Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stoven; Zet smaak en kwaliteit op tafel

Stoven is het langzaam garen van een ingrediënt in vocht op heel laag vuur, in een gesloten pan. Dat kan met vlees, vis en groenten.

0 1.034

Stoven; Zet smaak en kwaliteit op tafel – Tegenwoordig is de slowcooker helemaal hot. Je mikt er ‘s morgens wat ingrediënten in en als je ‘s avonds thuis komt heb je een heuse stoofschotel klaarstaan. Daarmee mis je echter de beleving van dat pannetje op het fornuis dat heerlijk de hele middag staat te pruttelen en een geweldige geur afgeeft. Stoven doen wij dan ook het allerliefst in die ouderwetse pan op een sudderplaatje. Stoven doe je dus in het weekend als jij zelf ook thuis bent. En terwijl die pan op het fornuis staat kan er een bordspel op tafel, een wijntje en een hapje erbij en de gezelligheid is compleet. Dat is wat anders dan met z’n allen de Efteling in duiken en een broodje Unox naar binnen werken. Toch?

Stoven is ouderwetse gezelligheid waar iedereen maar dan ook echt iedereen blij van wordt.

Wat is stoven eigenlijk?

Stoven is het langzaam garen van een ingrediënt op heel laag vuur, in een gesloten pan. Dat garen doen we in vocht wat zowel bouillon, water als wijn kan zijn.

Stoven is dus slowcooking van de  bovenste plank. De stoofschotel roept vaak de associatie met herfst en winter op. Dat is ook vaak het geval, maar ook in voorjaar en zomer kun je prima stoven. Je gebruikt dan andere ingrediënten van het seizoen. Zo zou je in het voorjaar vooral lams- en kalfsvlees maar ook kip kunnen stoven en in de herfst- en wintermaanden wordt er vaker gekozen voor rund- en varkensvlees maar ook wild uiteraard.

We hebben het dan vooral over vlees, maar vergeet niet dat je ook vis en groenten prima kunt stoven. Op deze pagina vind je volop inspiratie.

Je kunt stoven met vlees maar ook met vis en groenten

Welk stuk vlees kies jij voor je stoofschotel?

Stoven met rundvlees

1 van 9

Stoven met varkensvlees

1 van 4

Perfect stoofvlees, Verrukkelijke marinade en een fantastische wijn erbij

We zeiden het al, stoven staat voor huiselijke gezelligheid. Je neemt de tijd voor een mooie stoofschotel en dan werk je natuurlijk ook met de allerbeste ingrediënten. We geven je tips over een marinade ( met een zuurtje waardoor het vlees malser wordt ), de keuze voor absolute topkwaliteit vlees en natuurlijk ook de wijn die je erbij drinkt of misschien ook gebruikt in de stoofpot.

Zelf getrokken Bouillon, de basis voor een perfecte stoofschotel

Als je dan een écht goed stuk vlees of vis gebruikt om een stoofschotel te bereiden en je kiest ook voor een fantastische wijn… neem dan ook even de moeite om een echte bouillon te trekken. Het is echt niet zo moeilijk en het geeft zoveel mee smaak!

Bouillon recepten

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste dingen voor jouw zelfgemaakte visbouillon.

Kippenbouillon maken

Kippenbouillon maken Oké, dit gerecht lijkt moeilijk, zelfs nutteloos en duurt lang, maar dat zijn ongefundeerde excuses. Eén: het is niet moeilijk, je moet alleen even een aantal ingrediënten inslaan. Twee: het gerecht is niet nutteloos, in tegendeel. Geloof me, deze bouillon wordt zó lekker, dat je hem met trots als ‘consommé’ kunt serveren en, als je hem éénmaal hebt geproefd, wil je hem…

Stoven met wild

1 van 4

Stoven met kip

1 van 4

Stoofschotels met groenten

1 van 5

Stoofschotels met vis

1 van 2

Stoofschotels met kalfsvlees

1 van 4

Stoofschotels met lamsvlees

1 van 6

Stoven met de tajine

Ben je in het gelukkige bezit van een tajine? Dan kun je met onderstaande recepten ook de lekkerste stoofpotten op tafel zetten. Heb je geen tajine? Overweeg er dan één aan te schaffen. De tajine is een stoofpot van aardewerk uit de Marokkaanse keuken. Het kegelvormige deksel en de daaronder liggende ronde schaal zorgen voor een goede sluiting. Hierdoor is de warmtebegeleiding optimaal en dat zorgt voor een perfecte garing. Het vocht in de schaal verdampt en komt aan de binnenkant van de kegelvormige deksel terecht. Dit vocht loopt dan vanzelf weer terug in de pan. Zo droogt het gerecht niet uit en behoud je alle smaak in het gerecht.

Stoofgerechten uit de tajine

1 van 3

Voor de liefhebber nog een paar tips:

Neem de tijd:

Het belangrijkste middel om je stoofschotels tot een succes te maken is: Neem de tijd! Vooral het stoven van rundvlees heeft wat langer nodig. Voordeel is wel dat je alleen de voorbereiding doet, het vlees aanbraadt en dan mag het langzaam sudderen zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Een prima klus voor het weekend dus. Wil je de schotel door de weeks eten? Geen probleem hoor, want de schotel kun je prima van te voren klaar maken en even wegzetten. Als je ervan houdt kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd wat peertjes stoven. Dan maak je optimaal gebruik van de tijd die je nodig hebt.

Tips voor het aanbraden van je vlees:

Het aanbraden creëert een heerlijke lucht in huis en je vlees krijgt er zo’n prachtig mooie kleur van. Zorg wel dat het vlees op kamertemperatuur is. Doe het aanbraden van het vlees in kleine beetjes om te voorkomen dat er teveel vocht vrij komt. Hierdoor zou je vlees kunnen gaan koken i.p.v. bakken. Na het aanbraden kun je het stoofvocht (bouillon) toevoegen. Zorg dat deze op temperatuur is zodat je het vlees niet laat “schrikken” als je het vocht toevoegt.

Lekker zachtjes sudderen:

Daarna kan de pan op het sudderpitje van je fornuis. Gebruik eventueel een vlamverdeler. Laat het vooral heel zachtjes garen. Als je te hard gaat wordt het vlees taai. Wil je, als het vlees gaar is, de saus nog binden met bijvoorbeeld maizena? Haal dan wel eerst je vlees uit de pan, bindt de saus en voeg dan het vlees weer toe. Het bindmiddel onttrekt anders al het vocht aan je vlees waardoor het droog en taai wordt.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer