• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

door Elise de Haan
in Specials
1
0
Tuinbonen gedopt

Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes? – Je hebt ze vast wel eens op de markt, bij de groenteboer of in de supermarkt zien liggen, die grote groene peulen. In die grote peulen zitten tuinboontjes. Die tuinboontjes zijn niet het hele jaar door vers te koop is. Dat zal de reden zijn dat de meeste tuinbonen die in Nederland gegeten worden uit potjes of uit de diepvries komen. En dat is jammer. Want verse tuinbonen zijn, zoals eigenlijk voor alle groenten geldt, echt zo veel lekkerder dan diepgevroren boontjes, of bonen uit glas. Die verse tuinboontjes zijn overigens ook nog eens een groente die veel meer kan betekenen dan de G uit het bekende Hollandse AGV-tje. Deze bonen zijn ook heerlijk om te verwerken in een salade. Maar ook in een pastagerecht of een risotto komen ze heel goed tot hun recht. Verder kun je ze ook in allerlei zomerse gerechten lekker combineren met andere, verse, peulvruchten als doperwten en peultjes. Dus als je ze ziet liggen, neem eens een paar kilo mee, en proef het verschil met geconserveerde tuinbonen! Voortaan dop jij liever je eigen boontjes. Wedden?

Wanneer eet je verse tuinbonen?

Zoals al eerder gezegd, er worden niet het hele jaar door verse tuinbonen verkocht in Nederland. Het seizoen loopt van eind april tot en met augustus. Het meeste aanbod zul je vinden in juni en juli.

Kopen en bewaren

Als je verse tuinbonen tegenkomt, doe jezelf dan een plezier en neem ze mee en ga er eens mee aan de slag. Waar let je op als je deze groente gaat kopen? Om te beginnen, kijk goed naar de peul. Deze moet stevig aanvoelen, en niet slap of rimpelig zijn. Als je een peul openmaakt, dan zie je dat de binnenkant wit is en er wat wollig of viltachtig uitziet. Deze witte binnenkant moet er fris en niet verkleurd uitzien. De bonen zelf zijn helder groen van kleur. De buitenkant van de peul kan soms wat vlekken vertonen, of beschadigingen. Deze beschadigingen worden veroorzaakt door dat tuinbonen machinaal worden geoogst. De peul een je niet op en daarom maakt dat niet uit. Het heeft ook geen invloed op de kwaliteit van de bonen in de peul. Kleine tuinboontjes zijn lekkerder van smaak dan de grote. Zoek dus niet de grootste peulen uit met het idee sneller klaar te zijn met doppen.

Kleine tuinboontjes zijn lekkerder van smaak dan de grote.

Als je tuinbonen gaat kopen, koop dan 750 gram tot een kilo per persoon. Dit lijkt een enorme hoeveelheid, maar realiseer je dat je alleen de inhoud van de peulen gebruikt en om aan genoeg groente per persoon te komen heb je deze hoeveelheid echt nodig.

Je kunt de peulen, in de koelkast, ongeveer twee weken bewaren. Al gedopte bonen kun je twee à drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen. Blancheer de tuinbonen in dat geval in kokend water. Spoel ze vervolgens koud en laat ze heel goed uitlekken, eventueel op keukenpapier. Bevries de bonen los van elkaar. Dit kun je doen door ze op een bord of in een lage schaal uit te spreiden en zo in de vriezer te plaatsen. Als ze bevroren zijn doe je ze over in bewaardoosjes of diepvrieszakjes. Je kunt de ingevroren bonen maximaal 4 maanden in de diepvries bewaren.

Gekookte tuinbonen

Tuinbonen bereiden

 

Als je tuinbonen gaat bereiden, zul je ze eerst moeten doppen. De grote, groene peulen zelf zijn niet eetbaar. Het doppen is wel even een klusje. Zeker als je voor veel mensen gaat koken. Maar het is beslist de moeite waard. Je neemt ze gewoon lekker mee naar buiten, de zon in en je gaat daar een poosje bonen doppen. Daar word je ook nog eens helemaal zen van, als gratis extraatje bij de bonen.

Je neemt ze gewoon lekker mee naar buiten, de zon in en je gaat daar een poosje bonen doppen.

Gekookte tuinbonen

Tuinbonen doppen, of dubbeldoppen?

Zelf tuinbonen doppen is leuker en lekkerder dan ze uit een potje halen. Echte liefhebbers doppen ze zelfs dubbel. Lees hier hoe je dat doet.

Als je klaar bent met doppen, dan kun je de bonen koken in wat water. Je kunt eventueel wat bonenkruid mee laten koken. Gebruik niet te veel, de smaak kan snel gaan overheersen. De kooktijd varieert van 5 tot 15 minuten en is afhankelijk van hoe groot of klein en hoe jong of oud de boontjes zijn. Het handigst is om even te proeven na een minuut of 5. Breng ze daarna op smaak met een scheutje olie en wat peper en zout. Overigens worden tuinbonen door het koken wat grijsgroen van kleur.

Je kunt jonge tuinbonen ook even wokken in wat boter of olie. Oudere tuinbonen moet je eerst een paar minuten voorkoken als je ze in een roerbakschotel wilt verwerken.

Rauw op je borrelplank!

In Italië worden heel jonge tuinbonen aan het begin van het tuinbonenseizoen ook wel rauw gegeten. En dan niet bij de maaltijd of in een salade, maar als borrelhapje of als onderdeel van een borrelplank met vleeswaren en kaas. Soms wordt er dan gewoon een berg peulen op tafel gelegd, en worden ze zo uit de schil gegeten. Als je nu denkt wat die Italianen kunnen kan ik ook, dan moet je wel op jacht naar superverse tuinbonen, liefst geoogst op dezelfde dag dat je ze wilt gaan eten. Dat zal niet meevallen als je ze ergens moet gaan kopen, maar als je in het gelukkige bezit van een moestuin bent waar ze groeien, dan kun je dit eens uitproberen. Wie weet worden tuinbonen je nieuwe favoriete borrelhap!

Gedroogde peulvruchten

Er zijn in Nederland ook gedroogde tuinbonen te koop. Zowel dubbelgedopte als bonen die alleen uit de peul zijn gehaald. Deze gedroogde bonen moet je voor dat je ze gaat koken, wel een nacht laten weken, net als de meeste droge peulvruchten. Daarna kook je ze 1 tot 2 uur, afhankelijk van de soort en hoe oud ze zijn. Je kunt ze ook gebruiken om hummus van te maken of om te roosteren. De smaak van gedroogde tuinbonen is uiteraard niet hetzelfde als van verse tuinbonen.

Gnocchi met tuinbonen en spek
Hoofdgerecht

Gnocchi met tuinbonen en spek

Wel snel en Italiaans, maar geen pasta? Kies eens voor gnocchi met tuinbonen en spek. Lekker zomers met verse tuinbonen!

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Tuinbonen zoals oma ze maakt

Maak ook eens vers gedopte tuinbonen in een melksausje met spekjes en ui, pure nostalgie en maar kort verkrijgbaar. Tuinbonen zoals oma ze maakt.

Aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek
Bijgerecht

Aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek

In deze aardappelsalade hebben we tuinbonen en gerookt spek toegevoegd. De tuinboontjes voor de zomerse touch en het spek voor het hartige!

groentetaartje
Quiche

Groentetaartje met verse spinazie, tuinbonen en asperges

Spinazie, tuinbonen en asperges, groene groenten mooi verpakt in een knapperig korstje van filodeeg. Dit groentetaartje oogst altijd succes.

pasta con le fave - Pasta met tuinboontjes
Pastagerechten

Pasta met tuinboontjes

Pasta met tuinboontjes oftewel pasta con le fave. Dit is even werk ( je moet de boontjes dubbeldoppen! ) maar dat is het absoluut de moeite waard.

Vegetarische pastasalade met tuinbonen, courgette en mozzarella
Salade

Vegetarische pastasalade met tuinbonen, courgette en mozzarella

Vegetarische pastasalade met tuinbonen, courgette en mozzarella. Lekker licht en vol verse groente. Proef de zomer op je bord!

Vorige Volgende
Bonen en verse peulvruchten

Bonen & Verse Peulvruchten; Hier vind je de lekkerste recepten

Bonen zijn er in maten, soorten en kleuren. Vers zijn ze het lekkerst. Hier vind je tips en recepten met bonen & verse peulvruchten!

verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

Tags: Groente
DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit
Specials

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm
Specials

Voorgerechten met gerookte zalm

Toetjes met aardbeien
Specials

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Spinazie & pasta
Specials

Spinazie en pasta, een perfecte match

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

6 − 6 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen