Waarom ga je barbecueën? Omdat je vlug en lekker wilt eten en geen zin hebt om de keuken in te duiken? Of steek je de barbecue aan om gezellig met vrienden te eten? In dit laatste geval is het leuk om eens verrassend voor de dag te komen. Daarvoor hoef je geen culinaire master te zijn. Met goed vlees en een beetje eigen creativiteit kom je echt al een heel eind.
Speklappen met mosterd
Haal vier speklappen tijdig uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Bestrijk de lappen aan beide kanten met 3 eetlepels mosterd en strooi er daarna aan beide zijden 100 gram paneermeel over. Grill de speklappen goudbruin en knapperig.
Superburgers met bacon
Beleg 4 witte (sesam) bollen met wat veldsla of rucola. Leg er een flinke schijf vleestomaat op. Meng mayonaise met stukjes avocado en verse bieslook en peterselie. Snij een rode ui in ringen. Bak 4 hamburgers op de grill aan beide zijden gaar. Leg een stukje aluminiumfolie over de grill en bak hierop de bacon knapperig. Leg de hamburgers op de broodjes, verdeel de ui en de bacon erover en maak af met een schep kruidenmayonaise.
Varkenssaté met een vleugje limoen
Leg 8 houten satépennen in het water zodat ze kunnen weken. Roer in een kom 4 eetlepels ketjap met 1 theelepel gemberpoeder en wat peper goed om. Pers er een half limoentje boven uit en pers er ook 2 teentjes knoflook boven uit. roer nog eens goed om. Snijd 500 gram varkenshaas in royale blokjes. Schep ze door de marinade en laat 2 uur in de koelkast marineren.
Maak een saus van 6 eetlepels ketjap, 2 teentjes knoflook en 2 eetlepel limoensap. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Rijg de blokjes varkenshaas aan de satépennen. Bak ze op de barbecue in 10 minuten aan alle zijden mooi bruin. Serveer de saté en geef de saus er apart bij. Wat gebakken uitjes maken het feest compleet.
Zalm op 2 manieren aan 1 spies
Snijd 500 gram verse zalmfilet in blokken van 4 cm. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp boven een kom de helft van de schil eraf (alleen het oranje). Pers de sinaasappel dan uit. Meng in een kom de vis met de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, 2 eetlepels olie en 4 takjes rozemarijn. Pers er 2 tenen knoflook boven uit. Laat de vis afgedekt in de koelkast minimaal 1 uur marineren. Neem de rozemarijn uit de marinade en snijd de takjes doormidden. Wikkel 8 blokken zalm elk met een half takje rozemarijn in een plak parmaham. Rijg om en om 2 verpakte, 2 onverpakte zalmblokjes en als laatste een halve limoen aan de satépennen. Bestrijk de spiesen met olie en gril ze op een ingevet rooster boven matig heet vuur in 3-4 minuten per kant gaar. Strooi er zout en peper naar smaak over.