• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees

Redactie door Redactie
in Specials
0
Varkenshaas

Varkenshaas – Dit stukje vlees is een van de populairste stukjes van het varken. Dat is ook niet zo gek, want het is dan ook het meest malse stukje varkensvlees dat er is. Bijna elke vleeseter houdt wel van een varkenshaasje, en ook kinderen vinden een stukje varkenshaas met champignonroomsaus wel lekker. Deze klassieker stond vroeger in bijna elk restaurant op de kaart, en is tegenwoordig nog steeds bij veel mensen een favoriet vleesgerecht. Maar er kan veel meer met varkenshaas. Hier lees je een en ander over wat een varkenshaas nu precies is en je vindt hier natuurlijk ook de allerlekkerste recepten met dit lekkere stukje vlees.

Wat kun je er allemaal mee?

De eenvoudigste bereiding is natuurlijk het in zijn geheel braden van de varkenshaas. Maar omdat het een heel mals stuk vlees is, kun je er veel meer mee. Natuurlijk kun je ze versnijden tot de al eerder genoemde varkensmedaillons. Die kun je rosé bakken net als een biefstuk. Verder is varkenshaas heel geschikt om in stukjes gesneden als fonduevlees te gebruiken, en in dunne plakjes als gourmetvlees. Ook voor recepten met de wat snellere stoofpotjes is varkenshaas een geschikte keuze. Het hoeft tenslotte geen uren te pruttelen om goed gaar te worden. Je ziet dus dat je met een varkenshaas verschillende recepten kunt maken. Dat is een heel goede reden om eens wat vaker varkenshaas op tafel te zetten!

Varkenshaas marineren; 6 makkelijke recepten

Varkenshaas marineren
Specials

Maak varkenshaas marineren tot een beleving met de meest verrassende recepten met invloeden uit heel de wereld.

Check het recept of lees de infoDetails

Recepten met varkenshaas

Hieronder vind je verschillende recepten met varkenshaas. Natuurlijk ontbreken de recepten voor varkenshaas-klassiekers als varkenshaas met champignonroomsaus en saté van varkenshaas niet. Maar er is meer dan die klassiekers. Er zijn verschillende andere leuke recepten waarin varkenshaas is verwerkt. Wat denk je van een Griekse souvlaki? Heerlijk om in de zomer op de barbecue te leggen, even als de Oosterse varkenshaasspiesjes. Maar ook een lekkere curry van varkensvlees, en een Tex-Mex aardappelschotel. Wist je dat je varkenshaas ook heel goed kunt vullen? Gevuld met zuidvruchten en noten zet je een heel feestelijk gerecht op tafel! Zoals je ziet, kun je varkenhaas overal voor gebruiken, voor de dagelijkse, doordeweekse maaltijd, maar ook voor een meer bijzonder gelegenheid is het een heel goede keuze! Heb jij al zin gekregen om te koken met varkenshaas? Ga dan aan de slag met deze recepten.

Saté van varkenshaas voor op de barbecue of bij de nasi
Vleesgerechten

Saté van varkenshaas voor op de barbecue of bij de nasi

Maak zelf saté van varkenshaas voor bij nasi of friet. Makkelijk te maken, extra lekker met huisgemaakte pindasaus erbij.

Varkenshaas met mosterdkorstje
Vleesgerechten

Varkenshaas met mosterdkorstje

Dit recept van varkenshaas wil je zo maken. Perfect gegaard in oven met een krokant mosterdkorstje als heerlijke smaakversterker.

Varkenshaas met spek en rozemarijn
Vleesgerechten

Varkenshaas met spek en rozemarijn

Geen droog varkenshaasje op je bord? Ontdek dan deze varkenshaas met spek en rozemarijn. Supersimpel en verbluffend lekker eten.

Gemarineerde varkenshaas met spek
Vleesgerechten

Gemarineerde varkenshaas met spek

Lekker luxe en net even anders, zonder moeilijke fratsen. Gemarineerde varkenshaas met spek is heel eenvoudig, maar superlekker en feestelijk.

Varkenshaas met champignon-roomsaus
Vleesgerechten

Varkenshaas met champignon-roomsaus

Serveer een klassieker waar iedereen blij van wordt. Varkenshaas met champignon-roomsaus is er zo één. Simpel maar bijzonder smakelijk.

kleine spiesjes van varkenshaas
Voorgerecht

Kleine spiesjes van varkenshaas

Begin je maaltijd eens met kleine spiesjes van varkenshaas, heerlijk zachte kruidige stukjes vlees en een lekker sausje om te dippen.

Varkenshaas medaillon met kruidenboter
Voorgerecht

Varkenshaas medaillon met kruidenboter

Geniet van kruidige en krachtige smaken met varkensmedaillons met kruidenboter als voorgerecht. Heerlijk met vers knapperig brood.

Varkenshaas met spitskool en shiitakes uit de wok
Wokken

Varkenshaas met spitskool en shiitakes uit de wok

Ontdek hoe je in slechts 20 minuten een smaakvolle wokschotel met varkenshaas, spitskool en shiitakes op tafel zet.

Oosterse varkenshaas spiesjes
Vleesgerechten

Oosterse varkenshaasspiesjes met kastanjechampignons

Toe aan iets anders dan de eeuwige saté met satésaus? Maak dan deze lijnvriendelijke versie van saté: de Oosterse varkenshaas spiesjes.

Noedels met varkenshaas
Wokken

Noedels met varkenshaas en lekker veel groente

Dit heerlijke wokgerecht van noedels met varkenshaas is bijzonder smaakvol en verrassend eenvoudig om te maken.

Varkenshaas spiesjes met paprika
Vleesgerechten

Varkenshaas spiesjes met paprika

Deze varkenshaas spiesjes met paprika kunnen bij de borrel, maar ook als vleesgerecht met aardappeltjes en groenten of op de barbecue.

Curry van varkensvlees
Curry

Curry van varkensvlees; met veel verse groenten

Een voortreffelijke curry van varkensvlees aangevuld met veel verse groenten en een heerlijke melange van specerijen en andere smaakmakers.

Vorige Volgende

De haas van het varken

Het klinkt natuurlijk wel een beetje bizar, de haas van het varken. Maar het varken heeft echt een haas. Het gaat dus over varkensvlees, en niet over het rondspringende knaagdier. Maar waar komt die naam dan vandaan? Het antwoord op die vraag is niet maar zo te geven. Er doen namelijk verschillende verklaringen de ronde. Er zijn mensen die zeggen dat de vorm enigszins aan een haas zou doen denken. Ook wordt er een theorie aangehangen dat het haasje het enige vlees van het varken is dat van achter naar voren moet worden gevliesd. Op die manier wordt ook een haas van achter naar voren gevild en zou dat de reden zijn om de naam ‘haasje’ te gebruiken. Wat ook mogelijk is, is dat het te maken heeft met het feit dat de spier zich bevindt in de buurt van de haaskarbonades. En uiteraard hebben de flauwerikken ook een theorie: het varken voelde zich het haasje toen hij bij de slager terechtkwam! Overigens hebben niet alleen varkens een haas, ook ossen hebben een ossenhaas, lammeren hebben een lamshaas, kippen hebben een kiphaas en zelfs vissen hebben tegenwoordig een haas. Denk aan zalmhaas, kabeljauwhaas. Et cetera. Wat dan wel weer bijzonder is, is dat de haas zelf geen haas heeft. Want bij dat dier heet het meest malse stukje de haasfilet!

Over welk gedeelte van het varken gaat het?

De varkenshaas wordt gesneden uit de rug van het varken. Om precies te zijn is het een langdradige vezelspier die de rugwervels van het varken verbindt met het bekken. Ondanks dat het varkenshaasje een spier is, bevat het erg weinig bindweefsel en vet. Dat komt doordat het hier een spier betreft die erg weinig beweging krijgt. Een heel mager en heel mals stuk vlees dus. Eigenlijk bestaat een varkenshaas uit drie gedeelten, namelijk de kop, ook wel kophaas genoemd, het middenstuk, en het dunne uiteinde. De kop is het goedkoopste deel van het geheel. Dit gedeelte wordt vaak gebruikt om saté van de haas van te maken. Het middenstuk is het duurste gedeelte. Dat is het deel dat meestal in zijn geheel wordt gebraden. Misschien heb je ook wel eens gehoord van varkensmedaillons? Dit is eigenlijk gesneden varkenshaas. De haas wordt in dit geval gesneden in plakken met een dikte van ongeveer 2 centimeter. Deze plakken worden ook wel medaillons genoemd.

Varkenshaas kopen

Een varkenshaas koop je natuurlijk bij de slager. Dan weet je bijna zeker dat je een goede kwaliteit koopt. Dat is tenslotte wat je wilt, want het is wel het duurste stukje vlees van het varken. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat een slager uit elk varken maar twee varkenshazen kan snijden. Als er varkenshaas wordt aangeboden zie je er soms bij staan ‘varkenshaas met ketting’ of ‘varkenshaas zonder ketting’. Het gedeelte aan de buitenkant van de varkenshaas waarmee het vlees oorspronkelijk aan de ribben vast zat noemen we de ketting. Dit deel is vaak wat pezig en daardoor minder smakelijk en mals. Varkenshaas wordt dan ook vaak verkocht zonder ketting. Zie je een goede aanbieding bij de slager? Dan moet je dat zeker kopen, want varkenshaas kun je prima invriezen. Je kunt alle soorten varkensvlees maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.

Varkensvlees

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

DeelPin38VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

10 keer VERS in 15 minuten
Specials

10 keer VERS in 15 minuten. Verander je lifestyle met deze recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

Reacties 7

  1. Djorgio says:
    3 jaar geleden

    Ziet er goed uit ga zeker een van de recepten maken thxs!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Leuk Djorgio, geniet ervan.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk
  • Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!