• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Zo maak je echte tortilla patatas of Española

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
1
tortilla van aardappel

Tortilla – Een klassieker met maar 4 ingrediënten, eieren, aardappelen en uien, gebakken in een goede Spaanse olijfolie, dat is de Spaanse tortilla. Hij wordt gemaakt in twee varianten, de tortilla patatas en de Española.

Tortilla patatas of Española

Tortilla is vooral bekend als tapas en wordt in kleine puntjes bij de borrel geserveerd, maar het is ook samen met een salade een prima gerecht voor lunch of diner. Het is een eiergerecht met stukken aardappelen. De patatas is zonder ui en de Española is met ui. Verwar ze niet met frittata, dat er veel op lijkt. Het verschil is dat de tortilla heel basic is en in frittata vaak meerdere ingrediënten zitten, zoals groenten, kruiden en vlees of kaas. Het verschil is klein en de benamingen zijn soms erg verwarrend. Want er is ook nog de bloemtortilla, ook bekend onder de naam wrap, wat weer een totaal ander gerecht is.

Een gerecht, meerdere manieren van klaarmaken

Ieder heeft zijn eigen manier van tortilla klaarmaken. De klassiekste manier is om de aardappel, eventueel met de ui, te garen of eigenlijk te stoven in olijfolie. Die olijfolie moet dan het liefst extra vierge Spaanse olijfolie zijn en niet te weinig ook. Als je de ingrediëntenlijst bekijkt zie je een best wel grote hoeveelheid olie. Die heb je ook echt nodig om de aardappelen in te garen, maar als de aardappels eenmaal gaar zijn haal je ze uit de olie. Je gebruikt dus niet alle olie op. De olie die overblijft, kun je weer hergebruiken in andere gerechten, weggooien is zonde.

Ook zijn er veel recepten met restjes gekookte aardappel die verwerkt worden in de tortilla. Dit is een prima manier van restverwerking, wat we erg aanmoedigen, maar niet de originele manier. Door gekookte aardappelen te gebruiken zijn de aardappelen iets droger van smaak. Door iets minder aardappelen en meer andere ingrediënten te gebruiken valt dit echter niet op.

Een klassieker met maar vier ingrediënten

Kies de ingrediënten nauwkeurig, kies de juiste en ga voor kwaliteit. Zeker als het gerecht slechts uit drie ingrediënten bestaat, valt of staat het gerecht met de keuze van de ingrediënten.

Geen tortilla zonder ei, koop daarom lekkere verse eieren bij de boer of kies voor vrije uitloop of scharreleieren.

De aardappelen moeten het liefst grote vastkokende aardappels zijn. Heb je bloemige aardappels dan vallen die tijdens het garen in de olie uit elkaar en wordt het een dikke vette brei. De plakjes moeten mooi heel blijven. Daarom is het ook erg belangrijk om ze allemaal even dik te snijden, ideaal is een halve cm tot een cm. Dit is om ze gelijkmatig te kunnen garen en een mooie tortilla te kunnen bakken, maar ook voor de smaakbalans van het gerecht.

Uien snijd je in have maantjes, maar ook niet te dun zodat die ook mooi gelijkmatig kunnen garen. Na het bakken van de tortilla zie je ze bijna niet terug, maar door de toevoeging van de ui krijg je meer smaak en meer vocht in het gerecht. Snijd ze zeker niet te dik, je wil geen grote stukken ui in het gerecht. Te dun gesneden ui verbrand snel tijdens het garen.

Een goede koekenpan is essentieel voor het bakken van een tortilla

Het is erg belangrijk om een goede koekenpan te hebben, het liefst met een antiaanbaklaag. Ook de maat van de pan is erg belangrijk. Gebruik voor een tortilla voor twee personen, een koekenpan van ongeveer 20 cm doorsnede. Ben je maar alleen of wil je een kleinere bakken? Neem dan een koekenpan van ongeveer 15 cm. Voor vier personen kies je voor een koekenpan van minimaal 26 cm. De pan mag niet te groot zijn, omdat de tortilla vrij dik moet zijn, zodat de binnenkant zacht is en de buitenkant een mooie goud bruine kleur heeft. Is de tortilla te dik dan wordt hij niet goed gaar van binnen en is de buitenkant te donker. Soms wordt er geadviseerd om de pan met het ei en aardappelmengsel in de oven te laten nagaren, maar dat is voor de Spanjaarden net zoiets als spaghetti snijden voor de Italianen.

tortilla

Het originele recept

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla. Kruiden worden er bij de basistortilla niet aan toegevoegd, wel royaal zout en soms een klein beetje peper.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 grote of 4 kleine vastkokende aardappels
  • 1 grote of 2 kleinere uien
  • 4 grote eieren
  • 200 ml extra vierge olijfolie
  • zout/ peper

Zo maak je de klassieke tortilla Española:

Snijd de uien doormidden en haal de schil eraf. Snijd ze nu in maantjes van ongeveer een halve cm dik. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de ui rustig tot ze licht beginnen te verkleuren.

Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in kwarten. Snijd er gelijkmatige plakjes van een halve tot één centimeter van en dep ze met een stuk keukenpapier droog. Voeg ze voorzichtig bij de uien en stoof ze, afhankelijk van de dikte en soort aardappel, in ongeveer 10 -15 minuten op een half hoge pit, beetgaar. Roer af en toe door zodat ze gelijkmatig kunnen garen.

Klop intussen de eieren los met wat zout en peper naar smaak. Bestrooi ook de aardappels in de pan met een beetje zout. Als de aardappels gaar zijn haal je ze met een schuimspaan of lepel uit de olie. Laat zoveel mogelijk olie achter in de pan.

Doe de warme aardappels bij de eieren en roer door. Laat dit 10 minuten staan om zo de eieren een beetje in de aardappels te laten trekken. Schenk de overtollige olie uit de pan in een kommetje, dit kun je hergebruiken voor een ander gerecht.

Doe een klein beetje olie in de pan en verwarm dit. Doe het ei aardappelmengsel in de pan en verdeel het netjes over de pan. Bak de tortilla nu op een halfhoog vuur ongeveer 8 minuten. Duw de zijkanten een beetje naar het midden tijdens het bakken en beweeg een beetje met de pan zodat de onderkant niet vast gaat plakken.

De tortilla mag gedraaid worden als de onderkant mooi verkleurd is en de tortilla als een pannenkoek makkelijk in de pan beweegt. Schuif de tortilla op een bord waar hij royaal op past, leg er eenzelfde bord omgekeerd bovenop en draai dit samen snel om. Doe als dat nodig is nog een beetje olie in de pan en schuif de tortilla van het bord voorzichtig in de pan. Laat ook die kant ongeveer 8 minuten bakken. Houd vooral de kleur in de gaten.

Als de tortilla gaar is, schuif je die op een schoon bord. Laat de tortilla 5 tot 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt. Je kunt de tortilla zowel warm als op kamertemperatuur serveren.

Variaties op de tortilla

Vind je de wereldberoemde tortilla maar saai en wil je er andere ingrediënten aan toevoegen? Vervang dan een gedeelte van de aardappelen door stukjes voorgekookte groente, stukjes kaas, ham of uitgebakken spek. De keuze is eindeloos, doe vooral wat je lekker lijkt. Zorg er wel voor dat minimaal 2/3 van de vulling uit aardappel bestaat.

Om je op weg te helpen zijn hier een aantal leuke recepten voor je:

Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
Hapjes

Spaanse tortilla met chorizo en serranoham

De klassieke Spaanse tortilla met een aantal mooie ingrediënten als chorizo en serranoham kun je prima in stukjes serveren op de borrelplank.

Check het recept of lees de infoDetails
spaanse tortilla
Hoofdgerecht

Spaanse Tortilla met aardappel en ui

Het basisrecept voor Spaanse tortilla is een typisch voorbeeld van de kracht van pure eenvoud. Aardappel, uien en eieren, meer is het niet!

Check het recept of lees de infoDetails
Borrel bites
Hapjes

Huisgemaakte borrel bites

Verrukkelijke borrel bites om te serveren bij een drankje. In feite een Spaanse tortilla maar dan zonder aardappel en met extra groenten.

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende

Een klassiek recept voor elk moment van de dag

Eieren, aardappels en uien zijn een geweldige combinatie, die bijna iedereen lekker vindt. De tortilla is dan ook niet voor niets een wereldberoemd gerecht. Hij kan op elk moment van de dag geserveerd worden, ontbijt, lunch, diner of borrel, tortilla kan altijd.

Tafel lekker !!

Uien

Uien; veelzijdig en onmisbaar

Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Tags: Eieren
DeelPin25VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Eieren

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief