Stoven; Zet smaak en kwaliteit op tafel – Tegenwoordig is de slowcooker helemaal hot. Je mikt er ’s morgens wat ingrediënten in en als je ’s avonds thuis komt heb je een heuse stoofschotel klaarstaan. Daarmee mis je echter de beleving van dat pannetje op het fornuis dat heerlijk de hele middag staat te pruttelen en een geweldige geur afgeeft. Stoven doen wij dan ook het allerliefst in die ouderwetse pan op een sudderplaatje. Stoven doe je dus in het weekend als jij zelf ook thuis bent. En terwijl die pan op het fornuis staat kan er een bordspel op tafel, een wijntje en een hapje erbij en de gezelligheid is compleet. Dat is wat anders dan met z’n allen de Efteling in duiken en een broodje Unox naar binnen werken. Toch?
Stoven is ouderwetse gezelligheid waar iedereen maar dan ook echt iedereen blij van wordt.
Wat is stoven eigenlijk?
Stoven is het langzaam garen van een ingrediënt op heel laag vuur, in een gesloten pan. Dat garen doen we in vocht wat zowel bouillon, water als wijn kan zijn.
Stoven is dus slowcooking van de bovenste plank. De stoofschotel roept vaak de associatie met herfst en winter op. Dat is ook vaak het geval, maar ook in voorjaar en zomer kun je prima stoven. Je gebruikt dan andere ingrediënten van het seizoen. Zo zou je in het voorjaar vooral lams- en kalfsvlees maar ook kip kunnen stoven en in de herfst- en wintermaanden wordt er vaker gekozen voor rund- en varkensvlees maar ook wild uiteraard.
We hebben het dan vooral over vlees, maar vergeet niet dat je ook vis en groenten prima kunt stoven. Op deze pagina vind je volop inspiratie.
Je kunt stoven met vlees maar ook met vis en groenten
Stoven met rundvlees, de riblap, sucadelap en de runderlap
We zijn dol op stoven met rundvlees. Maar welk stuk vlees kies jij voor je stoofschotel? We leggen de verschillen voor je uit.
Stoven met rundvlees
Stoofvlees in pindasaus; Doe het eens anders
Stoofvlees kun je op talloze manieren verwerken. De klassiekers ken je hopelijk ook al. Probeer dan ook eens stoofvlees in pindasaus!
Goulash; Een grote pan vol verse ingrediënten
Een heerlijke goulash gemaakt van riblappen. Zo'n fantastische sudderpan vol verse ingrediënten waar je 's avonds graag voor thuis komt.
Stoven met varkensvlees
Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten
Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit een stoofpot!
Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen
Een herfststoofpot uit de oven. Varkenswangen, Flespompoen, Cola, Kalfsfond, dit is een smaakfeestje eersteklas. Kost tijd maar weinig werk.
Perfect Stoofvlees, verrukkelijke marinade en een fantastische wijn erbij
We zeiden het al, stoven staat voor huiselijke gezelligheid. Je neemt de tijd voor een mooie stoofschotel en dan werk je natuurlijk ook met de allerbeste ingrediënten. We geven je tips over een marinade ( met een zuurtje waardoor het vlees malser wordt ), de keuze voor absolute topkwaliteit vlees en natuurlijk ook de wijn die je erbij drinkt of misschien ook gebruikt in de stoofpot.
Vis uit de tajine; Slowcooking op Marokkaanse wijze
Stoven tijdrovend? Welnee! Serveer eens deze vis uit de tajine. Heerlijke Marokkaanse smaken en weinig werk. Gebruik kabeljauw of zeewolf.
Marokkaanse tajine met zalm
Verse groenten, zalm en heerlijke kruiden en specerijen. Deze Marokkaanse tajine met zalm is een eyecatcher op tafel. Geen tajine? Maak het dan in de pan.
Gestoofde kippendijen uit de tajine
Heerlijk mals gestoofde kippendijen met Marokkaanse smaken als ras el hanout en sinaasappel. Bereid bij voorkeur in de tajine maar in de (braad)pan kan ook.
Voor de liefhebber nog een paar tips:
Neem de tijd:
Het belangrijkste middel om je stoofschotels tot een succes te maken is: Neem de tijd! Vooral het stoven van rundvlees heeft wat langer nodig. Voordeel is wel dat je alleen de voorbereiding doet, het vlees aanbraadt en dan mag het langzaam sudderen zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Een prima klus voor het weekend dus. Wil je de schotel door de weeks eten? Geen probleem hoor, want de schotel kun je prima van te voren klaar maken en even wegzetten. Als je ervan houdt kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd wat peertjes stoven. Dan maak je optimaal gebruik van de tijd die je nodig hebt.
Tips voor het aanbraden van je vlees:
Het aanbraden creëert een heerlijke lucht in huis en je vlees krijgt er zo’n prachtig mooie kleur van. Zorg wel dat het vlees op kamertemperatuur is. Doe het aanbraden van het vlees in kleine beetjes om te voorkomen dat er teveel vocht vrij komt. Hierdoor zou je vlees kunnen gaan koken i.p.v. bakken. Na het aanbraden kun je het stoofvocht (bouillon) toevoegen. Zorg dat deze op temperatuur is zodat je het vlees niet laat “schrikken” als je het vocht toevoegt.
Lekker zachtjes sudderen:
Daarna kan de pan op het sudderpitje van je fornuis. Gebruik eventueel een vlamverdeler. Laat het vooral heel zachtjes garen. Als je te hard gaat wordt het vlees taai. Wil je, als het vlees gaar is, de saus nog binden met bijvoorbeeld maizena? Haal dan wel eerst je vlees uit de pan, bindt de saus en voeg dan het vlees weer toe. Het bindmiddel onttrekt anders al het vocht aan je vlees waardoor het droog en taai wordt.
Beste,
Bij het recept van stoofvlees met ontbijtkoek en bruin bier wordt gesproken over zuur bij voegen maar nergens staat welk zuur jullie hiermee bedoelen.
Kunnen jullie mij hierover uitsluitsel geven?
Cybergroetjes
RvdL
Dag Ruud, dit kan van alles zijn, maar meestal wordt er azijn of citroensap voor gebruikt.