• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 17, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Sushi, voor een gezellige avond!

door Redactie
in Specials
Sushi plate
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Sushi, voor een gezellige avond! – Als ik om mij heen rondvraag kennen de meeste sushi van het wokrestaurant, waar ze gretig in trek zijn. Ze zijn dan voornamelijk onderdeel van een maaltijd. In een sushirestaurant bestaat je hele diner uit sushi. Maar sushi is ook ontzettend leuk voor een hele gezellige avond met bijvoorbeeld je partner of je vrienden. Bijvoorbeeld om in Japanse sferen te borrelen, maar uiteraard kun je de sushi ook serveren als maaltijd.

Soorten sushi in dit recept

– Futomaki: een wat dikkere rol met 2 of meer soorten vulling en norivel erom heen.
– Hosomaki: een wat dunnere rol met 1 soort vulling en norivel erom heen.
– Uramaki: een rol met de vulling binnenin en rijst aan de buitenkant
– Nigiri: een handgevormde sushi met een plakje erboven op.
– Chirashi: is al je sushi ingrediënten maar dan in een kom bij elkaar

Je eigen sushi maken kan je zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Een feit is dat je wel wat speciaal keukengerei nodig hebt om ‘maki’ sushi te maken. De nigiri en chirashi kun je ook zonder speciaal gerei maken.

Sushi, wat heb je nodig en hoe maak je het

Wat heb je aan keukengerei nodig?

  • houten lepel
  • sushimatje
  • plastic of houten kom

Wat heb je verder nodig:

  • 500 gr. sushirijst
  • 1 pak norivellen (zeewiervellen)
  • 1 flesje rijstazijn
  • 50 gr. suiker
  • 50 ml. rijstazijn
  • 1 el. suiker
  • 3 druppen soja-saus
  • 3 druppen azijn
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 1 el. zonnebloemolie
  • 1 komkommer
  • 1 pakje surimi
  • 200 gr. gerookte zalm
  • 4 el. sesamzaadjes
  • 1 el. zonnebloemolie

 

Sushirijst maken

Iedere sushirijst heeft zijn eigen bereidingswijze en er zit veel verschil tussen. Volg daarom altijd de bereidingswijze die op de verpakking staat. Tip: Hou het vuur heel goed in de gaten zodat je rijst niet aanbrandt tijdens de bereiding.
Persoonlijk laat ik het deksel er meestal wat langer opzitten bij het nastomen. Breng de rijst vervolgens op smaak met 50 gr. suiker en 50 ml. rijstazijn. Laat de rijst na bereiden afkoelen tot kamertemperatuur.

Japanse omelet, Tamago

 

De Tamago, de Japanse omelet wordt gebruikt voor sushi en is hartig en zoetig tegelijk. Dit maken is een klein beetje een uitdaging omdat je de omelet in laagjes gaat opbouwen. Doe de eidooier met eiwit in een kom samen met 1 el. suiker, 3 druppen sojasaus, 3 druppen rijstazijn en een snufje zout. Meng dit alles goed samen.
Neem een koekenpan met anti-aanbaklaag en doe hier de eetlepel zonnebloemolie in. Doe een beetje van het eimengsel in de pan, net genoeg zodat het de bodem met een dun laagje bedekt. Laat dit gaar worden en vouw de omelet dubbel. Vul de andere helft weer met eimengsel en als dit gaar is vouw je het geheel weer dubbel. Dit doe je net zo vaak tot het eimengsel op is. De kunst is het om de omelet zo blank mogelijk te houden, dus niet bruin laten worden. Hierbij geld, oefening baart kunst. (en ja, ook ik moet het ook nog veel oefenen).

 

sushiSushi rollen maken

Zet een kommetje met rijstazijn klaar om je vingers in te dopen. Dit zorgt ervoor dat de rijst niet aan je vingers blijft kleven.
Leg het sushimatje voor je. Leg hier een norivel op. Als je goed kijkt zie je banen lopen op je norivel. Deze leg je horizontaal op je norimatje zoals op de foto hiernaast. Vervolgens verdeel je de rijst over de norivel. Laat 2 cm aan de onderkant vrij en 5 cm aan de bovenkant. Vervolgens leg je de vulling horizontaal op je rol in het midden van de rijst. Je kunt 1 tot 4 vullingen in een rolletje doen. Zoals je ook op de foto’s kunt zien.
Het oprollen is vooral doen. Je rolt door middel van het matje de rol op. Maak het uiteinde wat nat zodat de rand goed plakt aan de rol sushi. Rol de sushi van je af op, probeer dit zo strak mogelijk te doen. Druk het laatste stukje norivel extra aan zodat de rol goed dicht is. Je hebt nu een rol klaar. Snij het uiteinde eraf. De dikte van je plakjes word bepaald door de dikte van je rol. Heb je een dikke rol dan kun je 1,5 cm plakjes snijden. Heb je een wat dunnere rol dan kun iets dikker plakjes snijden zoals 3 cm.

Nigiri-sushi

Nigiri-sushi maken is heel gemakkelijk. Je kunt het op 2 manieren doen. Je kunt een balletje nemen en legt die in je hand. Hou je hand als een kommetje en druk de sushi in de vorm van een rechthoekje. Ik heb een sushi hulpstukje gebruikt voor het maken van nigiri zoals je op de foto kunt zien. Deze kun je in de meeste Aziatische toko’s kopen. Snij bijvoorbeeld een plakje zalm ter grote van je rijst en leg deze erop. Dit doe je ook met de omelet.

Uramaki sushi

Deze sushi zou ik als laatste maken, want het maakt je rolmatje vuil. Begin met het roosteren van de sesamzaadjes in een paar druppels zonnebloemolie en laat deze afkoelen. Je begint voor de rol eerst met de rijst. Je verdeelt de rijst nu niet over een norivel maar over het rolmatje. Vervolgens doe je de vulling en evt. norivel op de rijst. Rol hem vervolgens weer op zoals een sushirol. Rol de sushirol door de afgekoelde sesamzaadjes en snij de rol in plakjes.

Chirasi

Met alle overige rijst en ingrediënten maak je chirasi. De overige rijst verdeel je over kommetjes. De ingrediënten die je over hebt verdeel je in groepjes in de kom. Het is een soort sushi-salade. Deze kun je bij de sushi serveren.

Tafel Lekker!

Tags: Vis - Verse vis

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan
Specials

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

kreeftenbisque of kreeftensoep
Soep

Kreeftenbisque of kreeftensoep

Gegratineerde sint jacobsschelpen
Voorgerecht

Gegratineerde sint jacobsschelpen met romige Béchamelsaus

Schelvistartaar in een glaasje
Voorgerecht

Schelvistartaar in een glaasje ( Amuse )

Kreeft uit de oven met basilicum; Puur en smaakvol
Visgerechten

Kreeft uit de oven met basilicum; Puur en smaakvol

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter...

Lees verder
Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Tex-Mex gehaktballen

Tex-Mex gehaktballen

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen