Stoven met wild – In de herfst begint het wildseizoen en dat is een periode waar de wildliefhebbers naar uitkijken. Nu is de herfst ook een periode waarin je weer zin krijgt in heerlijke stoofpotjes en ander comfortfood. En laat het nu zo zijn dat je met wild geweldige stoofpotjes kunt maken. Stel je een pruttelende pan vol wild voor, heerlijk gekruid vlees, waar de lekkerste geuren uit opstijgen. En dat allemaal in jouw eigen keuken. Want om lekker wild te eten hoef je niet naar een restaurant, je kunt ook zelf een goede wildschotel klaarmaken. Nog nooit gedaan? Begin dan eens met een stoofpotje. Want stoven met wild is niet moeilijk, er kan weinig aan mislukken en het resultaat is heerlijk.
Stel je een pruttelende pan vol wild voor, heerlijk gekruid vlees, waar de lekkerste geuren uit opstijgen. En dat allemaal in jouw eigen keuken
Stoven, hoe doe je dat eigenlijk?
Stoven is het langzaam gaar laten worden van vlees of wild of natuurlijk vis, groente, en zelfs fruit, in een vloeistof, in een (braad)pan die je met een deksel afsluit. In het geval van wild braad je het vlees meestal eerst aan, daarna voeg je de vloeistof toe en laat je het vlees op een laag vuur verder gaar worden. De vloeistof die je gebruikt om te stoven kan van alles zijn; bouillon, kokosmelk, water, bier of wijn. In het geval van stoven met wild zul je waarschijnlijk kiezen voor wildfond, wijn, bier of bouillon. Hoe lager de temperatuur waarop je stooft, hoe beter het resultaat. Het duurt wat langer, maar dat komt de smaak alleen maar ten goede!
Hoe lager de temperatuur waarop je stooft, hoe beter het resultaat.
Stoven met wild
Je kunt in principe alle soorten wild kiezen om te stoven. Hert, ree, wild zwijn, haas, konijn, het kan allemaal. Het is wel een kwestie van kijken naar welk deel van het wild je daar voor gebruikt. Wat ook lekker is in een stoofpotje, is om bijvoorbeeld hert en wild zwijn te combineren. Vaak kun je bij de poelier wel ‘wildpoulet’ kopen. Dat is heel geschikt voor stoofschotels. Vaak is dat een mengsel van wild zijn en hert, maar ook wild rund, of gans horen tot de mogelijkheden. Wil je het liever bij een soort houden? Dat kan dan natuurlijk altijd. Maak eens een praatje met de poelier, hij of zij kan je alles over het wildaanbod van dat moment vertellen en je adviseren welk stuk wild het geschiktst is voor jouw recept.
Ontdek hier de lekkerste recepten
Heb je inmiddels zin gekregen om te gaan stoven met wild en een lekker wildstoofpotje op tafel te zetten? Neus dan eens tussen de recepten die hieronder zijn geplaatst. De allerlekkerste zijn voor je uitgezocht. Ga je voor het hert of het wild zwijn? Of liever konijn, haas of reerug? Ze staan er allemaal tussen!
Hertenstoofpot; zet eens vaker wild op tafel
Ben je een liefhebber van (runder)stoofpotten? Maak dan ook eens deze hertenstoofpot. Hiermee zet je zeker iets verrassends op tafel.
Konijn in het zuur
Konijn in het zuur is een Limburgs recept, waarin het konijn wordt gemarineerd in azijn met kruiden om vervolgens te stoven in de marinade.
Stoofpotje van everzwijn; winterkost bij uitstek
November en December de tijd voor een stoofpotje met everzwijn. Wist je dat everzwijn vlees heel mager is?
Konijn stoven met druiven en kruiden jenever
In het wildseizoen kun je konijn serveren. Konijn stoven is wat ons betreft de beste bereidingsmethode. In dit geval met druiven en jenever.
Konijn stoven in bier – Heerlijk voor winterse avonden
Wild eten hoort bij de laatste maanden van het jaar. Konijn stoven in bier is één van die gewoontes. Nodig voor deze maaltijd gerust wat vrienden uit.
Stoofpot van reebout uit de oven
Stoofpot van reebout uit de oven - Reebout is erg geschikt voor een stoofschotel. Het recept is een mooie combi van smaken en delen we graag.
Stoverij van haas met raap en rozemarijn
Een bijzondere en smaakvolle stoofschotel met wild serveren? Probeer deze stoverij van haas met raap en rozemarijn uit de slowcooker.
Wild zwijn stoofpot met aardperen
Wild zwijn stoofpot met aardperen; hou je van wild en van stoofpotjes? Verras dan je tafelgenoten eens met dit herfstige eenpansgerecht!
Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!