Uien – Uien zijn een van de veelzijdigste en onmisbare ingrediënten in alle wereldkeukens. Ze spelen een belangrijke rol in talloze gerechten, van stoofschotels, soepen en salades tot sauzen. Uien worden al duizenden jaren geteeld. In het oude Egypte, maar ook de Grieken en de Romeinen gebruikten al uien. Ze komen voor in verschillende variëteiten, met elk hun eigen smaak. Kortom, waar zou de wereld zijn zonder uien? Of je ze nu kookt, bakt of rauw eet, uien blijven een onmisbaar onderdeel van onze dagelijkse voeding!
Recepten waarin uien een hoofdrol spelen
Uien zijn een niet weg te denken smaakmaker. Je vindt op de website dan ook een enorme hoeveelheid recepten, uit alle windstreken, waarin uien zijn verwerkt. De recepten waarin uien een belangrijke rol spelen zijn in dit artikel voor je op een rijtje gezet. Snuffel er eens tussen. Ook voor jouw zitten er ongetwijfeld interessante recepten bij!
Lekker vers met bosuien of lente-uien
Bosuien of lente-uien, dat zijn die heerlijke, verse groene stengels. Ze zijn een heerlijke smaakmaker in verschillende gerechten. Denk aan een bloemkool curry met champignons en lente-ui, een asperge quiche met lente-ui en ham, maar ook in een gevulde aardappel, of een slastamppot zijn ze heerlijk.
Slastamppot; met bosuitjes
Slastamppot, dat is sla eten op een compleet andere manier. Ruil de salade eens in voor een stamppotje. Dat is pas een verrassing aan tafel!
Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Robuust, lekker fris en goed op smaak. Dat is hopelijk ook jouw beleving als je deze gevulde aardappelen met paprika en lente-ui maakt.
Bloemkool curry met champignons en lente-ui
Bloemkool met champignons en lente-ui in een heerlijke currysaus met kokos, zo wordt bloemkool wel heel erg lekker!
Asperge quiche met lente-ui en ham
Asperges en lente-uien bezorgen ons op tafel een voorjaarsgevoel. Deze combinatie is de basis in een asperge quiche met lente-ui en ham.
Uiensoep
Houd je van uiensoep? Dan moet je echt even naar de recepten hieronder kijken. Ga je voor een klassieker als uiensoep met kaastoast? De variant daarop, gekarameliseerde uiensoep met camembert vind je dan vast ook heerlijk. Heb je liever een romige, zacht smakende soep, kies dan voor de uien-crèmesoep met crème fraîche.
Uiensaus
Uiensaus, dat klinkt je misschien wat ouderwets in de oren. Dat is niet zo gek, want hij werd vroeger veel geserveerd. Tegenwoordig zie je de saus wat minder. Jammer, want hij is echt lekker, en je kunt hem serveren bij zowel vlees als vis.
Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!
De naam van de saus klinkt wat ouderwets, maar uiensaus is echt erg lekker om te serveren bij een vlees- of visgerecht. Pure nostalgie!
En zo gebruik je uiensaus
Hier vind je de recepten waarbij je uiensaus gebruikt. Probeer het gewoon eens, je wordt vast prettig verrast!
Kipgehaktballetjes met uien-speksaus en stamppot
Probeer maar eens. Kipgehaktballetjes met (homemade) kruidenpaneermeel, een uien-speksaus (licht gezoet met appelstroop) en een stamppot van savooiekool.
Kapucijners met spek-uiensaus
Kapucijners, een peulvrucht die bijna alleen in Nederland wordt gegeten. Dit recept met spek-uiensaus is dan ook echte Hollandse pot!
Op de borrelplank
Uien op de borrelplank, dat doet ongetwijfeld de nodige wenkbrauwen fronsen. Tot je een keer gefrituurde uienringen serveert bij een borrel. Ze zijn verrassend lekker, en er gaat ongetwijfeld vaker om gevraagd worden!
Gefrituurde uienringen
Als bijgerecht bij een burger, of als borrelhap op een feestje, gefrituurde uienringen zijn een snack waar je bonuspunten mee scoort!
Hutspot
Die Hollandse klassieker kent iedereen wel. Maar je kunt ook prima variëren met hutspot. Met vier verschillende recepten zet je steeds iets anders op tafel. Klassiek met klapstuk of rookworst, of de variant met gebakken uien en braadworst. Liever vegetarisch? Dan is gegratineerde hutspot met Leidse kaas vast meer jouw ding!
Hutspot recepten, vier keer anders!
Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!
Verrijk ook andere stamppotten met uien
Natuurlijk kun je uien ook inzetten in andere stamppotten dan alleen hutspot. Savooiekool stamppot met kerrie en uien, spinaziestamppot met gebakken uien en kaas, en nog andere recepten, daarin komen die uien ook prima tot hun recht.
Savooiekool stamppot met kerrie en uien
Van savooiekool kun je een heerlijke stamppot maken. Savooiekool stamppot wordt heerlijk zacht als je de savooiekool stoomt.
Spinaziestamppot met gebakken uien en kaas
Zin in een lekker voorjaarsstamppotje met een hartige touch? Dan moet je deze spinaziestamppot met gebakken uien en kaas echt proeven!
Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot
Ajuinstoemp is het Vlaamse zusje van de Friese sipelpomp ( uienstamppot ). Nét even chiquer. Een heerlijk alledaags (budget)gerecht.
Stamppot pastinaak met champignon uienstoof
Stamppot pastinaak... 60% aardappel, 40% pastinaak. En om in het seizoen te blijven doen we er een topping van champignons en uien bij.
Quiche met uien
Ook in een quiche of een hartige taart kun je heel goed uien verwerken. Maak eens een lekker lokale kaas-uienquiche met Zeeuws spek, of een Franse quiche Lorraine. Als je echt een uienliefhebber bent, dan ga je natuurlijk voor de uientaart met blauwe kaas.
Uien uit de oven
Uien uit de oven? Jazeker! Maak maar eens een tarte tatin met uien. Of een aardappel uien ovenschotel met Franse kaas. Je keuken vult zich met de lekkerste geuren als die gerechten in de oven staan.
Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas
Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas heerlijk als bijgerecht, maar met een frisse salade erbij ook prima als vegetarisch hoofdgerecht.
Tarte tatin met uien
Een mooi en alledaags gerecht uit de Franse keuken. Tarte Tatin met uien is vooral heerlijk door de gekarameliseerde vulling.
En check ook de recepten waarin uien echt een podium krijgen
Uien zijn natuurlijk een ingrediënt dat je in verschrikkelijk veel recepten kunt verwerken. Hieronder vind je een flinke selectie van verschillende gerechten waarin uien een belangrijke rol spelen. Er zit vast en zeker iets bij dat jij erg lekker vindt.
Hachee volgens oud-Hollands recept
Een echt lekkere hachee volgens oud-Hollands recept zonder toeters en bellen. Heerlijke zachte stukjes rundvlees in een zalige saus.
Zilveruien
Zilveruien zijn hele kleine uitjes met een witte schil. Ze belanden meestal in een potje als zoetzure uitjes. Maar weet je dat verse zilveruien ook heel lekker zijn? Gekarameliseerde verse zilveruitjes zijn een heerlijk bijgerechtje. Maar ook toegevoegd aan een bijvoorbeeld gestoofde riblappen zijn ze een verrijking voor een gerecht. Een galette met gekarameliseerde zilveruitjes is een lekkere lunch, maar ook heel goed te serveren als borrelhapje.
Gekarameliseerde verse zilveruitjes
Zilveruitjes ken je uit een potje. Wel eens verse gegeten? Die zijn pas lekker! Zeker als je gekarameliseerde verse zilveruitjes maakt!
Gestoofde riblappen met verse zilveruitjes
Een heerlijk stoofvleesgerecht met zoetzuur gekarameliseerde uitjes, dat zijn deze gestoofde riblappen met verse zilveruitjes. Lekker!
Galette met gekarameliseerde zilveruitjes en geitenkaas
Deze galette met gekarameliseerde zilveruitjes en geitenkaas is lekker als bijgerecht bij een soepje, lunchgerecht of als borrelhap!
Soorten uien
Er bestaan ontelbare soorten uien. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste soorten en hun eigenschappen.
Gele uien
De gele ui is in Nederland de bekendste en het meest verkochte uiensoort. Er zullen maar weinig huishoudens zijn waar die ui niet is terug te vinden. Want je snippert even een uitje voor de sla, wat meer voor in de hutspot of de hachee en de uiensoep. En zo weet je zelf waar jij die gele ui voor gebruikt. Zoals de naam al zegt, ze hebben een goudgele schil, en van binnen zijn ze wit.
Rode uien
Ook de rode ui ken je ongetwijfeld wel. Vaak wordt er gedacht dat die soort pittiger is dan het gele zusje. Niets is echter minder waar, ze hebben een minder overheersende smaak dan de gele. Een rode ui is natuurlijk wel heel decoratief te gebruiken. Je kunt er kleur mee aan je gerechten geven, waardoor die er heel anders uit kunnen komen te zien. De ui heeft een donkerrode schil en het vruchtvlees is rood/wit.
Crimsun roze uien
De Crimsun ui dankt zijn naam aan de mooie, roze kleur. Die kleur is vergelijkbaar met de kleur die je ziet als op een mooie avond naar de hemel kijkt en de mooie heldere kleur van de avondzon ziet. De Crimsun ui vertegenwoordigt de beste eigenschappen uit de gele en de rode ui. Namelijk de krachtige smaak van de gele ui en de kleur van de rode ui.
Zoete uien
Zoete uien zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Zoals de naam al aangeeft zijn ze zoeter dan de gele ui. Hiermee kun je een gerecht net even een ander accentje meegeven. De zoete ui heeft nog een andere fijne eigenschap, je ogen gaan niet tranen bij het snijden van zoete uien.
Witte uien
In tegenstelling tot de gele ui, die van binnen wit is, is de witte ui echt helemaal wit. De schil is wit, en van binnen zijn ze ook wit. De witte ui is veel scherper van smaak dan de gele en de rode ui. Dus maak je een gerecht waarin je een stevige uiensmaak wilt, kies dan voor de witte ui. Ben je een uien-liefhebber? Dan moet je die soort echt eens proberen. Je gaat ze ongetwijfeld vaker gebruiken.
Biologische uien
Biologische uien zijn uien die worden geteeld, op een natuurlijke manier, zonder het gebruik van kunstmest en chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen. Realiseer je wel dat ook biologische uien worden bespoten met natuurlijke pesticiden, die nog steeds allesdodende middelen zijn, maar dan afkomstig uit de natuur en niet kunstmatig geproduceerd. Zonder dat zou er weinig van de oogst over blijven.
Sjalotten
Sjalotten zijn kleine, ovale uitjes. Klein, maar fijn dus. Ze hebben een vrij pittige smaak. En dat merk je zeker bij het snijden, want voor je het weet lopen de tranen over je wangen. Buiten snijden wil wel eens helpen om het tranendal te verminderen. Heel fijn gesnipperde sjalotten zijn een goede en lekkere basis voor veel sauzen.
Halflange sjalotten
Dit zijn sjalotten met een slanke, langwerpige vorm. Ze hebben een koperkleurige schil en ze zijn van binnen een beetje rozeachtig. De soort heeft een fijne smaak en je gebruikt ze op dezelfde manier als gewone sjalotten.
Banaansjalotten
De banaansjalot is een kruising tussen de ui en de sjalot. Zoals je ongetwijfeld zelf al bedacht hebt, hebben ze de vorm van een banaan(tje). Ze hebben een pittige, aromatische smaak. Ze zijn iets makkelijker te snijden dan de gewone sjalot. Je kunt ze gebruiken in gerechten waarin je gewone sjalotten gebruikt.
Baby-uien
Baby-uien zijn kleine uitjes die ook wel cocktailuitjes worden genoemd. Ze zijn er, afhankelijk van het seizoen, in het rood, het wit en het geel. Door het kleine formaat kun je ze goed in hun geheel verwerken. Je gebruikt ze in salades, stoofschotels of wokgerechten. Daarnaast zijn ze heel geschikt om in te leggen.
Bosuien
Lente-uitjes, stengeluitjes, bosuitjes, het zijn allemaal namen voor dezelfde uiensoort. Veel mensen weten dat niet en die zoeken zich dan suf in een winkel waar ze lente-uitjes worden genoemd naar bosuien. Bosuien smaken licht naar prei en je gebruikt ze vooral in roerbakgerechten, salades en rauwkost. Maar strooi ook eens wat ringetjes over de soep, gebruik ze in plaats van bieslook. Bosuien kunnen echt het verschil maken in een gerecht. Je kunt ze rauw en gebakken eten.
Zilveruien
Dit zijn kleine, ronde uitjes met een zilverwitte schil. Je ziet in Nederland, in tegenstelling tot de wat meer zuidelijke Europese landen, zelden verse zilveruitjes. Je kent ze waarschijnlijk vooral als de geconserveerde zoetzure of zure zilveruitjes uit een potje. Ook lekker, maar niet te vergelijken met verse zilveruitjes. Mocht je ze eens tegenkomen, aarzel dan niet om er wat te kopen. Je maakt er namelijk de lekkerste bijgerechten mee, en ook in stoofschotels zijn ze heerlijk.
Amsterdamse uien
De Amsterdamse ui dankt zijn naam aan het feit dat ze vroeger vaak werden bereid in de Amsterdamse Jordaan. Amsterdamse uien zijn zilveruien die direct na het oogsten worden ingelegd in azijn met specerijen. Door die specerijen, waaronder saffraan of kurkuma, krijgen de uitjes de bekende gele kleur. De Amsterdamse uien worden verkocht in potjes, het betreft hier dus geen vers product. Een heel bekende combinatie is ossenworst met Amsterdamse uien.
Uienfamilie; uien, knoflook, prei
De uienfamilie bestaat niet alleen uit uien. Naast uien zitten er veel meer smaakmakers in die familie. Lees hier alles over de uienfamilie.