Varkensvlees op de barbecue is voor veel mensen het hoogtepunt van de zomer. Zodra het warm genoeg is om buiten te koken, gaat het rooster op het vuur en komt de geur van gegaard vlees je tegemoet. En wat er dan echt niet mag ontbreken? Juist: goed varkensvlees op de barbecue. Geen voorverpakte spiesjes uit het koelvak, maar stukken vers vlees waar je zelf iets van maakt.
Recepten met varkensvlees op de barbecue
Van gegrilde saté tot langzaam gegaarde spareribs: met varkensvlees op de barbecue kun je alle kanten op. Of je nu kiest voor sappige schouderkarbonade, krokant buikspek of een indrukwekkende varkens rib roast, elk stuk vlees heeft z’n eigen karakter en smaak. Ga je voor kruidig, pittig, rokerig of juist iets zoetigs? Wat je ook kiest, met deze recepten zit je goed:
Makkelijk recept: gemarineerde schouderkarbonade van de barbecue
Als je voor gemarineerde schouderkarbonade kiest weet je zeker dat je barbecue gasten een echt lekker stukje vlees op hun bord krijgen.
Saté van varkenshaas voor op de barbecue of bij de nasi
Maak zelf saté van varkenshaas voor bij nasi of friet. Makkelijk te maken, extra lekker met huisgemaakte pindasaus erbij.
Buikspek uit de oven of van de grill
Dit recept voor buikspek uit de oven of van de grill maakt het bereiden van dit stukje vlees zo makkelijk dat je het zeker moet proberen.
Varkenshaas spiesjes met paprika
Deze varkenshaas spiesjes met paprika kunnen bij de borrel, maar ook als vleesgerecht met aardappeltjes en groenten of op de barbecue.
Sjasliek; uit de oven of van de barbecue
Sjasliek, dat is een heerlijk gekruid, bekend vleesgerecht. Makkelijk zelf te maken op de barbecue, in de oven, of gewoon in de (grill)pan!
Buikspek in honing en mosterdmarinade
Buikspek in honing-mosterdmarinade, een paar uur in de oven en je hebt een heerlijk zacht stuk vlees met een krokante buitenkant!
Spareribs van de barbecue; zelfgemaakt het allerlekkerst
Ben jij ook zo gek op spareribs? En op barbecueën? Maak dan deze spareribs van de barbecue. Zo gaar dat het vlees van het bot valt!
Griekse souvlaki van varkenshaas
Griekse Souvlaki van varkenshaas. Na 3 uur in heerlijke marinade zet je souvlaki in 10 minuten op tafel met tzatziki en een Griekse salade.
Kies het juiste varkensvlees voor op de barbecue
Als je varkensvlees op de barbecue legt, wil je dat het sappig en smaakvol van het rooster komt. Daarvoor begint alles bij het juiste stuk vlees. Denk aan speklapjes, spareribs, varkenshaas of dikke karbonades. Kies altijd voor vers vlees met een mooie kleur, zonder te veel waterig vet. Kant-en-klare barbecuepakketjes laten liggen is meestal de beste keus. Die bevatten vaak te zout vlees of goedkope marinades, en je wil al helemaal niet weten waar het vlees in die pakketjes vandaan komt. Vraag liever je slager om advies en kies zelf wat je op de barbecue legt.
Zelf marineren: meer smaak, meer controle
Wie varkensvlees op de barbecue legt, moet ook nadenken over de marinade. Een goede marinade maakt het vlees malser én lekkerder. Klassiekers als honing-mosterd of barbecuesaus doen het altijd goed. Maar ook een kruidige knoflookmarinade of een oosterse mix met sojasaus en gember is heerlijk. Laat het vlees minstens een uur marineren, liever nog wat langer. Zo krijgt je varkensvlees op de barbecue echt smaak van binnenuit.
Zo bereid je varkensvlees op de barbecue goed
De kunst van varkensvlees op de barbecue zit in de timing en temperatuur. Verhit de barbecue goed voor en grill het vlees op middelhoog tot hoog vuur. Varkensvlees droogt snel uit, dus houd het vuur goed in de gaten en sluit de deksel als je die hebt. Gebruik een tang om het vlees te keren, niet steeds een vork – dan blijven de sappen beter behouden.
De precieze grilltijd hangt af van het stuk vlees. Als richtlijn kun je uitgaan van 15-20 minuten per kant, maar een vleesthermometer is nauwkeuriger. Voor karbonades en speklappen is 63-65 graden een mooie temperatuur. Varkenshaas mag iets roder blijven: 60-62 graden is dan prima.
Laat het vlees na het grillen even rusten, afgedekt met aluminiumfolie. Zo blijven de sappen goed verdeeld en blijft het vlees sappig.
Waarom vers varkensvlees altijd beter is
Varkensvlees op de barbecue komt het best tot zijn recht als je werkt met vers vlees. Vers vlees heeft meer smaak, een betere structuur en je weet precies wat je op tafel zet. Voorverpakt vlees zit vaak vol zout, conserveringsmiddelen en goedkope marinades. Zelf aan de slag gaan met een mooi stuk varkensvlees en je eigen kruiden of saus is niet alleen lekkerder, maar ook veel leuker.
Een goede voorbereiding maakt het verschil. Kies vlees dat bij jouw gerecht past, snijd het zelf in stukken of laat het bij de slager doen, en bepaal zelf hoeveel vet en smaak je wilt. Vers vlees herken je aan een lichte glans, stevige structuur en frisse kleur. Koop het bij een slager of versspecialist, niet in bulk uit de supermarkt.
Met varkensvlees op de barbecue kun je eindeloos variëren
Varkensvlees op de barbecue is allesbehalve saai. Je kunt het langzaam garen, kort grillen of zelfs roken. Ga voor dikke plakken buikspek met een krokant randje, of kies voor malse filetlapjes in een pittige marinade. Maak er spiesjes van met verse groenten, of serveer een groot stuk procureur als pronkstuk bij een tuinfeest.
Ook qua smaak kun je alle kanten op. Zoet met ananas en ketjap, rokerig met paprikapoeder en komijn, of juist fris met citroen en tijm. Varkensvlees is veelzijdig en laat zich makkelijk combineren met kruiden, specerijen en sauzen uit elke windstreek.
Zelf doen is niet moeilijker, wel lekkerder
Het klinkt misschien als meer werk, maar zelf werken met vers varkensvlees op de barbecue is helemaal niet ingewikkeld. En het levert je zoveel meer op. Beter vlees, rijkere smaak, en geen overbodige toevoegingen. Je hebt controle over wat je eet en je serveert iets wat écht van jezelf is.
Of je nu een doordeweekse barbecue organiseert of een uitgebreide zomerse maaltijd maakt: met varkensvlees op de barbecue zit je altijd goed. Begin met een goed stuk vlees, marineer het zelf en neem de tijd om het mooi te grillen. Dan weet je zeker dat het resultaat de moeite waard is.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.