Varkensvlees – Welk vlees wordt het meest gegeten? Mogelijk zou je eerder aan bijvoorbeeld kip denken, maar wist je dat varkensvlees de meest gegeten vleessoort is? Zowel wereldwijd als in Nederland. In ons land wordt per jaar 18,5 kilo varkensvlees per hoofd van de bevolking gegeten, tegen 11,5 kilo kip. Een aardig verschil dus. Varkensvlees is dus populair. Gooi je graag een groot stuk varkensvlees op de barbecue? Of heb je liever een braadworstje? Maar weet jij ook wat je dan eet? Van welk gedeelte van het varken dat vlees afkomstig is? Wat de verschillen tussen al die soorten karbonades zijn? En hoe je die karbonade dan zo bakt dat je de lekkerste op tafel zet? Natuurlijk wil je ook graag weten hoe je zelf een schnitzel paneert en die vervolgens op de juiste manier bakt. Lees in dit artikel alles over varkensvlees en hoe je dat het beste kunt klaarmaken. En de lekkerste recepten krijg je er bij cadeau!
Varkenshaas
Een van de populairste stukjes varkensvlees is toch wel de varkenshaas. Een echte klassieker is natuurlijk varkenshaas met champignonroomsaus, dat vroeger op bijna elke restaurantkaart te vinden was. Maar varkenshaas is meer dan dat. Je kunt er ook heel andere recepten mee maken. Snijd ze in medaillons, gebruik ze in de fondue of de gourmet, of verwerk ze in een lekker stoofpotje. Vergeet ook vooral de barbecue niet. Kortom, met varkenshaas kun je alle kanten uit. Dus, wees creatief en leef je uit!
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Hamlappen, veelzijdig varkensvlees
Mals, mager, en je kunt er heel veel dingen mee doen. Het gaat hier over de hamlap. Varkensvlees met een stevige structuur dat (uiteraard) wordt gesneden uit de ham, of de achterbout, van het varken. Door de structuur zijn hamlappen heel geschikt om reepjesvlees van te snijden, of mooie blokjes, voor bijvoorbeeld saté of in een wokschotel. Maar ze zijn zijn ook heel geschikt voor een vlot klaar te maken stoofpotje, want het vlees is snel gaar. Hamlappen zijn dus te gebruiken voor veel verschillende soorten gerechten en bereidingswijzen. Handig toch?
Hamlappen; mals en mager varkensvlees
Varkensvlees, het is te koop onder allerlei benamingen. Maar weet jij ook het verschil tussen al die varkenslappen, filetlappen en hamlappen?
Spareribs
Spareribs, ook wel magere ribbetjes genoemd, zijn de favoriet van veel barbecuefans. Maar ze zijn ook prima in de oven klaar te maken. Maak er een lekkere marinade bij om ze van een heerlijke smaak te voorzien, en laat ze heel langzaam gaar worden, tot het vlees van de botten valt. Je zult je vingers erbij opeten. En wil je er helemaal een feestje van maken? Geef dan eens een spare ribparty. Succes en een leuke avond gegarandeerd!
Spareribs; daar eet je je vingers bij op!
Superzacht gegaarde spareribs, wie houdt er niet van dit stuk stoer varkensvlees? Natuurlijk van de barbecue, maar ook uit de oven heerlijk!
Braadworst, wat is dat?
Van varkensvlees worden ook worsten gemaakt. Een van de bekendste soorten is de braadworst. Wat maakt een braadworst een braadworst? Ze lijken allemaal verschillend te zijn en te smaken, en er is geen wet- of regelgeving voor wat nu precies verkocht mag worden als braadworst. Hoe kan dat? En wat is het verschil tussen braadworst en verse worst? Hoe maak je een braadworst klaar? Kijk maar eens wat de slager er over te vertellen heeft.
Braadworst; altijd naar slagers eigen recept
Braadworst; altijd naar slagers eigen recept. Want als je een braadworst bij de slager koopt weet je altijd dat je vers vlees hebt zonder rare toevoegingen.
Varkenswangen, een bijzonder stukje varkensvlees
Dit zijn waarschijnlijk de meest onbekende stukjes varkensvlees. In de supermarkt vind je ze bijna niet. Dat is ook niet zo raar, want een varken heeft uiteraard maar twee wangen, dus er komen simpelweg weinig varkenswangen op de markt. Veel mensen hebben dan ook geen idee wat dit voor vlees is. Vaak wordt gedacht dat het orgaanvlees is, wat dan al een reden kan zijn om het niet te eten. Dit is echter niet het geval. Het is gewoon vlees dat wordt gesneden uit de kaakspieren van het varken. Niets mis mee dus om dat ook op te eten. Je bereidt ze door ze stoven. En dan… dan heb je het lekkerste stukje varkensvlees dat er is! Probeer het maar eens.
Varkenswangen; het lekkerste stukje varkensvlees!
Heb jij al eens varkenswangen gegeten? Dit onbekende stukje vlees wil je echt niet missen. Ontdek hier wat het is en wat je ermee maakt.
Probeer ook onderstaande recepten met varkensvlees
Omdat er zoveel varkensvlees wordt gegeten, zijn er natuurlijk ontelbare recepten bedacht met dit vlees. Ook op Lekker Tafelen vind je veel van die recepten. Soms is het vlees een kleiner deel van een recept, denk aan erwtensoep, als onderdeel van een vleessalade of als deel van een AGV’tje. Daarnaast vind je bereidingswijzen voor specifieke soorten varkensvlees als buikspek uit de oven of van de grill, een varkensrollade, of gewoon de speklapjes voor een doordeweekse maaltijd. En wat dacht je van pulled pork uit de oven?
Stoofavontuur: Een robuuste goulash van varkenspoulet
Een krachtige goulash van varkenspoulet, geïnspireerd op de intense smaken van de Hongaarse goulash. Vol smaak en vol verse ingrediënten.
Broodje warm vlees van varkenspoulet, champignons en ui
Als lunch, als makkelijke maaltijd, maar zeker ook na een avondje stappen, een broodje warm vlees van varkenspoulet vindt iedereen heerlijk.
Broodje warme beenham met honing-mosterd dressing
Met dit vrij eenvoudige recept maak je thuis het lekkerste broodje warme beenham met honing -mosterd dressing dat je ooit hebt geproefd.
Beenham met honing-mosterdsaus
Met dit recept maak je thuis zelf de lekkerste beenham met honing-mosterdsaus. Puur natuur, smaakvol en maar een paar ingrediënten.
Pulled pork
Heerlijk kruidige, malse pulled pork van procureur, met een lekkere saus, die maak je in de slow cooker of in de oven.
Vlaamse hutsepot; een stoofpot die je met trots serveert
Vlaamse hutsepot is een traditionele winterse klassieker. Een smaakvolle, hartige stoofpot met wintergroenten en een stevig stukje vlees.
Nederlandse filetlapjes met pittige Nederlandse salsa
Lekker tafelen doe je met Nederlandse filetlapjes met pittige Nederlandse salsa. Lokaal, echt lekker en snel gemaakt.
Zeeuws spek; erg leuk om zelf te maken!
Je hebt het vast wel eens bij de slager gekocht, maar je kunt Zeeuws spek ook zelf maken, en dat is makkelijker dan je denkt!
Chili con carne met varkensvlees
Chili con carne wordt meestal met gehakt of rundvlees gemaakt. Maar er is meer. Ook met chorizo en varkensvlees is chili con carne heerlijk!
Varkensfilet in kokos-pindasaus
Voor een makkelijke maaltijd serveer je varkensfilet in kokos-pindasaus met rijst en een komkommersalade. Ook lekker bij een rijsttafel!
Perfect gebraden beenham
Een lekker stuk gebraden beenham kun je bij heel veel gerechten serveren. Ook op een broodje of in een salade.
Sjasliek; uit de oven of van de barbecue
Sjasliek, dat is een heerlijk gekruid, bekend vleesgerecht. Makkelijk zelf te maken op de barbecue, in de oven, of gewoon in de (grill)pan!
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.