Toetjes met aardbeien – Wie houdt er niet van? Toetjes met aardbeien zijn bij veel mensen favoriet. Dergelijke toetjes hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn. En lekker, dat zijn ze zeker!
Toetjes met aardbeien
Maak nagerechten met aardbeien zelf. Dan weet je wat je eet en de toetjes hebben dan de smaak van echte aardbeien en geen geur-, kleur- en smaakstoffen. Aardbeien zijn zo al lekker, die hebben verder helemaal niet veel nodig. Met een kommetje yoghurt en een paar aardbeien maak je al een superlekker aardbeientoetje. Maar je kunt voor speciale gelegenheden natuurlijk ook de uitdaging opzoeken, en een heerlijke bavarois of tiramisu maken met dit heerlijke verse fruit.
Hollandse aardbeien, de zomerkoninkjes
Aardbeien hebben als bijnaam ‘zomerkoninkjes’. Dit komt doordat dit heerlijke fruit de hele zomer volop verkrijgbaar is van eigen bodem. Alhoewel ze lang niet altijd meer op de bodem groeien, maar meestal in verhoogde tunnels. Die tunnels beschermen de aardbeien tegen regen en de vruchten liggen niet meer op de grond, zodat ze mooi schoon blijven en niet beschadigen. Dus de term ‘van de koude grond’ gaat niet helemaal meer op voor die zomerkoninkjes. Het hoogseizoen voor buiten aardbeien is van mei/juni tot september. Maar Hollandse aardbeien zijn al vanaf april te koop en vaak zelfs tot december. Door de bescherming en warmte van de kassen zijn ze veel eerder en langer verkrijgbaar, wat ons de kans geeft om heel lang van Hollandse aardbeien te genieten. En dus de lekkerste toetjes met die aardbeien te maken.
De lekkerste toetjes met aardbeien, om te delen
Nagerechten met aardbeien zijn bij bijna iedereen geliefd. Vooral voor de smaak, maar die kleur rood doet ook wat met mensen. Die heerlijke rode aardbeien zien er zo lekker uit, die wil je gewoon eten. Je maakt er de lekkerste bavarois mee, maar ook een heerlijk frisse tiramisu, of een warme crumble. Al die recepten zijn in royale porties, want delen kan gevaarlijk zijn en je wil niet te weinig hebben. Met een beetje geluk heb je nog iets over voor de volgende dag, maar die kans is waarschijnlijk niet zo groot.
Maak de allerlekkerste aardbeienvla in maar 15 minuten
Zet eens een zelfgemaakte aardbeienvla op tafel! Die maak je van verse volle melk en natuurlijk heerlijk rijpe aardbeien!
Aardbeien Charlotte
Een nagerecht bomvol aardbeien. Deze Aardbeien Charlotte is zo lekker, als je geen feestje hebt dan verzin je er wel een feestje voor.
Boeren crumble met aardbeien en rabarber
Combineer de verse seizoensproducten. De boeren crumble met aardbeien en rabarber is helemaal voorjaar en staat ook nog lekker snel op tafel.
Rabarber aardbeien compote met schuim
Een heerlijk ouderwets gerecht met een moderne twist. Mijn moeder maakte deze rabarber aardbeien compote met schuim al. Een heerlijk dessert!
Houd het simpel!
Je kunt natuurlijk culinaire hoogstandjes verzinnen, maar toetjes met aardbeien hebben dit vaak niet eens nodig. Neem een pak yoghurt, kwark of vla, snijd een paar aardbeien in stukjes en meng die erdoor, voor een heerlijk nagerecht. Ook een kom gehalveerde aardbeien, met daarnaast een kom geklopte slagroom en eventueel een kommetje gesmolten chocolade, is een geweldig en niet moeilijk te maken dessert, waar iedereen blij van wordt. Of wat dacht je van roomijs met aardbeien en slagroom. Ook een aardbeiensaus is makkelijk zelf te maken door een paar aardbeien te blenderen met een klein beetje suiker en een paar druppels citroensap. Je koopt nooit flesjes aardbeiensaus meer, zo eenvoudig en lekker is dat.
Denk niet te moeilijk, simpel is vaak het lekkerst
Pannenkoeken met aardbeien zijn altijd lekker
Pannenkoeken als toetje, met aardbei, ijs en slagroom betekent smullen. Je bent gewaarschuwd, het is een flinke portie. Houd hier dan ook rekening mee met de rest van de maaltijd. Serveer een soepje of salade vooraf, of serveer dit heerlijke gerecht als lunch of bij de koffie.
Aardbeien pannenkoeken met ijs en slagroom
Een heerlijke verwennerij van pannenkoeken, verse aardbeien, met ijs en slagroom. Eet het als dessert of tussendoor met een kop koffie erbij
Ieder een eigen portie
Desserts in aparte glaasjes of kommetjes zijn erg handig om te serveren en mooi om te zien. Toetjes met aardbeien zijn zo lekker dat je bijna uit veiligheidsoverwegingen eenpersoons porties gaat maken. Het grote voordeel van desserts in kommetjes of glaasjes is dat alles eerlijk verdeeld wordt, en dat in ieder glas ook alle smaken zitten, en in de juiste verhoudingen. Ook de afwerking is vaak makkelijker, een in plakjes gesneden aardbei kan al genoeg zijn om van een simpele yoghurt met aardbei, een toetje met allure te maken.
Glaasje roomkaas met limoncello en aardbeien
Het ideale zomerdessert is een glaasje roomkaas met limoncello en verse aardbeien. Heerlijk fris met net dat beetje extra door de limoncello.
Panna cotta met rabarber en aardbeien
Een nagerecht om de zomer in te luiden is echt de panna cotta met rabarber en aardbei, heerlijk friszuur en boordevol smaak.
Aardbeiensalade met limoncello en munt
Hoe je op een eenvoudige manier lekkere aardbeien nog lekkerder maakt, bewijst dit recept van aardbeiensalade met limoncello en munt.
Aardbeienkwark met chocolade
Deze kwark mag zeker aardbeien kwark genoemd worden want hij bevat lekker veel verse aardbeien en als verrassing ook nog stukjes chocolade.
Gekarameliseerde Hollandse aardbeien
Ingrediënten: (nagerecht voor 4 personen)
- 500 gram Hollandse aardbeien
- 1 eetlepel kristalsuiker
- Optioneel: een eetlepel Cointreau
Bereiding:
Ontkroon de aardbeien en halveer ze. Snijd de grote exemplaren in vieren.
Doe de aardbeien met een eetlepel kristalsuiker en eventueel Cointreau in een koekenpan.
Plaats de pan op de kookplaat en dek hem af met een deksel.
Laat de Hollandse aardbeien nu langzaam op laag vuur karamelliseren. Haal af en toe het deksel van de pan en roer zo nodig even door. Doe dit alleen om de eventuele suiker van de rand te verwijderen. Verder roeren is niet nodig.
Op matig vuur karameliseren de aardbeien met een minuut of 5. Als de suiker (met wat sap van de aardbeien) een vloeibare siroop is geworden, is het gerecht klaar.
Serveer direct!
Serveren:
Je kunt de gekarameliseerde aardbeien zo serveren, maar natuurlijk ook met ijs!
Gemarineerde Hollandse aardbeien op twee manieren
Ingrediënten (nagerecht voor 4 personen):
- 500 gram Hollandse aardbeien
- 2 à 3 eetlepels Cointreau of balsamicoazijn
- Vier seizoenen peper, naar smaak
- Optioneel: verse munt, honny cress of limon cress
Bereiding:
Ontkroon de aardbeien en snijd ze in vieren.
Doe de aardbeien in een schaal en voeg per 500 gram aardbeien 2 à 3 eetlepels Cointreau of balsamicoazijn toe en schep de aardbeien voorzichtig door.
Voeg gemalen peper toe naar je eigen smaak. De een houdt van iets pittiger dan de ander.
Laat de aardbeien nu gedurende een half uur (buiten de koelkast) marineren. Schep ze zo nu en dan even om.
Je kunt de gemarineerde aardbeien naar smaak garneren met wat cress of verse munt.
Gemarineerd in Cointreau is de ‘volwassen’ versie van dit gerecht. De aardbeien gemarineerd met balsamicoazijn zijn ook bij kinderen erg populair. Het is een hele leuke proeftest dat je door iets ‘zuurs’ toe te voegen juist de intens zoete smaak van de aardbei weet te benadrukken. Probeer het eens uit thuis!
Tip: De balsamicoazijn kun je ook inkoken tot een stroop. Je brengt de (pure) balsamicoazijn aan de kook en laat het inkoken tot ongeveer 1/3 deel. De azijn loopt dat wat stroperig van de lepel. De smaak is dan heel intens. Gekoeld kun je de stroop lange tijd bewaren.
Tip: Gebruik voor 4 personen 500 gram aardbeien als je het als dessert serveert. Je kunt er natuurlijk ook een bolletje ijs bij serveren, bijvoorbeeld citroenijs. Of serveer het met warme flensjes!
Aardbeien recepten – De allerlekkerste met Hollandse aardbeien
Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.