• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Verse kruidenwijzer vol handige tips en makkelijke recepten

0
Verse Kruiden

Verse kruidenwijzer vol handige tips en makkelijke recepten

Zouten en peperen zijn begrippen geworden. Zelfs in de horeca wordt deze zegswijze vaak gebruikt. Door alle voedselschandalen worden we gelukkig wel bewuster en zijn we tot de ontdekking gekomen dat er teveel zout in ons eten zit. Kant en klare mixen en maaltijden worden vaak op smaak gebracht met ‘teveel’ zout. Daarbij eten we dan een lekker stukje vlees of vis waar we ook nog eens zout op gebruiken, en dat is dan onze manier van kruiden. Ongezond dus. En helemaal niet nodig. In deze verse kruidenwijzer hopen we je te inspireren om je gerechten vers en gezond op smaak te brengen.

Geen groene vingers? Met deze tips wordt koken weer een smaakvolle hobby

kruidenwijzerEen paar takjes tijm, daar moet je een plantje, een bakje of een zakje voor kopen of je vervangt het door gedroogde- of bevroren kruiden. Ken jij dat vervelende gevoel ook? Overweeg dan eens om daar wat duurzamer mee om te gaan. Probeer eens een eigen kruidentuin. We horen je denken, maar zoveel grond heb ik niet, en ik heb al helemaal geen groene vingers. Wij zeggen…. geen probleem. Het is minder lastig dan je denkt, en je kunt een kruidentuin al in de vensterbank starten.

Bekijk hier de complete special

De verse kruidenwijzer. Lees alles over de diverse kruidensoorten

In de Lekker Tafelen kruidenwijzer vind je alles over verse kruiden die je zelf thuis kun telen op de vensterbank, op het balkon of in je tuin. Bekijk de combinatie mogelijkheden van de vele soorten en breng je favoriete gerecht voortaan vers op smaak!

Bekijk hier de complete (hiernaast afgebeelde) kruidenwijzer

Vers gekruid, dat smaakt beter

Kruiden recepten om je verse kruiden optimaal te verwerken. Klik op één van onderstaande afbeeldingen voor gerechten en artikelen waarin kruiden een hoofdrol spelen

Zeebaars in een zoutkorst
tijm en rozemarijn
Stoofpotje van gerookte hamschijf met peterseliesaus
Basilicumolie
Lamsrack met verse tijm en wat grof zout.
Winterse kruiden & specerijen

Basilicum populair, maar het meest verspilt

Waar zoek je de basilicum in de supermarkt? Klopt, niet in de koeling! Basilicum wordt namelijk zwart als je deze in de koelkast bewaart. Op kamertemperatuur houden dus, misschien liefst net iets koeler. De plantjes basilicum zijn bijna niet aan te slepen in de supermarkt. Simpelweg omdat bijna iedereen die plant weer weggooit na gebruik. Onze tip: Zet zo’n plant met de voetjes in het water. Hij blijft veel langer vers en groeit gewoon weer aan. Duurzaam, vers en altijd basilicum in huis. Zo kun je al je kruidenplanten lekker veel gebruiken om jouw favoriete gerecht op smaak te brengen.

Mama, ik wil die blaadjes niet

Voor kinderen blijven het groene blaadjes. En als kinderen ergens moeite mee hebben zijn het vaak die groene blaadjes. Wat ga je daar aan doen?

  1. Laat kinderen zelf kruiden kweken en gebruiken.
  2. Dwing ze niet om te eten, daarmee geef je zelf aan dat het niet lekker is.
  3. Ga er speels mee om. Maak eens een gezichtje van een uitgeholde meloen vul met aarde en zaai er tuinkers in (haar). Fun helpt!
  4. Heb jij nog tips? We horen ze graag!

Kruidenscharen en bijzonder vijzels? Weg ermee!

In de diverse, uit de grond gestampte, kookwinkels wordt je om de oren geslagen met alle mogelijkheden rond verse kruiden. Tip: Een gewone schaar en een eenvoudige vijzel zijn voor de meeste thuiskoks echt voldoende. Oh, en voor we het vergeten, de luxe kruidenpotten kun je gewoon vervangen door de meest simpele dingen. Eierdoosjes, lege verpakkingen, voor de meeste verse kruiden is het al snel goed. Spaar je centjes liever voor goede en verse kruiden.

Kruidenolie en kruidenazijn zelf maken

Een huisgemaakte kruidenolie of kruidenazijn hoort niet achter een kastdeurtje. Het is een sieraad in je keuken en verdient een mooie plaats op je aanrecht. Bovendien is het ook nog eens een heel leuk geschenk. Je kunt er iemand echt mee verrassen en misschien wel inspireren om het zelf te gaan maken. Overtuig jij iemand van meer smaak?

Bekijk hier de recepten

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.