Zelf verse kruidenthee kweken in de vensterbank – Met een dampende kop thee kruip ik lekker op de bank en geniet van een heerlijke kop verse kruidenthee. Vier weken geleden was de start van dit genietmomentje, toen de postbode aanbelde en mij een pakketje van Kaldi koffie & thee overhandigde.
In het pakket trof ik 2 rags aan (dit zijn de zakken waar uiteindelijk de kruiden in gekweekt gaan worden) voorzien van een unieke print en gemaakt van gebruikte theezakken. In de rag zit een zak met 2,5 kilo bio-kweekaarde, een zakje met zaden en een label met verdere instructies. Op de voorzijde van het label las ik dat ik over enkele weken een citroenthee en een kamillethee zou gaan proberen. Zoals je op de site www.kaldi.nl terug kunt vinden zal deze thee binnenkort in 5 verschillende smaken verkrijgbaar zijn te weten; munt, lavendel, citroen-melisse, kamille en tijm.
Het eerste wat er door mee heen ging bij het zien van de rags is dat dit ook leuk zou zijn om cadeau te geven of te krijgen. Met één van deze rags heeft u, zeker voor uw theedrinkende vrienden, een leuk en origineel cadeau.
Voor dat ik aan het project begin moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik totaal geen groene vingers heb en mijn ervaring met het zelf kweken van kruiden echt 0,0 is. Ik vind het dan ook spannend of het me allemaal zal gaan lukken aan de andere kant als ik het kan, kan iedereen het, dus ik ga van start.
Nadat ik de bijgeleverde grond in de rag heb gedaan is het tijd om de zaden te gaan planten. Op de beschrijving lees ik dat ik 2 zaden ongeveer 5 mm in de grond moet steken. Toen ik het zakje met zaad opende zag ik een hoeveelheid hele kleine zaadjes. Hoe ga ik hiervan 2 zaadjes scheiden ? Ik koos ervoor de zaden te verspreiden over de potgrond en zachtjes onder de grond te drukken, of het echt de juiste methode is weet ik nog altijd niet, maar het heeft in ieder geval goed uitgepakt want binnen 4 dagen zag ik bij de kamille de eerst groene plukjes al boven de grond uitkomen. De citroen-melisse nam iets langer de tijd maar na 7 dagen was in beide rags duidelijk werking waar te nemen.
Iedere dag genoot ik van mijn eigen kruiden in de vensterbank, langzaamaan zag ik de zaadjes verder uitgroeien tot mooie planten. Na 3 weken heb ik (zoals de instructies adviseren) bio-plantenvoeding toegevoegd aan het water. En na 4 weken was de citroen-melisse klaar om een kop thee van te trekken. De kamille laat nog even op zich wachten en hoewel er al wel een aantal knoppen in zitten zijn er nog geen echte bloemen te zien.
Ik begin dus met een kop citroen-melisse thee.
Wat ik mis op de instructies is hoe ik nou precies een kop thee zet van verse kruiden. Uiteindelijk is dit de manier geworden waarop ik mijn thee heb gezet. Ik heb een aantal (een stuk of 10) blaadjes genomen van de plant, deze in mijn theeglas gedaan, er gekookt water op geschonken en zo heb ik het 5 minuten laten staan, voor extra aroma heb ik de blaadjes eerst wat gekneusd.
En nu……nu geniet ik van een kop heerlijke, eerlijke thee, helemaal zelf gekweekt, misschien dat het hierdoor nog lekkerder smaakt, ik weet het niet, maar ik ben blij dat mijn plant nog vol met blaadjes zit en ik dus nog regelmatig een kop lekkere verse thee kan zetten.
Dit nieuwe en gezonde maar vooral ook leuke concept is binnenkort verkrijgbaar op www.kaldi.nl. De kruidenthee kan het hele jaar door, gewoon thuis op de vensterbank gekweekt worden.