Venkel – Je hebt ze vast zien liggen bij groenteboer, op de markt of op de groenteafdeling van de supermarkt, de mooie wit met lichtgroene knolletjes, oftewel venkel. Officieel horen ze overigens tot de stengelgroenten en niet tot de knolgewassen. Het is een van de groenten die in Nederland helaas niet zo veel wordt gegeten. Heb jij al eens venkel gegeten? Venkel is een lekkere, frisse groente met een lichte, anijsachtige smaak. Het is een gezonde groente, en je kunt er veel leuke recepten mee maken. Dus mocht je nog nooit venkel hebben geproefd? Ga dat dan nu eens doen. Je gaat er waarschijnlijk geen spijt van krijgen en de kans is groot dat je deze heerlijke groente vaker op tafel gaat zetten. Dus neem eens een paar venkelknollen mee als je ze ziet liggen en doe er iets leuks en lekkers mee. Je tafelgenoten zullen zeker verrast zijn. In dit artikel staan voldoende recepten om je alvast op weg te helpen.
Een heel bijzondere smaak
Venkel heeft een bijzondere en typische smaak, namelijk licht anijsachtig. In de Méditerranée weten ze wel weg met die smaak en daar wordt de groente in veel verschillende gerechten gebruikt. In Frankrijk en Italië zijn ze gek op deze groente. Nederland blijft helaas een beetje achter in het gebruik van venkel en dat is best jammer. Daarom zou je het toch eens een paar recepten met venkel moeten proberen. Want wat is er nu leuker en lekkerder dan een groente ontdekken die je nog niet kent?
Het is een groente die bij veel andere ingrediënten past, maar vooral de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren is geweldig!
Met vlees, met vis, maar ook rauw in de salade
Behalve gezond is venkel gewoon ook heel erg lekker. Het is een groente die bij veel andere ingrediënten past, maar vooral de combinatie met vis en schaal- en schelpdieren is geweldig. Er zijn veel verschillende manieren waarop je het kunt maken.
Rauwe, dun geschaafde venkel is een prima onderdeel van een rauwkostsalade met bijvoorbeeld komkommer.
Gekookte venkel is heerlijk met een sausje of in een stamppot met eventueel een andere groente als spinazie.
Gebakken venkel is pas echt lekker. Je weet niet wat je ruikt tijdens het bakken! Daarnaast is het nog eens veel sneller klaar dan gekookte venkel.
Ook bij gestoomde venkel ruik je de anijsachtige geur goed.
In de oven gegratineerde venkel is ook een goed idee, lekker met geraspte kaas.
Ook in een ovenschotel met vis zal deze groente heel goed tot zijn recht komen.
Je maakt geweldige, snelle soepen van venkel, ook in combinatie met een andere groente als pastinaak. Even de staafmixer er door en je hebt een fijne, fluwelige soep.
Bovendien is deze groente heel geschikt om te stoven. Gestoofd karameliseert het heerlijk en ontstaat er een lekkere zoete smaak.
Als je verse venkel koopt, kun je die wat langer bewaren
Let er op dat je gave, stevige en niet gerimpelde exemplaren koopt. Je kunt rauwe venkel ongeveer een week in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast blijven de knollen ongeveer 2 dagen goed. Wil je de groente langer bewaren, snijd of schaaf de knol dan in stukjes of schijfjes, blancheer ze een paar minuten en laat vervolgens, in een vergiet, onder koud stromend water afkoelen en laten uitlekken. Daarna in een afsluitbaar bakje of zakje overdoen en je kunt de venkel maximaal een jaar in de vriezer bewaren.
Venkel recepten
Uiteraard vind je hier ook de lekkerste recepten met venkel. En alle rubrieken zijn vertegenwoordigd, met vlees, met vis, en ook vegetarisch. Snuffel er eens tussen en wie weet wat voor lekkers je tegenkomt!
Voorgerecht met venkel
In een voorgerecht is deze lichte groente echt een goed idee! Een lekker lichte carpaccio van venkel en watermeloen? Heerlijk in een zomers menu. Of liever een puntje flammkuchen met venkel, gerookte zalm en geitenkaas?
Fantastische ovenschotels
Venkel in een ovenschotel? Jazeker! Tenslotte combineert het goed met veel andere ingrediënten. De aardappelgratin met venkel en Hervekaas bijvoorbeeld, die is verrassend lekker! Ook in de combinatie met meiraap is het een aanrader! Eigenlijk wel met de meeste voorjaars- en zomergroenten!
Ovenschotel van venkel en aardappelen; lekker vegetarisch
Recepten voor vegetarische ovenschotels heb je nooit genoeg. Deze ovenschotel van venkel en aardappelen, met kaas en tomaten is heerlijk!
Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg
Een waanzinnig lekkere ovenschotel met venkel en spinazie. Maak de ovenschotel met gehakt en (ja echt!) met speklapjeskruiden en filodeeg.
Zomerse ovenschotel met groenten en kaas
Zomerse ovenschotel met volop groenten van het seizoen. Het gratin laagje is van kaas en deze zomerse ovenschotel is dan ook vegetarisch.
Aardappelgratin met venkel en Hervekaas
Aardappelgratin met venkel en Hervekaas, een stinkend lekker gerecht voor de echte kaasliefhebbers! Dit echt comfortfood!
Venkel combineert geweldig met vis
Door de lichte en frisse smaak laat de groente zich heel goed combineren met vis. Eigenlijk is vis en venkel een ultieme combinatie. Kijk maar eens bij de visrecepten. De zeebaars of de heilbot met venkelrisotto? Allemaal even lekker!
Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto
De homemade variant op de kant-en-klare visgratin uit de diepvries. Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto is veel lekkerder!
Gesmoorde wortel met venkel; een fantastisch bijgerecht
Een eenvoudige groenteschotel van gesmoorde wortel en venkel; bijzonder lekker bij een stukje vis of vlees en gekookte aardappeltjes!
Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!
Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes
Laat de visfilet eens liggen. Een zeebaars in zijn geheel klaar maken is misschien zelfs nog makkelijker. We bewijzen dat met dit visgerecht.
Ook heel goed met vlees te combineren
Ook met vlees doet venkel het prima. Zowel de kalfsrollade als de lamsbout passen er prima bij. Dit zijn overigens ook leuke gerechten om met de voorjaarsfeestdagen op tafel te zetten.
Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad
Een lamsbout is echt een prachtig ingrediënt. Zo'n stuk vlees waar je liefdevol mee omgaat zoals in dit recept voor zacht gegaarde lamsbout.
Kalfsrollade met venkel
Deze kalfsrollade is ingesmeerd met wat mosterd, aangebraden en is daarna gegaard op lage temperatuur met groente en een scheutje drank.
En nog veel meer recepten met verse venkel
Eigenlijk is er heel veel mogelijk. In een lekker fluwelig soepje, in een pastagerecht of in een stamppotje met spinazie. Maar je kunt deze groente zelfs in een heerlijk dessert verwerken. Kijk maar eens naar het recept van de panna cotta. Voor elk wat wils met venkel dus! Hieronder meerdere recepten met venkel, en het zijn stuk voor stuk recepten die de moeite van het uitproberen waard zijn.
Stamppot spinazie en venkel, een geweldige combinatie!
Zin in een stamppot boordevol verse groenten? Duik de keuken in voor een heerlijke stamppot spinazie en venkel! Binnen 30 minuten op tafel!
Gnocchi met venkel en blauwe kaas
Een dagje zonder vlees zouden we vaker moeten doen. Met deze gnocchi met venkel en blauwe kaas is dat absoluut geen straf.
Pastinaak-venkelsoep met garnalen
Heel eenvoudig, maar ook een echt feestelijke soep. Dit recept voor pastinaak-venkelsoep met garnalen serveer je met trots als voorgerecht.
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Variëren met risotto? Gebruik het seizoen. In de zomer is deze risotto met venkel, citroen en geitenkaas een fris en doordeweeks gerecht.
Salade met venkel, appel en blauwe kaas
Een salade met venkel, appel en blauwe kaas is lekker fris en eens wat anders dan de witte kool- of komkommersalade bij een buffet of de BBQ.
Bonensalade met venkel
Bonensalade met venkel, verse abrikozen en geitenkaas, daarmee zet je iets lekkers op tafel! Fris, hartig en zoet, het zit er allemaal in!
Koolrabisalade met venkel en komkommer
Een lekkere, zomerse salade met een bijzondere groente, dat is deze koolrabisalade met venkel en komkommer. Lekker met feta!
Salade van zomerbieten en venkel
Bosbietjes of zomerbietjes zijn een echte zomergroente. Zacht en zoet combineren ze heerlijk met venkel. Salade van zomerbieten en venkel!
Niet alleen lekker, ook geneeskrachtig!
Venkel is een groente die oorspronkelijk afkomstig is uit de Méditerranée en Azië, maar die al in de middeleeuwen naar de noordelijkere gebieden in Europa kwam. Het werd lang geleden vooral gebruikt als geneesmiddel, door de Chinezen tegen slangenbeten, door de Grieken werd het ingezet als middel om te vermageren. Het zaad van de venkelplant werd gebruikt om spijsverteringsproblemen op te lossen, maar zou ook werken om de duivel, heksen en boze geesten te verdrijven. In Nederland en de omringende landen werd de groente pas in de 18e eeuw geïntroduceerd, maar echt veel wordt er hier niet gegeten. Waar in Italië per hoofd van de bevolking 6 à 7 kilo per jaar wordt gegeten, is dat bij ons maar 200 tot 300 gram. En dat is best jammer, want venkel is erg lekker.
Venkelknollen, venkelblad, venkelzaad
Over venkelknollen, venkelzaad en venkelblad. Hoe gebruik je venkel in de keuken en we leggen uit wanneer de beste venkel verkrijgbaar is.
Check het recept of lees de infoDetailsStengelgroenten; soorten & recepten
Ze zijn minder bekend dan de bladgroenten en knolgewassen, maar allemaal wel verrassend lekker. Weet jij alles al van stengelgroenten?