• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Umami in Kikkoman sojasaus

door Redactie
in Specials
0
0
Umami in Kikkoman sojasaus

Umami in Kikkoman sojasaus

Umami, oftewel “de vijfde smaak” komt van nature voor in allerlei etenswaren. Bekende voorbeelden zijn: zeewier, tomaten, champignons en oude kaas. “Umami” is de Japanse benaming voor “de vijfde smaak” (naast zoet, zuur, zout en bitter). Het woord umami laat zich moeilijk vertalen naar een woord in de westerse taal. Het betekent zo ongeveer: hartige sensatie, volmondigheid of heerlijkheid. Ook de termen “vleessmaak” of “bouillonachtig” worden gebruikt om umami te duiden. De natuurlijke umami in Kikkoman sojasaus is misschien wel de magische factor van deze heerlijke saus. Zelf ben ik al een enthousiaste gebruiker van de sojasaus. Namens Lekker Tafelen mocht ik de fabriek van Kikkoman in Groningen bezoeken. Hier werd het hele productieproces uit de doeken gedaan en daarmee werd nog eens bevestigd dat Kikkoman sojasaus een uniek product is; een must have is in iedere keuken.

Kikkoman fabriek in Groningen“Kikkoman” is een modern Japans bedrijf met oeroude roots.  Het oorspronkelijke recept van sojasaus stamt uit het oude China van zo’n 2500 jaar geleden. Het was boeddhistische monniken niet toegestaan om vlees te eten. Omdat er veel sauzen op vlees gebaseerd waren, bedachten de monniken een alternatieve smaakmaker en zo ontstond de sojasaus. Toen het smaak gevende wondermiddel in de zesde eeuw in Japan werd geïntroduceerd , verfijnden de Japanners de receptuur door er een nieuw ingrediënt aan toe te voegen, te weten tarwe en door het fermentatieproces te verlengen. De huidige “Kikkoman Corporation” is in 1917 ontstaan uit een fusie van acht  sojasaus producerende families. kikkoman logoDe naam “Kikkoman” betekent eigenlijk op twee manieren een lang leven. “Kikko” staat voor schildpad. Volgens de Japanse legendes leven schilpadden 10.000 jaar en daarom staan zij symbool voor geluk, succes en een lang leven. “Man” betekent 10.000. De twee woorden zijn terug te vinden in het Kikkoman logo: de zeshoek symboliseert het schild van de schildpad met daarin het Japanse teken voor 10.000. Na eerst de Japanse en de Amerikaanse markt veroverd te hebben, startten de ondernemers in 1997 een fabriek in ons eigen Groningse Hoogezand-Sappemeer. Vanuit deze fabriek wordt de Europese markt bediend. In Nederland alleen al wordt jaarlijks zo’n 22 miljoen liter Kikkoman sojasaus afgezet.

Het productieproces van Kikkoman sojasaus

umami in kikkoman sojasaus- het productieprocesEen echte Japanse sojasaus wordt gebrouwen uit vier basis-ingrediënten: tarwe, (niet genetisch gemanipuleerde) sojabonen, water en zout. In Kikkoman sojasaus zitten geen additieven (E-nummers, smaakversterkers en conserveringsmiddelen) en dat proef je! Met Kikkoman sojasaus haal je kwaliteit in huis. Het  productieproces duurt ongeveer een half jaar. De tarwe wordt geroosterd en de sojabonen worden gestoomd. Daarna wordt een hoeveelheid tarwe en soja vermengd met de Aspergillus bacterie en in een broeikamer opgeslagen. Hier kan de bacteriecultuur  onder nauw gecontroleerde omstandigheden zijn werk doen en ontstaat “shoyu koji”: in drie dagen tijd vormt zich een heel dun laagje schimmel op het bonen- en tarwemengsel. Hierna wordt de koji met water en zout in een grote tank gedaan. Gist en melkzuur zetten het beslag, “moromi” in zo’n vijf maanden om tot de ruwe sojasaus, “nama shoyu”  die met behulp van persen gewonnen wordt. Na een verhittingsproces ontstaat de veredelde sojasaus. Dan volgt een controle door middel van laboratoriumtesten. Als de sojasaus op alle punten is goedgekeurd,  wordt hij gepasteuriseerd en vervolgens gebotteld.

Umami in Kikkoman sojasaus

Door de natuurlijke wijze waarop de sojasaus wordt gefermenteerd, ontstaat een saus waarin alle basissmaken zijn vertegenwoordigd: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Umami heeft een bijzondere eigenschap: het versterkt een al aanwezige smaak. De umami in Kikkoman sojasaus moet je niet verwarren met het toegevoegde ingrediënt (additief) “MSG” (natriummonoglutamaat), dat ook bekend staat als ve-tsin of E 621. Aan Kikkoman sojasaus wordt niets toegevoegd! De umami komt van nature voor in de saus; de smaak komt vrij door het langdurig fermentatieproces en daarmee onderscheidt Kikkoman zich van de goedkopere chemisch, synthetisch geproduceerde sojasauzen waaraan wel E 621 wordt toegevoegd.

Goed om te weten

Je kent de sojasaus vermoedelijk al als dipsaus bij de sushi. Maar, door de unieke eigenschappen van de saus zijn er zoveel meer toepassingen mogelijk. Kikkoman (soja)sauzen kunnen gebruikt worden voor marinades, in saladedressings en barbecuesauzen, over groente, door de pasta, noedels of rijst enzovoort. Buiten het feit dat het erg lekker is, kan het gebruikt worden als vervanger voor zout. Een klein scheutje sojasaus, of het nu in je eigengemaakte (vegetarische) soep is of in je pastasaus, zorgt voor die extra rijkheid (umami) en een extra bite.

Borstel het vel van een kip in met Kikkoman sojasaus voor hij de oven in gaat. Het geheim voor een mooi goudkleurig korstje.

 Umami in Kikkoman sojasausNaast de “gewone” sojasaus heeft Kikkoman ook een Less Salt  variant. Kikkoman Less Salt bevat 43% minder zout. Voor mensen met een glutenallergie is “Kikkoman Gluten Free” op de markt gebracht.

Wie meer wil weten over de mogelijkheden met Kikkoman sojasaus; op zoek naar  recepten, tips, productaanbod enzovoort kan hier terecht: http://www.kikkoman.nl/consument/

Tags: sojasaus
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

noedels met Chinese paddenstoelen
Wokken

Noedels met Chinese paddenstoelen

Japanse sesamdressing
Recepten

Japanse sesamdressing – Lekker bij groenten, vis en vlees

Zalm met een Japanse touch
Voorgerecht

Zalm met een Japanse touch

Eiernoedels met geroosterde varkensreepjes en knapperige groenten
Recepten

Eiernoedels met geroosterde varkensreepjes en knapperige groenten

Sojasaus van Kikkoman de perfecte combi met vers
Specials

Sojasaus van Kikkoman de perfecte combi met vers

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Broodje hamburger hawai
Vleesgerechten

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Een gegrilde hamburger op een broodje met daarop een schijf ananas bedolven onder gesmolten kaas, dat mag een broodje hamburger...

Lees verder
Zoetzure linten van komkommer en wortel

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Handige kooktips

schuimomelet
Kookschool

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Een luxe en luchtige uitvoering maken van een omelet? Probeer dan eens de schuimomelet! Zowel in hartige als in zoete...

Lees verder
Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

boter klaren of geklaarde boter maken

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen