• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Hollandse spitskool is niet te vergelijken met de harde, ingepakte wintervariant

Redactie door Redactie
in Specials
0
Spitskool

Spitskool is dé zomerkool bij uitstek: licht, fris en toegankelijk. Waar winterkolen vaak zwaar en stevig zijn, is spitskool juist luchtig van structuur, zacht van smaak en los van blad. Vanaf het voorjaar tot in het najaar wordt deze puntige kool op volle grond in Nederland geteeld. Rechtstreeks van het land, vaak dezelfde dag nog verkrijgbaar bij de groenteboer of op de markt.

En dát proef je.

Spitskool van Nederlandse bodem is totaal anders dan de variant die je in de wintermaanden in de supermarkt aantreft. Die komt vaak uit Spanje, zit strak verpakt in plastic en heeft een gesloten, harde krop. Functioneel misschien, maar minder aangenaam om mee te werken. Hollandse spitskool daarentegen is open, vers, lichtgroen en veel zachter. Hij ruikt fris, laat zich makkelijk snijden en is aangenaam in bereiding.

Makkelijker dan spitskool kan bijna niet

Spitskool is ideaal voor iedereen die snel iets gezonds op tafel wil zetten. Je hoeft hem nauwelijks te bereiden – koken, wokken of bakken kost maar een paar minuten. En zelfs rauw is hij heerlijk. Schaaf hem dun voor een frisse salade, combineer met wat je al in huis hebt en je bent klaar.

De smaak is mild, zacht en toegankelijk. Geen scherpe koollucht, geen taaie nerven. Dat maakt het een groente waar zelfs mensen die normaal ‘niet van kool houden’ blij van worden.

Kies vers, niet voorverpakt

Kies bij voorkeur voor een hele kool. Spitskool wordt van nature al verpakt: in z’n eigen bladeren. Laat zakjes voorgesneden kool liggen – die zijn vaak nat, kort houdbaar en verliezen snel hun bite.

Een hele spitskool blijft veel langer goed. In de koelkast tot wel twee weken, en ook aangesneden kun je hem – goed verpakt – nog prima een paar dagen bewaren. Wist je dat je spitskool ook kunt invriezen? Snijd hem, blancheer drie minuten, laat goed uitlekken en vries in. Zo heb je altijd een portie kool achter de hand.

Spitskool past bij heel veel

Spitskool past bij bijna alles: vlees, vis, ei, rijst, aardappel, peulvruchten. Het is een echte allemansvriend. Door de korte bereidingstijd is hij perfect voor roerbakken. Een snelle wokschotel met kip of tofu? Spitskool erbij. Een pastaschotel met kaas? Spitskool doet mee. Of wat denk je van een ovenschotel, een soep, of zelfs een stamppotje?

Ook in de Aziatische keuken komt hij goed tot zijn recht. Denk aan een wokgerecht met noedels, een Thaise curry of zelfs een vegan rendang met oesterzwammen. De kool neemt makkelijk smaken op en blijft toch overeind in het gerecht.

Duurzaam, betaalbaar en veelzijdig

Wie kiest voor spitskool van eigen bodem kiest automatisch voor minder voedselkilometers, minder verpakking en meer smaak. Het is een van de meest toegankelijke en dankbare groenten in het seizoen. Je gebruikt hem in grote hoeveelheden, verspilt bijna niets, en hij is betaalbaar én gezond.

Zelfs als je geen ervaren kok bent, kun je met spitskool aan de slag. Het is een product dat vertrouwen wekt. Je ruikt, voelt en ziet of het vers is – geen verborgen valkuilen, geen complexe bereiding.

Laat je inspireren

Spitskool verdient een vaste plek in je keuken. Gebruik hem in koude salades of warme schotels. Combineer met ingrediënten die je al kent en ontdek hoe veelzijdig deze zomerkool is.

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Makkelijk, lekker, lokaal. Dat is dit recept voor spitskool met ei. Een fantastisch bijgerecht voor in de zomermaanden.

Spitskool salade met yoghurt limoendressing
Salade

Spitskool salade met yoghurt limoendressing

Een frisse spitskool salade met yoghurt limoendressing. Lekker licht, snel klaar en ideaal bij lunch of diner. Ook goed voor te bereiden.

Ovenschotel van spitskool
Ovenschotels

Ovenschotel van spitskool met oude kaas en aardappelpuree

Geniet van een romige ovenschotel van spitskool met kaas en bieslook. Makkelijk voor te bereiden en ideaal als vegetarisch hoofdgerecht.

Spitskool wokken
Wokken

Spitskool wokken met kip en Thaise kruiden

Spitskool wokken met kip en zelfgemaakte Thaise kruidenmix. Snel klaar, vol smaak en makkelijk te variëren.

Aardappelsoep met spitskool
Soep

Aardappelsoep met spitskool

Heerlijk zacht en romig, met een subtiel kaassmaakje door de Pecorino. Aardappelsoep met spitskool, dat moet je echt eens proeven!

Spitskool met miso
Bijgerecht

Spitskool met miso uit de wok; van zelf gesneden spitskool

Maak met gemak van een eenvoudige spitskool, een oosterse spitskool met miso uit de wok. Snel en doeltreffend.

Spitskool met zoete aardappel en tomaat
Wokken

Spitskool met zoete aardappel en tomaat

Een eenpansgerecht uit de wok, boordevol smaak. Spitskool met zoete aardappel, tomaat en kruidige blokjes kaas is ideaal voor een drukke dag.

Rendang van oesterzwammen en spitskool
Hoofdgerecht

Rendang van oesterzwammen en spitskool

Rendang ken je misschien als een stoofschotel met rundvlees. Liever geen vlees? Proef dan deze vegan rendang met oesterzwammen en spitskool!

Vorige Volgende
Kool

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?

DeelPin18VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

10 keer VERS in 15 minuten
Specials

10 keer VERS in 15 minuten. Verander je lifestyle met deze recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!