Vers geperst sinaasappelsap – Bij een uitgebreid ontbijt hoort een glas vers geperst sinaasappelsap. Lekker fris en boordevol vitamines, zeker als het net geperst is. Maar er kan zoveel meer met dat glas sap, het is lekker in de mix met andere sappen, fruit of zelfs groenten. Er zijn ook veel cocktails en mocktails waar sinaasappelsap in verwerkt is. Presenteer sinaasappelsap eens op een andere manier en maak er een feestje van.
Daarom wil je vers geperst sinaasappelsap
In dit land is alles te koop. Ergens in een fabriek worden sinaasappels voor je geperst, en als je je een beetje uitslooft ga je naar de supermarkt om daar volautomatisch je jus d’ orange te laten persen. En dan vind je op Lekker Tafelen een artikel over het vers geperst sinaasappelsap. Waarom zou je? Nou, gewoon omdat er niet boven een glas vers geperst sinaasappelsap gaat.
Dit is wat je mist als je niet zelf perst:
– Romantiek
Romantiek? Ja, zeker! Het is nog altijd romantiek als iemand sinaasappels voor je perst. Iemand doet moeite voor je. En dat is dus niet naar de supermarkt lopen om sinaasappelsap te halen. Nee, als je wakker wordt wil je horen dat iemand sinaasappels voor je perst. Als je dat nog niet wist dan heb je hier direct een opsteker voor je relatie te pakken. Het werkt echt!
– Geur
De geur die vrijkomt als je vers geperst sinaasappelsap maakt, is fenomenaal. Daar kan weinig tegen op. Voeg daar, als je er nog energie voor hebt, de geur van vers gebakken brood aan toe, en de uitslapers in jouw gezin hebben ineens minder belangstelling voor uitslapen. Want o, wat ruikt het lekker in huis.
– Beleving
Als jij ’s morgens hoort dat er sinaasappels geperst worden, weet je dat het ontbijt een feestje wordt. Daar kom je graag je bed voor uit. Als iemand de moeite neemt om vers geperst sinaasappelsap te maken heeft diegene misschien gelijk een paar eitjes op het vuur gezet, en een mooie schaal met vers broodbeleg op tafel gezet. Je huis voelt ineens als een hotel. Hoe lekker!
– De rommel
Ja, de rommel hoort erbij. Die citruspers, de sinaasappelschillen, de velletjes van de sinaasappel, plakkende handen, sap op het aanrecht. Het hoort allemaal. Is dat de reden dat je niet zo vaak vers geperst sinaasappelsap maakt? Iedereen snapt dat, maar dat je dat ervoor over hebt, maakt het extra speciaal. Het voorkomt dat je het iedere dag doet, en het hoeft ook niet iedere dag. Die ene keer in het weekend zorgt dat het een feestje blijft. O, en een tip: spoel de citruspers direct na gebruik af, dan heb je minder werk aan de afwas. Niet eerst even laten staan, nee, direct afspoelen!
Salustiana of valencia late voor vers geperst sinaasappelsap
Genoeg romantiek. Nou, nee. Want er is nog meer. Je raadt het niet, maar het hoofdingrediënt van een glas vers geperst sinaasappelsap is … de sinaasappel. En die sinaasappel is vaak een ver-van-ons-bedshow. De sinaasappel komt uit het buitenland, en dus hoef je daar niets van te weten. Uhm… toch wel! Want als het om appels gaat weet je dat een elstar wat anders is dan een golden delicious, maar hoe zit het met de sinaasappel? In de winkel staat er vaak perssinaasappelen of handsinaasappelen op het bordje. Maar op de verpakking staat ook het ras. Verdiep je er eens in. Een salustiana of een valencia late (beide zijn perssinaasappelen) smaken totaal anders. Heb je een navel late of een navelina? Dan heb je te maken met een handsinaasappel, die je overigens ook gewoon kunt persen. Wat je lekker vindt, bepaal je zelf, maar als je weet wat je lekker vindt, heb je de volgende keer altijd de juiste sinaasappel. Reden genoeg om je daarin te verdiepen dus.
Vers geperst sinaasappelsap betekent meer Vitamine C
Door het zelf te persen behoud je meer vitamines, die verloren gaan als je het sap bewaard. Vitamine C is namelijk gevoelig voor blootstelling aan licht, zuurstof en temperatuur. Vers geperst sinaasappelsap heeft dus ook de nodige gezondheidsvoordelen.
Sinaasappels horen niet in de koelkast
Het wordt vaak wel gedaan, maar sinaasappels horen echt niet in de koelkast. En de sinaasappelen die je wil persen al helemaal niet. Want een sinaasappel op kamertemperatuur geeft meer sap, en is makkelijker uit te persen. Zo kun je met minder spierkracht toch de romantiek van vers geperst sinaasappelsap op tafel zetten.
Vers geperst sinaasappelsap met de hand, of machinaal?
Ze zijn er van € 1,50 tot € 129,–. De sinaasappelpers. Van gewoon een kegeltje om met de hand te persen tot elektrisch draaiende kegels en hefboompersen. Waar je voor kiest, is natuurlijk helemaal aan jezelf. Maar als je € 129,– voor een design hefboompers uitgeeft, is het misschien goed om je af te vragen of je die voor het design hebt, of voor wat die oplevert: Vers geperst sinaasappelsap. Verder maakt het natuurlijk niet zoveel uit. De handpersjes kun je heel eenvoudig even gebruiken als je een citroen uitperst voor in een gerecht, of een sinaasappel voor in een marinade. Als je serieus regelmatig vers geperst sinaasappelsap bij het ontbijt wil, is het verstandig om een paar euro uit te geven aan een elektrische pers. Voor zo’n 15 euro koop je iets waar je serieus goed mee uit de voeten kunt.
Maak van een glaasje versgeperst sinaasappelsap een feest
Als je dan de moeite neemt om vers geperst sinaasappelsap te maken, wil je daar natuurlijk ook alles uithalen. Je kunt het in een glas gieten en op tafel zetten, maar dat kan echt leuker. Kijk maar:
IJsblokjes
Vers geperst sinaasappelsap hoeft niet heel koud geserveerd te worden, maar toch is het leuk om er vlak voor het serveren een paar ijsblokjes in te doen. Het verhoogt het gevoel van luxe, en jouw vers geperste sinaasappelsap wordt zo nog meer gewaardeerd.
Ander fruit
Je kunt ook stukjes (bevroren) fruit toevoegen. Ook dat maakt dat een glas vers geperst sinaasappelsap luxer aanvoelt.
Suiker
Suiker? Ja, zeker! Dip de bovenkant van een glas in een dun laagje citroensap of limonadesiroop en duw dat dan in een laagje suiker. Je krijgt dan een prachtig en lekker randje suiker op het glas. Als je limonadesiroop gebruikt zal de suiker ook kleuren. Het geeft een mooi effect, en het maakt een glas vers geperst sinaasappel nog feestelijker.
Rietjes, stampertjes etc.
Een rietje of stampertje in het glas, of een stukje fruit op een cocktailprikker erop, het kan allemaal. Doe alsof je een cocktail of mocktail serveert en laat jouw tafelgenoten echt feestelijk genieten.
Vers geperst sinaasappelsap mixen met ander fruit
Puur is vers geperst sinaasappelsap al erg lekker, maar als je het mixt met ander fruit maak je er je de lekkerste smoothies en gemengde fruitsappen mee. Om je op weg te helpen staan hieronder een paar lekkere varianten die makkelijk zelf te maken zijn. Het is wel handig om een blender of staafmixer te hebben om de smoothies fijn te maken.
Gebruik ongeveer 2/3 sinaasappelsap en 1/3 deel ander fruit voor de beste balans.
- limoen of citroen
- grapefruit
- aardbeien
- bosbessen
- bramen
- frambozen
- peer
- mango
- ananas
Van sinaasappel en banaan maak je de lekkerste smoothies. Voeg er ander fruit aan toe of gebruik lekkere frisse zuivel voor een heerlijke romige smoothie. Lees er meer over via de link hieronder.
Smoothie met banaan
Een smoothie met banaan maak je van vers fruit. En daarmee heb je tegelijkertijd een mooie basis om er nog ander fruit aan toe te voegen.
Check het recept of lees de infoVers geperst sinaasappelsap mixen met groenten
Je kunt ook een heerlijke mix maken met groente voor een extra vitamine boost. Vrijwel alle groenten kun je rauw mee blenderen. Voor een mooie structuur kun je harde groenten beter eerst koken, of als je een fruitpers hebt, kun je er eerst sap van maken. Let wel op de verhoudingen, want sommige groenten overheersen makkelijk, gebruik eerst 1/4 deel groenten en experimenteer dan wat voor jou het lekkerste is. Geschikte groenten zijn:
- spinazie
- komkommer
- bleekselderij
- wortel
- rode biet
- paprika
- courgette
- venkel
Gebruik vers geperst sinaasappelsap in cocktails en mocktails
Vers geperst sinaasappelsap is een perfecte basis voor heerlijke drankjes, met of zonder alcohol. Zo kan iedereen genieten van een heerlijk en feestelijk aangekleed drankje. Met een rietje, stampertje, extra stukje fruit of andere decoratie maak je er een echt feestje van.
- Mimosa: Meng sinaasappelsap met champagne of prosecco voor een lekkere cocktail die je bij een lunch of brunch kunt serveren. Decoreer het glas met een schijfje sinaasappel voor een leuke uitstraling.
- Tequila Sunrise: Mix tequila met sinaasappelsap en giet een beetje grenadine langs de rand in het glas. Hierdoor krijg je een heel mooi kleureffect.
- Aperol Spritz: Voeg een scheutje Aperol, sinaasappelsap en koolzuurhoudend water toe voor een lekker en feestelijk aperitief.
- Citrus Fizz: Meng vers sinaasappelsap met koolzuurhoudend water, een scheutje honing en verse munt voor een verfrissende alcoholvrije drank.
- Sinaasappel Mojito: Combineer het sap met limoensap, een beetje suiker, koolzuurhoudend water en veel verse munt voor een mocktail vol smaken.
En, vers geperst sinaasappelsap is natuurlijk voor nog veel meer te gebruiken. Denk aan taarten en desserts, maar ook aan dressings en marinades.
Via de link hieronder vind je volop informatie over wat je allemaal kunt met sinaasappels, en dus ook met vers geperst sinaasappelsap.
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.