• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Tapas voor thuis; Gezond en lekker alternatief voor een bittergarnituur

door
in Specials
0
0
Tapas

Tapas voor thuis – Tapas zijn kleine veelzijdige hapjes die hun oorsprong vinden in Andalusië in Spanje, maar inmiddels ook in de andere delen van Spanje, in grote delen van Europa, en zo ook in Nederland, goed zijn ontvangen. Tapas zijn een beetje te vergelijken met het in Nederland beter bekende bittergarnituur, tapas zijn echter veel gevarieerder en zeker een stuk gezonder.

De oorsprong van de Tapas

Tapas eten is in Spanje een dagelijks terugkerend ritueel. Het zomerse klimaat van Spanje is ons allemaal wel bekend. De warme dagen maken dat het avondeten vaak pas laat op de dag (soms pas om 22.00 uur) genuttigd wordt. De tapas zijn dan de “overlevers” tot die tijd. Na gedane arbeid wordt er met vrienden, collega’s en/of buurtgenoten een aperitief gedronken in de bar. Bij dit aperitief werd dan vaak een schoteltje met een plakje worst, ham of kaas geserveerd. Dit had twee redenen; als eerste werden deze schoteltjes met hapjes gebruikt als deksel (tapas is het Spaanse woord voor deksel) om vliegen en andere insecten uit het drankje te houden, ten tweede zorgt het eten van een hapje bij het drinken van een alcoholische versnapering voor een betere opname van de alcohol in het lichaam. Door de onderlinge concurrentie bij de uitbaters van de tapasbars ontstaat er een steeds grotere variëteit aan tapas, zij willen hun klanten verrassen met een nog lekkerder hapje dan de tapasbar twee deuren verderop. Bij tapas wordt vaak droge sherry, jonge wijn of cava gedronken. Vroeger waren de tapas bij de prijs van het drankje inbegrepen, met het steeds uitgebreider worden van de tapas is dit helaas bijna nergens meer het geval.

Verschillende uitvoeringen van tapas

Tapas bestaan in vele uitvoeringen, van relatief eenvoudig tot kleine culinaire hoogstandjes. Ze kunnen zowel koud als warm geserveerd worden al dan niet met een stukje brood erbij. Je hebt de kleine knabbels die gewoon met de vingers gegeten kunnen worden, je hebt de wat grotere hapjes die aan een prikker, de zogeheten Pincho, zijn geregen, of de tapas geserveerd in “Cazuelas”, de bekende kleine bruine aardewerken schaaltjes, deze tapas worden dan vaak met mes en vork gegeten.

Pincho worden vooral in het noorden van Spanje veel gebruikt, ze worden daar gelijk gebruikt als rekening. Op de spiesjes staat namelijk de prijs van de betreffende tapas genoteerd en aan het einde van de avond verzameld de gast zijn pinchos en gaat hiermee afrekenen.

Veel gebruikte ingrediënten

Serranoham – Waarschijnlijk de meest bekende Spaanse ham, deze ham wordt zeker 12 maanden aan de lucht gedroogd en is afkomstig van de billen van Spaanse bergvarkens en heeft een mild zoute smaak. Deze ham wordt rauw en in dunne plakken gesneden, gegeten.

Chorizo – Ook in Nederland wordt deze paprikasalami steeds bekender. Hij bestaat voornamelijk uit varkensvlees, spek, paprikapoeder, knoflook en oregano. Deze worst dankt zijn unieke, hartige smaak aan het gistingsproces dat tijdens het drogen en roken ontstaat.

Sardines – Klein visje die, vaak ingelegd in azijn, wordt gebruikt.

Ansjovis – Klein visje dat, net als de sardines, vaak wordt ingelegd in azijn of citroensap. Na een nacht in het zuur wordt er olijfolie, knoflook en peterselie overgedaan.

Garnalen – Zowel in grote als kleine variant onmisbaar in een tapasbar, de kleine garnaal wordt gebruikt in salades of gepureerd door visballetjes. De grote garnaal rijg je aan een pincho of eet je gefrituurd, gebakken of gegrild als fingerfood.

Kaas – Spanje is rijk aan verschillende kaassoorten, er wordt zelfs gezegd dat Spanje meer kaassoorten kent dan Frankrijk, maar veel hiervan zijn streekgebonden producten en worden niet geëxporteerd, dit maakt dat ze vrijwel onbekend zijn voor de rest van Europa. Een Spaanse kaas die zijn weg naar overige delen van Europa al wel heeft gevonden is de Manchego, een schapenkaas uit La Mancha met een licht pikante, zoute smaak.

Groente – Spanje is rijk aan vele heerlijke groenten denk bijvoorbeeld aan paprika’s, tomaten, aubergines, courgette, artisjok en pepers deze kunnen op verschillende manieren bereid worden, gegrild, gerookt, ingelegd in azijn of gemarineerd in een kruidige olijfolie.

Fruit – Fruit wordt bij tapas vooral gebruikt als zoete tegenhanger voor ham, spek en kaas. Denk hierbij aan de heerlijke en ons bekende Spaanse sinaasappelen en mandarijnen, maar ook de minder bekende kaki’s en granaatappels zijn perfect als zoete smaakmaker.

Naast bovengenoemde ingrediënten is olijfolie een onmisbaar element. Spanje is de grootste olijfolie producent ter wereld. Voor over salades en voor marinades kan het best gekozen worden voor een olijfolie extra virgine (aceite de oliva virgin extra) , deze olie wordt verkregen uit de eerste koude persing en levert de meest verfijnde smaak op. Voor bakken is hij minder geschikt omdat de hitte de verfijnde smaak vernietigt.

Als laatste mag natuurlijk de knoflook niet ontbreken, het dessert is waarschijnlijk de enige Spaanse maaltijd waar deze smaakmaker niet in voorkomt.

Tapas maken geeft de maker ontzettend veel ruimte en vrijheid bij het maken van een lekkere snack.

Tapas voor thuis

Hoewel er in Nederland inmiddels legio aan tapasbars en tapasrestaurants te vinden zijn is het zelf bereiden van tapas een hele leuke bezigheid. Indien de tapas op verschillende wijzes worden bereid en er voldoende variëteit is kunt u uw gasten zelfs een heuse tapasmaaltijd voorzetten. Met gebruik van de juiste ingrediënten een garantie voor een geslaagde avond. Met onderstaande recepten van een aantal klassiekers maakt u alvast een goede start:

Gamba's gesmoord in knoflookGamba’s gesmoord in knoflook

  • 16 ongekookte gamba’s
  • 50 ml olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 gedroogde rode peper
  • 2 el vers geperst citroensap
  • fijngesneden peterselie

Pel de gamba’s en verwijder het donkere darmkanaal, haal de kop eraf, maar laat de staart zitten. Dep ze vervolgens goed droog.

Snijdt de knoflook en de rode peper in fijne dunne plakjes. Verhit in een pan de olie en voeg de rode peper en de knoflook toe. Fruit het iets aan, maar zorg dat de knoflook niet te bruin kleurt. Voeg de gamba’s toe en bak deze tot ze mooi roze zijn. Schep de gamba’s uit de olie en leg ze op een schaaltje. Besprenkel ze met citroensap en strooi de peterselie erover.

Het darmkanaal kan het best verwijderd worden door met een scherp mesje een snede te maken van kop tot staart. Trek het darmpje er vervolgens met de punt van het mes uit.

 

Dadels met knoflookDadels met knoflook en serranoham

  • 10 plakken serranoham
  • 20 teentjes ingelegde knoflook
  • 20 verse dadels
  • 2 el olijfolie

In dit recept is het het lekkerste om te kiezen voor ingelegde knoflook, leg hier voor de tenen knoflook minimaal 1 dag van tevoren in olijfolie.

Voor wat pit aan de knoflook voegt u bij de olijfolie een half gesneden rood pepertje.

Snijd de plakken serranoham overdwars doormidden. Haal de knoflook uit de olie en laat ze goed uitlekken. Ontpit de dadels en vul iedere dadel met een teen knoflook. Wikkel ze vervolgens in een halve plak van de serranoham en zet vast met een prikker. Verwarm de olijfolie in een pan en bak tot de ham lekker knapperig is. Laat ze vervolgens uitlekken op een stukje keukenpapier.

AlbondigasAlbondigas (gehaktballetjes) in een pittige saus

Voor 20 gehaktballetjes:

  • 450 gram gehakt (liefst kalfsgehakt)
  • 4 eetlepels broodkruim
  • 4 eetlepels kippenbouillon
  • 1 eetlepel fijngehakt peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngehakte serranoham
  • zout en peper
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de saus;

  • 2 groene paprika’s
  • 1 komkommer
  • 3 rode pepertjes
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 2 uien
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Laat het broodkruim weken in de kippenbouillon. Meng vervolgens alle ingrediënten er voorzichtig doorheen en draai er kleine balletjes (doorsnee ongeveer 4 cm) van. Bestuif de gehaktballetjes met de bloem. Verhit de olie in een pan en bak de gehaktballetjes vervolgens af.

Maak de paprika, komkommer en pepertje schoon en verwijder de zaadlijsten. Pel de knoflook en de ui. Snijd de groenten in kleine fijn stukjes. Houd een beetje van de groenten achter en pureer de rest samen met de azijn en olijfolie fijn met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en roer er als laatste de achtergebleven blokjes groente door.

Schep de saus in een schaaltje en leg de gehaktballetjes erbovenop.

Tags: Spaanstapas
DeelPin332VerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!