Varkenswangen – Varkenswangen zijn een niet zo bekend stukje varkensvlees. Dat blijkt wel uit de reacties die je krijgt als je tegen iemand zegt dat je varkenswangen gaat eten. Die zijn op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Ze variëren van ‘ooohh, dat wil ik ook!’ tot ‘jakkes, dat ga je toch niet eten?’. In de meeste gevallen gaat het hier een gevalletje ‘wat de boer niet kent…’ of ‘onbekend maakt onbemind’. Maar is dat wel terecht? Als je vervolgens doorvraagt, blijkt dat er bij sommige mensen het idee leeft dat varkenswangen iets heel engs zijn. Er wordt dan gedacht dat het orgaanvlees is, of er wordt een aaibaarheidsfactor opgehangen aan ‘de schattige wangetjes van het varkentje’. Dat laatste kun je over discussiëren, maar misschien moet je dan helemaal geen vlees eten, ook geen varkenshaas of gehakt. Het eerste is een ander verhaal, niet iedereen houdt van orgaanvlees. Ook al worden die organen ook wel gegeten.
Er zijn meer delen van het varken eetbaar dan je misschien zou verwachten, waaronder dus de wangen. Laten dat nu net de lekkerste stukjes varkensvlees zijn! En dat zou je dan bijna gemist hebben. Dus is het tijd om de varkenswangen eens in het zonnetje te zetten. Lees je mee?
Reacties variëren van ‘ooohh, dat wil ik ook!’ tot ‘jakkes, dat ga je toch niet eten?’
Aan wat voor vlees moet je denken?
Varkenswangen, wat zijn dat nu precies? Even voor de duidelijkheid: om een of andere reden wordt er soms gedacht dat het hier om orgaanvlees gaat. Dat is dus zeker niet het geval. De wangen van het varken zijn gewoon het vlees dat wordt gesneden uit de kaakspieren van het varken. Inderdaad, uit de kop van het varken. Maar dat maakt het nog geen orgaanvlees. Er is echt niets engs aan varkenswangen. De wang is een gedeelte van de varkenskop dat veel in beweging is door het kauwen. Je krijgt dan een stevig stuk vlees dat dooraderd is met hele fijne peesjes en zenuwtjes. Dit geeft het vlees een bijzondere smaak. Omdat het stoofvlees is duurt de bereiding vrij lang. Door de lange bereidingstijd vind je niets terug van de vetadertjes. Want de varkenswangen moeten wel een paar uurtjes stoven om lekker mals en zacht te worden. Nu is het wel zo dat je er niet al die tijd naast hoeft te blijven staan, dus je kunt ondertussen gewoon aan het werk, een boek lezen of netflixen.
Waar koop je varkenswangen?
Omdat er van elk varken maar twee, en niet zulke grote, wangen komen, is er geen enorm aanbod van varkenswangen. In de supermarkt vind je ze helemaal niet, en zelfs bij de slager maar af en toe, en dan nog niet eens bij elke slager. Maar mocht je ze op de kop kunnen tikken of eventueel bestellen? Niet aarzelen en kopen! Je moet tenslotte echt een keer varkenswangen geproefd hebben. Desnoods vries je ze in om ze op een later moment te bereiden. Je kunt ze ingevroren 3 maanden bewaren in de vriezer. Er zijn overigens ook internetslagers die varkenswangen in hun assortiment hebben. Dus met een beetje zoeken vind je ze wel.
Wat kun je ermee doen?
Zoals eerder gezegd, varkenswangen is vlees dat je (meestal) gaart door het te stoven. Dus maak er een mooie stoofschotel mee. Gewoon basic, kruiden met zout en peper, aanbraden, vocht toevoegen en zo’n 3 uur zachtjes laten sudderen. Maar er kan veel meer. Leef je uit met je favoriete kruiden en specerijen, voeg uien, knoflook en groenten toe… alles is mogelijk. Je zou de varkenswangen zelfs op lage temperatuur in een barbecue met een deksel kunnen garen. Dan braad je ze eerst aan en gaar je ze verder verpakt in aluminiumfolie.
Kijk eens bij de verschillende recepten voor gerechten met varkenswangen hieronder. Van Oosters tot Italiaans, in bokbier of zelfs met cola… Er staat vast iets lekkers voor je bij!
Ontvliezen
Nog even een kooktechnisch dingetje; in sommige recepten voor het bereiden van varkenswangen staat dat je ze voor gebruik moet ontvliezen. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Hiermee wordt bedoeld dat je het vliesje op de wang er vanaf moet halen. Je kunt dit doen door met een scherp mesje onder de vliesjes door te snijden en ze zo te verwijderen. Het is wel een klusje dat wat tijd kost. Je kunt natuurlijk ook aan de slager vragen om de wangen voor je te ontvliezen, als je er zelf geen zin in hebt. Nog makkelijker is om ze gewoon te laten zitten. Doordat je het vlees urenlang laat stoven, zul je na het bereiden van de varkenswangen niets van de vliezen terugvinden.
Goulash van varkenswangen
Een lekker stoofpotje met heerlijk zacht varkensvlees? Dan moet je de heerlijk pittige goulash van varkenswangen zeker eens maken!
Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen
Een herfststoofpot uit de oven. Varkenswangen, Flespompoen, Cola, Kalfsfond, dit is een smaakfeestje eersteklas. Kost tijd maar weinig werk.
Gestoofde varkenswangen met appel
Een stoofpotje met het lekkerste stukje vlees van het varken. Voor deze gestoofde varkenswangen met appel komt iedereen graag aan tafel.
Oosterse varkenswangen
Varkenswangen een minder bekend stukje varkensvlees maar wel een absolute delicatesse. Naar de slager dus voor deze Oosterse varkenswangen.
Gestoofde varkenswangen in bokbier
Gestoofde varkenswangen in bokbier is een absolute topper op tafel. Met dit recept maak je vrienden. Lekker met aardappelpuree en groenten.
Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood ten top! Van tevoren te bereiden, dus als je wilt gaan eten alleen nog even pasta koken!
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?