Spek – Als er een stukje vlees is wat veelzijdig is het wel spek. Het is meer dan zomaar een stukje varkensvlees. Spek is geweldig, je gebruikt het als vlees bij de maaltijd maar ook als smaakmaker. Het is een favoriet ingrediënt in keukens over de hele wereld.
Heel veel soorten spek
Spek wordt gesneden uit de rug of buik van het varken. Het buikspek wordt ook wel mager spek genoemd. Mager is dit zeker niet, maar als je het vergelijkt met rugspek dan begrijp je de benaming beter. Rugspek is vaak volledig wit terwijl buikspek uit mooie laagjes vlees en vet bestaat.
Vooral mager spek kan op heel veel manieren worden klaar gemaakt. Je kunt spek onbewerkt kopen zoals een stuk buikspek of speklappen. De manieren waarop je spek kunt klaarmaken zijn eindeloos en per land vaak ook heel verschillend.
Vaak heeft de slager het al voor je gerookt, gekookt of gepekeld. Die drie bereidingen geven ieder al een heel eigen karakter aan het spek. Het verandert de smaak en de structuur van het vlees. Je kunt dit spek zelf verder bewerken voor diverse gerechten.
Kies voor kwaliteit, niet voor kwantiteit, je proeft echt verschil
Een stukje spek kan echt lekker zijn. Voor een echt lekker stukje spek kies je niet voor een kiloknaller, maar ga je naar de slager voor een goed stukje, liefst lokaal, varkensvlees. Als je een speklapje van de slager naast die van de supermarkt legt, begrijp je wat er bedoeld wordt. Echt je ziet direct het verschil. De kleur, de geur, maar vooral ook de smaak, alles is beter. Tijdens het bakken wordt het verschil zelfs nog groter. Een goedkope speklap wil nogal eens iets vissig ruiken. Als je een speklap van bijvoorbeeld Livar bakt, ruikt het heerlijk. Dat zegt genoeg toch? Dit alles heeft te maken met de leefomstandigheden van de varkens, en vooral ook met wat ze te eten krijgen! Kies daarom liever voor iets minder, maar wel echt lekker vlees, dat is ook beter voor de varkens en het milieu.
Speklappen zijn niet alleen lekker bij een stamppot
Een speklap kan geweldig lekker zijn en is een veel gebruikte soort spek. Speklappen worden gesneden van buikspek en heeft een mooie mix van vlees en vet. Dit zorgt voor een heerlijke smaak en heel eigen structuur.
Je kunt speklappen zachtjes gaarbakken, helemaal krokant uitbakken, maar ook marineren en zelfs paneren.
Vaak worden speklappen al gekruid of gemarineerd verkocht. Veel leuker en vaak ook lekkerder is het om zelf spek te kruiden of te marineren. De volgende recepten helpen je daarbij.
Spek, een heerlijk veelzijdig stukje vlees
Spek is geweldig en meer dan zomaar een stukje varkensvlees, het is met reden een favoriet in keukens over de hele wereld.
Babi pangang
Het is vast een van de meest bestelde gerechten bij de afhaalchinees. Maar voortaan maak jij zelf een heerlijke babi pangang!
Speklappen in ketjapsaus
Maak de lekkerste oosterse speklappen in ketjapsaus, als je ze proeft geloof je niet dat het zo makkelijk was.
Gepaneerde speklappen
Hou je van variatie en wil je iets anders met spek, maak dan eens gepaneerde speklappen, heerlijk krokant van buiten en sappig van binnen.
Buikspek; heerlijk krokant of juist superzacht
Zoals de naam al zegt, is buikspek gesneden uit de buik. Dit is hetzelfde stuk varkensvlees als waar de speklappen van gesneden worden. Als je het hebt over buikspek wordt er dus een stuk spek bedoeld. Dit prachtig gelaagde stuk varkensvlees is heerlijk mals. De manier van klaarmaken kan heel verschillend zijn. Het is vooral in de zomer erg lekker om buikspek te grillen op de barbecue.
Buikspek is ook gekookt, gerookt of gepekeld te koop. De laatste wordt dan vaak verkocht als zuurkoolspek.
Zeeuws spek is een echte delicatesse
Zeeuws spek heeft zijn naam te danken aan de provincie Zeeland. Het is een Nederlands streekproduct dat bekend staat om zijn unieke manier van klaarmaken. Het wordt gemaakt van buikspek dat eerst wordt gemarineerd en vervolgens wordt geroosterd of gerookt.
Zeeuws spek is kant-en-klaar te koop bij de slager. Je kunt Zeeuws spek natuurlijk ook zelf maken, zo creëer je je geheel eigen versie van Zeeuws spek.
Zeeuws spek; erg leuk om zelf te maken!
Je hebt het vast wel eens bij de slager gekocht, maar je kunt Zeeuws spek ook zelf maken, en dat is makkelijker dan je denkt!
Zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Le petit Doruvael
Maak vanavond eens een heerlijke ovenschotel. Wat denk je van zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Doruvael? Dat is zuurkool eens lekker anders!
Bruine bonen met Zeeuws spek
Zet eens een lekker eenvoudige Hollandse maaltijd op tafel. Bruine bonen met Zeeuws spek en stroop is heerlijk op een doordeweekse dag!
Kaas-uienquiche met Zeeuws spek
Een hartige taart met een Nederlands tintje, deze kaas-uienquiche met Zeeuws spek. De Edammer maakt hem extra lekker. Dit wil je proeven!
Bacon is het magere stukje spek
Bacon is een variant van spek die niet mag worden overgeslagen. Bacon is vooral bekend in Engeland waar het niet mag ontbreken in een echte klassiek Engels ontbijt. Het is vrij mager varkensvlees en wordt gesneden uit de lendenen van het varken. Het is minder vet dan buikspek en heeft een meer vleesachtige structuur met een randje vet.
Bacon is te lekker om alleen in een Engels ontbijt te gebruiken. Je kunt er veel meer mee, het is lekker krokant gebakken heerlijk in een sandwich. Maar ook op een hamburger in een salade of als extra topping bij een stamppot is een bacon een geweldig lekkere smaakmaker.
Eiersalade met mosterd en crispy bacon
Maak je regelmatig eiersalade? Varieer dan eens met de ingrediënten. Probeer deze eiersalade met mosterd en crispy bacon. Hartig en friszuur door de augurk.
Sandwich met rucola, tomaat en bacon
Een sandwich met rucola, tomaat en bacon is een makkelijke en erg lekkere variatie op de standaard boterhammen met vlees of kaas.
Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui
Een verrassend lekkere rode kool stamppot met bacon en gebakken uien. Ook zonder appels is rode kool erg lekker.
Broodje hamburger BLT ( Bacon, Lettuce, Tomato )
Broodje hamburger BLT vernoemd naar de beroemde sandwich met bacon, lettuce, tomato ofwel bacon, sla en tomaat. Supersimpel en doeltreffend.
En nog meer lekkere recepten met spek als smaakmaker
Met spek maak je de lekkerste gerechten, je kunt het oneindig gebruiken als vleesgerecht, maar zeker ook als smaakmaker. Spek voegt echt iets toe aan een gerecht. Gebruik uitgebakken blokjes spek om groente, een ovenschotel of stamppot op smaak te brengen. Plakjes ontbijtspek zijn heerlijk op een uitsmijter in een sandwich of op een hamburger. Plakjes spek beschermen mager vlees tegen uitdrogen. Je ziet dus dat spek onmisbaar is in de keuken.
Wat is zwoerd?
Zwoerd is de benaming voor de dikke en stevige huidlaag van een varken. Zwoerd zit vaak aan vlees zoals speklappen en is ook heel bekend als het krokante korstje op gegrild buikspek.
De van nature taaie en dikke zwoerd kan bij de juiste bereiding heel zacht worden of juist lekker knapperig.
Wat is reuzel?
Reuzel is dierlijk vet wat afkomstig is van varkens. Het wordt verkregen door het smelten of uitkoken van vet vlees afkomstig van de rug, buik of nieren. Reuzel is geweldig om te gebruiken voor bakken en braden. Het heeft een rijke smaak en zorgt voor heerlijke krokante korstjes op ovenschotels en de lekkerste krokante gebakken aardappeltjes.
Wat zijn kaantjes?
Kaantjes hebben een heerlijk knapperige structuur, het zijn de knapperige restjes die overblijven nadat vet, zoals varkensvet is uitgesmolten om bijvoorbeeld reuzel te maken. Bij het uitsmelten worden die stukken vet in stukken gesneden waardoor tijdens het verwarmen het vet vloeibaar wordt. Wat overblijft zijn de krokante stukjes die bekend staan als kaantjes. Kaantjes zijn heerlijk als snack of als toevoeging aan een gerecht zoals een stamppot of ovenschotel.
Vroeger werd je overal ontraden om spek te eten, nu wordt het als iets heel lekkers genoemd. Ik moet er nog steeds aan wennen als in een recept spek genoemd wordt en ik voeg het niet altijd toe. Hoewel ik het soms een smaaktoevoeger vind.
Lieve groet Cecile
Ook in spek heb je veel smaakverschil. Je moet het in verband met vetgehalte natuurlijk niet te vaak eten, maar af en toe een stukje spek van scharrelvlees is toch wel genieten.