• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees

door Elise de Haan
in Specials
0
2
Varkenshaas

Varkenshaas – Dit stukje vlees is een van de populairste stukjes van het varken. Dat is ook niet zo gek, want het is dan ook het meest malse stukje varkensvlees dat er is. Bijna elke vleeseter houdt wel van een varkenshaasje, en ook kinderen vinden een stukje varkenshaas met champignonroomsaus wel lekker. Deze klassieker stond vroeger in bijna elk restaurant op de kaart, en is tegenwoordig nog steeds bij veel mensen een favoriet vleesgerecht. Maar er kan veel meer met varkenshaas. Lekker Tafelen vertelt je een ander over wat een varkenshaas nu precies is. En daarnaast delen we natuurlijk onze allerlekkerste recepten met dit lekkere stukje vlees graag met je!

Wat kun je er allemaal mee?

De eenvoudigste bereiding is natuurlijk het in zijn geheel braden van de varkenshaas. Maar omdat het een heel mals stuk vlees is, kun je er veel meer mee. Natuurlijk kun je ze versnijden tot de al eerder genoemde varkensmedaillons. Deze kun je rosé bakken net als een biefstuk. Verder is varkenshaas heel geschikt om in stukjes gesneden als fonduevlees te gebruiken, en in dunne plakjes als gourmetvlees. Ook voor de wat snellere stoofpotjes is varkenshaas een geschikte keuze. Het hoeft tenslotte geen uren te pruttelen om goed gaar te worden. Je ziet dus dat je met een varkenshaas alle kanten uit kunt. Dat lijkt ons een heel goede reden om eens wat vaker varkenshaas op tafel te zetten!

Recepten met varkenshaas

Uiteraard hebben we een heleboel recepten met varkenshaas voor je. Natuurlijk ontbreken de varkenshaas-klassiekers als varkenshaas met champignonroomsaus en saté van varkenshaas niet. Maar er is meer dan deze klassiekers. We hebben ook een heleboel andere leuke recepten waarin varkenshaas is verwerkt. Wat denk je van een Griekse souvlaki? Heerlijk om in de zomer op de barbecue te leggen, even als de Oosterse varkenshaasspiesjes. Maar ook een lekkere curry van varkensvlees, en een Tex-Mex aardappelschotel. Wist je dat je varkenshaas ook heel goed kunt vullen? Gevuld met zuidvruchten en noten zet je een heel feestelijk gerecht op tafel! Zoals je ziet, kun je varkenhaas overal voor gebruiken, voor de dagelijkse, doordeweekse maaltijd, maar ook voor een meer bijzonder gelegenheid is het een heel goede keuze! Heb jij al zin gekregen om te koken met varkenshaas?

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Griekse Souvlaki van varkenshaas. Na 3 uur in heerlijke marinade zet je souvlaki in 10 minuten op tafel met tzatziki en een Griekse salade.

Varkenshaas met spek en rozemarijn
Vleesgerechten

Varkenshaas met spek en rozemarijn

Geen droog varkenshaasje op je bord? Ontdek dan deze varkenshaas met spek en rozemarijn. Supersimpel en verbluffend lekker eten.

Varkenshaas met champignon-roomsaus
Vleesgerechten

Varkenshaas met champignon-roomsaus

Serveer een klassieker waar iedereen blij van wordt. Varkenshaas met champignon-roomsaus is er zo één. Simpel maar bijzonder smakelijk.

Varkenshaas met spitskool en shiitakes uit de wok
Wokken

Varkenshaas met spitskool en shiitakes, uit de wok

Varkenshaas met spitskool en shiitakes, een lekker, snel wokgerecht vol verse groente. Van dit soort recepten kun je er nooit genoeg hebben!

Varkenshaas met champignons en krieltjes
Vleesgerechten

Varkenshaas met champignons en krieltjes

Een lekker en makkelijk hoofdgerecht, voor een doordeweekse avond, maar ook op zondag. Varkenshaas met champignons en krieltjes!

saté van varkenshaas
Vleesgerechten

Saté van varkenshaas ( Saté Babi )

Een saté van varkenshaas is lekker bij rijst, nasi of bami. Maar ook bij een frietje of op de barbecue is saté babi een heerlijke keuze.-

Vorige Volgende

De haas van het varken

Het klinkt natuurlijk wel een beetje bizar, de haas van het varken. Maar het varken heeft echt een haas. We hebben het dus over een stuk varkensvlees, en niet over het rondspringende knaagdier. Maar waar komt die naam dan vandaan? Het antwoord op die vraag is niet maar zo te geven. Er doen namelijk verschillende verklaringen de ronde. Er zijn mensen die zeggen dat de vorm enigszins aan een haas zou doen denken. Ook wordt er een theorie aangehangen dat het haasje het enige stuk vlees van het varken is dat van achter naar voren moet worden gevliesd. Op deze manier wordt ook een haas van achter naar voren gevild en zou dat de reden zijn om de naam ‘haasje’ te gebruiken. Wat ook mogelijk is, is dat het te maken heeft met het feit dat de spier zich bevindt in de buurt van de haaskarbonades. En uiteraard hebben de flauwerikken ook een theorie: het varken voelde zich het haasje toen hij bij de slager terecht kwam! Overigens hebben niet alleen varkens een haas, ook ossen hebben een ossenhaas, lammeren hebben een lamshaas, kippen hebben een kiphaas en zelfs vissen hebben tegenwoordig een haas. Denk aan zalmhaas, kabeljauwhaas. Et cetera. Wat dan wel weer bijzonder is, is dat de haas zelf geen haas heeft. Want bij dat dier heet het meest malse stukje de haasfilet!

Over welk gedeelte van het varken hebben we het?

De varkenshaas wordt gesneden uit de rug van het varken. Om precies te zijn is het een langdradige vezelspier die de rugwervels van het varken verbindt met het bekken. Ondanks dat het varkenshaasje een spier is, bevat het erg weinig bindweefsel en vet. Dat komt doordat het hier een spier betreft die erg weinig beweging krijgt. Een heel mager en heel mals stuk vlees dus. Eigenlijk bestaat een varkenshaas uit drie gedeelten, namelijk de kop, ook wel kophaas genoemd, het middenstuk, en het dunne uiteinde. De kop is het goedkoopste stuk van het geheel. Dit gedeelte wordt vaak gebruikt om saté van de haas van te maken. Het middenstuk is het duurste gedeelte. Dit is het stuk dat meestal in zijn geheel wordt gebraden. Misschien heb je ook wel eens gehoord van varkensmedaillons? Dit is eigenlijk gesneden varkenshaas. De haas wordt in dit geval gesneden in plakken met een dikte van ongeveer 2 centimeter. Deze plakken worden ook wel medaillons genoemd.

Varkenshaas kopen

Een varkenshaas koop je natuurlijk bij de slager. Dan weet je bijna zeker dat je een goede kwaliteit koopt. Dat is tenslotte wat je wilt, want het is wel het duurste stukje vlees van het varken. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat een slager uit elk varken maar twee varkenshazen kan snijden. Als er varkenshaas wordt aangeboden zie je er soms bij staan ‘varkenshaas met ketting’ of ‘varkenshaas zonder ketting’. Het gedeelte aan de buitenkant van de varkenshaas waarmee het vlees oorspronkelijk aan de ribben vast zat noemen we de ketting. Dit stuk is vaak wat pezig en daardoor minder smakelijk en mals. Varkenshaas wordt dan ook vaak verkocht zonder ketting. Zie je een goede aanbieding bij de slager? Varkenshaas kun je prima invriezen. Je kunt alle soorten varkensvlees maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.

Tags: VleesVlees - Varkensvlees
DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Reacties 2

  1. Djorgio says:
    8 maanden geleden

    Ziet er goed uit ga zeker een van de recepten maken thxs!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      8 maanden geleden

      Leuk Djorgio, geniet ervan.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen