Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tijd voor stamppot!

Stamppot, het seizoen is natuurlijk de herfst en de winter. Buiten koud, binnen een voedzame maaltijd met volop gezonde ingrediënten. In deze special tref je de recepten van diverse mooie, huisgemaakte stamppotten. Tafel Lekker.

0 1.271

Tijd voor stamppot! – Het is weer tijd voor stamppot! Stamppotten behoren tot de typisch Hollandse winterkost: simpel, lekker, gezond én goedkoop. In België hebben we het ook wel over stoemp, maar in andere landen kom je de stamppot nauwelijks tegen. De stamppot met een kuiltje jus is natuurlijk een klassieker, maar als stamppot nou ons winterse volksvoedsel is, wat maak jij dan met stamppot? Hou je het bij die klassiekers, of durf je te variëren?  In deze special geven we je graag tips en trucs om het beste uit je stamppot te halen.


Tips en trucs bij de bereiding

  • Gebruik het liefst (zeer) kruimige aardappelen. Makkelijker te stampen en je voorkomt brokjes.
  • Vervang (een deel van) de aardappelen eens met pastinaak of knolselderij. Extra veel smaak!
  • Kook de aardappelen in stukjes gesneden, dat scheelt kooktijd en energie.
  • Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Met een (staaf)mixer krijg je behanglijm.
  • De verhouding tussen aardappelen en groenten is van groot belang voor een goede stamppot. Kijk in de diverse recepturen goed wat je nodig hebt.
  • Gebruik verse ingrediënten. Ze verhogen jouw kookplezier, de smaak van het gerecht en het is gezonder.
  • Voeg échte boter toe of gebruik voor de variatie kruidenkaas of -boter.

Tips & trucs bij de bereiding (vervolg)

  • Breng de aardappelen op smaak, niet alleen met peper en zout, maar ook met bijvoorbeeld nootmuskaat of andere specerijen, geraspte kaas, een paar teentjes meegekookte knoflook, een scheutje truffelolie, een likje mosterd.
  • Giet gekookte groenten goed af, of gebruik wat van het kookvocht in plaats van de melk, voor extra vitamines. De puree moet niet te zompig worden.
  • Of gebruik wat kookvocht van aardappelen en groenten bij de bereiding van je jus. Zo krijgt de jus binding (door de aardappelen) en smaak (door de groenten).
  • Kwak de stamppot niet zomaar op het bord. Het oog wil ook wat! Serveer de stamppot in een timbaaltje en je kookkunst wordt ineens een stuk serieuzer genomen.
  • Stamppot kan ook prima als bijgerecht worden gegeten, naast je stukje vlees of vis.
  • Stamppot over? Bewaar de stamppot in een ovenschaal(tje) en zet hem één of twee dagen later, met een laagje paneermeel en een paar likjes boter erover, in de oven op 190 – 200 graden.

Vier keer extra lekker

Vier keer klassiek

Vier keer met een twist

En jij? Hoe maak jij je stamppot?

Laat ons weten welke stamppot je het lekkerste vindt of deel ons jouw favoriete recept!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer