- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Uien; kleurrijke smaakmakers. Wintergroenten special

Uien; kleurrijke smaakmakers – Ja echt! De ui is een eersteklas smaakmaker in vele gerechten. Een natuurlijke smaakmaker uiteraard. Hoeveel gerechten begin jij niet met een gesneden of gesnipperd uitje? Juist omdat we de ui zoveel gebruiken als smaakmaker in ons eten, is het leuk om meer te ontdekken over uien. De verschillende kleuren kent bijna iedereen, maar dan van naam. Als je echt weet wat de verschillen zijn kun je er nog meer smaak uit halen. Het houdt niet op bij uien alleen. Knoflook, bosuitjes en prei zijn dikke vriendjes met de ui. Dat gebeurt niet veel in families maar de uienfamilie laat zich in veel gevallen prima combineren.

Mocht je op straat vragen wat je met uien maakt dan is het eerst antwoord waarschijnlijk: Uiensoep. Natuurlijk, de gewaardeerde uiensoep is razend populair, alhoewel wij denken dat deze vaak in restaurants genuttigd wordt en niet thuis. Doen we het wel thuis, dan maken we uiensoep met zo’n zakje. Auw! Dat moet je ons dus niet vertellen. Wij houden ervan om zelf te snijden, even lekker aanzetten in de pan, om er vervolgens een heldere of gebonden uiensoep van te maken. Die breng je zelf op smaak. Mocht je niet weten hoe dat moet, dan helpen we je graag! Doe ons alleen één plezier, en laat het niet aan een fabrikant over.

De uienfamilie is te complex om hier in één keer alles uit de doeken te doen. We schreven er al eerder over, en we proberen in deze special je weer te inspireren om meer te doen met deze gezonde smaakbommetjes. Niet alleen de gele, maar ook de rode-, witte- of zoete ui, sjalotten enz. enz.

Lees vooral even dit:

De ui staat in de top 3 van ‘s werelds meest gegeten groenten. Niet voor niets, want ook jij hebt er waarschijnlijk altijd een paar in huis. Deze ui is een echte smaakmakers in vele gerechten. Maar wat weten we eigenlijk van de ui? Er zijn meerdere soorten, en als je eens rond vraagt merk je dat er weinig kennis is m.b.t. de ui. Zonde hoor! Er valt dan nog zoveel te ontdekken! En wij gaan je dat bewijzen in deze special.

Ontdek de varianten[1]

Op de Nederlandse akkers wordt een gevarieerd assortiment geteeld. De variatie zit in kleur, smaak, vorm en formaat. Naast de bekende en meest geteelde gele rassen, kent de Nederlandse uienselectie ook andere leden zoals de sjalot, de rode, witte en de zoete ui. De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de lookachtigen.

De ui als smaakbom

[2]
Gepofte uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas

7 redenen om ze vaker te eten:

  1. Goed voor hart- en bloedvaten
  2. Bescherming tegen vrije radicalen
  3. Makkelijke aanvulling op je dagelijks portie groenten
  4. Caloriearm
  5. Vol vezels
  6. Vol vitamines en mineralen
  7. Smaakmaker bij uitstek

Recepten met uien in de hoofdrol

 [3]

Gevulde uien met spinazie, bechamel en pijnboompitten

 [4]

Zelfgemaakte uienconfituur

 [5]

Uiensoep

 [6]

Aardappelen met uiendoop

 [7]

Oma’s Rundvlees hachee

 [8]

Ajuinstoemp, sipelpomp of uienstamppot

 [9]

Hartige Uien tarte tatin

[10]
Rode uienchutney met rode port
[11]
Stokbrood met kaas en ui tover je zo uit je eigen oven
Links in dit artikel:
  1. Ontdek de varianten: https://lekkertafelen.nl/kookschool/uien/
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/gepofte-uien-met-wijnsiroop-en-blauwschimmelkaas/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/gevulde-uien-met-spinazie/
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/zelfgemaakte-uienconfituur/
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/budgettopper-smaakvolle-uiensoep-voor-het-einde-van-de-maand/
  6. : https://lekkertafelen.nl/recepten/aardappelen-met-uiendoop/
  7. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/omas-rundvlees-hachee/
  8. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/ajuinstoemp-sipelpomp-uienstamppot/
  9. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/hartige-uien-tarte-tatin/
  10. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/rode-uienchutney-met-rode-port/
  11. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/stokbrood-met-kaas-en-ui-tover-je-zo-uit-je-eigen-oven/