Verse abrikozen – Het seizoen is kort, dus geniet volop van verse abrikozen als ze er zijn.
Prachtige verse abrikozen
Verse abrikozen, met hun zachte oranje kleur en sappige vruchtvlees, zijn een ware traktatie voor de zintuigen. Steenvruchten zijn van nature stevig, maar toch sappig en zachtzuur van smaak. Abrikozen zijn niet alleen lekker en prachtig om te zien, maar ook heel gezond. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die bijdragen aan een goede gezondheid. Dus er zijn allerlei goede redenen om de lekkerste gerechten te maken met verse abrikozen.
Turkije, Italië, Spanje of toch uit Nederland?
De meeste abrikozen komen uit Italië of Spanje, maar ook in Nederland worden ze geteeld. Vanaf juli vanuit de kas en vanaf augustus zijn er op kleine schaal verse abrikozen uit Nederland. De vroegbloeiende abrikozenbloesem is een lust voor het oog, maar de kans is groot dat ze bevriezen. Abrikozenbomen plant je daarom het beste op een beschutte plek in de tuin, bijvoorbeeld tegen een muur op het zuiden.
Abrikozen bewaren zo doe je dat
Je koopt abrikozen natuurlijk om zo uit het vuistje te eten of om er iets lekkers mee te maken. Soms lukt dat niet op de dag van aankoop zelf, hoe ga je abrikozen dan bewaren? Je kunt abrikozen, als ze niet heel rijp zijn, een paar dagen op een koele plek bewaren. Een koele kelder is hiervoor een perfecte plek. Wil je ze langer bewaren? Leg ze dan in een papieren zak of in een bak in de koelkast. Verpak ze niet luchtdicht, want daardoor worden ze vochtig en bederven ze juist eerder.
Abrikozen kun je ook prima invriezen, snijd ze dan door en haal de pit er vast uit. Je kunt ze op dezelfde manier als de verse verwerken in een recept. Voor een salade zijn ze dan minder geschikt omdat ze zachter worden en vocht loslaten.
De lekkerste gerechten met abrikozen
Met het koken en bakken van abrikozen kun je alle kanten op. Ze smaken heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten. Als je ze rauw eet of ze mee kookt of bakt, ze zijn altijd lekker! De abrikozen geven een gerecht net die zachte, zure smaak die het minder zoet maakt. Door het gebruik van abrikozen in hartige gerechten, krijgen ze een meer uitgesproken smaak.
Abrikozenjam op brood of bij de borrel
Naast de aardbeienjam is de abrikozenjam een van de meest bekende jamsoorten. Hoewel er in jam zowel fruit als suiker zit, is het niet zo dat je jam alleen als zoet broodbeleg kunt eten. Als je pepertjes of kruiden aan de jam toevoegt, krijgt het een heel andere diepe smaak, waardoor het heerlijk is om bij verschillende soorten kaas of paté te eten. Zet daarom eens een schaaltje met heerlijke zelfgemaakte abrikozenjam op een kaasplankje.
Abrikozenjam met rode peper
Geef vlees, een blokje kaas en heel veel andere gerechten net dat beetje extra pit met een zelfgemaakte abrikozenjam met rode peper.
Abrikozenjam met lavendel; De smaken van de Provence
Een Frans ontbijt met de beste broodsoorten kan niet zonder deze Abrikozenjam met lavendel. Heerlijke ingrediënten uit de Provence in één confiture.
Smoothie lekker als ontbijt of tussendoor
De combinatie van yoghurt en vers fruit, zoals perzik en abrikoos, is heerlijk verfrissend en goed in te zetten als gezonde start van de dag. Een smoothie is ook een lekker tussendoortje als je nog even door moet of gewoon omdat het ook wel erg lekker is.
Perzik abrikoos smoothie
Smoothies zijn populairder dan ooit. Van fruit dat over is maken we bijvoorbeeld een perzik abrikoos smoothie. Varieer gerust en geniet!
Prikkel je smaakpapillen
Niet voor de hand liggend, maar deze kleine gerechtjes met abrikoos zijn heerlijk. Ze kunnen worden geserveerd als hapje bij de borrel, maar zijn ook prima in te zetten als voorgerecht bij een diner.
Verse abrikozen met geitenkaas en spek voor bij de borrel
Als heerlijk zomers hapje of als onderdeel van een maaltijdsalade, deze verse abrikozen met geitenkaas en spek zijn altijd lekker.
Crostini met abrikozen en roomkaas
Maak van een simpel stokbrood de lekkerste crostini met abrikozen en roomkaas. Een zomerse versnapering waar je mensen echt mee verrast.
Verrassend mooi en erg lekker!
Door de prachtige kleur en zoetzure smaak zijn verse abrikozen geschikt voor de meest verrassende salades. Zorg voor evenwicht in de salade door bijvoorbeeld een zachte kaas toe te voegen en serveer de salade met een heerlijke dressing, zo maak je een salade waar je geen genoeg van krijgt.
Lichte zomerse salade met verse abrikozen
Een salade met verse abrikozen is een heerlijke lichte zomerlunch. Je creëert een absoluut wow effect en je eet hartstikke gezond.
Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
Een heerlijke zomerse fruitsalade van steenfruit, verrassend anders, verrassend lekker! Met een barbecue tip waar iedereen van smult.
Ga de uitdaging aan
De specifieke smaak van deze steenvrucht is aangenaam, maar ook erg aanwezig. Dit maakt het lastig om ze in een hoofdgerecht te verwerken. Alles moet immers in balans zijn. Dit kan wel bereikt worden door romige toevoegingen te gebruiken of er een zoet zure combinatie van te maken. Wij zouden graag jullie ideeën horen over het serveren van verse abrikozen bij een hoofdgerecht.
Kipfilet met abrikozen en tijm; in twintig minuten op tafel
De 2.0 versie van oma's kipfilet met abrikozen. Een saus van verse abrikozen waar je die kipfilet in stooft. Lekker met rijst of pasta!
Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie
Een niet alledaagse combinatie, maar deze kaastaart met verse abrikozen en brie zal zeker scoren bij je gasten. Zet iets origineels op tafel.
Heerlijke nagerechten met abrikozen
Het fris zure van de abrikoos is een erg lekkere combinatie met de zachte smaak van zuivel. Je kunt ze pureren en gebruiken als basis voor een nagerecht maar net zo makkelijk bak je ze in een heerlijke taart mee. Een kom met kwark, yoghurt of vla en stukken abrikoos en misschien iets van koekjes of noten is erg smaakvol en staat in een mum van tijd op tafel.
Panna cotta met abrikozen en een vleugje rozemarijn
Romig, fruitig en niet te zoet, panna cotta met verse abrikozen en een vleugje rozemarijn is ideaal als afsluiter van een zomers diner.
Abrikozentaart met pistache; Van verse abrikozen
Breng de zomer op tafel met deze abrikozentaart met stukjes pistache. Hij is heerlijk fris en romig tegelijk, een echte aanrader dus.
Abrikozen bij de koffie
Natuurlijk mag hier de abrikozenvlaai niet ontbreken. Dit is een van de populairste soorten vlaai waar volop vers fruit in verwerkt wordt. Het is iets meer werk, maar het resultaat is o zo lekker. De muffins zijn een aanrader als je minder tijd hebt om snel iets te bakken met abrikoos. Deze zijn eenvoudig te maken en ook kinderen vinden het leuk om hierbij te helpen. Vooral bij het maken en opeten, het opruimen vinden ze vaak weer iets minder!
Muffin met abrikoos
Een heerlijke muffin met verse abrikozen, yoghurt en een kruimellaagje. Een handig recept dat je ook kunt gebruiken voor ander seizoensfruit.
Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
Een echte Limburgse klassieker die nooit verveeld, de abrikozenvlaai. Zoals het hoort; dun van leer en dik van smeer.
Abrikozen zijn natuurlijk erg lekker uit het vuistje. Als je ze verwerkt in de juiste gerechten komen ze vaak nog beter tot hun recht en wordt het een ware smaaksensatie. Welk recept kies jij?
Tafel lekker !!
Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit
Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!