- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Sushi, voor een gezellige avond!

Sushi, voor een gezellige avond! – Als ik om mij heen rondvraag kennen de meeste sushi van het wokrestaurant, waar ze gretig in trek zijn. Ze zijn dan voornamelijk onderdeel van een maaltijd. In een sushirestaurant bestaat je hele diner uit sushi. Maar sushi is ook ontzettend leuk voor een hele gezellige avond met bijvoorbeeld je partner of je vrienden. Bijvoorbeeld om in Japanse sferen te borrelen, maar uiteraard kun je de sushi ook serveren als maaltijd.


Soorten sushi in dit recept

– Futomaki: een wat dikkere rol met 2 of meer soorten vulling en norivel erom heen.
– Hosomaki: een wat dunnere rol met 1 soort vulling en norivel erom heen.
– Uramaki: een rol met de vulling binnenin en rijst aan de buitenkant
– Nigiri: een handgevormde sushi met een plakje erboven op.
– Chirashi: is al je sushi ingrediënten maar dan in een kom bij elkaar

Je eigen sushi maken kan je zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt. Een feit is dat je wel wat speciaal keukengerei nodig hebt om ‘maki’ sushi te maken. De nigiri en chirashi kun je ook zonder speciaal gerei maken.

Sushi, wat heb je nodig en hoe maak je het

 

Wat heb je aan keukengerei nodig?

 • houten lepel
 • sushimatje
 • plastic of houten kom

Wat heb je verder nodig:

 • 500 gr. sushirijst
 • 1 pak norivellen (zeewiervellen)
 • 1 flesje rijstazijn
 • 50 gr. suiker
 • 50 ml. rijstazijn
 • 1 el. suiker
 • 3 druppen soja-saus
 • 3 druppen azijn
 • 2 eieren
 • snufje zout
 • 1 el. zonnebloemolie
 • 1 komkommer
 • 1 pakje surimi
 • 200 gr. gerookte zalm
 • 4 el. sesamzaadjes
 • 1 el. zonnebloemolie

 

Sushirijst maken

Iedere sushirijst heeft zijn eigen bereidingswijze en er zit veel verschil tussen. Volg daarom altijd de bereidingswijze die op de verpakking staat. Tip: Hou het vuur heel goed in de gaten zodat je rijst niet aanbrandt tijdens de bereiding.
Persoonlijk laat ik het deksel er meestal wat langer opzitten bij het nastomen. Breng de rijst vervolgens op smaak met 50 gr. suiker en 50 ml. rijstazijn. Laat de rijst na bereiden afkoelen tot kamertemperatuur.

Japanse omelet, Tamago

De Tamago, de Japanse omelet wordt gebruikt voor sushi en is hartig en zoetig tegelijk. Dit maken is een klein beetje een uitdaging omdat je de omelet in laagjes gaat opbouwen. Doe de eidooier met eiwit in een kom samen met 1 el. suiker, 3 druppen sojasaus, 3 druppen rijstazijn en een snufje zout. Meng dit alles goed samen.
Neem een koekenpan met anti-aanbaklaag en doe hier de eetlepel zonnebloemolie in. Doe een beetje van het eimengsel in de pan, net genoeg zodat het de bodem met een dun laagje bedekt. Laat dit gaar worden en vouw de omelet dubbel. Vul de andere helft weer met eimengsel en als dit gaar is vouw je het geheel weer dubbel. Dit doe je net zo vaak tot het eimengsel op is. De kunst is het om de omelet zo blank mogelijk te houden, dus niet bruin laten worden. Hierbij geld, oefening baart kunst. (en ja, ook ik moet het ook nog veel oefenen).

Sushi rollen maken

Zet een kommetje met rijstazijn klaar om je vingers in te dopen. Dit zorgt ervoor dat de rijst niet aan je vingers blijft kleven.
Leg het sushimatje voor je. Leg hier een norivel op. Als je goed kijkt zie je banen lopen op je norivel. Deze leg je horizontaal op je norimatje zoals op de foto hiernaast. Vervolgens verdeel je de rijst over de norivel. Laat 2 cm aan de onderkant vrij en 5 cm aan de bovenkant. Vervolgens leg je de vulling horizontaal op je rol in het midden van de rijst. Je kunt 1 tot 4 vullingen in een rolletje doen. Zoals je ook op de foto’s kunt zien.
Het oprollen is vooral doen. Je rolt door middel van het matje de rol op. Maak het uiteinde wat nat zodat de rand goed plakt aan de rol sushi. Rol de sushi van je af op, probeer dit zo strak mogelijk te doen. Druk het laatste stukje norivel extra aan zodat de rol goed dicht is. Je hebt nu een rol klaar. Snij het uiteinde eraf. De dikte van je plakjes word bepaald door de dikte van je rol. Heb je een dikke rol dan kun je 1,5 cm plakjes snijden. Heb je een wat dunnere rol dan kun iets dikker plakjes snijden zoals 3 cm.

Nigiri-sushi

Nigiri-sushi maken is heel gemakkelijk. Je kunt het op 2 manieren doen. Je kunt een balletje nemen en legt die in je hand. Hou je hand als een kommetje en druk de sushi in de vorm van een rechthoekje. Ik heb een sushi hulpstukje gebruikt voor het maken van nigiri zoals je op de foto kunt zien. Deze kun je in de meeste Aziatische toko’s kopen. Snij bijvoorbeeld een plakje zalm ter grote van je rijst en leg deze erop. Dit doe je ook met de omelet.

Uramaki sushi

Deze sushi zou ik als laatste maken, want het maakt je rolmatje vuil. Begin met het roosteren van de sesamzaadjes in een paar druppels zonnebloemolie en laat deze afkoelen. Je begint voor de rol eerst met de rijst. Je verdeelt de rijst nu niet over een norivel maar over het rolmatje. Vervolgens doe je de vulling en evt. norivel op de rijst. Rol hem vervolgens weer op zoals een sushirol. Rol de sushirol door de afgekoelde sesamzaadjes en snij de rol in plakjes.

Chirasi

Met alle overige rijst en ingrediënten maak je chirasi. De overige rijst verdeel je over kommetjes. De ingrediënten die je over hebt verdeel je in groepjes in de kom. Het is een soort sushi-salade. Deze kun je bij de sushi serveren.

Tafel Lekker!