• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Sucadelappen

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Sucadelappen

Sucadelappen – Als je aan iemand die van vlees houdt, vraagt wat sucadelappen zijn, dan trekken de meeste mensen wel de conclusie dat het rundvlees is dat gestoofd moet worden. Maar wat nou het verschil is met riblappen en runderlappen, dat weet bijna niemand. En al helemaal niet waarom je voor het ene gerecht sucade kiest, en voor het andere een riblap of een runderlap. Bij Lekker Tafelen hebben we ons verdiept in de sucadelappen, en we zetten de feiten voor je op een rijtje!

Wat zijn sucadelappen?

Sucadelappen zijn runderlappen die worden gesneden uit de schouder van het rund. Midden door de sucadelap loopt een pees. Na het bereiden van de sucadelap lijkt deze pees wel wat op sukade. En wat is dan sukade? Sukade is de vrucht van de sukadeboom. Dit is een citrusvrucht, waarvan de schil wordt gekonfijt. Je kent dit vast wel uit de oliebollen of het krentenbrood. De kleur van sukade is meestal wat doorschijnend geelachtig. Het peesje in de sucadelap ziet er dan ook zo uit. Vandaar de naam ‘sucadelap’. Het verschil met riblappen en runderlappen zit in de plaats waar deze lappen van gesneden worden. De riblappen worden uiteraard uit de ribben van het rund gesneden en de ‘gewone runderlap’ wordt gesneden uit verschillende delen van het rund, onder andere de borst en de lende. Verder bevatten riblappen meer vet dan sucadelappen. Gewone runderlappen zijn heel mager. Dan wordt er ook nog ‘poulet’ verkocht. Poulet bestaat meestal uit afsnijdsels. Die overigens prima te gebruiken zijn voor een stoofpotje. Deze afsnijdsels kunnen afkomstig zijn van verschillende delen van het rund. Dat betekent dat er stukjes sucadelap in kunnen zitten, maar ook dat het uit heel ander vlees bestaat of dat het een mengsel is.

Stoven met rundvlees

Stoven met rundvlees, de riblap, sucadelap en de runderlap

We zijn dol op stoven met rundvlees. Maar welk stuk vlees kies jij voor je stoofschotel? We leggen de verschillen voor je uit.

Hoe bereid je sucadelappen?

Maar wat is het nou voor vlees en waar gebruik je het voor? Sucadelappen kun je op verschillende manieren bereiden. Het peesje in de sucade lap geeft smaak en structuur aan het vlees. Als je het vlees gaat stoven, laat het dan dus zeker zitten. Het stoven van sucadelappen kost je wel een paar uurtjes, maar dan heb je ook een lekkere pan vol zacht stoofvlees. Als je het op de juiste manier bereidt tenminste. Want rundvlees stoven doe je op een heel laag vuurtje. Als de vloeistof waarin je stooft gaat koken, dan gaat het te hard. Het vlees zal dan niet lekker zacht en gaar worden. Tijd is dus een bepalende factor in het slagen van je gerecht. Ben je in het bezit van een slowcooker? Ook daarin kun je sucadelappen heel makkelijk bereiden.

Wat je misschien niet zo snel verwacht is dat je sucadelappen ook kunt bakken. In dat geval kun je de pees verwijderen. Je snijdt het vlees dan langs de pees in twee delen, waarbij je de pees verwijdert. De twee stukken die je overhoudt, kun je bakken als een biefstuk. Wat ook heel leuk om te doen is, is het zelf maken van ‘beef jerky’. Als je wel eens in Amerika of in Canada bent geweest, en je bent een vleesliefhebber, dan ken je ze vast, de reepjes gedroogd rundvlees, die verkocht worden in kleine zakjes. In Nederland ook te koop, maar schreeuwend duur. Zelf maken dus… met sucadelappen! Kijk maar bij de recepten.

Sucadelappen kopen en bewaren

Natuurlijk kun je vlees in de supermarkt kopen. Maar we pleiten ervoor om naar de slager te gaan. Deze kan je meer vertellen over het vlees, hoe het te bereiden en wat het verschil is met ander vlees. Vaak is de kwaliteit van het vlees ook gewoon beter. Na aankoop van verse sucadelappen kun je ze twee dagen, goed verpakt, in de koelkast bewaren. Je kunt de sucadelappen ook invriezen. Goed verpakt kun je ze ongeveer 9 maanden in de vriezer bewaren.

Recepten met sucadelappen

Zin gekregen in sucadelappen? Op naar de slager en de keuken in dan! Doe inspiratie op bij onze recepten met sucadelappen. Ook voor jou zit er iets bij wat je lekker vindt! Ga je voor Grieks en maak je een heerlijke stifado? Of voor een ouderwetse hachee naar het recept van oma? Je kunt ze natuurlijk ook bakken als een biefstuk. Maar weet je dat sucadelappen stoven eigenlijk best relaxt is? Trek er een paar uurtjes voor uit en zet een pan heerlijk stoofvlees op het vuur. Terwijl het huis zich vult met de lekkerste geuren, kun jij gewoon gaan zitten en je favoriete Netflixserie bingewatchen!

Spaanse stoofpot
Stoofschotel

Spaanse stoofpot met sucadelappen

Een stoofpotje met een zonnig tintje door de toevoeging van chorizo, kikkererwten en olijven, een lekkere Spaanse stoofpot met sucadelappen!

Stoofpotje van sucadelappen en zwarte knoflook
Stoofschotel

Stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook

Een lekker stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook, daar heb je altijd wel zin in toch? Niet heel snel, wel makkelijk te maken!

Stifado
Stoofschotel

Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Een heerlijke Griekse stoofpot van rundvlees, dat is Stifado. En die maak je makkelijk zelf. Zin in Griekenland? De keuken in en stoven maar!

Sucadelap uit de grillpan
Vleesgerechten

Sucadelap uit de grillpan; Net biefstuk!

Sucadelappen gebruik je om te stoven. Haal de zeen er eens uit en maak deze sucadelap uit de grillpan. Heerlijk mals en dooradert vlees. Net biefstuk!

sucadelappen
Stoofschotel

Makkelijke sucadelappen – Grote-stappen-snel-thuis stoofschotel

Sucadelappen zijn heel geschikt voor stoofschotels. In dit recept leggen we uit hoe je met ontbijtkoek veel specerijen kunt vervangen.

Beef Jerky
Hapjes

Beef jerky; vlees voor avontuurlijke mannen

Zo makkelijk is Beef Jerky: dunne plakken mager rundvlees marineren, droog deppen en een paar uur laten drogen in de oven of op de BBQ.

Vorige Volgende
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit
Specials

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm
Specials

Voorgerechten met gerookte zalm

Toetjes met aardbeien
Specials

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

acht + dertien =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Eieren van de boer
  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

Van een sappige lamsbiefstuk met verse salsa wordt elke vleesliefhebber blij. Heerlijk lamsvlees met een Zuid-Amerikaans accentje!

Check het recept of lees de info
fruitsalade met mango en kiwi

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette

Steak sandwich met rundvlees

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen