Sucadelappen – Als je aan iemand die van vlees houdt, vraagt wat sucadelappen zijn, dan trekken de meeste mensen wel de conclusie dat het rundvlees is dat gestoofd moet worden. Maar wat nu het verschil is met riblappen en runderlappen, dat weet bijna niemand. En al helemaal niet waarom je voor het ene gerecht sucade kiest, en voor het andere een riblap of een runderlap. Bij Lekker Tafelen heeft zich verdiept in de sucadelappen, en staan de feiten voor je op een rijtje. Met de lekkerste recepten!
Wat zijn sucadelappen?
Sucadelappen zijn runderlappen die worden gesneden uit de schouder van het rund. Midden door de sucadelap loopt een pees. Na het klaarmaken van de sucadelap lijkt die pees wel wat op sukade. En wat is dan sukade? Sukade is de vrucht van de sukadeboom. Dit is een citrusvrucht, waarvan de schil wordt gekonfijt. Je kent dit vast wel uit de oliebollen of het krentenbrood. De kleur van sukade is meestal wat doorschijnend geelachtig. Het peesje in de sucadelap ziet er dan ook zo uit. Vandaar de naam ‘sucadelap’. Het verschil met riblappen en runderlappen zit in de plaats waar die lappen van gesneden worden. De riblappen worden uiteraard uit de ribben van het rund gesneden en de ‘gewone runderlap’ wordt gesneden uit verschillende delen van het rund, onder andere de borst en de lende. Verder bevatten riblappen meer vet dan sucadelappen. Gewone runderlappen zijn heel mager. Dan wordt er ook nog ‘poulet’ verkocht. Poulet bestaat meestal uit afsnijdsels. Die overigens prima te gebruiken zijn voor een stoofpotje. De afsnijdsels kunnen afkomstig zijn van verschillende delen van het rund. Dat betekent dat er stukjes sucadelap in kunnen zitten, maar ook dat het uit heel ander vlees bestaat of dat het een mengsel is.
Hoe maak je ze klaar?
Maar wat is het nu voor vlees en waar gebruik je het voor? Sucadelappen kun je op verschillende manieren klaarmaken. Het peesje in de sucade lap geeft smaak en structuur aan het vlees. Als je het vlees gaat stoven, laat het dan dus zeker zitten. Het stoven van sucadelappen kost je wel een paar uurtjes, maar dan heb je ook een lekkere pan vol zacht stoofvlees. Als je het op de juiste manier bereidt tenminste. Want rundvlees stoven doe je op een heel laag vuurtje. Als de vloeistof waarin je stooft, gaat koken, dan gaat het te hard. Het vlees zal dan niet lekker zacht en gaar worden. Tijd is dus een bepalende factor in het slagen van je gerecht. Ben je in het bezit van een slowcooker? Ook daarin kun je recepten met sucadelappen heel makkelijk klaarmaken.
Wat je misschien niet zo snel verwacht is dat je sucadelappen ook kunt bakken. In dat geval kun je de pees verwijderen. Je snijdt het vlees dan langs de pees in twee delen, waarbij je de pees verwijdert. De twee stukken die je overhoudt, kun je bakken als een biefstuk. Wat ook heel leuk om te doen is, is het zelf maken van ‘beef jerky’. Als je wel eens in Amerika of in Canada bent geweest, en je bent een vleesliefhebber, dan ken je ze vast, de reepjes gedroogd rundvlees, die verkocht worden in kleine zakjes. In Nederland ook te koop, maar schreeuwend duur. Zelf maken dus… met sucadelappen! Kijk maar bij de recepten.
Sucadelappen kopen en bewaren
Natuurlijk kun je vlees in de supermarkt kopen. Maar kies er eens voor om naar de slager te gaan. Die kan je meer vertellen over het vlees, hoe het klaar te maken en wat het verschil is met ander vlees. Vaak is de kwaliteit van het vlees ook gewoon beter. Na aankoop van verse sucadelappen kun je ze twee dagen, goed verpakt, in de koelkast bewaren. Je kunt de sucadelappen ook invriezen. Goed verpakt kun je ze ongeveer 9 maanden in de vriezer bewaren.
Recepten met sucadelappen
Zin gekregen in sucadelappen? Op naar de slager en de keuken in dan! Doe inspiratie op bij onze recepten met sucadelappen. Ook voor jou zit er iets bij wat je lekker vindt! Ga je voor Grieks en maak je een heerlijke stifado? Of voor een ouderwetse hachee naar het recept van oma? Je kunt ze natuurlijk ook bakken als een biefstuk. Maar weet je dat sucadelappen stoven eigenlijk best relaxed is? Trek er een paar uurtjes voor uit en zet een pan heerlijk stoofvlees op het vuur. Terwijl het huis zich vult met de lekkerste geuren, kun jij gewoon gaan zitten en je favoriete Netflixserie bingewatchen!
Curry met rundvlees
Een lekker pittig stoofvleesgerecht? Maak eens een curry! Een verwarmende curry met rundvlees en najaarsgroenten bijvoorbeeld! Comfortfood!
Makkelijke sucadelappen – Grote-stappen-snel-thuis stoofschotel
Sucadelappen zijn heel geschikt voor stoofschotels. In dit recept leggen we uit hoe je met ontbijtkoek veel specerijen kunt vervangen.
Sucadelap uit de grillpan; Net biefstuk!
Sucadelappen gebruik je om te stoven. Haal de zeen er eens uit en maak deze sucadelap uit de grillpan. Heerlijk mals en dooradert vlees. Net biefstuk!
Beef jerky; vlees voor avontuurlijke mannen
Zo makkelijk is Beef Jerky: dunne plakken mager rundvlees marineren, droog deppen en een paar uur laten drogen in de oven of op de BBQ.
Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees
Een heerlijke Griekse stoofpot van rundvlees, dat is Stifado. En die maak je makkelijk zelf. Zin in Griekenland? De keuken in en stoven maar!
Spaanse stoofpot met sucadelappen
Een stoofpotje met een zonnig tintje door de toevoeging van chorizo, kikkererwten en olijven, een lekkere Spaanse stoofpot met sucadelappen!
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.