Tortilla – Een klassieker met maar 4 ingrediënten, eieren, aardappelen en uien, gebakken in een goede Spaanse olijfolie, dat is de Spaanse tortilla. Hij wordt gemaakt in twee varianten, de tortilla patatas en de Española.
Tortilla patatas of Española
Tortilla is vooral bekend als tapas en wordt in kleine puntjes bij de borrel geserveerd, maar het is ook samen met een salade een prima gerecht voor lunch of diner. Het is een eiergerecht met stukken aardappelen. De patatas is zonder ui en de española is met ui. Verwar ze niet met frittata, dat er veel op lijkt. Het verschil is dat de tortilla heel basic is en in frittata vaak meerdere ingrediënten zitten, zoals groenten, kruiden en vlees of kaas. Het verschil is klein en de benamingen zijn soms erg verwarrend. Want er is ook nog de bloemtortilla, ook bekend onder de naam wrap, wat weer een totaal ander gerecht is.
Een gerecht, meerdere manieren van klaarmaken
Ieder heeft zijn eigen manier van tortilla klaarmaken. De meest klassieke manier is om de aardappel, eventueel met de ui, te garen of eigenlijk te stoven in olijfolie. Die olijfolie moet dan het liefst extra vierge Spaanse olijfolie zijn en niet te weinig ook. Als je de ingrediëntenlijst bekijkt zie je een best wel grote hoeveelheid olie. Die heb je ook echt nodig om de aardappelen in te garen, maar als de aardappels eenmaal gaar zijn haal je ze uit de olie. Je gebruikt dus niet alle olie op. De olie die overblijft, kun je weer hergebruiken in andere gerechten, weggooien is zonde.
Ook zijn er veel recepten met restjes gekookte aardappel die verwerkt worden in de tortilla. Dit is een prima manier van restverwerking, wat we erg aanmoedigen, maar niet de originele manier. Door gekookte aardappelen te gebruiken zijn de aardappelen iets droger van smaak. Door iets minder aardappelen en meer andere ingrediënten te gebruiken valt dit echter niet op.
Een klassieker met maar vier ingrediënten
Kies de ingrediënten nauwkeurig, kies de juiste en ga voor kwaliteit. Zeker als het gerecht slechts uit drie ingrediënten bestaat, valt of staat het gerecht met de keuze van de ingrediënten.
Geen tortilla zonder ei, koop daarom lekkere verse eieren bij de boer of kies voor vrije uitloop of scharreleieren.
De aardappelen moeten het liefst grote vastkokende aardappels zijn. Heb je bloemige aardappels dan vallen die tijdens het garen in de olie uit elkaar en wordt het een dikke vette brei. De plakjes moeten mooi heel blijven. Daarom is het ook erg belangrijk om ze allemaal even dik te snijden, ideaal is een halve cm tot een cm. Dit is om ze gelijkmatig te kunnen garen en een mooie tortilla te kunnen bakken, maar ook voor de smaakbalans van het gerecht.
Uien snijd je in have maantjes, maar ook niet te dun zodat die ook mooi gelijkmatig kunnen garen. Na het bakken van de tortilla zie je ze bijna niet terug, maar door de toevoeging van de ui krijg je meer smaak en meer vocht in het gerecht. Snijd ze zeker niet te dik, je wil geen grote stukken ui in het gerecht. Te dun gesneden ui verbrand snel tijdens het garen.
Een goede koekenpan is essentieel voor het bakken van een tortilla
Het is erg belangrijk om een goede koekenpan te hebben, het liefst met een antiaanbaklaag. Ook de maat van de pan is erg belangrijk. Gebruik voor een tortilla voor twee personen, een koekenpan van ongeveer 20 cm doorsnede. Ben je maar alleen of wil je een kleinere bakken? Neem dan een koekenpan van ongeveer 15 cm. Voor vier personen kies je voor een koekenpan van minimaal 26 cm. De pan mag niet te groot zijn, omdat de tortilla vrij dik moet zijn, zodat de binnenkant zacht is en de buitenkant een mooie goud bruine kleur heeft. Is de tortilla te dik dan wordt hij niet goed gaar van binnen en is de buitenkant te donker. Soms wordt er geadviseerd om de pan met het ei en aardappelmengsel in de oven te laten nagaren, maar dat is voor de Spanjaarden net zoiets als spaghetti snijden voor de Italianen.
Het originele recept
Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla. Kruiden worden er bij de basistortilla niet aan toegevoegd, wel royaal zout en soms een klein beetje peper.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 grote of 4 kleine vastkokende aardappels
- 1 grote of 2 kleinere uien
- 4 grote eieren
- 200 ml extra vierge olijfolie
- zout/ peper
Zo maak je de klassieke tortilla española:
Snijd de uien doormidden en haal de schil eraf. Snijd ze nu in maantjes van ongeveer een halve cm dik. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de ui rustig tot ze licht beginnen te verkleuren.
Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in kwarten. Snijd er gelijkmatige plakjes van een halve tot één centimeter van en dep ze met een stuk keukenpapier droog. Voeg ze voorzichtig bij de uien en stoof ze, afhankelijk van de dikte en soort aardappel, in ongeveer 10 -15 minuten op een half hoge pit, beetgaar. Roer af en toe door zodat ze gelijkmatig kunnen garen.
Klop intussen de eieren los met wat zout en peper naar smaak. Bestrooi ook de aardappels in de pan met een beetje zout. Als de aardappels gaar zijn haal je ze met een schuimspaan of lepel uit de olie. Laat zoveel mogelijk olie achter in de pan.
Doe de warme aardappels bij de eieren en roer door. Laat dit 10 minuten staan om zo de eieren een beetje in de aardappels te laten trekken. Schenk de overtollige olie uit de pan in een kommetje, dit kun je hergebruiken voor een ander gerecht.
Doe een klein beetje olie in de pan en verwarm dit. Doe het ei aardappelmengsel in de pan en verdeel het netjes over de pan. Bak de tortilla nu op een halfhoog vuur ongeveer 8 minuten. Duw de zijkanten een beetje naar het midden tijdens het bakken en beweeg een beetje met de pan zodat de onderkant niet vast gaat plakken.
De tortilla mag gedraaid worden als de onderkant mooi verkleurd is en de tortilla als een pannenkoek makkelijk in de pan beweegt. Schuif de tortilla op een bord waar hij royaal op past, leg er eenzelfde bord omgekeerd bovenop en draai dit samen snel om. Doe als dat nodig is nog een beetje olie in de pan en schuif de tortilla van het bord voorzichtig in de pan. Laat ook die kant ongeveer 8 minuten bakken. Houd vooral de kleur in de gaten.
Als de tortilla gaar is, schuif je die op een schoon bord. Laat de tortilla 5 tot 10 minuten rusten voor je hem aansnijdt. Je kunt de tortilla zowel warm als op kamertemperatuur serveren.
Variaties op de tortilla
Vind je de wereldberoemde tortilla maar saai en wil je er andere ingrediënten aan toevoegen? Vervang dan een gedeelte van de aardappelen door stukjes voorgekookte groente, stukjes kaas, ham of uitgebakken spek. De keuze is eindeloos, doe vooral wat je lekker lijkt. Zorg er wel voor dat minimaal 2/3 van de vulling uit aardappel bestaat.
Om je op weg te helpen hebben we hier een aantal leuke recepten voor je:
Een klassiek recept voor elk moment van de dag
Eieren, aardappels en uien zijn een geweldige combinatie, die bijna iedereen lekker vindt. De tortilla is dan ook niet voor niets een wereldberoemd gerecht. Hij kan op elk moment van de dag geserveerd worden, ontbijt, lunch, diner of borrel, tortilla kan altijd.
Tafel lekker !!
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.