Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen – In het Oosten van Frankrijk ligt, langs de Zwitserse grens, het departement Savoie. Hier worden, volgens traditioneel recept, de bergkazen gemaakt die in het algemeen ‘Tommes’ worden genoemd. Een van die kazen is de Tomme de Savoie. In tegenstelling tot andere bergkazen wordt de Tomme de Savoie het hele jaar door gemaakt. Dat betekent dat er een subtiel smaakverschil kan zijn tussen kaas gemaakt van melk van koeien in de wei, die gras en kruiden hebben gegeten of koeien die in de winter op stal staan en hooi hebben gegeten.
‘Tommes’ betekent ‘bergkaas’
Een magere kaas, met een vetgehalte tussen de 20 en 40%
De Franse kaas wordt gemaakt van afgeroomde rauwe melk, de afgeroomde room wordt gebruikt voor het maken van vettere kazen of boter. Hierdoor ontstaat een magere kaas, met een vetgehalte tussen de 20 en de 40%. De melk wordt voor het productieproces niet verhit. De korst van de Tomme de Savoie is een beetje grijzig van kleur. De kazen worden gewassen met wijnalcohol. Elke keer als de kazen worden gewassen, wordt de schimmel op de korst er met de hand in gedrukt. Er kunnen behalve witte vlekken ook rode vlekken op die korst ontstaan.
De kaas is te herkennen aan een muffige, grotachtige geur, die licht aan ammoniak kan doen denken. Dat klinkt niet erg aantrekkelijk, maar die geur doet echter niets af aan de heerlijke, volle nootachtige smaak van de kaas. De rijping duurt twee tot vier maanden en vindt plaats in grotten. Er bestaat ook een variant van de Tomme de Savoie waarvan de korst wordt ingesmeerd met druivenmost. Daarnaast bestaat er een recept waar karwij in wordt verwerkt.
Gemaakt van afgeroomde, rauwe melk
De beschermde oorsprongsbenaming van de Tomme de Savoie
Tomme de Savoie mag alleen worden gemaakt van melk die is geproduceerd in de departementen Savoie of Haute-Savoie en in een aantal gemeenten in de departementen Isère en Ain. De kaas moet ook in dit geografische gebied gemaakt en gerijpt worden. Voldoet de kaas niet aan die eisen, dan mag hij dus niet de naam Tomme de Savoie dragen.
Tomme de Savoie op de kaasplank
Een Frans kaasplankje is altijd een recept voor succes. En de Tomme de Savoie verdient een mooie plaats op een kaasplank met Franse kazen. Gecombineerd met een milde, zachte kaas als een brie of een camembert, een pikante blauwader en mooie roodbacteriekaas stel je een lekkere en afwisselende kaasplank samen. Serveer er een lekker glas wijn of Port erbij, en je hebt een heerlijk dessert. Of natuurlijk gewoon serveren bij een borrel!
Voor de kaasfondue, maar ook voor de risotto en meer
Gecombineerd met andere Franse Bergkazen als Comté en Reblochon, kun je met Tomme de Savoie een heerlijke Franse kaasfondue maken. De combinatie met paddenstoelen, bijvoorbeeld in een risotto of in een recept met aardappelen in een ovenschotel is ook een aanrader. Of verwerk eens wat Tomme de Savoie in een hartige taart! De variatiemogelijkheden zijn eindeloos. Zoek je een lekker recept met Franse kaas? Kijk hieronder!
Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?