Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes? – Je hebt ze vast wel eens op de markt, bij de groenteboer of in de supermarkt zien liggen, die grote groene peulen. In die grote peulen zitten tuinboontjes. Die tuinboontjes zijn niet het hele jaar door vers te koop is. Dat zal de reden zijn dat de meeste tuinbonen die in Nederland gegeten worden uit potjes of uit de diepvries komen. En dat is jammer. Want verse tuinbonen zijn, zoals eigenlijk voor alle groenten geldt, echt zo veel lekkerder dan diepgevroren boontjes, of bonen uit glas.
Die verse tuinboontjes zijn overigens ook nog eens een groente die veel meer kan betekenen dan de G uit het bekende Hollandse AGV-tje. De bonen zijn ook heerlijk om te verwerken in een salade. Maar ook in een pastagerecht of een risotto komen ze heel goed tot hun recht. Verder kun je ze ook in allerlei zomerse gerechten lekker combineren met andere, verse, peulvruchten als doperwten en peultjes. Dus als je ze ziet liggen, neem eens een paar kilo mee, en proef het verschil met geconserveerde tuinbonen! Voortaan dop jij liever je eigen boontjes. Wedden?
Wanneer eet je verse tuinbonen?
Zoals al eerder gezegd, er worden niet het hele jaar door verse tuinbonen verkocht in Nederland. Het seizoen loopt van eind april tot en met augustus. Het meeste aanbod zul je vinden in juni en juli.
Kopen en bewaren
Als je verse tuinbonen tegenkomt, doe jezelf dan een plezier en neem ze mee en ga er eens mee aan de slag. Waar let je op als je die groente gaat kopen? Om te beginnen, kijk goed naar de peul. Die moet stevig aanvoelen, en niet slap of rimpelig zijn. Als je een peul openmaakt, dan zie je dat de binnenkant wit is en er wat wollig of viltachtig uitziet. De witte binnenkant moet er fris en niet verkleurd uitzien. De bonen zelf zijn helder groen van kleur.
De buitenkant van de peul kan soms wat vlekken vertonen, of beschadigingen. Die beschadigingen worden veroorzaakt door dat tuinbonen machinaal worden geoogst. De peul eet je niet op en daarom maakt dat niet uit. Het heeft ook geen invloed op de kwaliteit van de bonen in de peul. Kleine tuinboontjes zijn lekkerder van smaak dan de grote. Zoek dus niet de grootste peulen uit met het idee sneller klaar te zijn met doppen.
Kleine tuinboontjes zijn lekkerder van smaak dan de grote.
Als je tuinbonen gaat kopen, koop dan 750 gram tot een kilo per persoon. Dit lijkt een enorme hoeveelheid, maar realiseer je dat je alleen de inhoud van de peulen gebruikt en om aan genoeg groente per persoon te komen heb je die hoeveelheid echt nodig.
Je kunt de peulen, in de koelkast, ongeveer twee weken bewaren. Al gedopte bonen kun je twee à drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen. Blancheer de tuinbonen in dat geval in kokend water. Spoel ze vervolgens koud en laat ze heel goed uitlekken, eventueel op keukenpapier. Bevries de bonen los van elkaar. Dit kun je doen door ze op een bord of in een lage schaal uit te spreiden en zo in de vriezer te plaatsen. Als ze bevroren zijn doe je ze over in bewaardoosjes of diepvrieszakjes. Je kunt de ingevroren bonen maximaal 4 maanden in de diepvries bewaren.
Tuinbonen klaarmaken
Als je tuinbonen gaat klaarmaken, zul je ze eerst moeten doppen. De grote, groene peulen zelf zijn niet eetbaar. Het doppen is wel even een klusje. Zeker als je voor veel mensen gaat koken. Maar het is zeker de moeite waard. Je neemt ze gewoon lekker mee naar buiten, de zon in en je gaat daar een poosje bonen doppen. Daar word je ook nog eens helemaal zen van, als gratis extraatje bij de bonen.
Je neemt ze gewoon lekker mee naar buiten, de zon in en je gaat daar een poosje bonen doppen
Tuinbonen doppen, of dubbeldoppen?
Zelf tuinbonen doppen is leuker en lekkerder dan ze uit een potje halen. Echte liefhebbers doppen ze zelfs dubbel. Lees hier hoe je dat doet.
Als je klaar bent met doppen, dan kun je de bonen koken in wat water. Je kunt eventueel wat bonenkruid mee laten koken. Gebruik niet te veel, de smaak kan snel gaan overheersen. De kooktijd varieert van 5 tot 15 minuten en is afhankelijk van hoe groot of klein en hoe jong of oud de boontjes zijn. Het handigst is om even te proeven na een minuut of 5. Breng ze daarna op smaak met een scheutje olie en wat zout en peper. Overigens worden tuinbonen door het koken wat grijsgroen van kleur.
Je kunt jonge tuinbonen ook even wokken in wat boter of olie. Oudere tuinbonen moet je eerst een paar minuten voorkoken als je ze in een roerbakschotel wilt verwerken.
Rauw op je borrelplank!
In Italië worden heel jonge tuinbonen aan het begin van het tuinbonenseizoen ook wel rauw gegeten. En dan niet bij de maaltijd of in een salade, maar als borrelhapje of als onderdeel van een borrelplank met vleeswaren en kaas. Soms wordt er dan gewoon een berg peulen op tafel gelegd, en worden ze zo uit de schil gegeten. Als je nu denkt wat die Italianen kunnen kan ik ook, dan moet je wel op jacht naar superverse tuinbonen, liefst geoogst op dezelfde dag dat je ze wilt gaan eten. Dat zal niet meevallen als je ze ergens moet gaan kopen, maar als je in het gelukkige bezit van een moestuin bent waar ze groeien, dan kun je dit eens uitproberen. Wie weet worden tuinbonen je nieuwe favoriete borrelhap!
Gedroogde peulvruchten
Er zijn in Nederland ook gedroogde tuinbonen te koop. Zowel dubbelgedopte, als bonen die alleen uit de peul zijn gehaald. De gedroogde bonen moet je voor dat je ze gaat koken, wel een nacht laten weken, net als de meeste droge peulvruchten. Daarna kook je ze 1 tot 2 uur, afhankelijk van de soort en hoe oud ze zijn. Je kunt ze ook gebruiken om hummus van te maken of om te roosteren. De smaak van gedroogde tuinbonen is uiteraard niet hetzelfde als van verse tuinbonen.
Gnocchi met tuinbonen en spek
Wel snel en Italiaans, maar geen pasta? Kies eens voor gnocchi met tuinbonen en spek. Lekker zomers, met verse tuinbonen!
Tuinbonen zoals oma ze maakt
Maak ook eens vers gedopte tuinbonen in een melksausje met spekjes en ui, pure nostalgie en maar kort verkrijgbaar. Tuinbonen zoals oma ze maakt.
Vegetarische pastasalade met tuinbonen, courgette en mozzarella
Vegetarische pastasalade met tuinbonen, courgette en mozzarella. Lekker licht en vol verse groente. Proef de zomer op je bord!
Groentetaartje met verse spinazie, tuinbonen en asperges
Spinazie, tuinbonen en asperges, groene groenten mooi verpakt in een knapperig korstje van filodeeg. Dit groentetaartje oogst altijd succes.
Pastasalade met tuinbonen, spek en abrikozen
Deze pastasalade met tuinbonen is bijzonder rijk van smaak. Let op, je hebt hier beduidend meer tijd voor nodig dan de bekende pastasalades.
Zomerse rijstsalade met tuinbonen
Ja, je hebt geen zin om te koken. Dat komt in de zomer wat vaker voor. Voor de rijstsalade moet je wel koken, tenzij je nog een restje van gisteren in de koelkast hebt. De rijstsalade is een prachtige manier van restverwerking, maar zorg wel voor smaak. Deze rijstsalade is...
Bonen en verse peulvruchten; hier vind je de lekkerste recepten
Bonen zijn er in maten, soorten en kleuren. Vers zijn ze het lekkerst. Hier vind je tips en recepten met bonen en verse peulvruchten!