Stoven; Zet smaak en kwaliteit op tafel – Tegenwoordig is de slowcooker helemaal hot. Je mikt er ’s morgens wat ingrediënten in en als je ’s avonds thuis komt heb je een heuse stoofschotel klaarstaan. Daarmee mis je echter de beleving van dat pannetje op het fornuis dat heerlijk de hele middag staat te pruttelen en een geweldige geur afgeeft. Stoven doen wij dan ook het allerliefst in die ouderwetse pan op een sudderplaatje. Stoven doe je dus in het weekend als jij zelf ook thuis bent. En terwijl die pan op het fornuis staat kan er een bordspel op tafel, een wijntje en een hapje erbij en de gezelligheid is compleet. Dat is wat anders dan met z’n allen de Efteling in duiken en een broodje Unox naar binnen werken. Toch?
Stoven is ouderwetse gezelligheid waar iedereen maar dan ook echt iedereen blij van wordt.
Wat is stoven eigenlijk?
Stoven is het langzaam garen van een ingrediënt op heel laag vuur, in een gesloten pan. Dat garen doen we in vocht wat zowel bouillon, water als wijn kan zijn.
Stoven is dus slowcooking van de bovenste plank. De stoofschotel roept vaak de associatie met herfst en winter op. Dat is ook vaak het geval, maar ook in voorjaar en zomer kun je prima stoven. Je gebruikt dan andere ingrediënten van het seizoen. Zo zou je in het voorjaar vooral lams- en kalfsvlees maar ook kip kunnen stoven en in de herfst- en wintermaanden wordt er vaker gekozen voor rund- en varkensvlees maar ook wild uiteraard.
We hebben het dan vooral over vlees, maar vergeet niet dat je ook vis en groenten prima kunt stoven. Op deze pagina vind je volop inspiratie.
Je kunt stoven met vlees maar ook met vis en groenten
Stoven met rundvlees, de riblap, sucadelap en de runderlap
We zijn dol op stoven met rundvlees. Maar welk stuk vlees kies jij voor je stoofschotel? We leggen de verschillen voor je uit.
Stoven met rundvlees
Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
Een streekgerecht uit Limburg is Limburgs zoervleisj of zuurvlees. Een stoofschotel met azijn, appelstroop en natuurlijk ontbijtkoek.
Goulash op eigen wijze; een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
Goulash is een verwarmend gerecht, vol smaak en lekker kruidig. Dit goulash recept is een eigen variant. Een familierecept met veel rundvlees.
Stoven met varkensvlees
Oosterse varkenswangen
Varkenswangen een minder bekend stukje varkensvlees maar wel een absolute delicatesse. Naar de slager dus voor deze Oosterse varkenswangen.
Gestoofde varkenswangen in bokbier
Gestoofde varkenswangen in bokbier is een absolute topper op tafel. Met dit recept maak je vrienden. Lekker met aardappelpuree en groenten.
Kalfsbouillon
Een lekkere kalfsbouillon? Die trek je zelf. Het kost je een paar uurtjes, maar dan heb je ook de allerlekkerste basis voor soep en saus!
Kippenbouillon; zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf
De lekkerste kippenbouillon maak je zelf! Natuurlijk als basis voor kippensoep, maar zeker ook voor andere gerechten waar bouillon in gaat!
Groentebouillon maken; simpel smaak meegeven
Een groentebouillon maken, er is eigenlijk geen excuus om het niet zelf te doen. Het recept is simpel en geeft veel smaak en voldoening.
Stoven met wild
Hertenstoofpot; zet eens vaker wild op tafel
Ben je een liefhebber van (runder)stoofpotten? Maak dan ook eens deze hertenstoofpot. Hiermee zet je zeker iets verrassends op tafel.
Konijn in het zuur; een echt Limburgs streekgerecht
Konijn in het zuur is een Limburgs recept, waarin het konijn wordt gemarineerd in azijn met kruiden om vervolgens te stoven in de marinade.
Stoven met kip
Stoven met groenten
Gestoofde zuurkool met puntpaprika
Zuurkool wordt vaak als stamppot of ovenschotel geserveerd. Probeer ook eens deze gestoofde zuurkool met aardappelpuree en speklappen.
Stoven met vis
Kabeljauw stoofpot met een Oosters tintje
Kabeljauw blijft mooi stevig bij de bereiding. Probeer het maar eens met deze makkelijke en snelle kabeljauw stoofpot met een Oosters tintje.
Stoven met kalfsvlees
Stoven met lamsvlees
Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje
Een stoofschotel van rundvlees is lekker, maar probeer zeker ook eens lamsstoofvlees. Met de juiste bereiding is het een absolute lekkernij.
Stoven met de tajine
Vis uit de tajine; slowcooking op Marokkaanse wijze
Stoven tijdrovend? Welnee! Serveer eens deze vis uit de tajine. Heerlijke Marokkaanse smaken en weinig werk. Gebruik kabeljauw of zeewolf.
Koken in de tajine; heerlijk mals lamsvlees!
Een heerlijke stoof van lamsschouder uit de Tajine. Samen met couscous, veel groenten en gedroogde abrikozen is dit een fantastisch stoofgerecht.
Marokkaanse tajine met zalm
Verse groenten, zalm en heerlijke kruiden en specerijen. Deze Marokkaanse tajine met zalm is een eyecatcher op tafel. Geen tajine? Maak het dan in de pan.
Voor de liefhebber nog een paar tips:
Neem de tijd:
Het belangrijkste middel om je stoofschotels tot een succes te maken is: Neem de tijd! Vooral het stoven van rundvlees heeft wat langer nodig. Voordeel is wel dat je alleen de voorbereiding doet, het vlees aanbraadt en dan mag het langzaam sudderen zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Een prima klus voor het weekend dus. Wil je de schotel door de weeks eten? Geen probleem hoor, want de schotel kun je prima van te voren klaar maken en even wegzetten. Als je ervan houdt kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd wat peertjes stoven. Dan maak je optimaal gebruik van de tijd die je nodig hebt.
Tips voor het aanbraden van je vlees:
Het aanbraden creëert een heerlijke lucht in huis en je vlees krijgt er zo’n prachtig mooie kleur van. Zorg wel dat het vlees op kamertemperatuur is. Doe het aanbraden van het vlees in kleine beetjes om te voorkomen dat er teveel vocht vrij komt. Hierdoor zou je vlees kunnen gaan koken i.p.v. bakken. Na het aanbraden kun je het stoofvocht (bouillon) toevoegen. Zorg dat deze op temperatuur is zodat je het vlees niet laat “schrikken” als je het vocht toevoegt.
Lekker zachtjes sudderen:
Daarna kan de pan op het sudderpitje van je fornuis. Gebruik eventueel een vlamverdeler. Laat het vooral heel zachtjes garen. Als je te hard gaat wordt het vlees taai. Wil je, als het vlees gaar is, de saus nog binden met bijvoorbeeld maizena? Haal dan wel eerst je vlees uit de pan, bindt de saus en voeg dan het vlees weer toe. Het bindmiddel onttrekt anders al het vocht aan je vlees waardoor het droog en taai wordt.
Beste,
Bij het recept van stoofvlees met ontbijtkoek en bruin bier wordt gesproken over zuur bij voegen maar nergens staat welk zuur jullie hiermee bedoelen.
Kunnen jullie mij hierover uitsluitsel geven?
Cybergroetjes
RvdL
Dag Ruud, dit kan van alles zijn, maar meestal wordt er azijn of citroensap voor gebruikt.