• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

door Elise de Haan
in Specials
1
0
Tuinbonen gedopt

Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes? – Je hebt ze vast wel eens op de markt, bij de groenteboer of in de supermarkt zien liggen, die grote groene peulen. In die grote peulen zitten tuinboontjes. Die tuinboontjes zijn niet het hele jaar door vers te koop is. Dat zal de reden zijn dat de meeste tuinbonen die in Nederland gegeten worden uit potjes of uit de diepvries komen. En dat is jammer. Want verse tuinbonen zijn, zoals eigenlijk voor alle groenten geldt, echt zo veel lekkerder dan diepgevroren boontjes, of bonen uit glas. Die verse tuinboontjes zijn overigens ook nog eens een groente die veel meer kan betekenen dan de G uit het bekende Hollandse AGV-tje. Deze bonen zijn ook heerlijk om te verwerken in een salade. Maar ook in een pastagerecht of een risotto komen ze heel goed tot hun recht. Verder kun je ze ook in allerlei zomerse gerechten lekker combineren met andere, verse, peulvruchten als doperwten en peultjes. Dus als je ze ziet liggen, neem eens een paar kilo mee, en proef het verschil met geconserveerde tuinbonen! Voortaan dop jij liever je eigen boontjes. Wedden?

Wanneer eet je verse tuinbonen?

Zoals al eerder gezegd, er worden niet het hele jaar door verse tuinbonen verkocht in Nederland. Het seizoen loopt van eind april tot en met augustus. Het meeste aanbod zul je vinden in juni en juli.

Kopen en bewaren

Als je verse tuinbonen tegenkomt, doe jezelf dan een plezier en neem ze mee en ga er eens mee aan de slag. Waar let je op als je deze groente gaat kopen? Om te beginnen, kijk goed naar de peul. Deze moet stevig aanvoelen, en niet slap of rimpelig zijn. Als je een peul openmaakt, dan zie je dat de binnenkant wit is en er wat wollig of viltachtig uitziet. Deze witte binnenkant moet er fris en niet verkleurd uitzien. De bonen zelf zijn helder groen van kleur. De buitenkant van de peul kan soms wat vlekken vertonen, of beschadigingen. Deze beschadigingen worden veroorzaakt door dat tuinbonen machinaal worden geoogst. De peul een je niet op en daarom maakt dat niet uit. Het heeft ook geen invloed op de kwaliteit van de bonen in de peul. Kleine tuinboontjes zijn lekkerder van smaak dan de grote. Zoek dus niet de grootste peulen uit met het idee sneller klaar te zijn met doppen.

Kleine tuinboontjes zijn lekkerder van smaak dan de grote.

Als je tuinbonen gaat kopen, koop dan 750 gram tot een kilo per persoon. Dit lijkt een enorme hoeveelheid, maar realiseer je dat je alleen de inhoud van de peulen gebruikt en om aan genoeg groente per persoon te komen heb je deze hoeveelheid echt nodig.

Je kunt de peulen, in de koelkast, ongeveer twee weken bewaren. Al gedopte bonen kun je twee à drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen. Blancheer de tuinbonen in dat geval in kokend water. Spoel ze vervolgens koud en laat ze heel goed uitlekken, eventueel op keukenpapier. Bevries de bonen los van elkaar. Dit kun je doen door ze op een bord of in een lage schaal uit te spreiden en zo in de vriezer te plaatsen. Als ze bevroren zijn doe je ze over in bewaardoosjes of diepvrieszakjes. Je kunt de ingevroren bonen maximaal 4 maanden in de diepvries bewaren.

Gekookte tuinbonen

Tuinbonen bereiden

 

Als je tuinbonen gaat bereiden, zul je ze eerst moeten doppen. De grote, groene peulen zelf zijn niet eetbaar. Het doppen is wel even een klusje. Zeker als je voor veel mensen gaat koken. Maar het is beslist de moeite waard. Je neemt ze gewoon lekker mee naar buiten, de zon in en je gaat daar een poosje bonen doppen. Daar word je ook nog eens helemaal zen van, als gratis extraatje bij de bonen.

Je neemt ze gewoon lekker mee naar buiten, de zon in en je gaat daar een poosje bonen doppen.

Gekookte tuinbonen

Tuinbonen doppen, of dubbeldoppen?

Zelf tuinbonen doppen is leuker en lekkerder dan ze uit een potje halen. Echte liefhebbers doppen ze zelfs dubbel. Lees hier hoe je dat doet.

Als je klaar bent met doppen, dan kun je de bonen koken in wat water. Je kunt eventueel wat bonenkruid mee laten koken. Gebruik niet te veel, de smaak kan snel gaan overheersen. De kooktijd varieert van 5 tot 15 minuten en is afhankelijk van hoe groot of klein en hoe jong of oud de boontjes zijn. Het handigst is om even te proeven na een minuut of 5. Breng ze daarna op smaak met een scheutje olie en wat peper en zout. Overigens worden tuinbonen door het koken wat grijsgroen van kleur.

Je kunt jonge tuinbonen ook even wokken in wat boter of olie. Oudere tuinbonen moet je eerst een paar minuten voorkoken als je ze in een roerbakschotel wilt verwerken.

Rauw op je borrelplank!

In Italië worden heel jonge tuinbonen aan het begin van het tuinbonenseizoen ook wel rauw gegeten. En dan niet bij de maaltijd of in een salade, maar als borrelhapje of als onderdeel van een borrelplank met vleeswaren en kaas. Soms wordt er dan gewoon een berg peulen op tafel gelegd, en worden ze zo uit de schil gegeten. Als je nu denkt wat die Italianen kunnen kan ik ook, dan moet je wel op jacht naar superverse tuinbonen, liefst geoogst op dezelfde dag dat je ze wilt gaan eten. Dat zal niet meevallen als je ze ergens moet gaan kopen, maar als je in het gelukkige bezit van een moestuin bent waar ze groeien, dan kun je dit eens uitproberen. Wie weet worden tuinbonen je nieuwe favoriete borrelhap!

Gedroogde peulvruchten

Er zijn in Nederland ook gedroogde tuinbonen te koop. Zowel dubbelgedopte als bonen die alleen uit de peul zijn gehaald. Deze gedroogde bonen moet je voor dat je ze gaat koken, wel een nacht laten weken, net als de meeste droge peulvruchten. Daarna kook je ze 1 tot 2 uur, afhankelijk van de soort en hoe oud ze zijn. Je kunt ze ook gebruiken om hummus van te maken of om te roosteren. De smaak van gedroogde tuinbonen is uiteraard niet hetzelfde als van verse tuinbonen.

Aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek
Bijgerecht

Aardappelsalade met tuinbonen en gerookt spek

In deze aardappelsalade hebben we tuinbonen en gerookt spek toegevoegd. De tuinboontjes voor de zomerse touch en het spek voor het hartige!

groentetaartje
Quiche

Groentetaartje met verse spinazie, tuinbonen en asperges

Spinazie, tuinbonen en asperges, groene groenten mooi verpakt in een knapperig korstje van filodeeg. Dit groentetaartje oogst altijd succes.

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Tuinbonen zoals oma ze maakt

Maak ook eens vers gedopte tuinbonen in een melksausje met spekjes en ui, pure nostalgie en maar kort verkrijgbaar. Tuinbonen zoals oma ze maakt.

pasta con le fave - Pasta met tuinboontjes
Pastagerechten

Pasta met tuinboontjes

Pasta met tuinboontjes oftewel pasta con le fave. Dit is even werk ( je moet de boontjes dubbeldoppen! ) maar dat is het absoluut de moeite waard.

Vegetarische pastasalade met tuinbonen, courgette en mozzarella
Salade

Vegetarische pastasalade met tuinbonen, courgette en mozzarella

Vegetarische pastasalade met tuinbonen, courgette en mozzarella. Lekker licht en vol verse groente. Proef de zomer op je bord!

Pastasalade met tuinbonen, spek en abrikozen
Salade

Pastasalade met tuinbonen, spek en abrikozen

Deze pastasalade met tuinbonen is bijzonder rijk van smaak. Let op, je hebt hier beduidend meer tijd voor nodig dan de bekende pastasalades.

Zomerse rijstsalade met tuinbonen
Recepten

Zomerse rijstsalade met tuinbonen

Ja, je hebt geen zin om te koken. Dat komt in de zomer wat vaker voor. Voor de rijstsalade moet je wel koken, tenzij je nog een restje van gisteren in de koelkast hebt. De rijstsalade is een prachtige manier van restverwerking, maar zorg wel voor smaak. Deze rijstsalade is...

Groene quinoasalade met tuinbonen en pittige citroendressing
Salade

Groene quinoasalade met tuinbonen en pittige citroendressing

Voorjaar = Samen Tuinbonen doppen en vervolgens deze quinoa salade vol verse voorjaarsgroenten serveren. Durf jij nog te zeggen dat het voorjaar geen feest is?

Bonen en verse peulvruchten

Bonen & Verse Peulvruchten; Hier vind je de lekkerste recepten

Bonen zijn er in maten, soorten en kleuren. Vers zijn ze het lekkerst. Hier vind je tips en recepten met bonen & verse peulvruchten!

verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

Tags: Groente
DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten
Specials

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf
Specials

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

yoghurt
Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta
Specials

Zomerse recepten met feta

mosselen eten
Specials

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen