• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Stoven; Zet smaak en kwaliteit op tafel

Stoven; Zet smaak en kwaliteit op tafel

in Specials
0
2
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Stoven; Zet smaak en kwaliteit op tafel – Tegenwoordig is de slowcooker helemaal hot. Je mikt er ’s morgens wat ingrediënten in en als je ’s avonds thuis komt heb je een heuse stoofschotel klaarstaan. Daarmee mis je echter de beleving van dat pannetje op het fornuis dat heerlijk de hele middag staat te pruttelen en een geweldige geur afgeeft. Stoven doen wij dan ook het allerliefst in die ouderwetse pan op een sudderplaatje. Stoven doe je dus in het weekend als jij zelf ook thuis bent. En terwijl die pan op het fornuis staat kan er een bordspel op tafel, een wijntje en een hapje erbij en de gezelligheid is compleet. Dat is wat anders dan met z’n allen de Efteling in duiken en een broodje Unox naar binnen werken. Toch?

Stoven is ouderwetse gezelligheid waar iedereen maar dan ook echt iedereen blij van wordt.

Wat is stoven eigenlijk?

Stoven is het langzaam garen van een ingrediënt op heel laag vuur, in een gesloten pan. Dat garen doen we in vocht wat zowel bouillon, water als wijn kan zijn.

Stoven is dus slowcooking van de  bovenste plank. De stoofschotel roept vaak de associatie met herfst en winter op. Dat is ook vaak het geval, maar ook in voorjaar en zomer kun je prima stoven. Je gebruikt dan andere ingrediënten van het seizoen. Zo zou je in het voorjaar vooral lams- en kalfsvlees maar ook kip kunnen stoven en in de herfst- en wintermaanden wordt er vaker gekozen voor rund- en varkensvlees maar ook wild uiteraard.

We hebben het dan vooral over vlees, maar vergeet niet dat je ook vis en groenten prima kunt stoven. Op deze pagina vind je volop inspiratie.

Je kunt stoven met vlees maar ook met vis en groenten

Stoven met rundvlees, de riblap, sucadelap en de runderlap

Stoven met rundvlees
Kookschool

We zijn dol op stoven met rundvlees. Maar welk stuk vlees kies jij voor je stoofschotel? We leggen de verschillen voor je uit.

Check het recept of lees de info

Stoven met rundvlees

Stoofvlees in pindasaus
Stoofschotel

Stoofvlees in pindasaus; Doe het eens anders

Stoofvlees kun je op talloze manieren verwerken. De klassiekers ken je hopelijk ook al. Probeer dan ook eens stoofvlees in pindasaus!

Goulash
Stoofschotel

Goulash; Een grote pan vol verse ingrediënten

Een heerlijke goulash gemaakt van riblappen. Zo'n fantastische sudderpan vol verse ingrediënten waar je 's avonds graag voor thuis komt.

Vorige Volgende

Stoven met varkensvlees

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit een stoofpot!

Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen
Stoofschotel

Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen

Een herfststoofpot uit de oven. Varkenswangen, Flespompoen, Cola, Kalfsfond, dit is een smaakfeestje eersteklas. Kost tijd maar weinig werk.

Vorige Volgende

Perfect Stoofvlees, verrukkelijke marinade en een fantastische wijn erbij

We zeiden het al, stoven staat voor huiselijke gezelligheid. Je neemt de tijd voor een mooie stoofschotel en dan werk je natuurlijk ook met de allerbeste ingrediënten. We geven je tips over een marinade ( met een zuurtje waardoor het vlees malser wordt ), de keuze voor absolute topkwaliteit vlees en natuurlijk ook de wijn die je erbij drinkt of misschien ook gebruikt in de stoofpot.

sinaasappelmarinade voor stoofvlees
Marinade

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

Wijnen bij stoofschotels - Wijn
Wijn

Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?

Sukade Irish beef Parkheuvel (4)
Lokale producten

Sukade en Irish Beef, stoven in Parkheuvel

Zelf getrokken bouillon, de basis voor een perfecte stoofschotel

Als je dan een écht goed stuk vlees of vis gebruikt om een stoofschotel te bereiden en je kiest ook voor een fantastische wijn… neem dan ook even de moeite om een echte bouillon te trekken. Het is echt niet zo moeilijk en het geeft zoveel mee smaak!

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste dingen voor je eigen visbouillon.

Groentebouillon maken
Kookschool

Groentebouillon maken; Simpel smaak meegeven

Een groentebouillon maken, er is eigenlijk geen excuus om het niet zelf te doen. Het recept is simpel en geeft veel smaak en voldoening.

Bouillon, fond en glacé | Uitleg en recepten
Kookschool

Bouillon, fond en glacé | Uitleg en recepten

Bouillon, fond glacé, veelgebruikte termen, maar wat is het eigenlijk, en hoe kun je ze zelf maken? Inclusief recepten en heel veel tips.

Vorige Volgende

Stoven met wild

konijn in het zuur
Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

Konijn in het zuur is een Limburgs recept, waarin het konijn wordt gemarineerd in azijn met kruiden om vervolgens te stoven in de marinade.

konijn stoven
Stoofschotel

Konijn stoven met druiven en kruiden jenever

In het wildseizoen kun je konijn serveren. Konijn stoven is wat ons betreft de beste bereidingsmethode. In dit geval met druiven en jenever.

Vorige Volgende

Stoven met kip

Hier staat binnenkort een verrassing
Vorige Volgende

Stoven met groenten

Gestoofde zuurkool met puntpaprika
Stoofschotel

Gestoofde zuurkool met puntpaprika (Stoofschotel)

Zuurkool wordt vaak als stamppot of ovenschotel geserveerd. Probeer ook eens deze gestoofde zuurkool met aardappelpuree en speklappen.

Vorige Volgende

Stoven met vis

Kabeljauw stoofpot met een Oosters tintje
Visgerechten

Kabeljauw stoofpot met een Oosters tintje

Kabeljauw blijft mooi stevig bij de bereiding. Probeer het maar eens met deze makkelijke en snelle kabeljauw stoofpot met een Oosters tintje.

Vorige Volgende

Stoven met kalfsvlees

Gestoofd kalfsvlees
Vleesgerechten

Gestoofd kalfsvlees; met een Italiaans tintje

Er wordt weinig kalf gegeten in Nederland. Dat is jammer want het is erg lekker. Wij maakten gestoofd kalfsvlees, met een Italiaans tintje!

Vorige Volgende

Stoven met lamsvlees

Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje
Stoofschotel

Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje

Een stoofschotel van rundvlees is lekker, maar probeer zeker ook eens lamsstoofvlees. Met de juiste bereiding is het een absolute lekkernij.

Vorige Volgende

Stoven met de tajine

Ben je in het gelukkige bezit van een tajine? Dan kun je met onderstaande recepten ook de lekkerste stoofpotten op tafel zetten. Heb je geen tajine? Overweeg er dan één aan te schaffen. De tajine is een stoofpot van aardewerk uit de Marokkaanse keuken. Het kegelvormige deksel en de daaronder liggende ronde schaal zorgen voor een goede sluiting. Hierdoor is de warmtebegeleiding optimaal en dat zorgt voor een perfecte garing. Het vocht in de schaal verdampt en komt aan de binnenkant van de kegelvormige deksel terecht. Dit vocht loopt dan vanzelf weer terug in de pan. Zo droogt het gerecht niet uit en behoud je alle smaak in het gerecht.
Vis uit de tajine - Kan met kabeljauw of zeewolf
Visgerechten

Vis uit de tajine; Slowcooking op Marokkaanse wijze

Stoven tijdrovend? Welnee! Serveer eens deze vis uit de tajine. Heerlijke Marokkaanse smaken en weinig werk. Gebruik kabeljauw of zeewolf.

Marokkaanse tajine met zalm
Stoofschotel

Marokkaanse tajine met zalm

Verse groenten, zalm en heerlijke kruiden en specerijen. Deze Marokkaanse tajine met zalm is een eyecatcher op tafel. Geen tajine? Maak het dan in de pan.

Gestoofde kippendijen uit de tajine
Stoofschotel

Gestoofde kippendijen uit de tajine

Heerlijk mals gestoofde kippendijen met Marokkaanse smaken als ras el hanout en sinaasappel. Bereid bij voorkeur in de tajine maar in de (braad)pan kan ook.

Vorige Volgende

Voor de liefhebber nog een paar tips:

Neem de tijd:

Het belangrijkste middel om je stoofschotels tot een succes te maken is: Neem de tijd! Vooral het stoven van rundvlees heeft wat langer nodig. Voordeel is wel dat je alleen de voorbereiding doet, het vlees aanbraadt en dan mag het langzaam sudderen zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Een prima klus voor het weekend dus. Wil je de schotel door de weeks eten? Geen probleem hoor, want de schotel kun je prima van te voren klaar maken en even wegzetten. Als je ervan houdt kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd wat peertjes stoven. Dan maak je optimaal gebruik van de tijd die je nodig hebt.

Tips voor het aanbraden van je vlees:

Het aanbraden creëert een heerlijke lucht in huis en je vlees krijgt er zo’n prachtig mooie kleur van. Zorg wel dat het vlees op kamertemperatuur is. Doe het aanbraden van het vlees in kleine beetjes om te voorkomen dat er teveel vocht vrij komt. Hierdoor zou je vlees kunnen gaan koken i.p.v. bakken. Na het aanbraden kun je het stoofvocht (bouillon) toevoegen. Zorg dat deze op temperatuur is zodat je het vlees niet laat “schrikken” als je het vocht toevoegt.

Lekker zachtjes sudderen:

Daarna kan de pan op het sudderpitje van je fornuis. Gebruik eventueel een vlamverdeler. Laat het vooral heel zachtjes garen. Als je te hard gaat wordt het vlees taai. Wil je, als het vlees gaar is, de saus nog binden met bijvoorbeeld maizena? Haal dan wel eerst je vlees uit de pan, bindt de saus en voeg dan het vlees weer toe. Het bindmiddel onttrekt anders al het vocht aan je vlees waardoor het droog en taai wordt.

Tags: HerfstVleesWinter

Reacties 2

  1. Ruud van den Lanegnberg says:
    2 jaar geleden

    Beste,
    Bij het recept van stoofvlees met ontbijtkoek en bruin bier wordt gesproken over zuur bij voegen maar nergens staat welk zuur jullie hiermee bedoelen.
    Kunnen jullie mij hierover uitsluitsel geven?

    Cybergroetjes
    RvdL

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dag Ruud, dit kan van alles zijn, maar meestal wordt er azijn of citroensap voor gebruikt.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen