Spinaziestamppot – Geniet volop van verse spinazie en maak er ook stamppot mee. Spinaziestamppot is een gerecht wat bij vrijwel iedereen in de smaak valt. Bovendien is verse spinazie lekker, gezond en vriendelijk voor je portemonnee.
Verse spinazie
Spinaziestamppot is het hele jaar door lekker. Als je dan stamppot maakt van die heerlijke bladgroente maakt, kies dan voor de verse spinazie. Verse Nederlandse spinazie is vanaf april, mei, volop verkrijgbaar vanaf de volle grond. Uit de kassen is spinazie het hele jaar door rond verkrijgbaar.
De spinazie moet je voor het verwerken in een stamppot even laten slinken, dit doe je het beste door hem kort te roerbakken of op te zetten met aanhangend water van het wassen. Gebruikt nooit veel water, want dan verlies je echt heel veel smaak. Spinazie laat tijdens het koken veel vocht los en is snel geslonken, dus het zal niet snel aanbranden.
Eenmaal geslonken laat je de spinazie uitlekken. Daarna snijd je de spinazie zo fijn of grof als jij zelf lekker vindt. Het is wel lekker om de stukjes spinazie nog terug te zien in de stamppot. Vooral kinderen vinden de stamppot het lekkerst als de spinazie helemaal fijn gehakt door de stamppot zit.
Stamp pot
De naam zegt het al je stampt de aardappelen en spinazie in een pot. Door te stampen krijg je een spinaziestamppot met structuur. Er mogen stukjes aardappel en spinazie inzitten. Maak je alles fijn dan is het net een babyhapje. Als je te lang mixt krijg je een slijmerig mengsel. Stamp ook altijd eerst de aardappelen, eventueel met een klontje boter of scheut melk die je even hebt verwarmt. Verwarm daarna de puree nog even goed door en roer er als laatste de spinazie doorheen.
Fijne recepten voor een heerlijke spinaziestamppot
Hier vind je een aantal heerlijke recepten van spinaziestamppot voor je op een rijtje gezet. Allemaal anders en allemaal lekker. Kies je voor de ouderwetse variant met soldaatjes en een gebakken eitje of kies je voor een iets spannendere variant met venkel?
Spinaziestamppot met roerei; eenvoudig en erg lekker
Neem verse spinazie, kruimige aardappels en scharreleitjes en maak hiervan makkelijk en snel een echt lekkere spinaziestamppot met roerei.
Spinaziestamppot met gebakken uien en kaas
Zin in een lekker voorjaarsstamppotje met een hartige touch? Dan moet je deze spinaziestamppot met gebakken uien en kaas echt proeven!
Spinaziestamppot met ei en soldaatjes
Een heerlijke spinaziestamppot met ei en soldaatjes, een eenvoudig gerecht met verse ingrediënten en juist daarom zo lekker.
Stamppot met spinazie en bospeen
Na de winterse stamppotten is het tijd voor iets lichters. Stamppot met spinazie en bospeen brengt de lente op je bord! Lekker uit de oven!
Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!
Zin in een stamppot boordevol verse groenten? Duik de keuken in voor een heerlijke stamppot spinazie en venkel! Binnen 30 minuten op tafel!
Spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Aardappelen, verse spinazie, heerlijke mozzarella en wat kerstomaatjes. Zet een echte, originele en zomerse spinaziestamppot op tafel.
Niet alleen maar aardappelen met spinazie
Aardappelen en spinazie zijn de basis voor een spinaziestamppot. Door andere ingrediënten toe te voegen en te variëren met kruiden en specerijen kun je steeds weer een andere spinaziestamppot op tafel zetten. Hamblokjes of uitgebakken spekjes zijn favoriet bij velen. Maar ook als je geen of minder vlees wil eten eten kun je dit gerecht veel smaak meegeven. Met gebakken uitjes en knoflook krijg je ook een heerlijke hartige smaak. Gebruik eens blokjes kaas, jonge kaas die wegsmelt of oude kaas die voor een heerlijk zout contrast zorgt. Maar ook andere soorten kaas zoals mozzarella of blauwe kaas kunnen perfect in een spinaziestamppot.
Je kunt ook andere groenten door de stamppot mengen, denk hierbij aan kerstomaatjes die je kort mee verwarmt, stukjes gebakken paprika of venkel. Lente-ui is ook een perfecte match in de spinaziestamppot. Die snijd je in kleine ringetjes en roer je er op het allerlaatst doorheen. Hou je van een beetje pit? Snijd dan een rood pepertje fijn en serveer dat er in een apart schaaltje bij, zodat iedereen zelf kan bepalen hoe pittig het mag zijn.
Kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen zijn geweldig, ze geven veel smaak en soms ook kleur. Kerriepoeder of Ras el Hanout geven een warme, iets pittige smaak en een gele kleur door de kurkuma die erin verwerkt zit. Paprikapoeder geeft een warme roze gloed en een volle smaak, zeker als je gerookte paprikapoeder gebruikt. Ook specerijen als komijn, koriander of lekkere pittige chilivlokjes zijn heerlijk in een spinaziestamppot.
Verse kruiden zijn geweldig in een spinaziestamppot, dille, koriander, basilicum, rozemarijn, tijm, het kan allemaal. Overdrijf echter niet, je mag de verse kruiden proeven, maar ze moeten niet overheersen.
Kun je spinaziestamppot opwarmen?
Er werd altijd gezegd dat je spinazie niet mag opwarmen. In spinazie zit net als bij andijvie, sla en bietjes nitraat, een stof die zich bij warmte omzet in nitriet. De hoeveelheid nitriet die je op kunt nemen via het eten van opgewarmde spinazie stamppot is echter erg laag. Koel de restjes wel zo snel mogelijk af tot 4 graden Celsius, dit heeft vooral met bacteriegroei te maken en is voor alle verwarmde gerechten van toepassing. Mensen met een zwakke gezondheid, zwangeren en baby’s kunnen beter geen tweemaal opgewarmde spinazie eten. Bewaar de restjes niet langer dan twee dagen.
Het is ook geen probleem om meerdere keren per week bladgroenten te eten zoals vroeger werd beweerd, dus geniet volop van al die lekkere en gezonde groenten.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.