Stoven met lamsvlees – Bij lamsvlees wordt vaak gedacht aan vlees met een snelle bereidingstijd, dus de koteletjes, lamsgehakt, lamsbiefstukken en shoarma. Allemaal lekker als je niet zoveel tijd wilt besteden aan het klaarmaken van een maaltijd. Maar wist je dat lamsvlees ook heel geschikt is om te stoven? Er wordt in Nederland niet heel veel lamsvlees gegeten, en al helemaal geen gestoofd lamsvlees dus. Dat is jammer, want het is erg lekker. Je kunt, als je gaat stoven met lamsvlees, ook prima variëren. Want tenslotte wordt lamsvlees niet alleen gegeten in de Midden-Oosterse en Mediterrane keukens. Ook in de Britse keuken wordt er gestoofd met lamsvlees. En wat dacht je van de Indiase keuken? De lamscurry’s zijn eigenlijk gewoon heerlijke stoofpotjes van lamsvlees. Net als met rundvlees kost ook lamsvlees stoven je wel een paar uur. Maar ook hier is de tijd die je er in steekt, het zeker waard als je het uiteindelijke resultaat proeft. En ook bij het lamsstoofvlees hoef je niet steeds naast het fornuis te blijven staan om in de pan te roeren. Dus doe eens gek, en ga eens een keer de keuken in met lamsvlees. Wedden dat het niet bij één keer blijft?
Vlees stoven
Stoven is het langzaam gaar laten worden van vlees of natuurlijk vis, groente, en ook fruit, in een vloeistof, in een (braad)pan die je met een deksel afsluit. In het geval van lamsvlees braad je het vlees meestal eerst aan, daarna voeg je de vloeistof toe en laat je het vlees op een laag vuur verder gaar worden. De vloeistof die je gebruikt om te stoven kan van alles zijn. In het geval van stoven met lamsvlees zul je waarschijnlijk kiezen voor kokosmelk, wijn, bier of bouillon. Hoe lager de temperatuur waarop je stooft, hoe beter het resultaat. Het duurt wat langer, maar dat komt de smaak van het lamsvlees alleen maar ten goede!
Deze delen van het lam gebruik je om te stoven
Er zijn verschillende delen van het lam die geschikt zijn om te stoven. De lamsnek, de schouder, het ribstuk en ook de borst zijn geschikt om te verwerken in stoofpotjes. Als je wilt gaan stoven met lamsvlees zul je een bezoekje moeten brengen aan een goede slager. Want lamsstoofvlees zul je in de supermarkt niet zo snel aantreffen. Vraag de slager wat hij of zij heeft aan lamsstoofvlees. Een goede slager kan je ook zeker van advies voorzien wat je het beste kunt gebruiken voor het recept dat je wilt gaan maken en je van de nodige tips voorzien.
Stoven met lamsvlees
Uiteraard gaan we ook een aantal heerlijke recepten met je delen. Ga je voor een klassieker als Irish stew met Guiness? Gestoofde lamsschenkels? Of geef je de voorkeur aan een kruidige lamscurry? Zeker weten dat alle recepten even lekker zijn.
Lamscurry; het huis ruikt heerlijk als je dit maakt
Je moet even wat tijd maken voor deze lamscurry, maar dat is het zeker waard, alleen de heerlijke geur laat je al watertanden!
Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje
Een stoofschotel van rundvlees is lekker, maar probeer zeker ook eens lamsstoofvlees. Met de juiste bereiding is het een absolute lekkernij.
Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
Een heerlijk stoofpotje met lam en aardpeer. De warme, volle smaak van het vlees en de groente wordt versterkt door de Ras el Hanout.
Stoofschotel van lamsvlees met tagliatelle
In herfst- en winter zijn stoofschotels echt favoriet. Vaak van rundvlees, maar maak ook eens deze stoofschotel van lamsvlees en serveer met tagliatelle.
Irish stew met Guinness
Irish stew is een heerlijke traditionele Ierse stoofschotel met lamsvlees, aardappelen en knolgroenten. Natuurlijk gestoofd in Guinness.
Lamsnek, slow slow cooking in de lente
Lamsnek is zeer geschikt voor een stoofpot. De lamsnek heeft precies genoeg vet om je vlees heerlijk mals uit de oven te laten komen.
Gestoofde lamsschenkels met tomaten-rode wijnsaus
Een vrij klassieke stoof van lamsschenkel met een tomaten-rode wijnsaus. Heel simpel te bereiden, je hebt alleen wat tijd nodig om te stoven.
Lamsstoofvlees met witte bonen
Deze rijkgevulde schotel van lamsstoofvlees met witte bonen en behoorlijk wat verse groenten is een voedzaam en smaakvol feest op tafel.