Varkenshaas marineren – Bij marineren denk je al gauw aan de zomer en vlees op de barbecue. Maar je kunt het hele jaar door gemarineerd vlees bakken, ook als het geen mooi weer is. Marineren staat voor smaak toevoegen en vlees malser maken en dan maakt het niet uit of je dat op de barbecue bakt, in de oven of in een koekenpan.
Er worden allerlei soorten vlees gemarineerd en soms zie je bij de slager ook wel eens gemarineerde varkenshaasjes liggen. Toch wordt varkenshaas minder vaak gemarineerd dan bijvoorbeeld een kotelet. Dat is omdat varkenshaas, mits goed bereid, al heel mals is, dus die marinade daarvoor niet nodig heeft. Dit delicate stukje varkensvlees marineer je dan ook puur voor de smaak. En dat is het leuke van marineren, daar zijn heel veel mogelijkheden in, pittig, zoet, hartig, kruidig, laat je ideeën er maar op los, met varkenshaas zijn er talloze mogelijkheden.
Een varkenshaasje marineren doe je zo
Marineren heeft tijd nodig, hoe langer je marineert hoe beter de smaken in het vlees kunnen trekken. De minimale tijd voor varkenshaas is toch wel 2 uur omdat dit een dikker stuk vlees is. Doe het vlees en de marinade in een afsluitbare kom of zak en zet dit liefst minimaal 12 uur in de koelkast tot een half uur voor gebruik. Een vacumeermachine is hiervoor ideaal. Door de varkenshaas met de marinade te vacumeren trekken de smaken nog beter in het vlees.
60 graden kerntemperatuur
Na het marineren van de varkenshaas laat je het vlees voor het bakken op temperatuur komen en dep je het droog met een stukje keukenpapier. Bak het vlees eerst aan op hoog vuur, draai het vuur dan laag en laat het in 10-15 minuten bakken. Het vlees mag op het dikke gedeelte nog een beetje rosé zijn. De ideale kerntemperatuur voor varkenshaas is 60 graden. Laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt, zodat de sappen zich kunnen verdelen.
Tip: Sla bij het bakken van de varkenshaas het dunne gedeelte een stukje terug zodat het vlees overal ongeveer even dik is voor een mooie gelijkmatige garing.
Recept 1. Honing-knoflook Marinade
Een zoete, kruidige marinade. Dit is een donkere marinade door het gebruik van sojasaus.
Doe alle ingrediënten in een jampotje en schud alles goed door elkaar. Leg de varkenshaas in een afsluitbaar bakje en giet de marinade eroverheen. Wentel het vlees even goed door de marinade en zet dit minimaal 2 uur koud weg. Draai tussentijds het vlees nog een keer, om de marinade opnieuw te verdelen.
De honing zorgt ervoor dat het vlees licht karameliseert tijden het bakken, bak dan ook niet op een te hoog vuur om aanbranden te voorkomen.
- 3 eetlepels honing
- 2 eetlepels sojasaus
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
Bereidingstip:
Serveer met geroosterde groenten van de bakplaat of barbecue. Denk hierbij aan; aardappels, zoete aardappels, wortels, pastinaak of pompoen.
Recept 2. Mosterd-Dille Marinade
Varkenshaas marineren met een Frans tintje door het gebruik van mosterd en dille. Het licht zure en pittige van de mosterd gaat goed samen met het licht zoete van de verse dille. De marinade is vrij dik en makkelijk te verdelen over het vlees.
- 3 eetlepels Dijonmosterd
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 2 eetlepels verse dille, fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
Bereidingstip:
Lekker met aardappelgratin en gestoomde broccoli of een frisse groene salade met een franse vinaigrette en een gekookt eitje.
Recept 3. Aziatische Sojamarinade
Een marinade voor varkenshaas met oosterse invloeden van soja, knoflook en gember. Meng alle ingrediënten, hou 1/3 van de marinade achter en gebruik dit als dressing voor over de groente of rijst voor extra smaak. De rest van de marinade gebruik je voor het vlees.
- 4 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels rijstwijnazijn
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel geraspte gember
Bereidingstip:
Heerlijk met rijst of noedels en oosterse roerbakgroenten. Snijd de varkenshaas na het marineren eventueel in dunne plakjes en bak die kort in de wok.
Recept 4. Chimichurri Marinade
Een lekkere pittige marinade met Argentijnse invloeden. Meng alles door elkaar en houdt 1/3 achter om later bij het vlees te serveren. Smeer de rest van de marinade over de varkenshaas en laat dit in de koelkast marineren. Haal het vlees minimaal 30 minuten voor gebruik uit de koelkast.
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1/4 kop verse peterselie, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel rode pepervlokken
- Zout en peper naar smaak
Bereidingstip:
Zalig met witte rijst en een frisse groene salade van bladsla, bleekselderij en komkommer.
Recept 5. Mediterrane Citroen-Kruiden Marinade
Een frisse marinade met mediterrane invloeden die je doet verlangen naar een heerlijke vakantie aan de Middellandse Zee. Haal herinneringen op en geniet van de heerlijke smaken. Snijd de varkenshaas eventueel in stukken voor je gaat marineren en rijg ze aan een spies voor het ultieme vakantiegevoel.
- 3 eetlepels olijfolie
- Sap van 1 citroen
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- Zout en peper naar smaak
Bereidingstip:
Superlekker met een pitabroodje of couscous en een tomaten-komkommersalade met gemarineerde rode ui.
Recept 6. Barbecue Marinade
Varkenshaas marineren voor de barbecue, lekker, makkelijk en een beetje luxe. Gebruik een lekkere smokey barbecuesaus om mee te marineren voor een licht rokerige smaak. Bak de varkenshaas niet op een te hoog vuur, de suikers uit de saus verbranden anders te snel.
- 4 eetlepels barbecuesaus
- 2 eetlepels appelciderazijn
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
Bereidingstip:
Serveer de gemarineerde varkenshaas met diverse salades zoals aardappelsalade, bloemkoolsalade en een sperziebonensalade. Stokbrood mag hierbij niet ontbreken.
Varkenshaas marineren voor meerdere keren
Je kunt die marinade natuurlijk ook ineens voor meerdere keren maken. Het maken van een marinade is niet veel werk, maar dat je tijd en vooral afwas bespaart, is wel een voordeel. Je doet het vlees samen met de marinade in een zak in de diepvries. 24 uur voordat je het vlees gaat bakken, haal je het zakje uit de diepvries en laat het rustig ontdooien. De marinade kan goed in het vlees trekken als het vlees bevriest en ontdooit.
Het maakt niet uit of je een hele varkenshaas of een spies of toch liever wil roerbakken met varkenshaas. Als jij hele gemarineerde varkenshaas in de diepvries hebt liggen kun je op het laatste moment nog beslissen wat je er mee wil maken. Een voorraadje is dus altijd handig en niet gebonden aan een bepaalde bereiding.
Tafel lekker !!
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!