Spitskool – Tussen alle winterkolen, want dat zijn de meeste kolen, zitten ook een paar echte zomerkolen. Spitskool is er daar een van. Die mooie, lichtgroene, spitsvormige kool met de zachte smaak is een multi-inzetbare groente. Door de milde en zachte smaak is het een kool die je kunt combineren met veel andere ingrediënten. Dus als je niet echt een koolliefhebber bent, probeer het gewoon eens en koop eens een spitskool. Die combineer je met iets wat je heel lekker vindt, en je wordt ongetwijfeld verrast door de subtiele smaak. Ondanks dat spitskool een zomerkool is, is hij in Nederland jaarrond te koop.
Spitskool klaarmaken; koken, bakken, wokken, het kan allemaal
Zoals veel groenten kun je ook spitskool op veel verschillende manieren klaarmaken. Natuurlijk is koken of stomen een optie, maar spitskool komt ook heel goed tot zijn recht als je hem wokt of bakt. Waar andere kolen vaak lang moeten koken, bakken of stoven om gaar te worden, is spitskool heel snel gaar. Dat maakt het dan ook een kool die geliefd is om mee te wokken. Maar weet je dat de kool ook heel goed rauw gegeten kan worden? Daarvoor snijd of schaaf je de kool zo dun mogelijk en maak je er een heerlijke salade van.
Koop goed vers en bewaar meerdere weken
Als je spitskool gaat eten, koop dan gewoon een hele kool en niet een zakje voorgesneden kool. Je kunt een goed verpakte, aangesneden kool best een paar dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. En twee keer spitskool eten is echt geen straf. Kijk maar eens bij de recepten! Als je spitskool gaat kopen, let er dan op dat de kool er fris, lichtgroen uitziet en dat hij stevig aanvoelt. Exemplaren met slappe, niet frisse bladeren zijn oud en kun je beter laten liggen. Een verse spitskool kun je lang bewaren. Buiten de koelkast, bijvoorbeeld op de fruitschaal een week, in de groentelade van de koelkast veel langer, zeker een aantal weken. Je kunt hem ook invriezen. Als je de gesneden kool ongeveer 3 minuten blancheert, en goed laat uitlekken, kun je de kool in goed afsluitbaar diepvriesdoosje zeker een jaar bewaren, bij -18 graden.
Spitskool is een fijn ingrediënt voor in de Aziatische recepten
Je las hierboven al aan dat je spitskool heel goed kunt verwerken in wokschotels. Dat maakt hem natuurlijk ook een heel geschikt ingrediënt om in de Aziatische keuken te gebruiken. Varkenshaas met spitskool is heerlijk, en met wat rijst erbij heb je een complete maaltijd. Of maak eens een Thaise wokschotel, lekker met wat noedels erbij. Weet je dat je de kool zich ook laat verwerken tot een heerlijke, vegan rendang. Als je geen vlees wilt eten, maar de smaak van rendang niet wilt missen, moet je de rendang van oesterzwammen en spitskool echt eens proeven!
Ook heerlijk in een ovenschotel
De meeste kolen, en dus ook spitskool, kun je heel goed in een ovenschotel verwerken. Bijvoorbeeld in een lekkere pasta ovenschotel met kaas en Breydelspek. Of wat denk je van een gratin met kwarteleitjes of in een ovenschotel met varkensfilet? Wat ook heel lekker is, is om die puntige kool te gebruiken in de vulling voor gevulde paprika’s. Samen met wat kip en rijst zet je iets heel lekkers op tafel!
Diverse recepten met spitskool
Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk met die heerlijke spitskool. In de recepten hieronder vind je nog wat inspiratie voor het koken met die kool. Met ei, met vis, in een stamppotje, in de soep, het kan allemaal. Of maak een zelf zure kool (géén zuurkool!) Duik de keuken in en leef je uit!
Spitskool met miso uit de wok; van zelf gesneden spitskool
Maak met gemak van een eenvoudige spitskool, een oosterse spitskool met miso uit de wok. Snel en doeltreffend.
Spitskool met zoete aardappel en tomaat
Een eenpansgerecht uit de wok, boordevol smaak. Spitskool met zoete aardappel, tomaat en kruidige blokjes kaas is ideaal voor een drukke dag.
Spitskool met paprika uit de wok
Zoek je een makkelijk en snel groentegerecht voor doordeweeks? Kies dan eens voor spitskool met paprika uit de wok, succes gegarandeerd.
Aardappelsoep met spitskool
Heerlijk zacht en romig, met een subtiel kaassmaakje door de Pecorino. Aardappelsoep met spitskool, dat moet je echt eens proeven!
Rendang van oesterzwammen en spitskool
Rendang ken je misschien als een stoofschotel met rundvlees. Liever geen vlees? Proef dan deze vegan rendang met oesterzwammen en spitskool!
Varkenshaas met spitskool en shiitakes uit de wok
Ontdek hoe je in slechts 20 minuten een smaakvolle wokschotel met varkenshaas, spitskool en shiitakes op tafel zet.
Pasta ovenschotel met spitskool en breydelspek
Vers gemaakte pasta, met verse ingrediënten van goede kwaliteit. Probeer deze pasta ovenschotel met spitskool en Breydelspek!
Salade van spitskool en gyrosballetjes
Verse ingrediënten van het seizoen in deze salade van spitskool. Serveer bij Moussaka of maak er een heerlijke lunch van met platbrood en Tzatziki.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?