• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

De lekkerste ideeën met spitskool

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Spitskool

Spitskool – Tussen alle winterkolen, want dat zijn de meeste kolen, zitten ook een paar echte zomerkolen. Spitskool is er daar een van. Deze mooie, lichtgroene, spitsvormige kool met de zachte smaak is een multi-inzetbare groente. Door deze milde en zachte smaak is het een kool die je kunt combineren met veel andere ingrediënten. Dus als je niet echt een koolliefhebber bent, probeer het gewoon eens en koop eens een spitskool. Die combineer je met iets wat je heel lekker vindt, en je wordt ongetwijfeld verrast door de subtiele smaak. Ondanks dat spitskool een zomerkool is, is hij in Nederland jaarrond te koop.

Spitskool bereiden, koken, bakken, wokken, het kan allemaal

Zoals veel groenten kun je ook spitskool op veel verschillende manieren bereiden. Natuurlijk is koken of stomen een optie, maar spitskool komt ook heel goed tot zijn recht als je hem wokt of bakt. Waar andere kolen vaak lang moeten koken, bakken of stoven om gaar te worden, is spitskool heel snel gaar. Dat maakt het dan ook een kool die geliefd is om mee te wokken. Maar weet je dat deze kool ook heel goed rauw gegeten kan worden? Daarvoor snijd of schaaf je de kool zo dun mogelijk en maak je er een heerlijke salade van.

Koop goed vers en bewaar meerdere weken

Als je spitskool gaat eten, koop dan gewoon een hele kool en niet een zakje voorgesneden kool. Je kunt een goed verpakte, aangesneden kool best een paar dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. En twee keer spitskool eten is echt geen straf. Kijk maar eens bij de recepten! Als je spitskool gaat kopen, let er dan op dat de kool er fris, lichtgroen uitziet en dat hij stevig aanvoelt. Exemplaren met slappe, niet frisse bladeren zijn oud en kun je beter laten liggen. Een verse spitskool kun je lang bewaren. Buiten de koelkast, bijvoorbeeld op de fruitschaal een week, in de groentelade van de koelkast veel langer, zeker een aantal weken. Je kunt hem ook invriezen. Als je de gesneden kool ongeveer 3 minuten blancheert, en goed laat uitlekken, kun je de kool in goed afsluitbaar diepvriesdoosje zeker een jaar bewaren, bij -18 graden.

Spitskool is een fijn ingrediënt voor in de Aziatische recepten

We gaven al aan dat je spitskool heel goed kunt verwerken in wokschotels. Dat maakt hem natuurlijk ook een heel geschikt ingrediënt om in de Aziatische keuken te gebruiken. Varkenshaas met spitskool is heerlijk, en met wat rijst erbij heb je een complete maaltijd. Of maak eens een Thaise wokschotel, lekker met wat noodles erbij. Weet je dat je deze kool zich ook laat verwerken tot een heerlijke, vegan rendang. Als je geen vlees wilt eten, maar de smaak van rendang niet wilt missen, moet je de rendang van oesterzwammen en spitskool echt eens proeven!

Ook heerlijk in een ovenschotel

De meeste kolen, en dus ook spitskool, kun je heel goed in een ovenschotel verwerken. Bijvoorbeeld in een lekkere pasta ovenschotel met kaas en Breydelspek. Of wat denk je van een gratin met kwarteleitjes of in een ovenschotel met varkensfilet? Wat ook heel lekker is, is om deze puntige kool te gebruiken in de vulling voor gevulde paprika’s. Samen met wat kip en rijst zet je iets heel lekkers op tafel!

Diverse recepten met spitskool

Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk met deze heerlijke kool. In de recepten hieronder vind je nog wat inspiratie voor het koken met spitskool. Met ei, met vis, in een stamppotje, in de soep, het kan allemaal. Of maak een zelf zure kool (géén zuurkool!) Duik de keuken in en leef je uit!

Aardappelsoep met spitskool
Soep

Aardappelsoep met spitskool

Heerlijk zacht en romig, met een subtiel kaassmaakje door de Pecorino. Aardappelsoep met spitskool, dat moet je echt eens proeven!

Rendang van oesterzwammen en spitskool
Hoofdgerecht

Rendang van oesterzwammen en spitskool

Rendang ken je misschien als een stoofschotel met rundvlees. Liever geen vlees? Proef dan deze vegan rendang met oesterzwammen en spitskool!

Varkenshaas met spitskool en shiitakes uit de wok
Wokken

Varkenshaas met spitskool en shiitakes, uit de wok

Varkenshaas met spitskool en shiitakes, een lekker, snel wokgerecht vol verse groente. Van dit soort recepten kun je er nooit genoeg hebben!

Pasta ovenschotel met spitskool en breydelspek
Ovenschotel

Pasta ovenschotel met spitskool en breydelspek

Vers gemaakte pasta, met verse ingrediënten van goede kwaliteit. Probeer deze pasta ovenschotel met spitskool en Breydelspek!

salade van spitskool
Salade

Salade van spitskool en gyrosballetjes

Verse ingrediënten van het seizoen in deze salade van spitskool. Serveer bij Moussaka of maak er een heerlijke lunch van met platbrood en Tzatziki.

zeewolf-met-spitskoop-en-aardappel-header
Visgerechten

Zeewolf; heerlijk met spitskool en aardappel

Zeewolf is een prachtige vis met stevig vlees. Een mooi recept met het vlees van deze jager met tatjespap en spitskool.

Vorige Volgende
Kool

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?

DeelPin10Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Aardappelschotels
Specials

Aardappelschotels; heerlijke recepten!

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen