• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Varkensvlees; het meest gegeten!

Weet jij alles al van varkensvlees?

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Varkensvlees

Varkensvlees – Welk vlees wordt het meest gegeten? Mogelijk zou je eerder aan bijvoorbeeld kip denken, maar wist je dat varkensvlees de meest gegeten vleessoort is? Zowel wereldwijd als in Nederland. In ons land wordt per jaar 18,5 kilo varkensvlees per hoofd van de bevolking gegeten, tegen 11,5 kilo kip. Een aardig verschil dus. Varkensvlees is dus populair. Gooi jij graag een groot stuk varkensvlees op de barbecue? Of liever een braadworstje? Maar weet jij ook wat je dan eet? Van welk gedeelte van het varken dat vlees afkomstig is? Wat de verschillen tussen al die soorten karbonades zijn? En hoe je die karbonade dan zo bakt dat jij de lekkerste op tafel zet? Natuurlijk wil je ook graag weten hoe je zelf een schnitzel paneert en die vervolgens op de juiste manier bakt. Lees in dit artikel alles over varkensvlees en hoe je dat het beste kunt bereiden. En de lekkerste recepten krijg je er bij cadeau!

Varkenshaas

Een van de populairste stukjes varkensvlees is toch wel de varkenshaas. Een echte klassieker is natuurlijk varkenshaas met champignonroomsaus, dat vroeger op bijna elke restaurantkaart te vinden was. Maar varkenshaas is meer dan dat. Snijd ze in medaillons, gebruik ze in de fondue of de gourmet, of verwerk ze in een lekker stoofpotje. Vergeet ook vooral de barbecue niet. Kortom, met varkenshaas kun je alle kanten uit. We zouden zeggen, leef je uit!

Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees

Varkenshaas
Specials

Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!

Check het recept of lees de info

Schnitzels, die paneer je toch zelf?

Schnitzels kun je maken van veel verschillende soorten vlees. Denk aan schnitzels van kip, kalkoen en kalfsvlees. Maar de bekendste schnitzel is toch wel de varkensschnitzel. Ben je er gek op, maar lijkt het je maar ingewikkeld of een hoop gedoe om ze zelf te maken? Dat valt reuze mee. Kijk maar eens naar de stap voor stap uitleg hieronder, waar je ziet hoe je een heerlijke schnitzel maakt van varkensvlees. ‘Zelf doen’ kost je 10 minuten. En vervolgens zet jij een paar prachtige, zelf gepaneerde schnitzels op tafel. Daar ga je vast indruk mee maken!

Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Schnitzels zelf paneren
Specials

In 10 minuten kun je schnitzels zelf paneren. Met deze stap voor stap uitleg kan het niet misgaan en maak je zelf gepaneerde schnitzels.

Check het recept of lees de info

Karbonade

Het woord ‘karbonade’ is een wat algemene term. Want dit stukje varkensvlees is er in meerdere soorten. Vier om precies te zijn. Halskarbonade, dit is de meest doorregen soort van alle karbonades.  Schouderkarbonade, deze komt van het stuk net naast de schouder van het varken. Dan zijn er nog de haaskarbonade, die zijn naam ontleent aan het stukje varkenshaas dat er aan zit, en ribkarbonade, de magerste en meest malse van allemaal. En dan heb je ook nog een kotelet, maar dat is dan eigenlijk weer een ribkarbonade met een bot, de rib. Nu zul je denken, ‘leuk, al die soorten, maar ik weet liever hoe ik een goede karbonade moet bakken.’ En hoe je dat doet, kun je hieronder lezen.

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

karbonade bakken
Kookschool

Je kunt karbonade bakken maar ook stoven of er reepjes van snijden. En het maakt best veel uit welke karbonade je koopt. Ontdek het hier.

Check het recept of lees de info

Hamlappen, veelzijdig varkensvlees

Mals, mager, en je kunt er heel veel dingen mee doen. We hebben het over de hamlap. Varkensvlees met een stevige structuur dat (uiteraard) wordt gesneden uit de ham, of de achterbout, van het varken. Door de structuur zijn hamlappen zeer geschikt om reepjesvlees van te snijden, of mooie blokjes, voor bijvoorbeeld saté of in een wokschotel. Maar ze zijn zijn ook heel geschikt voor een vlot te bereiden stoofpotje, want het vlees is snel gaar. Hamlappen zijn dus te gebruiken voor veel verschillende soorten gerechten en bereidingswijzen. Handig toch?

Hamlappen; mals en mager varkensvlees

Hamlappen
Specials

Varkensvlees, het is te koop onder allerlei benamingen. Maar weet jij ook het verschil tussen al die varkenslappen, filetlappen en hamlappen?

Check het recept of lees de info

Spareribs

Spareribs, ook wel magere ribbetjes genoemd, zijn de favoriet van veel barbecuefans. Maar ze zijn ook prima in de oven te bereiden. Maak er een lekkere marinade bij om ze van een heerlijke smaak te voorzien, en laat ze heel langzaam gaar worden, tot het vlees van de botten valt. Je zult je vingers er bij opeten.  En wil je er helemaal een feestje van maken? Geef dan eens een spare ribparty. Succes en een leuke avond gegarandeerd!

Spareribs; daar eet je je vingers bij op!

Spareribs
Specials

Superzacht gegaarde spareribs, wie houdt er niet van dit stuk stoer varkensvlees? Natuurlijk van de barbecue, maar ook uit de oven heerlijk!

Check het recept of lees de info

Braadworst, wat is dat?

Van varkensvlees worden ook worsten gemaakt. Een van de bekendste soorten is de braadworst. Wat maakt een braadworst nou een braadworst? Ze lijken allemaal verschillend te zijn en te smaken, en er is geen wet of regelgeving voor wat nou precies verkocht mag worden als braadworst. Hoe kan dat? En wat is het verschil tussen braadworst en verse worst? Hoe bereid je een braadworst? Kijk maar eens wat de slager er over te vertellen heeft.

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept header
Specials

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept. Want als je een braadworst bij de slager koopt weet je altijd dat je vers vlees hebt zonder rare toevoegingen.

Check het recept of lees de info

Varkenswangen, een bijzonder stukje varkensvlees

Dit zijn waarschijnlijk de meest onbekende stukjes varkensvlees. In de supermarkt vind je ze bijna niet. Dat is ook niet zo raar want een varken heeft uiteraard maar twee wangen, dus er komen simpelweg weinig varkenswangen op de markt. Veel mensen hebben dan ook geen idee wat dit voor vlees is. Vaak wordt gedacht dat het orgaanvlees is, wat dan al een reden kan zijn om het niet te eten. Dit is echter niet het geval. Het is gewoon vlees dat wordt gesneden uit de kaakspieren van het varken. Niets mis mee dus om deze ook op te eten. Je bereidt ze door ze stoven. En dan… dan heb je het lekkerste stukje varkensvlees dat er is! Probeer het maar eens.

Varkenswangen; het lekkerste stukje varkensvlees!

Varkenswangen
Specials

Heb jij al eens varkenswangen gegeten? Dit onbekende stukje vlees wil je echt niet missen. Ontdek hier wat het is en wat je ermee maakt.

Check het recept of lees de info

Probeer ook deze recepten met varkensvlees

Omdat er zoveel varkensvlees wordt gegeten zijn er natuurlijk ontelbare recepten bedacht met dit vlees. Ook op Lekker Tafelen vind je een heleboel van deze recepten. Soms is het vlees een kleiner deel van een recept, denk aan erwtensoep, als onderdeel van een vleessalade of als deel van een AGV’tje. Daarnaast vind je bereidingswijzen voor specifieke soorten varkensvlees als buikspek uit de oven of van de gril, een varkensrollade, of gewoon de speklapjes voor een doordeweekse maaltijd. En wat dacht je van pulled pork uit de oven?

Erwtensoep of snert
Maaltijdsoep

Erwtensoep uit eigen keuken!

Een mooie volle pan erwtensoep of snert is nog altijd Hollands trots. Dat trek je niet uit een blik maar maak je lekker zelf.

Loaded fries Hollands stoofvlees
Recepten

Loaded fries Hollands stoofvlees

Patat met lekker kruidig varkensstoofvlees is echt genieten, dat bewijst deze loaded fries Hollands stoofvlees.

Gevulde rollade
Vleesgerechten

Gevulde rollade; met paddenstoelen en cranberry’s

Wil je rollade serveren voor een bijzonder etentje? Maak dan eens zelf een gevulde rollade, bijvoorbeeld met paddenstoelen en cranberry's.

Buikspek uit de oven of van de grill
Hoofdgerecht

Buikspek uit de oven of van de grill

Dit recept voor buikspek uit de oven of van de grill maakt het bereiden van dit stukje vlees zo makkelijk dat je het zeker moet proberen.

Elzasser zuurkool
Hoofdgerecht

Elzasser zuurkool

Ook in Frankrijk wordt zuurkool gegeten. Gestoofd in riesling wijn met veel worst en vleeswaren. Elzasser zuurkool oftewel choucroute garnie!

hartig broodje met vleesvulling
Tussendoortje

Hartige broodjes met een vleesvulling

Maak voor de hartige trek eens deze broodjes gevuld met een gestoofde vleesvulling. Het is even werk maar de moeite wordt ruimschoots beloond.

Vorige Volgende
Tags: Vlees
DeelPin10Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen