Stoven met rundvlees – Het is weer tijd voor stoofpotjes. Nu is dat het eigenlijk wel het hele jaar door, maar op een of andere manier willen mensen in de herfst en winter stoofpotjes eten. Dat zal wel iets met de buitentemperatuur van doen hebben. Ken jij ook dat gevoel van heerlijke, ouderwetse gezelligheid als er op een koude dag een pan vol rundvlees staat te sudderen? Het huis vult zich met de lekkerste geuren en het water loopt je al in de mond als je denkt aan het resultaat. Klinkt goed, nietwaar? Alleen jammer dat er veel mensen afhaken bij het idee dat stoven met rundvlees bewerkelijk is en veel tijd kost. Oké, die tijd die het kost, daar ontkom je niet aan. Maar dat bewerkelijke valt erg mee. Als jij een pan stoofvlees op het vuur hebt, dan hoef je daar niet naast te blijven staan. In die tijd kun je gaan Netflixen, een boek lezen of je huis schoonmaken. En daarna heb je dan heerlijk draadjesvlees, of een geurige Boeuf Bourguignon.
Jammer dat er veel mensen afhaken bij het idee dat stoven met rundvlees bewerkelijk is en veel tijd kost
Wat is stoven precies?
Stoven is het langzaam gaar laten worden van vlees, of natuurlijk vis, groente, en zelfs fruit, in een vloeistof, in een pan die je met een deksel afsluit. In het geval van vlees braad je het meestal eerst aan, daarna voeg je de vloeistof toe en laat je het vlees op een laag vuur verder gaar worden. De vloeistof die je gebruikt om te stoven kan van alles zijn; bouillon, water, bier of wijn.
Hoe lager de temperatuur waarop je stooft, hoe langer het duurt voor het vlees gaar is, maar hoe malser en sappiger het resultaat wordt
Stoven met rundvlees
Er zijn verschillende delen van het rund die geschikt zijn om te stoven. Je leest hier geen technisch verhaal over hoe een rund in elkaar steekt of hoe je dat vlees moet stoven. Een advies dat je wel krijgt, is om niet het magerste vlees te kiezen. Een randje vet geeft veel smaak aan het vlees. Door de lange bereidingstijd die het stoven met rundvlees met zich mee brengt, zal dit vet voor het grootste gedeelte verdwijnen.
Kies niet voor het magerste stukje vlees. Een randje vet geeft namelijk heel veel smaak
Bouillon trekken
Rundvlees is ook heel geschikt voor het maken van een lekkere runderbouillon. Ook bij het trekken van bouillon stoof je als het ware het vlees op een heel laag vuurtje. Wist je trouwens dat je het vlees dat je daarvan overhoudt, kunt gebruiken om zelf bitterballen of rundvleeskroketten te maken? Zo sla je twee vliegen in een klap, een heerlijke basis voor soepen en sauzen én een heerlijke snack!