Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Uien; kleurrijke smaakmakers. Wintergroenten special

0 697

Uien; kleurrijke smaakmakers – Ja echt! De ui is een eersteklas smaakmaker in vele gerechten. Een natuurlijke smaakmaker uiteraard. Hoeveel gerechten begin jij niet met een gesneden of gesnipperd uitje? Juist omdat we de ui zoveel gebruiken als smaakmaker in ons eten, is het leuk om meer te ontdekken over uien. De verschillende kleuren kent bijna iedereen, maar dan van naam. Als je echt weet wat de verschillen zijn kun je er nog meer smaak uit halen. Het houdt niet op bij uien alleen. Knoflook, bosuitjes en prei zijn dikke vriendjes met de ui. Dat gebeurt niet veel in families maar de uienfamilie laat zich in veel gevallen prima combineren.

uienMocht je op straat vragen wat je met uien maakt dan is het eerst antwoord waarschijnlijk: Uiensoep. Natuurlijk, de gewaardeerde uiensoep is razend populair, alhoewel wij denken dat deze vaak in restaurants genuttigd wordt en niet thuis. Doen we het wel thuis, dan maken we uiensoep met zo’n zakje. Auw! Dat moet je ons dus niet vertellen. Wij houden ervan om zelf te snijden, even lekker aanzetten in de pan, om er vervolgens een heldere of gebonden uiensoep van te maken. Die breng je zelf op smaak. Mocht je niet weten hoe dat moet, dan helpen we je graag! Doe ons alleen één plezier, en laat het niet aan een fabrikant over.

De uienfamilie is te complex om hier in één keer alles uit de doeken te doen. We schreven er al eerder over, en we proberen in deze special je weer te inspireren om meer te doen met deze gezonde smaakbommetjes. Niet alleen de gele, maar ook de rode-, witte- of zoete ui, sjalotten enz. enz.

Lees vooral even dit:

De ui staat in de top 3 van ‘s werelds meest gegeten groenten. Niet voor niets, want ook jij hebt er waarschijnlijk altijd een paar in huis. Deze ui is een echte smaakmakers in vele gerechten. Maar wat weten we eigenlijk van de ui? Er zijn meerdere soorten, en als je eens rond vraagt merk je dat er weinig kennis is m.b.t. de ui. Zonde hoor! Er valt dan nog zoveel te ontdekken! En wij gaan je dat bewijzen in deze special.

Ontdek de varianten

Op de Nederlandse akkers wordt een gevarieerd assortiment geteeld. De variatie zit in kleur, smaak, vorm en formaat. Naast de bekende en meest geteelde gele rassen, kent de Nederlandse uienselectie ook andere leden zoals de sjalot, de rode, witte en de zoete ui. De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de lookachtigen.

De ui als smaakbom

Gepofte uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas
Gepofte uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas

7 redenen om ze vaker te eten:

  1. Goed voor hart- en bloedvaten
  2. Bescherming tegen vrije radicalen
  3. Makkelijke aanvulling op je dagelijks portie groenten
  4. Caloriearm
  5. Vol vezels
  6. Vol vitamines en mineralen
  7. Smaakmaker bij uitstek

Recepten met uien in de hoofdrol

 Gevulde uien met spinazie, bechamel en pijnboompitten

Gevulde uien met spinazie, bechamel en pijnboompitten

 Zelfgemaakte uienconfituur

Zelfgemaakte uienconfituur

 Uiensoep

Uiensoep

 

Aardappelen met uiendoop

 Oma’s Rundvlees hachee

Oma’s Rundvlees hachee

 Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

 Hartige Uien tarte tatin

Hartige Uien tarte tatin

Rode uienchutney met rode port
Rode uienchutney met rode port
Stokbrood met kaas en ui tover je zo uit je eigen oven
Stokbrood met kaas en ui tover je zo uit je eigen oven

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer