variant van spek die niet mag worden overgeslagen. Bacon is vooral bekend in Engeland waar het niet mag ontbreken in een echte klassiek Engels ontbijt. Het is vrij mager varkensvlees en wordt gesneden uit de lendenen van het varken. Het is minder vet dan buikspek en heeft een meer vleesachtige structuur met een randje vet.

Bacon is te lekker om alleen in een Engels ontbijt te gebruiken. Je kunt er veel meer mee, het is lekker krokant gebakken heerlijk in een sandwich. Maar ook op een hamburger in een salade of als extra topping bij een stamppot is een bacon een geweldig lekkere smaakmaker.

Rode kool stamppot met bacon en ui
Stamppot

Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui

Een verrassend lekkere rode kool stamppot met bacon en gebakken uien. Ook zonder appels is rode kool erg lekker.

Broodje hamburger BLT
Vleesgerechten

Broodje hamburger BLT ( Bacon, Lettuce, Tomato )

Broodje hamburger BLT vernoemd naar de beroemde sandwich met bacon, lettuce, tomato ofwel bacon, sla en tomaat. Supersimpel en doeltreffend.

Eiersalade met mosterd en crispy bacon
Salade

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Maak je regelmatig eiersalade? Varieer dan eens met de ingrediënten. Probeer deze eiersalade met mosterd en crispy bacon. Hartig en friszuur door de augurk.

Sandwich met rucola tomaat en bacon
Lunch

Sandwich met rucola, tomaat en bacon

Een sandwich met rucola, tomaat en bacon is een makkelijke en erg lekkere variatie op de standaard boterhammen met vlees of kaas.

Vorige Volgende

En nog meer lekkere recepten met spek als smaakmaker

Met spek maak je de lekkerste gerechten, je kunt het oneindig gebruiken als vleesgerecht, maar zeker ook als smaakmaker. Spek voegt echt iets toe aan een gerecht. Gebruik uitgebakken blokjes spek om groente, een ovenschotel of stamppot op smaak te brengen. Plakjes ontbijtspek zijn heerlijk op een uitsmijter in een sandwich of op een hamburger. Plakjes spek beschermen mager vlees tegen uitdrogen. Je ziet dus dat spek onmisbaar is in de keuken.

Zuurkoolschotel uit de oven
Ovenschotels

Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd

Spatzle met spek en ui
Spatzle

Spätzle met spek en ui

Hemel en aarde
Stamppot

Hemel en aarde; hete bliksem met gebakken uien en spek

Rookworst met katenspek
Hapjes

Rookworst met katenspek

Hete bliksem met spek
Stamppot

Hete bliksem met spek

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spekjes
Ovenschotels

Koolraapovenschotel met paddenstoelen en spek

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
Wokken

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

Pastinaaksoep met paddenstoelen en spek
Soep

Pastinaaksoep met paddenstoelen en spek

Spatzle met zuurkool en spek
Spatzle

Spätzle met zuurkool en spek

Spek met eieren
Lunch

Spek met eieren

Witlofovenschotel met spekjes en kaas recept
Ovenschotels

Witlofovenschotel met spekjes en kaas

Haricots verts met spek
Bijgerecht

Haricots verts met spek

Groene koolstamppot met spek
Stamppot

Groene koolstamppot met spek

Varkenshaas met spek en rozemarijn
Vleesgerechten

Varkenshaas met spek en rozemarijn

Witte kool met spek en ui
Bijgerecht

Witte kool met spek en ui

Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes
Pastagerechten

Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

Aardappelschotel met appel en spek
Ovenschotels

Aardappelschotel met appel en spek; uit de oven

Kapucijners met spek-uiensaus
Hoofdgerecht

Kapucijners met spek-uiensaus

Spruitjes met appel spek en mosterd
Bijgerecht

Spruitjes met appel, spek en mosterd

gevulde aardappelen met spek en ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met spek en ui

gebakken kool
Bijgerecht

Gebakken kool met krokant ontbijtspek

Luikse salade
Hoofdgerecht

Luikse salade mét spek en bonen; met lokale groenten

verse abrikozen met geitenkaas en spek
Hapjes

Verse abrikozen met geitenkaas en spek voor bij de borrel

maaltijdsalade met geitenkaas
Salade

Maaltijdsalade met geitenkaas, spek en frambozen

Aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek
Salade

Aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek

Gebakken aardappels met spek en uien
Bijgerecht

Gebakken aardappels met spek en uien

Gnocchi met tuinbonen en spek
Hoofdgerecht

Gnocchi met tuinbonen en spek

Varkenshaas met brie en spek
Vleesgerechten

Varkenshaas met brie en spek

Kippenlevertjes
Vleesgerechten

Kippenlevertjes; met gebakken uien en spek

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek
Stamppot

Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek

Laad meer

Wat is zwoerd?

Zwoerd is de benaming voor de dikke en stevige huidlaag van een varken. Zwoerd zit vaak aan vlees zoals speklappen en is ook heel bekend als het krokante korstje op gegrild buikspek.

De van nature taaie en dikke zwoerd kan bij de juiste bereiding heel zacht worden of juist lekker knapperig.

Wat is reuzel?

Reuzel is dierlijk vet wat afkomstig is van varkens. Het wordt verkregen door het smelten of uitkoken van vet vlees afkomstig van de rug, buik of nieren. Reuzel is geweldig om te gebruiken voor bakken en braden. Het heeft een rijke smaak en zorgt voor heerlijke krokante korstjes op ovenschotels en de lekkerste krokante gebakken aardappeltjes.

Wat zijn kaantjes?

Kaantjes hebben een heerlijk knapperige structuur, het zijn de knapperige restjes die overblijven nadat vet, zoals varkensvet is uitgesmolten om bijvoorbeeld reuzel te maken. Bij het uitsmelten worden die stukken vet in stukken gesneden waardoor tijdens het verwarmen het vet vloeibaar wordt. Wat overblijft zijn de krokante stukjes die bekend staan als kaantjes. Kaantjes zijn heerlijk als snack of als toevoeging aan een gerecht zoals een stamppot of ovenschotel.

Tags: Vlees
DeelPin10VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 7

  1. Cecile Geurts-Huijbers says:
    8 maanden geleden

    Vroeger werd je overal ontraden om spek te eten, nu wordt het als iets heel lekkers genoemd. Ik moet er nog steeds aan wennen als in een recept spek genoemd wordt en ik voeg het niet altijd toe. Hoewel ik het soms een smaaktoevoeger vind.
    Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      8 maanden geleden

      Ook in spek heb je veel smaakverschil. Je moet het in verband met vetgehalte natuurlijk niet te vaak eten, maar af en toe een stukje spek van scharrelvlees is toch wel genieten.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!