Stoofperen – Men associeert stoofperen massaal met de nostalgie uit de keuken van oma. En bij vragen over de bereiding heeft iedereen het altijd over rode wijn en kaneel. Oké, dit fruit is pure nostalgie en het roept bij bijna iedereen herinneringen op. Maar stoofpeertjes zijn tegenwoordig echt moderner dan alleen de recepten met rode wijn en kaneel. Kijk maar eens bij de recepten onderaan het artikel.
Nederlands fruit
Leuk aan stoofperen is vooral dat ze gewoon bij jou om de hoek groeien. In iedere regio in Nederland zijn tegenwoordig wel boomgaarden en in de meeste van die boomgaarden groeien ook die heerlijke stoofperen. Rond oktober worden de eerste peertjes geplukt en die kun je bewaren tot zo’n beetje maart. Je kunt dus de hele winter genieten van dit lokale fruit. En je vindt op Lekker tafelen de lekkerste recepten daarvoor.
Soorten stoofperen
Er zijn verschillende soorten stoofperen verkrijgbaar. In de gebruikelijke handel tref je vooral de Gieser Wildeman en de Saint Remy aan. Wat zijn de verschillen? De Gieser Wildeman is wat kleiner van stuk maar zoeter. Saint Remy is een forse, dikbuikige peer, maar je hebt wat meer suiker nodig bij de bereiding.
Peertjes stoven
De peertjes zijn wat harder van structuur en daarom zijn stoofperen alleen geschikt om te stoven. Je kunt de hele peren stoven, maar ook gehalveerd of in parten kan natuurlijk heel goed. De Gieser Wildeman peertjes zijn kleiner en lenen zich beter om in zijn geheel te stoven.
Stoven is garen in een klein beetje vloeistof. Dat kan van alles zijn. Gebruik rode wijn, zoals de traditie voorschrijft, maar je kunt ook Port gebruiken of een fruitsap (voor een alcoholvrije variant) dat past bij de smaak van peertjes. In rode wijn worden ze uiteraard rood. Gebruik je witte wijn, dan krijg je blanke stoofperen.
Tip: Na het stoven kun je de saus binden met een beetje maïzena. Zo ontstaat die lekkere dikke, wat stroperige saus over de peertjes.
Recepten met stoofperen
Kijk hieronder voor de lekkerste recepten met stoofperen. Tussen al die recepten zit ongetwijfeld ook voor jou wel iets lekkers!
Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht
De geur die vrijkomt als de rode kool met stoofpeertjes, sinaasappel en kaneel staat te pruttelen zegt genoeg. Je weet, dat wordt smullen.
Ovenschotel van wentelteefjes met stoofperen
Van restjes brood en fruit van het seizoen maak je een geweldig lekkere en fruitige ovenschotel van wentelteefjes met stoofperen.
Charlotte met stoofperen
Een spectaculair uitziend nagerecht, maar wel makkelijk te maken? De Charlotte met stoofperen voldoet aan beide eisen. Die moet je proeven!
Stoofpeertjes met port
Als je de stoofpeertjes met port eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders! Ze zijn zalig bij hartige en bij zoete gerechten
Stoofpeertjes in limoncello
Stoofpeertjes, ze zijn lekker als zoet bijgerecht, maar ook heerlijk in een dessert. Stoofpeertjes in limoncello zijn een lekkere variatie!
Gelderse kakkertjes, de Haagse kakker maar dan anders
Gelderse kakkertjes. Het is de Gelderse variant van het geheime recept voor Haagse krentenbollen, met hazelnoten, rozijnen en peer.
Bladerdeegschelp met stoofpeertjes
Een echt huisgemaakt gebakje. De bladerdeegschelp met stoofpeertjes is even werk, maar je serveert echt iets origineels bij de koffie.
Stoofpeertjes in glühwein
Als Oma's stoofpeertjes in glühwein op het fornuis staan wordt iedereen gelukkig. Iedereen smelt voor die geur. Ontdek oma's recept.
Mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton
Als je stoofpeertjes stooft, doe er dan wat extra en maak daarmee deze Mini quiches met stoofpeertjes en blue stilton en een port- / bosvruchtensausje.
Stoofpeertjes, basisrecept met handige tips
Stoofpeertjes is nog altijd pure nostalgie. Hier vind je het basisrecept van stoofpeertjes met een aantal leuke variaties op de traditionele stoofpeertjes
Slof met stoofpeertjes
Een heerlijk bros deeg, huisgemaakte frangipane, echte banketbakkersroom en Hollands fruit. Maak eens een slof met stoofpeertjes.
Stoofperenshake
Ontdek de stoofperenshake om je vrienden welkom te heten of als ontbijt. Stoofperen, yoghurt en melk, meer is het niet, lekker is het wel.
Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig
Hollandse peren moet je in het seizoen gewoon altijd op de fruitschaal hebben liggen. Ontdek deze recepten, dan wordt dat vanzelfsprekend.