• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Venkel; een groente met een bijzondere smaak!

vooral de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren is geweldig!

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Venkel

Venkel – Je hebt ze vast zien liggen bij groenteboer, op de markt of op de groenteafdeling van de supermarkt, de mooie wit met lichtgroene knolletjes, oftewel venkel. Officieel horen ze overigens tot de stengelgroenten en niet tot de knolgewassen. Het is een van de groenten die in Nederland helaas niet zo veel wordt gegeten. Heb jij al eens venkel gegeten? Venkel is een lekkere, frisse groente met een lichte, anijsachtige smaak. Het is een gezonde groente, en je kunt er een heleboel leuke dingen mee doen. Dus mocht je nog nooit venkel hebben geproefd, ga dat dan nu eens doen. We denken dat je er geen spijt van krijgt en deze heerlijke groente zeker vaker op tafel zult gaan zetten. Dus neem eens een paar venkelknollen mee als je ze ziet liggen en doe er iets leuks en lekkers mee. Je tafelgenoten zullen zeker verrast zijn.

Een heel bijzondere smaak

Venkel heeft een bijzondere en typische smaak, namelijk licht anijsachtig. In de Méditerranée weten ze wel weg met deze smaak en wordt de groente in een hoop verschillende gerechten gebruikt. In Frankrijk en Italië zijn ze gek op deze groente. Nederland blijft helaas een beetje achter in het gebruik van venkel en dat is best jammer. Daarom zou je het toch eens moeten proberen. Want wat is er nu leuker en lekkerder dan een groente ontdekken die je nog niet kent?

Het is een groente die bij veel andere ingrediënten past, maar vooral de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren is geweldig!

Met vlees, met vis, maar ook rauw in de salade

Behalve gezond is venkel gewoon ook heel erg lekker. Het is een groente die bij veel andere ingrediënten past, maar vooral de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren is geweldig. Er zijn veel verschillende manieren waarop je het kunt bereiden. Rauwe, dun geschaafde venkel is een prima onderdeel van een rauwkostsalade met bijvoorbeeld komkommer. Gekookte venkel is heerlijk met een sausje of in een stamppot  met eventueel een andere groente als spinazie, maar gebakken venkel is pas echt lekker. Je weet niet wat je ruikt tijdens het bakken! Daarnaast is het nog eens veel sneller klaar dan gekookte venkel. Ook bij gestoomde venkel ruik je de anijsachtige geur goed. In de oven gegratineerde venkel is ook een goed idee, lekker met geraspte kaas. Ook in een ovenschotel met vis zal deze groente heel  goed tot zijn recht komen. Je maakt geweldige, snelle soepjes van venkel, ook in combinatie met een andere groente als pastinaak. Even de staafmixer er door en je hebt een fijne, fluwelige soep. Bovendien is deze groente heel geschikt om te stoven. Gestoofd karameliseert het heerlijk en ontstaat er een lekkere zoete smaak.

Kopen en bewaren

Let er op dat je gave, stevige en niet gerimpelde exemplaren koopt. Je kunt rauwe venkel ongeveer een week in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast blijven de knollen ongeveer 2 dagen goed. Wil je de groente langer bewaren, snijd of schaaf de knol dan in stukjes of schijfjes, blancheer ze een paar minuten en laat vervolgens, in een vergiet, onder koud stromend water afkoelen en laten uitlekken. Daarna in een afsluitbaar bakje of zakje overdoen en je kunt de venkel maximaal een jaar in de vriezer bewaren.

Venkel recepten

Uiteraard hebben we de leukste en de lekkerste recepten met venkel voor je.  En alle rubrieken zijn vertegenwoordigd, met vlees, met vis, en ook vegetarisch. Snuffel er eens tussen en wie weet wat voor lekkers je tegen komt!

Voorgerecht met venkel

In een voorgerecht is deze lichte groente beslist een goed idee! Een lekker lichte carpaccio van venkel en watermeloen? Heerlijk in een zomers menu. Of liever een puntje flammkuchen met venkel, gerookte zalm en geitenkaas?

Venkelschuitje met blauwe kaas en walnoten
Voorgerecht

Venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten

Imponeer je gasten of tafelgenoten met dit voorgerecht. Venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten is een top combi en staat snel op tafel.

Flammkuchen met venkel, zalm en geitenkaas
Voorgerecht

Flammkuchen met venkel, zalm en geitenkaas

Verrassend voor de dag komen met een lekker voorgerecht? Maak deze snelle flammkuchen met venkel, zalm en geitenkaas. Dit is Lekker Tafelen!

Carpaccio van venkel en watermeloen
Voorgerecht

Carpaccio van venkel en watermeloen

Op zoek naar een lekker licht voorgerecht? Probeer deze carpaccio met venkel en watermeloen. Vol groenten en verrassend lekker!

Vorige Volgende

Fantastische ovenschotels

Venkel in een ovenschotel? Jazeker! Tenslotte combineert het goed met een heleboel andere ingrediënten. De aardappelgratin met venkel en Hervekaas bijvoorbeeld, die is verrassend lekker! Ook in de combinatie met meiraap is het een aanrader! Eigenlijk wel met de meeste voorjaars- en zomergroenten!

Ovenschotel met venkel en spinazie
Ovenschotel

Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg

Een waanzinnig lekkere ovenschotel met venkel en spinazie. Maak de ovenschotel met gehakt en (ja echt!) met speklapjeskruiden en filodeeg.

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)
Ovenschotel

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

Zomerse ovenschotel met volop groenten van het seizoen. Het gratin laagje is van kaas en deze zomerse ovenschotel is dan ook vegetarisch.

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Ovenschotel

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas, een stinkend lekker gerecht voor de echte kaasliefhebbers! Dit echt comfortfood!

Ovenschotel met meiraap en venkel
Ovenschotel

Ovenschotel met meiraap en venkel

Lekker makkelijk zo'n ovenschotel. Terwijl je eten gaart in de oven lees jij de krant. Probeer deze ovenschotel met meiraap en venkel eens.

Vorige Volgende

Venkel combineert geweldig met vis

Door de lichte en frisse smaak laat de groente zich heel goed combineren met vis. Eigenlijk is vis en venkel een ultieme combinatie. Kijk maar eens bij de visrecepten. De zeebaars of de heilbot met venkelrisotto? Allemaal even lekker!

Heilbot met broccoligratin
Visgerechten

Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto

De homemade variant op de kant-en-klare visgratin uit de diepvries. Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto is veel lekkerder!

Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes
Visgerechten

Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes

Laat de visfilet eens liggen. Een zeebaars in zijn geheel klaar maken is misschien zelfs nog makkelijker. We bewijzen dat met dit visgerecht.

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Citrusvis met venkel; Verfrissend anders met kabeljauw
Visgerechten

Citrusvis met venkel; Verfrissend anders met kabeljauw

Gegrilde vis met de mooie smaaktonen van citrus. Citrusvis op een bedje van venkel is een mooi zomers gerechtje wat in een mum van tijd op tafel staat.

Vorige Volgende

Ook heel goed met vlees te combineren

Ook met vlees doet venkel het prima. Zowel de kalfsrollade als de lamsbout passen er prima bij. Dit zijn overigens ook leuke gerechten om met de voorjaarsfeestdagen op tafel te zetten.

zacht gegaarde lamsbout
Vleesgerechten

Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad

Een lamsbout is echt een prachtig ingrediënt. Zo'n stuk vlees waar je liefdevol mee omgaat zoals in dit recept voor zacht gegaarde lamsbout.

Kalfsrollade met venkel
Vleesgerechten

Kalfsrollade met venkel

Deze kalfsrollade is ingesmeerd met wat mosterd, aangebraden en is daarna gegaard op lage temperatuur met groente en een scheutje drank.

Vorige Volgende

En nog veel meer recepten met verse venkel

Eigenlijk is er heel veel mogelijk. In een lekker fluwelig soepje, in een pastagerecht of in een stamppotje met spinazie. Maar je kunt deze groente zelfs in een heerlijk dessert verwerken. Kijk maar eens naar het recept van de panna cotta. Voor elk wat wils met venkel dus!

pastinaak-venkelsoep met garnalen
Soep

Pastinaak-venkelsoep met garnalen

Heel eenvoudig, maar ook een echt feestelijke soep. Dit recept voor pastinaak-venkelsoep met garnalen serveer je met trots als voorgerecht.

Salade met venkel, appel en blauwe kaas
Salade

Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Een salade met venkel, appel en blauwe kaas is lekker fris en eens wat anders dan de witte kool- of komkommersalade bij een buffet of de BBQ.

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Rijstgerechten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Variëren met risotto? Gebruik het seizoen. In de zomer is deze risotto met venkel, citroen en geitenkaas een fris en doordeweeks gerecht.

Koolrabisalade met venkel en komkommer
Salade

Koolrabisalade met venkel en komkommer

Een lekkere, zomerse salade met een bijzondere groente, dat is deze koolrabisalade met venkel en komkommer. Lekker met feta!

Salade van zomerbieten en venkel
Salade

Salade van zomerbieten en venkel

Bosbietjes of zomerbietjes zijn een echte zomergroente. Zacht en zoet combineren ze heerlijk met venkel. Salade van zomerbieten en venkel!

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Zin in een stamppot boordevol verse groenten? Duik de keuken in voor een heerlijke stamppot spinazie en venkel! Binnen 30 minuten op tafel!

Gnocchi met venkel en blauwe kaas
Hoofdgerecht

Gnocchi met venkel en blauwe kaas

Een dagje zonder vlees zouden we vaker moeten doen. Met deze gnocchi met venkel en blauwe kaas is dat absoluut geen straf.

Plaattaart met venkel
Quiche

Plaattaart met venkel, geitenkaas en bramen

Aan het einde van de zomer zijn er veel verse ingrediënten Maak eens deze plaattaart met venkel. Een heerlijke combi met bramen en geitenkaas.

Venkel panna cotta met sinaasappel en pistache
Nagerecht

Venkel panna cotta met sinaasappel

Verrassend romig, anijsachtig en een licht zoetje van de sinaasappel, dat is de venkel panna cotta met sinaasappel en pistache als dessert!

Vorige Volgende

Niet alleen lekker, ook geneeskrachtig!

Venkel is een groente die oorspronkelijk afkomstig is uit de Méditerranée en Azië, maar die al in de middeleeuwen naar de noordelijkere gebieden in Europa kwam. Het werd lang geleden vooral gebruikt als geneesmiddel, door de Chinezen tegen slangenbeten, door de Grieken werd het ingezet als middel om te vermageren. Het zaad van de venkelplant werd gebruikt om spijsverteringsproblemen op te lossen, maar zou ook werken om de duivel, heksen en boze geesten te verdrijven. In Nederland en de omringende landen werd de groente pas in de 18e eeuw geïntroduceerd, maar echt veel wordt er hier niet gegeten. Waar in Italië per hoofd van de bevolking 6 à 7 kilo per jaar wordt gegeten, is dat bij ons maar 200 tot 300 gram. En dat is best jammer, want venkel is erg lekker.

Venkelknollen
Kookschool

Venkelknollen, venkelblad, venkelzaad

Over venkelknollen, venkelzaad en venkelblad. Hoe gebruik je venkel in de keuken en we leggen uit wanneer de beste venkel verkrijgbaar is.

Check het recept of lees de info
Tags: GroenteStengelgroenten
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen