Uienfamilie – Ook in jouw keuken zijn ongetwijfeld uien te vinden. In welke keuken eigenlijk niet? Bij uien denk je vaak meteen aan de standaard gele uien. Maar de uienfamilie is veel groter dan alleen die uien. En dan zijn die uien er ook nog eens in heel veel soorten. Ook groenten als prei en knoflook zijn belangrijke en veel gebruikte ingrediënten. Wat vooral opvalt, is dat vrijwel alle familieleden echte smaakmakers zijn, die je in heel veel recepten van over de hele wereld tegenkomt. Wat zou je in de keuken moeten zonder de uienfamilie? Veel gerechten zouden, zonder die smaakmakers, maar heel vlak smaken en weinig diepgang hebben. Het is dus best handig om eens wat meer over die ingrediënten te weten te komen. Verdiep je er eens wat verder in en lees in dit artikel alles over de uienfamilie.
Uien zijn uit geen enkele keuken weg te denken
Veel mensen vinden uien maar een heel gewoon ingrediënt. Maar heb je je wel eens gerealiseerd hoe belangrijk die ‘gewone’ uien zijn in de culinaire wereld? Uien zijn een smaakmaker die je in alle wereldkeukens tegenkomt. Kijk maar eens in een willekeurig kookboek in hoeveel recepten en gerechten er uien gebruikt worden. En dat is echt niet alleen in exotische keukens. Ook in de Europese keukens worden uien ingezet als een belangrijk ingrediënt. Natuurlijk in stoofpotjes, maar wat denk je van een klassieker als uiensoep, uiensaus of onze eigen oer-Hollandse hachee? En de gefrituurde uienringen die je in elke Engelse pub kunt bestellen? Wat te denken van de ingelegde specialiteiten als zoetzure of zure zilveruitjes, of de bekende gele Amsterdamse uien die worden geserveerd met ossenworst? Allemaal gerechten die er niet zouden zijn zonder uien.
Uien zijn er in heel veel soorten, maten en kleuren. En smaken natuurlijk. Want al die verschillende soorten uien hebben ook nog eens allemaal verschillende smaken. In de uienspecial hieronder staan de belangrijkste soorten uien, die in Nederland verkrijgbaar zijn, voor je op een rij. Van de ‘gewone´ gele ui, de rode ui en de zoete ui, tot een delicatesse als de Amsterdamse ui. Je leest alles over de belangrijkste soorten uit de uienfamilie en welke soort ui je kunt gebruiken in de verschillende gerechten.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Knoflook; de geurigste smaakmaker uit de uienfamilie
Knoflook is een lid van de uienfamilie waar je van houdt of niet. Toch is die geurigste smaakmaker uit de uienfamilie in veel keukens een belangrijk ingrediënt. Denk dan vooral aan de Aziatische en Mediterrane keukens, waar knoflook een smaakmaker is die eigenlijk niet is weg te denken. En hoe zuidelijker je komt, hoe meer er met knoflook wordt gekookt. In Noord-Europa is niet iedereen even gecharmeerd van knoflook. Dat zal in veel gevallen meer met de geur die mensen verspreiden na het eten van knoflook te maken hebben, dan met de smaak die knoflook aan een gerecht toevoegt.
Toch wordt er in de Noord-Europese keukens tegenwoordig veel minder traditioneel gekookt en worden er vaak recepten op tafel gezet die hun oorsprong elders in de wereld vinden. Dus ook hier wordt steeds meer knoflook verkocht en gebruikt. En er is tegenwoordig meer te koop dan de witte knoflookbollen. Producten als gerookte knoflook, zwarte knoflook en verse knoflook zie je steeds vaker opduiken bij de groenteboer en op de groenteafdelingen van supermarkten. Maar wat zijn dat voor producten? En weet je het verschil tussen verse en gedroogde knoflook? Want niet alles is wat je denkt dat het is. Ook niet in de wereld van knoflook. Tijd om je iets over knoflook te vertellen!
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Prei; is dat nu een groente of een smaakmaker?
Prei is niet zomaar een groente. Het is een groente die best een beetje meer waardering verdient dan dat hij vaak krijgt. Want die groente die zo gewoon lijkt, is in veel keukens misschien wel belangrijker dan je zo op het eerste gezicht zou verwachten. Heb je wel eens gemerkt dat je ogen kunnen gaan tranen bij het snijden van prei? Dat is helemaal niet vreemd, want ook prei is een lid van de uienfamilie. Dat had je misschien niet direct verwacht.
Maar is die prei nu een smaakmaker of een groente? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Het antwoord op die vraag is niet zo moeilijk. Prei is zowel een smaakmaker als een groente. Kijk maar eens hoe je prei in kunt zetten. In elke soepgroente en in bijna alle mengsels voor wokgroenten vind je wel prei. In veel recepten vind je een stengel prei op de ingrediëntenlijst, naast een of allerlei andere soorten groenten. Dan zet je die prei dus in als smaakmaker.
Behalve dat prei een fantastische smaakmaker is, is prei ook geweldig lekker om recepten te maken waarin die groente een belangrijke rol speelt. Wie houdt er nu niet van preisoep, gestoofde prei, of een ovenschotel met prei? Koop dus prei ook eens per kilo in plaats van één stengel die je als smaakmaker gebruikt. Want prei mag best eens vaker in het zonnetje worden gezet als hoofdingrediënt. Tenslotte gaat het hier over een heel veelzijdige groente, die prima te combineren is met allerlei andere ingrediënten. Heb je inspiratie nodig? Lees dan alles over dit bijzondere lid van de uienfamilie in onderstaande prei special. Daar vind je ook allerlei recepten die je met de groente kunt maken. En heb je eenmaal gekookt met prei als hoofdingrediënt? Dan ga je vast vaker prei op tafel zetten, let maar op.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!