Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur

maak de lekkerste gerechten met verse abrikozen

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
abrikozen

Verse abrikozen – Het seizoen is kort, dus geniet volop van verse abrikozen als ze er zijn.

Prachtige verse abrikozen en ze zijn hartstikke gezond

Verse abrikozen, met hun zachte oranje kleur en sappige vruchtvlees, zijn een ware traktatie voor de zintuigen. Steenvruchten zijn van nature stevig, maar toch sappig en zachtzuur van smaak. Abrikozen zijn niet alleen lekker en prachtig om te zien, maar ook heel gezond. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die bijdragen aan een goede gezondheid. Dus er zijn allerlei goede redenen om de lekkerste gerechten te maken met verse abrikozen.

Het verse abrikozen seizoen: Komen ze uit Turkije, Italië, Spanje of toch uit Nederland?

Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Juli en augustus zijn de maanden dat je de verse abrikozen kunt kopen. De zomermaanden dus. Je herkent het misschien van je vakantie. Als je in de vakantie over een markt loopt zie je ze overal. Tijdens het seizoen kun je abrikozen kopen uit Italië of Spanje. Maar ook in Nederland is er een seizoen voor verse abrikozen. Ze worden wel degelijk ook in Nederland geteeld. Niet zoveel, maar hoe leuk is het als je de in Nederland geteelde abrikozen kunt kopen? Je kunt dan aan iedereen vertellen dat jij Nederlandse abrikozen hebt kunnen kopen, en dat wordt vaak gewaardeerd!

Abrikozen kun je bewaren, maar vers is het best

Je koopt abrikozen natuurlijk om zo uit het vuistje te eten of om er iets lekkers mee te maken. Soms lukt dat niet op de dag van aankoop zelf, hoe ga je abrikozen dan bewaren? Je kunt abrikozen, als ze niet heel rijp zijn, een paar dagen op een koele plek bewaren. Een koele kelder is hiervoor een perfecte plek. Wil je ze langer bewaren? Leg ze dan in een papieren zak of in een bak in de koelkast. Verpak ze niet luchtdicht, want daardoor worden ze vochtig en bederven ze juist eerder.

Verse abrikozen invriezen

Abrikozen kun je ook prima invriezen, snijd ze dan door en haal de pit er vast uit. Je kunt ze, op dezelfde manier als de verse, verwerken in een recept. Voor een salade zijn ze dan minder geschikt omdat ze zachter worden en vocht loslaten. Maar door de verse abrikozen in te vriezen kun je er langer van genieten dan alleen dat korte seizoen van twee maanden. Tijdens dat hoogseizoen moet je dus echt even tijd maken om een voorraadje in te vriezen, daar ga je later heel veel plezier van hebben.

De lekkerste recepten met abrikozen

Met het koken en bakken van abrikozen kun je alle kanten op. Ze smaken heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten. Als je ze rauw eet of ze meekookt of bakt, ze zijn altijd lekker! De abrikozen geven een gerecht net die zachte, zure smaak die het minder zoet maakt. Door het gebruik van abrikozen in hartige gerechten, krijgen ze een meer uitgesproken smaak.

Abrikozenjam op brood of bij de borrel

Naast de aardbeienjam is de abrikozenjam een van de meest bekende jamsoorten. Hoewel er in jam zowel fruit als suiker zit, is het niet zo dat je jam alleen als zoet broodbeleg kunt eten. Als je pepertjes of kruiden aan de jam toevoegt, krijgt het een heel andere diepe smaak, waardoor het heerlijk is om bij verschillende soorten kaas of paté te eten. Zet daarom eens een schaaltje met heerlijke zelfgemaakte abrikozenjam op een kaasplankje.

abrikozenjam met rode peper
Jam en chutney

Abrikozenjam met rode peper

Geef vlees, een blokje kaas en heel veel andere gerechten net dat beetje extra pit met een zelfgemaakte abrikozenjam met rode peper.

Abrikozenjam met lavendel
Ontbijt

Abrikozenjam met lavendel; De smaken van de Provence

Een Frans ontbijt met de beste broodsoorten kan niet zonder deze Abrikozenjam met lavendel. Heerlijke ingrediënten uit de Provence in één confiture.

Vorige Volgende

Smoothie lekker als ontbijt of tussendoor

De combinatie van yoghurt en vers fruit, zoals perziken en abrikozen, is heerlijk verfrissend en goed in te zetten als gezonde start van de dag. Een smoothie is ook een lekker tussendoortje als je nog even door moet of gewoon omdat het ook wel erg lekker is.

Perzik abrikoos smoothie
Drankjes

Perzik abrikoos smoothie

Voor ontbijt, lunch, picknick of tussendoor. Dit recept voor een perzik abrikoos smoothie maak je met lekker vers fruit en een beetje zuivel.

Prikkel je smaakpapillen

Niet voor de hand liggend, maar de recepten voor kleine gerechtjes met verse abrikozen zijn heerlijk. Ze kunnen worden geserveerd als hapje bij de borrel, maar zijn ook prima in te zetten als voorgerecht bij een diner.

verse abrikozen met geitenkaas en spek
Hapjes

Verse abrikozen met geitenkaas en spek voor bij de borrel

Als heerlijk zomers hapje of als onderdeel van een maaltijdsalade, deze verse abrikozen met geitenkaas en spek zijn altijd lekker.

crostini met abrikozen en roomkaas
Hapjes

Crostini met abrikozen en roomkaas

Maak van een simpel stokbrood de lekkerste crostini met abrikozen en roomkaas. Een zomerse versnapering waar je mensen echt mee verrast.

Vorige Volgende

Verrassend mooi en erg lekker!

Door de prachtige kleur en zoetzure smaak zijn verse abrikozen geschikt om te gebruiken in recepten voor de meest verrassende salades. Zorg voor evenwicht in de salade door bijvoorbeeld een zachte kaas toe te voegen en serveer de salade met een heerlijke dressing, zo maak je een salade waar je geen genoeg van krijgt.

salade met verse abrikozen
Salade

Lichte zomerse salade met verse abrikozen

Een salade met verse abrikozen is een heerlijke lichte zomerlunch. Je creëert een absoluut wow effect en je eet hartstikke gezond.

Bonensalade met venkel
Salade

Bonensalade met venkel

Bonensalade met venkel, verse abrikozen en geitenkaas, daarmee zet je iets lekkers op tafel! Fris, hartig en zoet, het zit er allemaal in!

Vorige Volgende

Ga de uitdaging aan en verwerk ze met deze recepten in een hoofdgerecht

De specifieke smaak van deze steenvrucht is aangenaam, maar ook erg aanwezig. Dit maakt het lastig om ze in een hoofdgerecht te verwerken. Alles moet immers in balans zijn. Dit kan wel bereikt worden door romige toevoegingen te gebruiken of er een zoetzure combinatie van te maken. Wij zouden graag jullie ideeën horen over het serveren van verse abrikozen bij een hoofdgerecht.

kipfilet met abrikozen
Vleesgerechten

Kipfilet met abrikozen en tijm; in twintig minuten op tafel

De 2.0 versie van oma's kipfilet met abrikozen. Een saus van verse abrikozen waar je die kipfilet in stooft. Lekker met rijst of pasta!

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie
Hoofdgerecht

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie

Een niet alledaagse combinatie, maar deze kaastaart met verse abrikozen en brie zal zeker scoren bij je gasten. Zet iets origineels op tafel.

Vorige Volgende

Heerlijke nagerechten met abrikozen

Het friszure van de abrikoos is een erg lekkere combinatie met de zachte smaak van zuivel. Je kunt ze pureren en gebruiken als basis voor een nagerecht, maar je kunt ze niet zo makkelijk gebruiken in recepten voor een heerlijke taart. Een kom met kwark, yoghurt of vla en stukken abrikoos en misschien iets van koekjes of noten is erg smaakvol en deze recetpen staan in een mum van tijd op tafel.

panna cotta met abrikozen
Nagerecht

Panna cotta met abrikozen en een vleugje rozemarijn

Romig, fruitig en niet te zoet, panna cotta met verse abrikozen en een vleugje rozemarijn is ideaal als afsluiter van een zomers diner.

abrikozentaart
Taart

Abrikozentaart met pistache; van verse abrikozen

Breng de zomer op tafel met deze abrikozentaart met stukjes pistache. Hij is heerlijk fris en romig tegelijk, een echte aanrader dus.

Vorige Volgende

Abrikozen bij de koffie

Natuurlijk mag hier het recept voor de abrikozenvlaai niet ontbreken. Dit is een van de populairste soorten vlaai waar volop vers fruit in verwerkt wordt. Het is iets meer werk, maar het resultaat is o zo lekker. De muffins zijn een aanrader als je minder tijd hebt om snel iets te bakken met abrikoos. De muffins zijn eenvoudig te maken en ook kinderen vinden het leuk om hierbij te helpen. Vooral bij het maken en opeten, het opruimen vinden ze vaak weer iets minder leuk 😉

muffin met abrikoos
Cake

Muffin met abrikoos

Een heerlijke muffin met verse abrikozen, yoghurt en een kruimellaagje. Een handig recept dat je ook kunt gebruiken voor ander seizoensfruit.

abrikozenvlaai
Taart

Abrikozenvlaai; de echte Limburgse

Een echte Limburgse klassieker die nooit verveeld, de abrikozenvlaai. Zoals het hoort; dun van leer en dik van smeer.

Vorige Volgende

Abrikozen zijn natuurlijk erg lekker uit het vuistje. Als je ze verwerkt in de juiste gerechten komen ze vaak nog beter tot hun recht en wordt het een ware smaaksensatie. Met welke recepten ga jij aan de slag?

Tafel lekker !!

steenfruit-zomer -fruit-pruimen-abrikozen-kersen-perzik-nectarine

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Tags: Fruit
DeelPin26TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!