Stoven met kalfsvlees – Er worden in Nederland best veel kalveren gefokt voor de slacht. Het bijzondere is dat het meeste vlees naar het buitenland wordt geëxporteerd. Dat is natuurlijk een beetje jammer. En het betekent dat er in Nederland dus best eens wat meer kalfsvlees gegeten mag worden. Wij geven je een voorzetje om eens te gaan stoven met kalfsvlees. Want kalfsvlees is heel geschikt om mee te stoven. Je maakt de heerlijkste stoofpotjes met kalfsvlees. Zeker in de Italiaanse keuken wordt veel kalfsvlees gebruikt. En als ze ergens verstand hebben van lekker eten…
Welk kalfsvlees gebruik je om te stoven?
Welke delen van het kalf kun je nu het beste gebruiken om te stoven? Om te beginnen de kalfsborst. De kalfsborst is licht doorregen. Ook hier geldt dat een randje vet het vlees veel extra smaak meegeeft en dat je er na bereiding vrijwel niks van terug vindt. Natuurlijk is de schenkel heel geschikt, denk hierbij aan die Ossobucco. Verder zijn de kalfssukade, ook wel kalfslap genaamd en de kalfsmuis geschikt. Dan is er nog een bijzonder, en niet zo bekend stukje kalfsvlees dat verschrikkelijk lekker is. En dat zijn de kalfswangen. Voor goede kwaliteit kalfsvlees ga je uiteraard naar de slager!
Stoven? Zo doe je dat!
Stoven is het langzaam gaar laten worden van vlees of natuurlijk vis, groente, en ook fruit, in een vloeistof, in een (braad)pan die je met een deksel afsluit. Als je kalfsvlees gaat stoven, braad je het vlees meestal eerst aan, daarna voeg je de vloeistof toe en laat je het vlees op een laag pitje verder gaar worden. De vloeistof die je gebruikt om te stoven kan van alles zijn. In het geval van kalfsvlees zul je waarschijnlijk kiezen voor wijn of bouillon. Hoe lager de temperatuur waarop je het kalfsvlees stooft, hoe beter het resultaat. Het duurt wat langer, maar dat komt de smaak van het kalfsvlees alleen maar ten goede! Overigens hoeft kalfsvlees minder lang te stoven om goed gaar te worden dan rundvlees.
Stoven met kalfsvlees
Lekker Tafelen heeft verschillende recepten met gestoofd kalfsvlees voor je. Natuurlijk hebben we een Italiaanse Ossobucco voor je. Maar ook een overheerlijke kalfsblanquette ontbreekt niet in het rijtje. Kijk vooral ook eens bij de kalfswangen, niet zo bekend, maar verschrikkelijk lekker!
Stoofpot van kalfsschouder; De dag erna nog lekkerder
Een feest van goed vlees, verse ingrediënten en geurende specerijen. Krijg je eters? Maak dan deze stoofpot met kalfsschouder.
Kalfswangen in rode wijn
Heb je nooit kalfswangen gegeten? Probeer dan dit recept voor kalfswangen in rode wijn. Beslist het lekkerste stukje stoofvlees van het kalf!
Ossobuco alla milanese; Slowcooking op z’n best
De klassieke en Italiaanse Ossobuco alla milanese is echt een feest om te maken. Het recept hebben we een klein beetje naar eigen stijl aangepast.
Kalfswang, subliem stoofvlees van het kalf
Van het kalf komt ook stoofvlees. De Italianen gebruiken bijvoorbeeld de kalfsschenkel voor hun traditionele ossobuco, maar net zo smaakvol, zo niet smaakvoller zijn de kalfswang.
Kalfsblanquette, een feestje op tafel
Een kalfsblanquette is een culinair begrip. Het is een witte ragout, in dit geval gemaakt met kalfsvlees. Geserveerd met paddenstoelen en zilveruitjes.