Tilsiter; een Zwitser met Russische roots! – Een Zwitserse kaas met Russische roots, dat klinkt raar. Toch is het minder raar dan je zou verwachten. Want de kaas is vernoemd naar het stadje Tilsit. Alleen ligt, of beter gezegd lag, Tilsit niet in Zwitserland, maar in het vroegere Duitse Oost-Pruisen. Inmiddels hoort dit gebied tot Rusland. Volg je het nog? Maar waarom is Tilsiter dan een Zwitserse kaas? In Oost-Pruisen werd door de daar gevestigde Zwitserse kolonisten kaas gemaakt naar de Zwitserse traditie. Alleen waren de klimaatomstandigheden anders en waren er niet dezelfde ingrediënten voorhanden als thuis in Zwitserland. Dat betekende dat de kaas zich ontwikkelde tot een andere soort. Ze noemden de nieuwe kaas Tilsiter, naar het stadje waar ze woonden.
Gewoon gepikt!
In 1832 ging een naar Oost-Pruisen geëmigreerde Zwitser, Otto Wartmann, terug naar Zwitserland. Hij bracht een recept voor Tilsiter kaas mee, waarmee hij vervolgens in Zwitserland kaas ging maken. Hij verfijnde het recept en noemde ook deze kaas naar het stadje waar hij het recept vandaan had. Bijna tweehonderd jaar heet Tilsit Kaliningrad, maar in Zwitserland wordt nog steeds Tilsiter gemaakt. Overigens zijn de Zwitsers niet de enige die het recept voor deze kaas gepikt hebben, ook in onder andere Denemarken, Litouwen, Polen, Rusland, Australië en Finland wordt deze kaas gemaakt. We beperken ons hier tot de Zwitserse variant. En na dit lesje geschiedenis weer over tot de orde van de dag!
Hoe wordt Tilsiter gemaakt?
Tilsiter wordt op dezelfde manier gemaakt als de Goudse kaas in Nederland. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, behalve de soort met het rode etiket, deze wordt van ongepasteuriseerde melk. Na het bereiden van de kaas rijpt deze een tot zes maanden.
- Tilsiter met een groen etiket – Dit is de Tilsiter met de kortste rijpingstijd. De kaas rijpt 30-60 dagen. De smaak is zacht en licht zurig.
- Tilsiter met een rood etiket – Dit is een pittige soort en rijpt 70-110 dagen. De kaas heeft een sterke, kruidige smaak. Deze kaas wordt gemaakt van rauwe melk.
- Tilsiter met een geel etiket – Aan deze soort, ook wel Rahm-Tilsiter genoemd, wordt room toegevoegd. De smaak van deze variant is dus wat romiger dan van de andere twee soorten. Deze kaas rijpt 30-75 dagen.
Tilsiter in de keuken en op de kaasplank
Tilsiter wordt veel gebruikt in de keuken. Het is een kaas die je op veel fronten kunt inzetten. Heel geschikt voor soepen en sauzen, maar hij smelt ook lekker op een burger of in een tosti. Ook in blokjes in de salade misstaat deze kaas niet. Ook deze Zwitser kun je, net als de meeste Zwitserse kazen uitstekend verwerken in de kaasfondue. En natuurlijk mag Tilsiter ook niet ontbreken op een Zwitserse kaasplank!
Zwitserse kazen
Wat weet jij van Zwitserse kazen? Mogelijk ken je de Emmentaler en de Gruyère. Maar er is meer. Lekker Tafelen vertelt over Zwitserse kaas!