Venkel – Je hebt ze vast zien liggen bij groenteboer, op de markt of op de groenteafdeling van de supermarkt, de mooie wit met lichtgroene knolletjes, oftewel venkel. Officieel horen ze overigens tot de stengelgroenten en niet tot de knolgewassen. Het is een van de groenten die in Nederland helaas niet zo veel wordt gegeten. Heb jij al eens venkel gegeten? Venkel is een lekkere, frisse groente met een lichte, anijsachtige smaak. Het is een gezonde groente, en je kunt er een heleboel leuke dingen mee doen. Dus mocht je nog nooit venkel hebben geproefd, ga dat dan nu eens doen. We denken dat je er geen spijt van krijgt en deze heerlijke groente zeker vaker op tafel zult gaan zetten. Dus neem eens een paar venkelknollen mee als je ze ziet liggen en doe er iets leuks en lekkers mee. Je tafelgenoten zullen zeker verrast zijn.
Een heel bijzondere smaak
Venkel heeft een bijzondere en typische smaak, namelijk licht anijsachtig. In de Méditerranée weten ze wel weg met deze smaak en wordt de groente in een hoop verschillende gerechten gebruikt. In Frankrijk en Italië zijn ze gek op deze groente. Nederland blijft helaas een beetje achter in het gebruik van venkel en dat is best jammer. Daarom zou je het toch eens moeten proberen. Want wat is er nu leuker en lekkerder dan een groente ontdekken die je nog niet kent?
Het is een groente die bij veel andere ingrediënten past, maar vooral de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren is geweldig!
Met vlees, met vis, maar ook rauw in de salade
Behalve gezond is venkel gewoon ook heel erg lekker. Het is een groente die bij veel andere ingrediënten past, maar vooral de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren is geweldig. Er zijn veel verschillende manieren waarop je het kunt bereiden. Rauwe, dun geschaafde venkel is een prima onderdeel van een rauwkostsalade met bijvoorbeeld komkommer. Gekookte venkel is heerlijk met een sausje of in een stamppot met eventueel een andere groente als spinazie, maar gebakken venkel is pas echt lekker. Je weet niet wat je ruikt tijdens het bakken! Daarnaast is het nog eens veel sneller klaar dan gekookte venkel. Ook bij gestoomde venkel ruik je de anijsachtige geur goed. In de oven gegratineerde venkel is ook een goed idee, lekker met geraspte kaas. Ook in een ovenschotel met vis zal deze groente heel goed tot zijn recht komen. Je maakt geweldige, snelle soepjes van venkel, ook in combinatie met een andere groente als pastinaak. Even de staafmixer er door en je hebt een fijne, fluwelige soep. Bovendien is deze groente heel geschikt om te stoven. Gestoofd karameliseert het heerlijk en ontstaat er een lekkere zoete smaak.
Kopen en bewaren
Let er op dat je gave, stevige en niet gerimpelde exemplaren koopt. Je kunt rauwe venkel ongeveer een week in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast blijven de knollen ongeveer 2 dagen goed. Wil je de groente langer bewaren, snijd of schaaf de knol dan in stukjes of schijfjes, blancheer ze een paar minuten en laat vervolgens, in een vergiet, onder koud stromend water afkoelen en laten uitlekken. Daarna in een afsluitbaar bakje of zakje overdoen en je kunt de venkel maximaal een jaar in de vriezer bewaren.
Venkel recepten
Uiteraard hebben we de leukste en de lekkerste recepten met venkel voor je. En alle rubrieken zijn vertegenwoordigd, met vlees, met vis, en ook vegetarisch. Snuffel er eens tussen en wie weet wat voor lekkers je tegen komt!
Voorgerecht met venkel
In een voorgerecht is deze lichte groente echt een goed idee! Een lekker lichte carpaccio van venkel en watermeloen? Heerlijk in een zomers menu. Of liever een puntje flammkuchen met venkel, gerookte zalm en geitenkaas?
Venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten
Imponeer je gasten of tafelgenoten met dit voorgerecht. Venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten is een top combi en staat snel op tafel.
Flammkuchen met venkel, zalm en geitenkaas
Verrassend voor de dag komen met een lekker voorgerecht? Maak deze snelle flammkuchen met venkel, zalm en geitenkaas. Dit is Lekker Tafelen!
Carpaccio van venkel en watermeloen
Op zoek naar een lekker licht voorgerecht? Probeer deze carpaccio met venkel en watermeloen. Vol groenten en verrassend lekker!
Fantastische ovenschotels
Venkel in een ovenschotel? Jazeker! Tenslotte combineert het goed met een heleboel andere ingrediënten. De aardappelgratin met venkel en Hervekaas bijvoorbeeld, die is verrassend lekker! Ook in de combinatie met meiraap is het een aanrader! Eigenlijk wel met de meeste voorjaars- en zomergroenten!
Ovenschotel van venkel en aardappelen; lekker vegetarisch
Recepten voor vegetarische ovenschotels heb je nooit genoeg. Deze ovenschotel van venkel en aardappelen, met kaas en tomaten is heerlijk!
Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg
Een waanzinnig lekkere ovenschotel met venkel en spinazie. Maak de ovenschotel met gehakt en (ja echt!) met speklapjeskruiden en filodeeg.
Zomerse ovenschotel met groenten en kaas
Zomerse ovenschotel met volop groenten van het seizoen. Het gratin laagje is van kaas en deze zomerse ovenschotel is dan ook vegetarisch.
Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Aardappelgratin met venkel en Hervekaas, een stinkend lekker gerecht voor de echte kaasliefhebbers! Dit echt comfortfood!
Venkel combineert geweldig met vis
Door de lichte en frisse smaak laat de groente zich heel goed combineren met vis. Eigenlijk is vis en venkel een ultieme combinatie. Kijk maar eens bij de visrecepten. De zeebaars of de heilbot met venkelrisotto? Allemaal even lekker!
Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto
De homemade variant op de kant-en-klare visgratin uit de diepvries. Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto is veel lekkerder!
Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes
Laat de visfilet eens liggen. Een zeebaars in zijn geheel klaar maken is misschien zelfs nog makkelijker. We bewijzen dat met dit visgerecht.
Gesmoorde wortel met venkel; een fantastisch bijgerecht
Een eenvoudige groenteschotel van gesmoorde wortel en venkel; bijzonder lekker bij een stukje vis of vlees en gekookte aardappeltjes!
Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!
Ook heel goed met vlees te combineren
Ook met vlees doet venkel het prima. Zowel de kalfsrollade als de lamsbout passen er prima bij. Dit zijn overigens ook leuke gerechten om met de voorjaarsfeestdagen op tafel te zetten.
Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad
Een lamsbout is echt een prachtig ingrediënt. Zo'n stuk vlees waar je liefdevol mee omgaat zoals in dit recept voor zacht gegaarde lamsbout.
Kalfsrollade met venkel
Deze kalfsrollade is ingesmeerd met wat mosterd, aangebraden en is daarna gegaard op lage temperatuur met groente en een scheutje drank.
En nog veel meer recepten met verse venkel
Eigenlijk is er heel veel mogelijk. In een lekker fluwelig soepje, in een pastagerecht of in een stamppotje met spinazie. Maar je kunt deze groente zelfs in een heerlijk dessert verwerken. Kijk maar eens naar het recept van de panna cotta. Voor elk wat wils met venkel dus!
Salade met venkel, appel en blauwe kaas
Een salade met venkel, appel en blauwe kaas is lekker fris en eens wat anders dan de witte kool- of komkommersalade bij een buffet of de BBQ.
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Variëren met risotto? Gebruik het seizoen. In de zomer is deze risotto met venkel, citroen en geitenkaas een fris en doordeweeks gerecht.
Koolrabisalade met venkel en komkommer
Een lekkere, zomerse salade met een bijzondere groente, dat is deze koolrabisalade met venkel en komkommer. Lekker met feta!
Salade van zomerbieten en venkel
Bosbietjes of zomerbietjes zijn een echte zomergroente. Zacht en zoet combineren ze heerlijk met venkel. Salade van zomerbieten en venkel!
Venkeltaart met ham en kaas
Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!
Pastinaak-venkelsoep met garnalen
Heel eenvoudig, maar ook een echt feestelijke soep. Dit recept voor pastinaak-venkelsoep met garnalen serveer je met trots als voorgerecht.
Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!
Zin in een stamppot boordevol verse groenten? Duik de keuken in voor een heerlijke stamppot spinazie en venkel! Binnen 30 minuten op tafel!
Gnocchi met venkel en blauwe kaas
Een dagje zonder vlees zouden we vaker moeten doen. Met deze gnocchi met venkel en blauwe kaas is dat absoluut geen straf.
Indiase Dahl met venkel en spinazie
Dahl komt uit India en wordt gemaakt van erwten, bonen of linzen. Indiase Dahl met venkel en spinazie serveer je met rijst en amandelen.
Niet alleen lekker, ook geneeskrachtig!
Venkel is een groente die oorspronkelijk afkomstig is uit de Méditerranée en Azië, maar die al in de middeleeuwen naar de noordelijkere gebieden in Europa kwam. Het werd lang geleden vooral gebruikt als geneesmiddel, door de Chinezen tegen slangenbeten, door de Grieken werd het ingezet als middel om te vermageren. Het zaad van de venkelplant werd gebruikt om spijsverteringsproblemen op te lossen, maar zou ook werken om de duivel, heksen en boze geesten te verdrijven. In Nederland en de omringende landen werd de groente pas in de 18e eeuw geïntroduceerd, maar echt veel wordt er hier niet gegeten. Waar in Italië per hoofd van de bevolking 6 à 7 kilo per jaar wordt gegeten, is dat bij ons maar 200 tot 300 gram. En dat is best jammer, want venkel is erg lekker.
Venkelknollen, venkelblad, venkelzaad
Over venkelknollen, venkelzaad en venkelblad. Hoe gebruik je venkel in de keuken en we leggen uit wanneer de beste venkel verkrijgbaar is.
Check het recept of lees de infoStengelgroenten; soorten & recepten
Ze zijn minder bekend dan de bladgroenten en knolgewassen, maar allemaal wel verrassend lekker. Weet jij alles al van stengelgroenten?