• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Varkenswangen; het lekkerste stukje varkensvlees!

door Elise de Haan
in Specials
1
0
Varkenswangen

Varkenswangen – Varkenswangen zijn een niet zo bekend stukje varkensvlees. Dat blijkt wel uit de reacties die je krijgt als je tegen iemand zegt dat je varkenswangen gaat eten of bereiden. Die zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Ze variëren van ‘ooohh, dat wil ik ook!’ tot ‘jakkes, dat ga je toch niet eten?’. In de meeste gevallen betreft het hier een gevalletje ‘wat de boer niet kent…’ of ‘onbekend maakt onbemind’. Maar is dat wel terecht? Als je vervolgens doorvraagt, blijkt dat er bij sommige mensen het idee leeft dat varkenswangen iets heel engs zijn. Er wordt dan gedacht dat het orgaanvlees is, of er wordt een aaibaarheidsfactor opgehangen aan ‘de schattige wangetjes van het varkentje’. Dat laatste kun je over discussiëren, maar misschien moet je dan helemaal geen vlees eten, ook geen varkenshaas of gehakt. Het eerste is een ander verhaal, niet iedereen houdt van orgaanvlees. Ook al worden die organen ook wel gegeten. We gaan wat meer duidelijkheid scheppen. Want er zijn meer delen van het varken eetbaar dan je misschien zou verwachten, waaronder dus de wangen. Laten dat nu net de lekkerste stukjes varkensvlees zijn! En dat zou je dan bijna gemist hebben. Dus is het tijd om de varkenswangen eens in het zonnetje te zetten. Lees je mee?

Reacties variëren van ‘ooohh, dat wil ik ook!’ tot ‘jakkes, dat ga je toch niet eten?’

Aan wat voor vlees moet je denken?

Varkenswangen, wat zijn dat nu precies? Even voor de duidelijkheid; om een of andere reden wordt er soms gedacht dat het hier om orgaanvlees gaat. Dat is dus beslist niet het geval. De wangen van het varken zijn gewoon het vlees dat wordt gesneden uit de kaakspieren van het varken. Inderdaad, uit de kop van het varken. Maar dat maakt het nog geen orgaanvlees. Er is echt niks engs aan varkenswangen. De wang is een gedeelte van de varkenskop dat veel in beweging is door het kauwen. Je krijgt dan een stevig stuk vlees dat dooraderd is met hele fijne peesjes en zenuwtjes. Dit geeft het vlees een bijzondere smaak. Omdat we het hier hebben over stoofvlees duurt de bereiding vrij lang. Door deze lange bereidingstijd vind je niks terug van de vetadertjes. Want de varkenswangen moeten wel een paar uurtjes stoven om lekker mals en zacht te worden. Nu is het wel zo dat je er niet al die tijd naast hoeft te blijven staan, dus je kunt ondertussen gewoon aan het werk, een boek lezen of netflixen.

Varkenswangen rauw

Waar koop je varkenswangen?

Omdat er van elk varken maar twee, en niet zulke grote, wangen komen, is er geen enorm aanbod van varkenswangen. In de supermarkt vind je ze helemaal niet, en zelfs bij de slager maar af en toe, en dan nog niet eens bij elke slager. Maar mocht je ze op de kop kunnen tikken of eventueel bestellen? Niet aarzelen en kopen! Je moet tenslotte echt een keer varkenswangen geproefd hebben. Desnoods vries je ze in om ze op een later moment te bereiden. Je kunt ze ingevroren 3 maanden bewaren in de vriezer. Er zijn overigens ook internetslagers die varkenswangen in hun assortiment hebben. Dus met een beetje zoeken vind je ze wel.

Wat kun je er mee doen?

Zoals eerder gezegd, varkenswangen is vlees dat je (meestal) gaart door het te stoven. Dus maak er een mooie stoofschotel mee. Gewoon basic, kruiden met peper en zout, aanbraden, vocht toevoegen en zo’n 3 uur zachtjes laten sudderen. Maar er kan veel meer. Leef je uit met je favoriete kruiden en specerijen, voeg uien, knoflook en groenten toe… alles is mogelijk. Je zou de varkenswangen zelfs op lage temperatuur in een barbecue met een deksel kunnen bereiden. Dan braad je ze eerst aan en gaart ze verder verpakt in aluminiumfolie. En natuurlijk zouden wij Lekker Tafelen niet zijn als we je niet ook van wat inspiratie zouden voorzien. Kijk eens bij de verschillende recepten voor gerechten met varkenswangen hier onder. Van Oosters tot Italiaans, in bokbier of zelfs met cola… Er staat vast iets lekkers voor je bij!

Varkenswangen met vlies

Ontvliezen

Nog even een kook-technisch dingetje; in sommige recepten voor het bereiden van varkenswangen staat dat je ze voor gebruik moet ontvliezen. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Hiermee wordt bedoeld dat je het vliesje op de wang er vanaf moet halen. Je kunt dit doen door met een scherp mesje onder de vliesjes door te snijden en ze zo te verwijderen. Het is wel een klusje dat wat tijd kost. Je kunt natuurlijk ook aan de slager vragen om de wangen voor je te ontvliezen, als je er zelf geen zin in hebt. Nog makkelijker is om ze gewoon te laten zitten. Doordat je het vlees urenlang laat stoven, zul je na het bereiden van de varkenswangen niks van de vliezen terugvinden.

Gestoofde varkenswangen met appel
Stoofschotel

Gestoofde varkenswangen met appel

Een stoofpotje met het lekkerste stukje vlees van het varken. Voor deze gestoofde varkenswangen met appel komt iedereen graag aan tafel.

Oosterse varkenswangen
Stoofschotel

Oosterse varkenswangen

Varkenswangen een minder bekend stukje varkensvlees maar wel een absolute delicatesse. Naar de slager dus voor deze Oosterse varkenswangen.

Gestoofde varkenswangen in bokbier
Vleesgerechten

Gestoofde varkenswangen in bokbier

Gestoofde varkenswangen in bokbier is een absolute topper op tafel. Met dit recept maak je vrienden. Lekker met aardappelpuree en groenten.

Varkenswangen
Pastagerechten

Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!

Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood ten top! Van tevoren te bereiden, dus als je wilt gaan eten alleen nog even pasta koken!

Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen
Stoofschotel

Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen

Een herfststoofpot uit de oven. Varkenswangen, Flespompoen, Cola, Kalfsfond, dit is een smaakfeestje eersteklas. Kost tijd maar weinig werk.

Stoofpot van varkenswangetjes
Stoofschotel

Stoofpot van varkenswangetjes

Even geen hachee of runderstoof, maar een stoofpot van varkenswangetjes. Echt een heerlijke delicatesse. Je moet er wel de tijd voor nemen!

Vorige Volgende
Tags: VleesVlees - Varkensvlees
DeelPin19Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen