Varkensvlees op de barbecue – Als de zomer weer in volle gang is, betekent dat maar één ding: het barbecueseizoen is geopend! Terwijl de zon hoog aan de hemel staat en de geur van houtskool in de lucht hangt, is er een ingrediënt dat absoluut niet mag ontbreken op je grillfeest: varkensvlees. Met zijn veelzijdigheid en sappige smaak is varkensvlees iets waar je altijd mee scoort. Dus, steek de barbecue aan, leg wat ribbetjes, spiesjes of een groot stuk varkensvlees op de barbecue en bereid je voor op een ware culinaire traktatie!
Welk varkensvlees is geschikt voor op de barbecue?
Voordat we verder gaan; het is belangrijk om het perfecte stuk varkensvlees te kiezen. Spareribs, karbonades, speklapjes, varkenshaas, of een groot stuk vlees, de keuze is eindeloos! Het belangrijkste is dat je kiest voor vers vlees van goede kwaliteit. Let op de kleur en textuur, en vermijd vlees met te veel overtollig vet. Vraag desnoods advies aan je slager voor de beste stukken vlees voor op de barbecue. Maak een bewuste keus, en laat je vooral niet verleiden tot kant-en-klare barbecuepakketjes. Kies het vlees dat jouw voorkeur heeft, en marineer het dan ook zelf. Je kunt dan ook beter controleren of het vlees dat je koopt echt vers is.
Maak een bewuste keus, en laat je vooral niet verleiden tot kant-en-klare barbecuepakketjes
Zelf marineren
Een van de geheimen achter sappig en smaakvol varkensvlees op de barbecue, is het op de juiste manier marineren van het vlees. Marinades voegen niet alleen smaak toe, maar ze helpen ook om het vlees mals te maken. Voor varkensvlees kun je kiezen uit heel veel smaakvolle marinades. Denk aan klassiekers zoals barbecuesaus, honing-mosterd, knoflook-kruiden of een pittige Aziatische marinade, bijna alles combineert wel goed met varkensvlees. Dus leef je gerust creatief uit! Laat het vlees minstens een uur marineren, maar hoe langer, hoe beter!
Het varkensvlees op de barbecue grillen
Nu je het vlees hebt gekozen en gemarineerd, is het tijd om te gaan grillen! Een goede grilltechniek zorgt ervoor dat het varkensvlees gelijkmatig gaart en een lekkere knapperige korst krijgt. Begin altijd met een goed voorverwarmde barbecue.
Varkensvlees heeft de neiging om snel uit te drogen, dus houd de temperatuur van je barbecue in de gaten. Een matige tot hoge hitte is ideaal. Leg de stukken vlees op het rooster en sluit de deksel als je barbecue er een heeft. Draai het vlees regelmatig om, maar vermijd het voortdurend prikken met een vork, omdat dit de sappen uit het vlees kan laten lopen. Gebruik in plaats daarvan een tang of spatel om het vlees te draaien. Afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste gaarheid, varieert de grilltijd. Een goede vuistregel is om varkensvlees ongeveer 15-20 minuten per kant te grillen, maar gebruik altijd een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren. Voor varkenskarbonades en speklapjes moet de temperatuur rond de 63-65 °C liggen, terwijl varkenshaas iets minder gaar mag zijn met een temperatuur van ongeveer 60-62 °C.
Laat het vlees voor je gaat eten even rusten op een snijplank. Dek het af met aluminiumfolie. Zo kunnen de vleessappen zich goed door het vlees verspreiden en voorkom je dat de vleessappen eruit lopen als je het aansnijdt.
Recepten waar je vrienden mee maakt!
Natuurlijk hebben we heel veel heerlijke recepten voor varkensvlees op de barbecue voor je. Ga je voor een gerecht met varkenshaas? Of heb je liever een groot stuk buikspek? Ook spareribs zijn natuurlijk een stuk varkensvlees dat bij uitstek geschikt is voor de barbecue.
Gemarineerde schouderkarbonade van de barbecue
Als je voor gemarineerde schouderkarbonade kiest weet je zeker dat je barbecue gasten een echt lekker stukje vlees op hun bord krijgen.
Sjasliek; uit de oven of van de barbecue
Sjasliek, dat is een heerlijk gekruid, bekend vleesgerecht. Makkelijk zelf te maken op de barbecue, in de oven, of gewoon in de (grill)pan!
Griekse souvlaki van varkenshaas
Griekse Souvlaki van varkenshaas. Na 3 uur in heerlijke marinade zet je souvlaki in 10 minuten op tafel met tzatziki en een Griekse salade.
Spareribs van de barbecue; zelfgemaakt het allerlekkerst
Ben jij ook zo gek op spareribs? En op barbecueën? Maak dan deze spareribs van de barbecue. Zo gaar dat het vlees van het bot valt!
Saté van varkenshaas ( Saté Babi )
Een saté van varkenshaas is lekker bij rijst, nasi of bami. Maar ook bij een frietje of op de barbecue is saté babi een heerlijke keuze.
Buikspek in honing en mosterdmarinade
Buikspek in honing-mosterdmarinade, een paar uur in de oven en je hebt een heerlijk zacht stuk vlees met een krokante buitenkant!
Buikspek uit de oven of van de grill
Dit recept voor buikspek uit de oven of van de grill maakt het bereiden van dit stukje vlees zo makkelijk dat je het zeker moet proberen.
Varkenshaas spiesjes met paprika
Deze varkenshaas spiesjes met paprika kunnen bij de borrel, maar ook als vleesgerecht met aardappeltjes en groenten of op de barbecue.
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?