Tomaten op brood – Je stopt ze in een salade, je maakt er soep van of je verwerkt ze tot een lekkere pastasaus. Maar verse tomaten kunnen ook heerlijk zijn op je boterham, zowel bij het ontbijt als met de lunch. Je maakt het jezelf daarmee ook makkelijker om aan je dagelijkse 250 gram groenten te komen, elk extra beetje groente is tenslotte meegenomen, maar buiten dat zijn tomaten op brood ook gewoon erg lekker. Het geeft een frisse touch aan je boterham of je broodje en het het is gewoon eens iets anders op je brood. Je kunt die tomaten natuurlijk combineren met heel veel andere ingrediënten en soorten broodbeleg, waardoor je steeds iets anders eet. Er zijn talloze variaties mogelijk. Je vindt hier wat ideetjes, van een supereenvoudig recept, tot de wat meer uitgebreidere.
Het allersimpelste recept? Heel eenvoudig, met zout en peper… of suiker!
Je maakt al een heel eenvoudige boterham met tomaat door het brood te besmeren met boter, daar wat plakjes tomaat op te leggen en die te bestrooien met wat peper en zeezout. Een heerlijk hartige boterham dus. Nu kun je diezelfde boterham ook bestrooien met een beetje suiker in plaats van zout en peper. Dat heeft een compleet ander effect. Want in plaats van een boterham met hartig beleg, maak je er een boterham met zoet beleg van. Er zijn zelfs mensen die dit omschrijven als een soort ‘aardbeienbeleving’. Dat maakt het de moeite waard om het eens te proberen toch?
Tomaten met mayonaise op brood
Wat ook heel lekker is, en net zo eenvoudig, is om een, al dan niet geroosterde, (bruine)boterham, te besmeren met mayonaise in plaats van boter. Daar leg je dan wat plakjes tomaat op. De tomaten op het brood bestrooi je met zout en peper en daar bovenop doe je nog een toefje mayonaise. Varieer hiermee door bijvoorbeeld eens kruidenmayonaise, pestomayonaise of wasabimayonaise te gebruiken. Het is ook lekker om de tomaten te combineren met plakjes gekookt ei.
Tomaten en roomkaas, het recept voor succes
Besmeer je brood eens met verse roomkaas in plaats van boter. Dat geeft in combinatie met de tomaten op je brood meteen een heel ander effect. De hartige kaas en de tomaten combineren geweldig met elkaar. Bestrooi ze met zout en peper en je hebt een heerlijke boterham. Als je er ook nog een klein zoetzuur accentje aan geeft door er wat balsamicocrème overheen te doen, en wat basilicum overheen te strooien, maak je er echt iets bijzonders van.
Lekker Hollands
Eet jij graag een boterham met boter en Goudse kaas? Maak die boterham dan eens net een beetje anders door een paar schijfjes tomaat op de kaas te leggen. Kleine moeite, groots effect met tomaten op brood. Datzelfde recept kun je natuurlijk ook maken met een boterham met ham, of andere vleeswaren die jij lekker vindt.
Geef eens een internationaal tintje aan de tomaten op je brood
Het recept voor een broodje met een Spaans tintje? Besmeer dat broodje dan met roomkaas, leg daar wat plakjes chorizo op, en vervolgens wat plakjes tomaat. Bestrooi de tomaten met wat zout en peper en wat gehakte peterselie. Liever Italiaans? Leg op een met boter besmeerde boterham om en om plakjes tomaat, komkommer en mozzarella. Bestrooi met wat zout en peper, en garneer eventueel met wat balsamicocrème of wat pesto.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!