• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Venkel; een groente met een bijzondere smaak!

vooral de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren is geweldig!

Redactie door Redactie
in Specials
0
0
Venkel

Venkel – Je hebt ze vast zien liggen bij groenteboer, op de markt of op de groenteafdeling van de supermarkt, de mooie wit met lichtgroene knolletjes, oftewel venkel. Officieel horen ze overigens tot de stengelgroenten en niet tot de knolgewassen. Het is een van de groenten die in Nederland helaas niet zo veel wordt gegeten. Heb jij al eens venkel gegeten? Venkel is een lekkere, frisse groente met een lichte, anijsachtige smaak. Het is een gezonde groente, en je kunt er veel leuke recepten mee maken. Dus mocht je nog nooit venkel hebben geproefd? Ga dat dan nu eens doen. Je gaat er waarschijnlijk geen spijt van krijgen en de kans is groot dat je deze heerlijke groente vaker op tafel gaat zetten. Dus neem eens een paar venkelknollen mee als je ze ziet liggen en doe er iets leuks en lekkers mee. Je tafelgenoten zullen zeker verrast zijn. In dit artikel staan voldoende recepten om je alvast op weg te helpen.

Een heel bijzondere smaak

Venkel heeft een bijzondere en typische smaak, namelijk licht anijsachtig. In de Méditerranée weten ze wel weg met die smaak en daar wordt de groente in veel verschillende gerechten gebruikt. In Frankrijk en Italië zijn ze gek op deze groente. Nederland blijft helaas een beetje achter in het gebruik van venkel en dat is best jammer. Daarom zou je het toch eens een paar recepten met venkel moeten proberen. Want wat is er nu leuker en lekkerder dan een groente ontdekken die je nog niet kent?

Het is een groente die bij veel andere ingrediënten past, maar vooral de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren is geweldig!

Met vlees, met vis, maar ook rauw in de salade

Behalve gezond is venkel gewoon ook heel erg lekker. Het is een groente die bij veel andere ingrediënten past, maar vooral de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren is geweldig. Er zijn veel verschillende manieren waarop je het kunt maken.

Rauwe, dun geschaafde venkel is een prima onderdeel van een rauwkostsalade met bijvoorbeeld komkommer.

Gekookte venkel is heerlijk met een sausje of in een stamppot met eventueel een andere groente als spinazie.

Gebakken venkel is pas echt lekker. Je weet niet wat je ruikt tijdens het bakken! Daarnaast is het nog eens veel sneller klaar dan gekookte venkel.

Ook bij gestoomde venkel ruik je de anijsachtige geur goed.

In de oven gegratineerde venkel is ook een goed idee, lekker met geraspte kaas.

Ook in een ovenschotel met vis zal deze groente heel goed tot zijn recht komen.

Je maakt geweldige, snelle soepen van venkel, ook in combinatie met een andere groente als pastinaak. Even de staafmixer er door en je hebt een fijne, fluwelige soep.

Bovendien is deze groente heel geschikt om te stoven. Gestoofd karameliseert het heerlijk en ontstaat er een lekkere zoete smaak.

Als je verse venkel koopt, kun je die wat langer bewaren

Let er op dat je gave, stevige en niet gerimpelde exemplaren koopt. Je kunt rauwe venkel ongeveer een week in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast blijven de knollen ongeveer 2 dagen goed. Wil je de groente langer bewaren, snijd of schaaf de knol dan in stukjes of schijfjes, blancheer ze een paar minuten en laat vervolgens, in een vergiet, onder koud stromend water afkoelen en laten uitlekken. Daarna in een afsluitbaar bakje of zakje overdoen en je kunt de venkel maximaal een jaar in de vriezer bewaren.

Venkel recepten

Uiteraard vind je hier ook de lekkerste recepten met venkel. En alle rubrieken zijn vertegenwoordigd, met vlees, met vis, en ook vegetarisch. Snuffel er eens tussen en wie weet wat voor lekkers je tegenkomt!

Voorgerecht met venkel

In een voorgerecht is deze lichte groente echt een goed idee! Een lekker lichte carpaccio van venkel en watermeloen? Heerlijk in een zomers menu. Of liever een puntje flammkuchen met venkel, gerookte zalm en geitenkaas?

Kom verse venkelsoep in een witte kom, geserveerd met stukjes gebakken venkel en verse peterselie.
Soep

Zelf venkelsoep maken met verse venkel; pure eenvoud met klasse

Verse venkelsoep zelf maken? Met deze tips zet je in een handomdraai een lichte, smaakvolle soep op tafel. Ideaal als voorgerecht!

Venkelschuitje met blauwe kaas en walnoten
Voorgerecht

Venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten

Imponeer je gasten of tafelgenoten met dit voorgerecht. Venkelschuitjes met blauwe kaas en walnoten is een top combi en staat snel op tafel.

Flammkuchen met venkel, zalm en geitenkaas
Hoofdgerecht

Flammkuchen met venkel, zalm en geitenkaas

Verrassend voor de dag komen met een lekker voorgerecht? Maak deze snelle flammkuchen met venkel, zalm en geitenkaas. Dit is Lekker Tafelen!

Carpaccio van venkel en watermeloen
Voorgerecht

Carpaccio van venkel en watermeloen

Op zoek naar een lekker licht voorgerecht? Probeer deze carpaccio met venkel en watermeloen. Vol groenten en verrassend lekker!

Vorige Volgende

Fantastische ovenschotels

Venkel in een ovenschotel? Jazeker! Tenslotte combineert het goed met veel andere ingrediënten. De aardappelgratin met venkel en Hervekaas bijvoorbeeld, die is verrassend lekker! Ook in de combinatie met meiraap is het een aanrader! Eigenlijk wel met de meeste voorjaars- en zomergroenten!

Ovenschotel van venkel en aardappelen
Ovenschotels

Ovenschotel van venkel en aardappelen; lekker vegetarisch

Recepten voor vegetarische ovenschotels heb je nooit genoeg. Deze ovenschotel van venkel en aardappelen, met kaas en tomaten is heerlijk!

Ovenschotel met venkel en spinazie
Ovenschotels

Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg

Een waanzinnig lekkere ovenschotel met venkel en spinazie. Maak de ovenschotel met gehakt en (ja echt!) met speklapjeskruiden en filodeeg.

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas (1)
Ovenschotels

Zomerse ovenschotel met groenten en kaas

Zomerse ovenschotel met volop groenten van het seizoen. Het gratin laagje is van kaas en deze zomerse ovenschotel is dan ook vegetarisch.

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Ovenschotels

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas

Aardappelgratin met venkel en Hervekaas, een stinkend lekker gerecht voor de echte kaasliefhebbers! Dit echt comfortfood!

Vorige Volgende

Venkel combineert geweldig met vis

Door de lichte en frisse smaak laat de groente zich heel goed combineren met vis. Eigenlijk is vis en venkel een ultieme combinatie. Kijk maar eens bij de visrecepten. De zeebaars of de heilbot met venkelrisotto? Allemaal even lekker!

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Venkel op z’n best: in deze ovenschotel combineer je verse venkel met room en boerenkaas voor een smaakvol bijgerecht. Lekker bij vis!

Gesmoorde wortel met venkel
Bijgerecht

Gesmoorde wortel met venkel; een fantastisch bijgerecht

Een eenvoudige groenteschotel van gesmoorde wortel en venkel; bijzonder lekker bij een stukje vis of vlees en gekookte aardappeltjes!

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Heilbot met broccoligratin
Visgerechten

Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto

De homemade variant op de kant-en-klare visgratin uit de diepvries. Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto is veel lekkerder!

Vorige Volgende

Ook heel goed met vlees te combineren

Ook met vlees doet venkel het prima. Zowel de kalfsrollade als de lamsbout passen er prima bij. Dit zijn overigens ook leuke gerechten om met de voorjaarsfeestdagen op tafel te zetten.

Hamlappen uit de slowcooker
Vleesgerechten

Hamlappen uit de slowcooker met verse venkel en citrus

Probeer deze hamlappen uit de slowcooker met venkel en sinaasappel – vol smaak, lekker mals en verrassend makkelijk om te maken.

zacht gegaarde lamsbout
Vleesgerechten

Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad

Een lamsbout is echt een prachtig ingrediënt. Zo'n stuk vlees waar je liefdevol mee omgaat zoals in dit recept voor zacht gegaarde lamsbout.

Kalfsrollade met venkel
Vleesgerechten

Kalfsrollade met venkel

Deze kalfsrollade is ingesmeerd met wat mosterd, aangebraden en is daarna gegaard op lage temperatuur met groente en een scheutje drank.

Vorige Volgende

En nog veel meer recepten met verse venkel

Eigenlijk is er heel veel mogelijk. In een lekker fluwelig soepje, in een pastagerecht of in een stamppotje met spinazie. Maar je kunt deze groente zelfs in een heerlijk dessert verwerken. Kijk maar eens naar het recept van de panna cotta. Voor elk wat wils met venkel dus! Hieronder meerdere recepten met venkel, en het zijn stuk voor stuk recepten die de moeite van het uitproberen waard zijn.

aardappelpuree met venkelgroen
Bijgerecht

Aardappelpuree met venkelgroen voor bij vis of vlees

Heerlijke aardappelpuree met venkelgroen als frisse twist, lekker bij vis of varkensvlees en ideaal met lokale aardappelen.

Stamppot spinazie venkel
Stamppot

Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!

Zin in een stamppot boordevol verse groenten? Duik de keuken in voor een heerlijke stamppot spinazie en venkel! Binnen 30 minuten op tafel!

Gnocchi met venkel en blauwe kaas
Hoofdgerecht

Gnocchi met venkel en blauwe kaas

Een dagje zonder vlees zouden we vaker moeten doen. Met deze gnocchi met venkel en blauwe kaas is dat absoluut geen straf.

pastinaak-venkelsoep met garnalen
Soep

Pastinaak-venkelsoep met garnalen

Heel eenvoudig, maar ook een echt feestelijke soep. Dit recept voor pastinaak-venkelsoep met garnalen serveer je met trots als voorgerecht.

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Rijstgerechten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Variëren met risotto? Gebruik het seizoen. In de zomer is deze risotto met venkel, citroen en geitenkaas een fris en doordeweeks gerecht.

Salade met venkel appel blauwe kaas
Salade

Salade met venkel, appel en blauwe kaas

Een salade met venkel, appel en blauwe kaas is lekker fris en eens wat anders dan de witte kool- of komkommersalade bij een buffet of de BBQ.

Aardappelpuree met venkel en daslook
Bijgerecht

Aardappelpuree met venkel en daslook

Aardppelpuree met venkel is bekend. Wij gaven er bijzondere touch aan met een bijzonder ingrediënt; aardappelpuree met venkel en daslook!

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Vorige Volgende

Niet alleen lekker, ook geneeskrachtig!

Venkel is een groente die oorspronkelijk afkomstig is uit de Méditerranée en Azië, maar die al in de middeleeuwen naar de noordelijkere gebieden in Europa kwam. Het werd lang geleden vooral gebruikt als geneesmiddel, door de Chinezen tegen slangenbeten, door de Grieken werd het ingezet als middel om te vermageren. Het zaad van de venkelplant werd gebruikt om spijsverteringsproblemen op te lossen, maar zou ook werken om de duivel, heksen en boze geesten te verdrijven. In Nederland en de omringende landen werd de groente pas in de 18e eeuw geïntroduceerd, maar echt veel wordt er hier niet gegeten. Waar in Italië per hoofd van de bevolking 6 à 7 kilo per jaar wordt gegeten, is dat bij ons maar 200 tot 300 gram. En dat is best jammer, want venkel is erg lekker.

Venkelknollen
Kookschool

Venkelknollen, venkelblad, venkelzaad

Over venkelknollen, venkelzaad en venkelblad. Hoe gebruik je venkel in de keuken en we leggen uit wanneer de beste venkel verkrijgbaar is.

Check het recept of lees de infoDetails
Stengelgroenten

Stengelgroenten; soorten & recepten

Ze zijn minder bekend dan de bladgroenten en knolgewassen, maar allemaal wel verrassend lekker. Weet jij alles al van stengelgroenten?

Tags: Groente
DeelPin7VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!