Varkenshaas – Dit stukje vlees is een van de populairste stukjes van het varken. Dat is ook niet zo gek, want het is dan ook het meest malse stukje varkensvlees dat er is. Bijna elke vleeseter houdt wel van een varkenshaasje, en ook kinderen vinden een stukje varkenshaas met champignonroomsaus wel lekker. Deze klassieker stond vroeger in bijna elk restaurant op de kaart, en is tegenwoordig nog steeds bij veel mensen een favoriet vleesgerecht. Maar er kan veel meer met varkenshaas. Hier lees je een en ander over wat een varkenshaas nu precies is en je vindt hier natuurlijk ook de allerlekkerste recepten met dit lekkere stukje vlees.
Wat kun je er allemaal mee?
De eenvoudigste bereiding is natuurlijk het in zijn geheel braden van de varkenshaas. Maar omdat het een heel mals stuk vlees is, kun je er veel meer mee. Natuurlijk kun je ze versnijden tot de al eerder genoemde varkensmedaillons. Die kun je rosé bakken net als een biefstuk. Verder is varkenshaas heel geschikt om in stukjes gesneden als fonduevlees te gebruiken, en in dunne plakjes als gourmetvlees. Ook voor recepten met de wat snellere stoofpotjes is varkenshaas een geschikte keuze. Het hoeft tenslotte geen uren te pruttelen om goed gaar te worden. Je ziet dus dat je met een varkenshaas verschillende recepten kunt maken. Dat is een heel goede reden om eens wat vaker varkenshaas op tafel te zetten!
Varkenshaas marineren; 6 makkelijke recepten
Maak varkenshaas marineren tot een beleving met de meest verrassende recepten met invloeden uit heel de wereld.
Recepten met varkenshaas
Hieronder vind je verschillende recepten met varkenshaas. Natuurlijk ontbreken de recepten voor varkenshaas-klassiekers als varkenshaas met champignonroomsaus en saté van varkenshaas niet. Maar er is meer dan die klassiekers. Er zijn verschillende andere leuke recepten waarin varkenshaas is verwerkt. Wat denk je van een Griekse souvlaki? Heerlijk om in de zomer op de barbecue te leggen, even als de Oosterse varkenshaasspiesjes. Maar ook een lekkere curry van varkensvlees, en een Tex-Mex aardappelschotel. Wist je dat je varkenshaas ook heel goed kunt vullen? Gevuld met zuidvruchten en noten zet je een heel feestelijk gerecht op tafel! Zoals je ziet, kun je varkenhaas overal voor gebruiken, voor de dagelijkse, doordeweekse maaltijd, maar ook voor een meer bijzonder gelegenheid is het een heel goede keuze! Heb jij al zin gekregen om te koken met varkenshaas? Ga dan aan de slag met deze recepten.
Noedels met varkenshaas en lekker veel groente
Dit heerlijke wokgerecht van noedels met varkenshaas is bijzonder smaakvol en verrassend eenvoudig om te maken.
Varkenshaas met mosterdkorstje
Dit recept van varkenshaas wil je zo maken. Perfect gegaard in oven met een krokant mosterdkorstje als heerlijke smaakversterker.
Kleine spiesjes van varkenshaas
Begin je maaltijd eens met kleine spiesjes van varkenshaas, heerlijk zachte kruidige stukjes vlees en een lekker sausje om te dippen.
Varkenshaas medaillon met kruidenboter
Geniet van kruidige en krachtige smaken met varkensmedaillons met kruidenboter als voorgerecht. Heerlijk met vers knapperig brood.
Varkenshaas met brie en spek
Varkenshaas met brie en spek. Heerlijk mals varkensvlees, gevuld met romige kaas en omwikkeld met ontbijtspek. Zet jij dat vanavond op tafel?
Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas
Aardappels, groente en vlees, maar dan met een Midden-Amerikaans tintje, dat is deze Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas!
Varkenshaas spiesjes met paprika
Deze varkenshaas spiesjes met paprika kunnen bij de borrel, maar ook als vleesgerecht met aardappeltjes en groenten of op de barbecue.
Griekse souvlaki van varkenshaas
Griekse Souvlaki van varkenshaas. Na 3 uur in heerlijke marinade zet je souvlaki in 10 minuten op tafel met tzatziki en een Griekse salade.
Ovenschotel met prei en varkenshaas
Geen effe snelle ovenschotel maar ook geen moeilijk geval. Zet met deze ovenschotel met prei en varkenshaas smaak en originaliteit op tafel!
Varkenshaas met spek en rozemarijn
Geen droog varkenshaasje op je bord? Ontdek dan deze varkenshaas met spek en rozemarijn. Supersimpel en verbluffend lekker eten.
Varkenshaas met champignon-roomsaus
Serveer een klassieker waar iedereen blij van wordt. Varkenshaas met champignon-roomsaus is er zo één. Simpel maar bijzonder smakelijk.
Varkenshaas met spitskool en shiitakes uit de wok
Ontdek hoe je in slechts 20 minuten een smaakvolle wokschotel met varkenshaas, spitskool en shiitakes op tafel zet.
De haas van het varken
Het klinkt natuurlijk wel een beetje bizar, de haas van het varken. Maar het varken heeft echt een haas. Het gaat dus over varkensvlees, en niet over het rondspringende knaagdier. Maar waar komt die naam dan vandaan? Het antwoord op die vraag is niet maar zo te geven. Er doen namelijk verschillende verklaringen de ronde. Er zijn mensen die zeggen dat de vorm enigszins aan een haas zou doen denken. Ook wordt er een theorie aangehangen dat het haasje het enige vlees van het varken is dat van achter naar voren moet worden gevliesd. Op die manier wordt ook een haas van achter naar voren gevild en zou dat de reden zijn om de naam ‘haasje’ te gebruiken. Wat ook mogelijk is, is dat het te maken heeft met het feit dat de spier zich bevindt in de buurt van de haaskarbonades. En uiteraard hebben de flauwerikken ook een theorie: het varken voelde zich het haasje toen hij bij de slager terechtkwam! Overigens hebben niet alleen varkens een haas, ook ossen hebben een ossenhaas, lammeren hebben een lamshaas, kippen hebben een kiphaas en zelfs vissen hebben tegenwoordig een haas. Denk aan zalmhaas, kabeljauwhaas. Et cetera. Wat dan wel weer bijzonder is, is dat de haas zelf geen haas heeft. Want bij dat dier heet het meest malse stukje de haasfilet!
Over welk gedeelte van het varken gaat het?
De varkenshaas wordt gesneden uit de rug van het varken. Om precies te zijn is het een langdradige vezelspier die de rugwervels van het varken verbindt met het bekken. Ondanks dat het varkenshaasje een spier is, bevat het erg weinig bindweefsel en vet. Dat komt doordat het hier een spier betreft die erg weinig beweging krijgt. Een heel mager en heel mals stuk vlees dus. Eigenlijk bestaat een varkenshaas uit drie gedeelten, namelijk de kop, ook wel kophaas genoemd, het middenstuk, en het dunne uiteinde. De kop is het goedkoopste deel van het geheel. Dit gedeelte wordt vaak gebruikt om saté van de haas van te maken. Het middenstuk is het duurste gedeelte. Dat is het deel dat meestal in zijn geheel wordt gebraden. Misschien heb je ook wel eens gehoord van varkensmedaillons? Dit is eigenlijk gesneden varkenshaas. De haas wordt in dit geval gesneden in plakken met een dikte van ongeveer 2 centimeter. Deze plakken worden ook wel medaillons genoemd.
Varkenshaas kopen
Een varkenshaas koop je natuurlijk bij de slager. Dan weet je bijna zeker dat je een goede kwaliteit koopt. Dat is tenslotte wat je wilt, want het is wel het duurste stukje vlees van het varken. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat een slager uit elk varken maar twee varkenshazen kan snijden. Als er varkenshaas wordt aangeboden zie je er soms bij staan ‘varkenshaas met ketting’ of ‘varkenshaas zonder ketting’. Het gedeelte aan de buitenkant van de varkenshaas waarmee het vlees oorspronkelijk aan de ribben vast zat noemen we de ketting. Dit deel is vaak wat pezig en daardoor minder smakelijk en mals. Varkenshaas wordt dan ook vaak verkocht zonder ketting. Zie je een goede aanbieding bij de slager? Dan moet je dat zeker kopen, want varkenshaas kun je prima invriezen. Je kunt alle soorten varkensvlees maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Ziet er goed uit ga zeker een van de recepten maken thxs!
Leuk Djorgio, geniet ervan.