Stengelgroenten – Hoewel ze misschien niet zo bekend zijn als bladgroenten of knolgewassen, hebben stengelgroenten hun eigen unieke eigenschappen en smaken die de moeite waard zijn om te ontdekken. Er zijn niet heel veel verschillende soorten stengelgroenten, maar de soorten die er zijn, zijn best wel bijzonder. Sommige soorten kennen ook maar een kort seizoen, denk hierbij aan asperges en rabarber, dus je hebt vaak niet het hele jaar de tijd om die verse groenten te ontdekken. Toch zijn ze zeker wel de moeite waard. Stengelgroenten hebben iets unieks te bieden, en het is dus hoog tijd om die verschillende soorten wat aandacht te geven. Van sappige asperges tot knapperige venkel, zoetzure rabarber en ultieme smaakmaker, bleekselderij, deze groenten hebben een subtiele, maar heerlijke smaak die je zal verrassen als je ze nog niet kent. Je maakt er de leukste en lekkerste recepten mee. Dus verdiep je eens in de verschillende soorten stengelgroenten en zet ze vooral wat vaker op tafel!
Rabarber, is dat nu groente of fruit?
Rabarber, je houdt er van, of je vindt het niets. Het is dan ook niet de meest verkochte stengelgroente. Meestal wordt rabarber verwerkt en gegeten op de manieren waarop fruit wordt gebruikt. Dus vooral in zoete gerechten als desserts en gebak. De knapperige, zure stengels combineren heel goed met zoete ingrediënten zoals suiker en aardbeien, waardoor heerlijke smaakcombinaties ontstaan. Dat klinkt natuurlijk best bijzonder voor een plant die toch echt tot de groenten behoort. Ontdek via de link hieronder de lekkerste recepten met rabarber.
Rabarber, de groente onder het fruit
Hoewel rabarber vaak beschouwd wordt als fruit, en wordt gebruikt in gebak en desserts, is het echt een groente. Hier lees je er alles over!
Asperges, de onbetwiste koningin onder de groenten
Als in het voorjaar de asperges hun kopjes weer boven de grond steken gaat het hart van menig liefhebber sneller kloppen. En terecht, want Hollandse asperges, ook wel de koningin onder de groenten genoemd, zijn ook zeker iets om naar uit te kijken. De stengelgroente staat tenslotte garant voor het creëren van de lekkerste gerechten. Naast de bekende witte asperges zijn er ook groene en paarse varianten van de asperge. Op Lekker Tafelen vind je heel veel recepten met asperges, dus leef je helemaal uit in dat toch al zo korte seizoen.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Venkel, ook het zaad en het blad zijn eetbaar!
Venkel, een groente die eerder wel werd omschreven als een ‘vergeten groente’, heeft de afgelopen jaren een ware culinaire comeback gemaakt. Met zijn unieke smaak en veelzijdigheid in de keuken is de stengelgroente een echte favoriet geworden. Venkel, is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en heeft een subtiele anijsachtige smaak. De groente wordt gewaardeerd om zijn knapperige textuur en verfrissende aroma. Venkel is heerlijk in salades, maar ook gebakken of gestoofd komt hij prima tot zijn recht. Overigens kun je ook het venkelblad en het venkelzaad gebruiken. Lees de special om meer informatie te krijgen over een bijzondere groente. En je vindt daar tegelijkertijd een flinke hoeveelheid recepten voor jouw inspiratie. Wat ga jij maken met venkel?
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Bleekselderij, een knapperige smaakmaker
Bleekselderij is niet alleen een voedzame groente, maar ook een waardevol ingrediënt in de culinaire wereld. Met zijn knapperige textuur en milde smaak voegt bleekselderij een verfrissend element toe aan talloze gerechten, van salades tot stoofschotels. Of je nu een ervaren kok bent of gewoon graag experimenteert in de keuken, bleekselderij biedt eindeloze mogelijkheden. Het kan worden toegevoegd aan salades voor een knapperige textuur, of het kan worden mee gestoofd in soepen en sauzen om een heerlijke smaak te creëren. Daarnaast wordt bleekselderij gebruikt in de basis voor bouillons en stoofpotten, waardoor de gerechten een diepere en rijkere smaak krijgen. Een stengelgroente die dus een waardevolle toevoeging in veel gerechten kan zijn. Je gaat vast ideeën opdoen met de recepten op Lekker Tafelen.
Bleekselderij: de perfecte combinatie
Ontdek de vele voordelen van verse bleekselderij. Natuurlijk vullen we de tips aan met een aantal heerlijke recepten.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!