Tiramisu – Als je eenmaal het basisrecept voor tiramisu kent, kun je dit heerlijke nagerecht helemaal naar smaak aanpassen. Gebruik lekker vers fruit en een favoriete likeur om het voor jouw persoonlijke beste resultaat te kunnen serveren.
Tiramisu; het traditionele basisrecept
Dit is een basisrecept dat erg handig is om te kennen. Heb je dit recept eenmaal onder de duim, dan kun je gaan variëren met dit nagerecht. De basis bestaat uit mascarpone, eieren, suiker, en lange vingers met een vloeistof om ze in te dopen. Je kunt oneindig veel combinaties maken, zolang je niet te veel afwijkt van het basisrecept.
Klassieke tiramisu; een bekend nagerecht uit de Italiaanse keuken
Huisgemaakte klassieke tiramisu is echt het lekkerst. Je moet er even moeite voor doen, maar echt niemand maakt de tiramisu zoals jij.
Lange vingers of andere koek?
De originele tiramisu maak je met lange vingers. Het zijn de ideale koekjes om de likeur te absorberen. Maar wil je eens iets anders dan kun je ook andere koekjes gebruiken. Amaretti koekjes zijn ook erg lekker voor een tiramisu, maar die overheersen snel. Gebruik dan bijvoorbeeld voor de bodem een laag lange vingers en voor de tweede laag amaretti. Als je andere koekjes gebruikt moet je ook veel minder vocht gebruiken omdat het anders een zompig geheel wordt. Geschikte koekjes zijn bijvoorbeeld Bastogne, speculaas, café noir of Zaanse kermis. Het moeten vrij droge koekjes zijn, dus geen boterkoekjes. Die nemen de smaken namelijk minder goed op.
Ook lekker met fruit
De Italianen zullen het maar niets vinden, maar tiramisu met fruit is erg lekker! Het liefst zomerfruit zoals aardbeien, frambozen en bessen, maar mandarijntjes, sinaasappel of banaan in de winter kunnen ook prima. Je kunt er voor kiezen om sap te gebruiken, bijvoorbeeld citroensap, maar ook stukken fruit maken van jouw tiramisu een feest. Zorg er wel voor dat de stukken fruit niet te grof zijn. Gebruik je een erg zuur sap? Voeg dan appelsap of water en suiker toe.
Door het gebruik van lekker vers fruit hoef je je niet zo schuldig te voelen over dit machtige nagerecht
De tip om rauwe eieren te vermijden
Tiramisu maak je nu eenmaal met rauwe eieren, maar zijn er zwangeren of oudere mensen bij dan is het niet slim om die te gebruiken. Splits dan de eieren niet, maar verwarm ze met de suiker au bain-marie tot 60 graden dan zijn de bacteriën gedood. Wel goed blijven roeren anders krijg je roerei. Klop dit daarna met een mixer goed luchtig en koud. Verder kun je het gebruikelijke recept aanhouden.
Tiramisu zonder ei
Het hoort eigenlijk niet, maar je kunt de eieren vervangen door slagroom. Je klopt dan de mascarpone samen met de slagroom op tot een luchtig geheel. Het zal iets minder luchtig zijn dan de tiramisu met ei en de smaak zal ook een beetje anders zijn, maar door alle toevoegingen die je vaak verder nog gebruikt, zal het zeker niet minder lekker zijn.
Perzik tiramisu; genieten voor iedereen
Een zalige perzik tiramisu met verse perziken, de roombasis is zonder toegevoegde eieren, zodat iedereen kan meegenieten.
Doe je er een scheutje alcohol in? Of toch maar niet?
De lange vingers worden bij de originele tiramisu in de koffie met koffielikeur of cognac gedoopt. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen favoriete likeur toevoegen. Denk hierbij aan Baileys, likeur 43, amaretto of een vruchtenlikeur. Kijk wat bij de rest van de vulling past. Koffie mag, maar hoeft niet. Gebruik ook eens thee of vruchtensap. Dat vruchtensap is ook ideaal als er kinderen mee-eten. Laat de likeur dan achterwege.
Neem vruchtensap in plaats van likeur als er kinderen mee-eten
Geef tiramisu de tijd
Het moeilijkste van het recept is het geduld bewaren. De smaken moeten zich goed kunnen verdelen en dat heeft nu eenmaal tijd nodig. Het beste maak je tiramisu een dag vooraf. Je serveert dit nagerecht over het algemeen bij een etentje en dan is het net zo makkelijk als je het al een dag van tevoren kunt klaarmaken. Op de dag zelf hoef je dan niet zoveel meer te doen en kun je samen met je gasten genieten van een lekker wijntje.
Verschillende variaties op de tiramisu
Tiramisu is echt het ideale nagerecht waar je volop mee kunt variëren. Je kunt er smaken aan toevoegen door verschillende likeurtjes of fruitsoorten te gebruiken, maar je kunt de tiramisu ook een totaal ander karakter geven door in plaats van lange vingers andere koekjes te gebruiken. Zo kun je met bijna hetzelfde recept een heerlijke zomerse tiramisu met aardbeien maken en met een beetje aanpassing een winterse variant met mandarijn en speculaas. Probeer voor jezelf het lekkerste basisrecept te vinden en ga daarmee variëren. Je zult zien dat je tot de lekkerste combinaties komt en dat jouw gasten zich af zullen vragen waar je al die inspiratie vandaan haalt.
Laat je ons jouw variant zien? Vinden we leuk! Gebruik op sociale media @lekkertafelen of laat een reactie achter in het formulier onderaan de pagina.
Citroen tiramisu met limoncello; een heerlijk dessert!
Vier de zomer met een glas limoncello en gebruik die limoncello ook in deze citroen tiramisu. Lekker bij de bbq of een zomerse maaltijd.
Advokaat tiramisu; Een lekkere variant op de traditionele versie
Een erg leuke variatie op de tiramisu is de advokaat tiramisu. Gevuld met stukjes pure chocolade voor een verrassend lekkere bite.
Aardbeien tiramisu
Het klassieke Italiaanse dessert "Tiramisu" kent iedereen. Een leuke variant daarop is deze aardbeien tiramisu. Een heerlijk zomers dessert.
Tiramisu met speculaas en mandarijn
Mandarijnen en speculaas. Een heerlijke combinatie voor de wintermaanden. Kinderen zijn dol op deze tiramisu met speculaas en mandarijn.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Mascarpone; niet alleen voor in de tiramisu!
Je kent het vast uit de tiramisu, de Italiaanse mascarpone. Heerlijk romig en een beetje zoetig. Maar niet alleen lekker in zoete toetjes!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.