• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 11, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!

door Elise de Haan
in Specials
1
0
Tomaten

Tomaten, de zon op je bord! – Het is de meest gegeten groente in Nederland! Alleen is tomaat geen groente, maar een vrucht en daarom noemen we het een vruchtgroente. In Nederland zien we op de markt en in de winkels vooral de gewone, rode, ronde tomaat, de trostomaat, de vleestomaat, de pruimtomaat of pomodori, en natuurlijk de kleine snacktomaatjes en cherrytomaatjes of kerstomaatjes. Er worden behalve deze soorten echter veel meer soorten geteeld. Gele, groene, oranje, gevlekte tomaten en dat in alle soorten, maten en prijsklassen. Wat is nu het verschil tussen al deze soorten?

Coeur de Boeuftomaten
Trostomaten groot en klein
Vleestomaten en gewone tomaten
Snoeptomaatjes

Tomaten in allerlei kleuren, soorten, maten en smaken… en prijzen!

Als je nu in een groentewinkel, een supermarkt of op de markt komt, dan vind je daar tomaten in allerlei kleuren, maten, soorten en smaken. Welke ga je kiezen? En kies je op smaak, op kleur, of formaat? Wat ga je er mee doen? In de soep, de saus of de salade? Als gezonde snack voor je kinderen, of voor jezelf, of maak je er een lekkere borrelhap van? Allemaal dingen die invloed kunnen hebben op welke keuze in tomaten je maakt.

Wat ook een factor is die vaak meespeelt in de keuze die je maakt is de prijs. Natuurlijk heeft de prijs van groenten en fruit te maken met vraag en aanbod. En ook speelt het seizoen en de herkomst (import of Hollands) een rol. Als je eens goed rondkijkt, dan zie je dat de prijzen onderling enorm kunnen verschillen. Ook als ze afkomstig zijn uit hetzelfde land. Soms is de kiloprijs van de ene soort zes keer zo hoog als van een andere soort. Dat heeft ook te maken met dat ‘gewonere’ soorten als de gewone tomaat en trostomaten vaak in bulk geteeld worden en de meer bijzondere soorten vaak wat kleinschaliger. Ook de opbrengst per hectare is een belangrijke factor in de prijs. Een teler zal sneller geneigd zijn te kiezen om een door de inkopers veel gevraagd product te telen, want dat betekent een grotere afzet. Dat wil overigens niet zeggen dat de telers daar dan ook een betere prijs voor krijgen. Inkopers willen gewoon de laagste prijs en een gegarandeerde aanvoer. Het is wel jammer dat hierdoor de soorten als bijvoorbeeld de Coeur de Boeuf, die vaak ook smakelijker zijn, minder makkelijk te vinden zijn. Dus, mocht je ze wel zien liggen, koop die dan eens. Want je doet jezelf een plezier met een lekkere smaakvolle tomaat, en je steunt mogelijk een kleinschaliger teeltbedrijf.

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!

Kopen en bewaren

Als je tomaten gaat kopen, bedenk dan eerst wanneer je ze wilt gaan eten. Wil je ze op de dag van aankoop eten, let er dan op dat de tomaten een mooie rode kleur hebben, maar nog wel een vaste structuur en niet al heel erg zacht zijn. Tomaten die nog erg hard, en licht van kleur zijn, zijn nog niet rijp en de smaak en de aroma’s moeten Kijk ook naar het velletje, dat moet glad zijn en geen vlekken hebben. Als je tomaten gaat kopen en je wilt ze niet direct eten, houd er dan rekening mee dat tomaten nog verder rijpen op kamertemperatuur. Inderdaad, kamertemperatuur. Tomaten bewaar je niet in de koelkast! Als ze al behoorlijk rijp zijn, dan is een koelere plaats als een kelder een goede plek om ze te bewaren. Je kunt niet al te rijpe exemplaren ongeveer een week bewaren.

Recepten met tomaten

Het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten zijn super veelzijdig en je kunt ze dan ook inzetten in veel meer gerechten dan in de sla of in de pastasaus. De manieren om deze groente te bereiden zijn ontelbaar, zeker doordat je ze zowel rauw als warm kunt eten. Bij een warme bereiding staat vaak in het recept dat je de tomaten van tevoren dient te ontvellen. Wil je weten hoe je dat het makkelijkst en het snelst doet? Kijk dan eens naar ons kookschool artikel over het ontvellen van tomaten! Uiteraard geven we je ook nog een aantal heerlijke recepten!

Handig!

tomatenpuree, tomatenconcentraat
Saus

Tomatenpuree; lekker zelfgemaakt!

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

gedroogde tomaatjes
Recepten

Gedroogde tomaatjes; zo maak je ze zelf

Tomatensoep, warm en koud!

Wie houdt er nu niet van tomatensoep? Er bestaan zoveel soorten tomatensoep, al dan niet gecombineerd met andere ingrediënten. Er zit voor iedereen wel iets lekkers bij. In de winter bijvoorbeeld een heerlijk verwarmende maaltijdsoep, in de zomer een verfrissende koude soep!

Toscaanse broodsoep met tomaten, pappa al pomodoro, tomaten, brood
Soep

Toscaanse broodsoep met tomaten; tomatolicious!

Toscaanse broodsoep met tomaten is een maaltijdsoep waarvan tomaten en brood de belangrijkste ingrediënten zijn. Simpel, maar overheerlijk!

Gebonden tomatensoep met linzen en kokosmelk
Maaltijdsoep

Gebonden tomatensoep met linzen en kokosmelk

Maak met behulp van rode linzen een heerlijke gebonden tomatensoep. Deze Oosters getinte soep is lekker romig door toevoeging van kokosmelk.

Tomatensoep met zoete aardappel
Soep

Tomatensoep met zoete aardappel

Deze populaire tomatensoep met zoete aardappel is snel gemaakt in de blender. Inzetbaar als lunch, maar ook met donker brood als hoofdgerecht

Tomatensoep
Soep

Tomatensoep, met of zonder ballen

Deze tomatensoep gaat op en mocht er wat over zijn, dan doe je de rest in de vriezer. Er gaat niets boven zelfgemaakte soep!

Vorige Volgende

Tomatensalade

Met een heerlijk frisse tomatensalade heb je de zon op je bord. Makkelijk te combineren met een heleboel andere ingrediënten en als bijgerecht of maaltijdsalade. Met een tomatensalade kun je alle kanten uit, ze zijn snel te maken en altijd een succes.

Tomatensalade met burrata
Salade

Tomatensalade met burrata

Bij een Italiaanse maaltijd horen natuurlijk tomaten... en burrata ook. Met dit recept combineer je beide tot een heerlijke tomatensalade.

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Tomatensalade met ansjovisdressing
Salade

Tomatensalade met ansjovisdressing

Vier de zomer met deze zonnige tomatensalade met ansjovisdressing wat de salade een heerlijk Mediterraan tintje geeft. Een lekker bijgerecht.

Coeur de Boeuf tomatensalade
Salade

Coeur de Boeuf tomatensalade met Oost Indische kers

Coeur de Boeuf tomatensalade met Oost-Indische kers, een lekkere zomerse, iets pittige salade, met in de hoofdrol de Coeur de Boeuf tomaat!

Vorige Volgende

Je kunt zo ook vullen!

Tomaten zijn ook bij uitstek geschikt om te vullen. En wat je er dan in doet? Dat kan van alles zijn… vlees, vis, kaas, een rijst of couscousmengsel, een salade, eigenlijk alles wat jij lekker vindt. En ook hier kun je kiezen voor zowel een warme als een koude bereiding, afhankelijk van de gekozen vulling. We geven je een paar voorbeelden.

gevulde coeur de boeuf tomaat
Hoofdgerecht

Gevulde coeur de boeuf tomaat met couscous

Een gevulde coeur de boeuf tomaat is een aangename verrassing: wat zit die tomaat vol smaak! Vul de tomaten eens met een lekkere couscous.

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade
Voorgerecht

Gevulde vleestomaten met avocado mozzarella salade

Maak eens gevulde vleestomaten als voorgerecht of als lunch. Deze gevulde vleestomaten met een heerlijke frisse vulling waardeert iedereen!

Sauzen met tomaat, van ketchup tot pizzasaus

In een heleboel sauzen zijn tomaten een onmisbaar ingrediënt. Vrijwel alle rode sauzen hebben als bestanddeel tomaat. En deze sauzen maak je natuurlijk zelf!

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Een bolognesesaus maken doe je in grote porties, deze basis saus in namelijk ideaal voor veel meer dan alleen spaghetti.

Pizzasaus van verse tomaten
Saus

Tomatensaus als basis pizzasaus; eenvoudig recept

Een pizzasaus van verse tomaten is echt niet zo moeilijk en maakt je pizza wel gezonder. Ontdek hoe je pizzasaus van verse tomaten maakt.

pittige tomatensaus van verse tomaten (6)
Saus

Pittige tomatensaus van verse tomaten

Dipsaus van verse tomaten
Saus

Dipsaus van verse tomaten

tomatenchutney
Chutney

Pittige Tomatenchutney

Tomatensaus van geroosterde tomaten recept
Saus

Tomatensaus van geroosterde tomaten

Verse Tomatensaus
Specials

Verse Tomatensaus, echt lekker vers en vijf keer anders

Groene tomatenchutney
Chutney

Groene tomatenchutney met appel, ui en dadels

Vorige Volgende

Andere gerechten met tomaat

Natuurlijk kun je deze veelzijdige groente inzetten in ontelbare andere gerechten. Kijk eens bij onderstaande recepten of er iets voor je bij zit.

Lasagne bolognese (met bechamelsaus) om samen te delen

Lasagne bolognese recept met bechamelsaus
Pastagerechten

Een echte lasagne bolognese met een bechamelsaus en volop verse ingrediënten kost tijd, maar daar krijg je dan wel veel smaak voor terug.

Check het recept of lees de info
spaghetti met gehaktballetjes
Pastagerechten

Spaghetti met gehaktballetjes; eerlijke en pure smaken

Echt iedereen lust graag spaghetti met gehaktballetjes. De saus van verse tomaten is heerlijk licht en puur van smaak.

Griekse garnalen
Visgerechten

Griekse garnalen; een lekker spicy visgerecht

Als je van spicy eten en van grote garnalen houdt dan is dit jouw gerecht. Griekse garnalen in een heerlijk, pittige tomatensaus, met feta!

Huevos a la Flamenca
Ontbijt en lunch

Huevos a la Flamenca

Een populair gerecht onder de Spanjaarden, dat is Huevos a la Flamenca, oftewel eieren, groente en aardappels uit de oven. Kleur op je bord!

Kip gestoofd in tomatensaus
Vleesgerechten

Kip gestoofd in tomatensaus

Servereer in plaats van gebraden kip eens deze kip gestoofd in tomatensaus. Het stoven in saus levert heel veel smaak op.

Vorige Volgende

Tomaten, een stukje geschiedenis

De tomaat komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de tomatenplant rond 1150 naar Europa. Niet om de vruchten op te eten, maar als sierplant. Al snel nadat de Spanjaarden de tomatenplanten meebrachten, werd de tomatenplant ook in Nederland geïntroduceerd. Aangezien de Nederlanders deze plant erg verdacht vonden en dachten dat de bessen van deze plant giftig moesten zijn, werd het beschouwd als een sierplant. Op zich was dit niet heel erg verkeerd gedacht, want zolang tomaten nog groen zijn bevatten ze de giftige stof tomatine. Dit gif verdwijnt als de tomaat rijp is.

De tomaat zag erin die tijd heel anders uit dan wat tegenwoordig als een standaard tomaat wordt beschouwd. De vruchten waren geel en hadden het formaat van de huidige cherrytomaat. Pas later werden de tomaten door kruisen en selecteren van planten, rood van kleur en groter van formaat.

In Zuid-Europa verschijnt de tomaat dan al wel op het menu. De tomaat wordt daar pomme d’amour, liefdesappel genoemd. En in Italië pomodori, gouden appel. Goud, omdat ze toen nog geel waren! Pas in de 19e eeuw is het noorden van Europa ook zo ver dat de tomaat omarmd wordt als groente. Wel uitsluitend gekookt, in sauzen en soepen, want tja, stel dat ze toch giftig zijn. Uiteindelijk rond 1900 wordt de tomaat ook in Nederland gegeten, en jawel, in Nederland eet men ze rauw!

Lees ook:

Coeur de Boeuf Tomaten

Coeur de Boeuf Tomaten – Een bezoekje bij een trotse teler

De Coeur de Boeuf is een heerlijke tomaat. Geteeld bij Autenta tomaten of 't Brook BV in Koningslust (Limburg) Een tomaat die een ereplekje verdient.

Lans Tomaten; Lekker Tafelen op bezoek bij de teler

Lans Tomaten; Lekker Tafelen op bezoek bij de teler

Een kijkje achter de schermen bij Lans tomaten in Zeeland. Inclusief een complete lunch in de kassen, natuurlijk met tomaatjes. Foto bezoekverslag

 

Tags: GroenteZomer
DeelPin28Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit
Specials

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm
Specials

Voorgerechten met gerookte zalm

Toetjes met aardbeien
Specials

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

6 + zeventien =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Eieren van de boer
  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

Lamsbiefstuk met verse salsa
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met verse salsa

Van een sappige lamsbiefstuk met verse salsa wordt elke vleesliefhebber blij. Heerlijk lamsvlees met een Zuid-Amerikaans accentje!

Check het recept of lees de info
fruitsalade met mango en kiwi

Fruitsalade met mango en een zalige dressing van limoen en munt

steak sandwich bavette

Steak sandwich met rundvlees

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen