• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Uien; kleurrijke smaakmakers. Wintergroenten special

door Redactie
in Specials
0
0
Oma’s Rundvlees hachee

Uien; kleurrijke smaakmakers – Ja echt! De ui is een eersteklas smaakmaker in vele gerechten. Een natuurlijke smaakmaker uiteraard. Hoeveel gerechten begin jij niet met een gesneden of gesnipperd uitje? Juist omdat we de ui zoveel gebruiken als smaakmaker in ons eten, is het leuk om meer te ontdekken over uien. De verschillende kleuren kent bijna iedereen, maar dan van naam. Als je echt weet wat de verschillen zijn kun je er nog meer smaak uit halen. Het houdt niet op bij uien alleen. Knoflook, bosuitjes en prei zijn dikke vriendjes met de ui. Dat gebeurt niet veel in families maar de uienfamilie laat zich in veel gevallen prima combineren.

uienMocht je op straat vragen wat je met uien maakt dan is het eerst antwoord waarschijnlijk: Uiensoep. Natuurlijk, de gewaardeerde uiensoep is razend populair, alhoewel wij denken dat deze vaak in restaurants genuttigd wordt en niet thuis. Doen we het wel thuis, dan maken we uiensoep met zo’n zakje. Auw! Dat moet je ons dus niet vertellen. Wij houden ervan om zelf te snijden, even lekker aanzetten in de pan, om er vervolgens een heldere of gebonden uiensoep van te maken. Die breng je zelf op smaak. Mocht je niet weten hoe dat moet, dan helpen we je graag! Doe ons alleen één plezier, en laat het niet aan een fabrikant over.

De uienfamilie is te complex om hier in één keer alles uit de doeken te doen. We schreven er al eerder over, en we proberen in deze special je weer te inspireren om meer te doen met deze gezonde smaakbommetjes. Niet alleen de gele, maar ook de rode-, witte- of zoete ui, sjalotten enz. enz.

Lees vooral even dit:

De ui staat in de top 3 van ‘s werelds meest gegeten groenten. Niet voor niets, want ook jij hebt er waarschijnlijk altijd een paar in huis. Deze ui is een echte smaakmakers in vele gerechten. Maar wat weten we eigenlijk van de ui? Er zijn meerdere soorten, en als je eens rond vraagt merk je dat er weinig kennis is m.b.t. de ui. Zonde hoor! Er valt dan nog zoveel te ontdekken! En wij gaan je dat bewijzen in deze special.

Ontdek de varianten

Op de Nederlandse akkers wordt een gevarieerd assortiment geteeld. De variatie zit in kleur, smaak, vorm en formaat. Naast de bekende en meest geteelde gele rassen, kent de Nederlandse uienselectie ook andere leden zoals de sjalot, de rode, witte en de zoete ui. De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de lookachtigen.

De ui als smaakbom

Gepofte uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas
Gepofte uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas

7 redenen om ze vaker te eten:

  1. Goed voor hart- en bloedvaten
  2. Bescherming tegen vrije radicalen
  3. Makkelijke aanvulling op je dagelijks portie groenten
  4. Caloriearm
  5. Vol vezels
  6. Vol vitamines en mineralen
  7. Smaakmaker bij uitstek

Recepten met uien in de hoofdrol

 Gevulde uien met spinazie, bechamel en pijnboompitten

Gevulde uien met spinazie, bechamel en pijnboompitten

 Zelfgemaakte uienconfituur

Zelfgemaakte uienconfituur

 Uiensoep

Uiensoep

 

Aardappelen met uiendoop

 Oma’s Rundvlees hachee

Oma’s Rundvlees hachee

 Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

 Hartige Uien tarte tatin

Hartige Uien tarte tatin

Rode uienchutney met rode port
Rode uienchutney met rode port
Stokbrood met kaas en ui tover je zo uit je eigen oven
Stokbrood met kaas en ui tover je zo uit je eigen oven
Tags: GroenteGroente - WintergroentenWinter
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Garnalen
Specials

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip
Specials

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Broccoli uit de wok op 3 manieren
Specials

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Krieltjes op een stokje
Bijgerecht

Krieltjes op een stokje

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis
Specials

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen