Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Varkensvlees; het meest gegeten!

Weet jij alles al van varkensvlees?

Redactie door Redactie
in Specials
0
Varkensvlees

Varkensvlees – Welk vlees wordt het meest gegeten? Mogelijk zou je eerder aan bijvoorbeeld kip denken, maar wist je dat varkensvlees de meest gegeten vleessoort is? Zowel wereldwijd als in Nederland. In ons land wordt per jaar 18,5 kilo varkensvlees per hoofd van de bevolking gegeten, tegen 11,5 kilo kip. Een aardig verschil dus. Varkensvlees is dus populair. Gooi je graag een groot stuk varkensvlees op de barbecue? Of heb je liever een braadworstje? Maar weet jij ook wat je dan eet? Van welk gedeelte van het varken dat vlees afkomstig is? Wat de verschillen tussen al die soorten karbonades zijn? En hoe je die karbonade dan zo bakt dat je de lekkerste op tafel zet? Natuurlijk wil je ook graag weten hoe je zelf een schnitzel paneert en die vervolgens op de juiste manier bakt. Lees in dit artikel alles over varkensvlees en hoe je dat het beste kunt klaarmaken. En de lekkerste recepten krijg je er bij cadeau!

Varkenshaas

Een van de populairste stukjes varkensvlees is toch wel de varkenshaas. Een echte klassieker is natuurlijk varkenshaas met champignonroomsaus, dat vroeger op bijna elke restaurantkaart te vinden was. Maar varkenshaas is meer dan dat. Je kunt er ook heel andere recepten mee maken. Snijd ze in medaillons, gebruik ze in de fondue of de gourmet, of verwerk ze in een lekker stoofpotje. Vergeet ook vooral de barbecue niet. Kortom, met varkenshaas kun je alle kanten uit. Dus, wees creatief en leef je uit!

Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees

Varkenshaas
Specials

Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!

Check het recept of lees de infoDetails

Hamlappen, veelzijdig varkensvlees

Mals, mager, en je kunt er heel veel dingen mee doen. Het gaat hier over de hamlap. Varkensvlees met een stevige structuur dat (uiteraard) wordt gesneden uit de ham, of de achterbout, van het varken. Door de structuur zijn hamlappen heel geschikt om reepjesvlees van te snijden, of mooie blokjes, voor bijvoorbeeld saté of in een wokschotel. Maar ze zijn zijn ook heel geschikt voor een vlot klaar te maken stoofpotje, want het vlees is snel gaar. Hamlappen zijn dus te gebruiken voor veel verschillende soorten gerechten en bereidingswijzen. Handig toch?

Hamlappen; mals en mager varkensvlees

Hamlappen
Specials

Varkensvlees, het is te koop onder allerlei benamingen. Maar weet jij ook het verschil tussen al die varkenslappen, filetlappen en hamlappen?

Check het recept of lees de infoDetails

Spareribs

Spareribs, ook wel magere ribbetjes genoemd, zijn de favoriet van veel barbecuefans. Maar ze zijn ook prima in de oven klaar te maken. Maak er een lekkere marinade bij om ze van een heerlijke smaak te voorzien, en laat ze heel langzaam gaar worden, tot het vlees van de botten valt. Je zult je vingers erbij opeten.  En wil je er helemaal een feestje van maken? Geef dan eens een spare ribparty. Succes en een leuke avond gegarandeerd!

Spareribs; daar eet je je vingers bij op!

Spareribs
Specials

Superzacht gegaarde spareribs, wie houdt er niet van dit stuk stoer varkensvlees? Natuurlijk van de barbecue, maar ook uit de oven heerlijk!

Check het recept of lees de infoDetails

Braadworst, wat is dat?

Van varkensvlees worden ook worsten gemaakt. Een van de bekendste soorten is de braadworst. Wat maakt een braadworst een braadworst? Ze lijken allemaal verschillend te zijn en te smaken, en er is geen wet- of regelgeving voor wat nu precies verkocht mag worden als braadworst. Hoe kan dat? En wat is het verschil tussen braadworst en verse worst? Hoe maak je een braadworst klaar? Kijk maar eens wat de slager er over te vertellen heeft.

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept header
Specials

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept. Want als je een braadworst bij de slager koopt weet je altijd dat je vers vlees hebt zonder rare toevoegingen.

Check het recept of lees de infoDetails

Varkenswangen, een bijzonder stukje varkensvlees

Dit zijn waarschijnlijk de meest onbekende stukjes varkensvlees. In de supermarkt vind je ze bijna niet. Dat is ook niet zo raar, want een varken heeft uiteraard maar twee wangen, dus er komen simpelweg weinig varkenswangen op de markt. Veel mensen hebben dan ook geen idee wat dit voor vlees is. Vaak wordt gedacht dat het orgaanvlees is, wat dan al een reden kan zijn om het niet te eten. Dit is echter niet het geval. Het is gewoon vlees dat wordt gesneden uit de kaakspieren van het varken. Niets mis mee dus om dat ook op te eten. Je bereidt ze door ze stoven. En dan… dan heb je het lekkerste stukje varkensvlees dat er is! Probeer het maar eens.

Varkenswangen; het lekkerste stukje varkensvlees!

Varkenswangen
Specials

Heb jij al eens varkenswangen gegeten? Dit onbekende stukje vlees wil je echt niet missen. Ontdek hier wat het is en wat je ermee maakt.

Check het recept of lees de infoDetails

Probeer ook onderstaande recepten met varkensvlees

Omdat er zoveel varkensvlees wordt gegeten, zijn er natuurlijk ontelbare recepten bedacht met dit vlees. Ook op Lekker Tafelen vind je veel van die recepten. Soms is het vlees een kleiner deel van een recept, denk aan erwtensoep, als onderdeel van een vleessalade of als deel van een AGV’tje. Daarnaast vind je bereidingswijzen voor specifieke soorten varkensvlees als buikspek uit de oven of van de grill, een varkensrollade, of gewoon de speklapjes voor een doordeweekse maaltijd. En wat dacht je van pulled pork uit de oven?

Broodje warm vlees met rollade
Lunch

Thuis uit eten: Broodje warm vlees met rollade en pindasaus

Geniet van een zelfgemaakte lunch met een broodje warm vlees met rollade, pindasaus en nog veel meer lekkers. Dat wordt gegarandeerd smullen!

Goulash van varkenspoulet
Stoofschotel

Stoofavontuur: Een robuuste goulash van varkenspoulet

Een krachtige goulash van varkenspoulet, geïnspireerd op de intense smaken van de Hongaarse goulash. Vol smaak en vol verse ingrediënten.

Broodje warm vlees van varkenspoulet
Recepten

Broodje warm vlees van varkenspoulet, champignons en ui

Als lunch, als makkelijke maaltijd, maar zeker ook na een avondje stappen, een broodje warm vlees van varkenspoulet vindt iedereen heerlijk.

Vlaamse hutsepot
Stoofschotel

Vlaamse hutsepot; een stoofpot die je met trots serveert

Vlaamse hutsepot is een traditionele winterse klassieker. Een smaakvolle, hartige stoofpot met wintergroenten en een stevig stukje vlees.

Erwtensoep of snert
Soep

Erwtensoep uit eigen keuken!

Een mooie volle pan erwtensoep of snert is nog altijd Hollands trots. Dat trek je niet uit een blik maar maak je lekker zelf.

Varkensragout
Voorgerecht

Varkensragout; van procureur

Van grote stukken vlees als procureur blijven vaak restjes over. Die kun je dan verwerken tot een varkensragout. Een heerlijk voorgerechtje!

Zeeuws spek
Vleesgerechten

Zeeuws spek; erg leuk om zelf te maken!

Je hebt het vast wel eens bij de slager gekocht, maar je kunt Zeeuws spek ook zelf maken, en dat is makkelijker dan je denkt!

Loaded fries Hollands stoofvlees
Hoofdgerecht

Loaded fries Hollands stoofvlees

Patat met lekker kruidig varkensstoofvlees is echt genieten, dat bewijst deze loaded fries Hollands stoofvlees.

Broodje warme beenham met honing-mosterd dressing
Lunch

Broodje warme beenham met honing-mosterd dressing

Met dit vrij eenvoudige recept maak je thuis het lekkerste broodje warme beenham met honing -mosterd dressing dat je ooit hebt geproefd.

Nederlandse filetlapjes met pittige Nederlandse salsa
Vleesgerechten

Nederlandse filetlapjes met pittige Nederlandse salsa

Lekker tafelen doe je met Nederlandse filetlapjes met pittige Nederlandse salsa. Lokaal, echt lekker en snel gemaakt.

Gevulde rollade
Vleesgerechten

Gevulde rollade; met paddenstoelen en cranberry’s

Wil je rollade serveren voor een bijzonder etentje? Maak dan eens zelf een gevulde rollade, bijvoorbeeld met paddenstoelen en cranberry's.

Beenham met honing-mosterdsaus
Vleesgerechten

Beenham met honing-mosterdsaus

Met dit recept maak je thuis zelf de lekkerste beenham met honing-mosterdsaus. Puur natuur, smaakvol en maar een paar ingrediënten.

Vorige Volgende
Vlees

Vlees

Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.

Tags: Vlees
DeelPin19TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!