• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Verse kruidenwijzer vol handige tips en makkelijke recepten

Redactie door Redactie
in Specials
0
Verse Kruiden

Verse kruidenwijzer vol handige tips en makkelijke recepten

Zouten en peperen zijn begrippen geworden. Zelfs in de horeca wordt deze zegswijze vaak gebruikt. Door alle voedselschandalen worden we gelukkig wel bewuster en zijn we tot de ontdekking gekomen dat er teveel zout in ons eten zit. Kant en klare mixen en maaltijden worden vaak op smaak gebracht met ‘teveel’ zout. Daarbij eten we dan een lekker stukje vlees of vis waar we ook nog eens zout op gebruiken, en dat is dan onze manier van kruiden. Ongezond dus. En helemaal niet nodig. In deze verse kruidenwijzer hopen we je te inspireren om je gerechten vers en gezond op smaak te brengen.

Geen groene vingers? Met deze tips wordt koken weer een smaakvolle hobby

kruidenwijzerEen paar takjes tijm, daar moet je een plantje, een bakje of een zakje voor kopen of je vervangt het door gedroogde- of bevroren kruiden. Ken jij dat vervelende gevoel ook? Overweeg dan eens om daar wat duurzamer mee om te gaan. Probeer eens een eigen kruidentuin. We horen je denken, maar zoveel grond heb ik niet, en ik heb al helemaal geen groene vingers. Wij zeggen…. geen probleem. Het is minder lastig dan je denkt, en je kunt een kruidentuin al in de vensterbank starten.

Bekijk hier de complete special

De verse kruidenwijzer. Lees alles over de diverse kruidensoorten

In de Lekker Tafelen kruidenwijzer vind je alles over verse kruiden die je zelf thuis kun telen op de vensterbank, op het balkon of in je tuin. Bekijk de combinatie mogelijkheden van de vele soorten en breng je favoriete gerecht voortaan vers op smaak!

Bekijk hier de complete (hiernaast afgebeelde) kruidenwijzer

Vers gekruid, dat smaakt beter

Kruiden recepten om je verse kruiden optimaal te verwerken. Klik op één van onderstaande afbeeldingen voor gerechten en artikelen waarin kruiden een hoofdrol spelen

Zeebaars in een zoutkorst
tijm en rozemarijn
Stoofpotje van gerookte hamschijf met peterseliesaus
Basilicumolie
Lamsrack met verse tijm en wat grof zout.
Winterse kruiden & specerijen

Basilicum populair, maar het meest verspilt

BasilicumWaar zoek je de basilicum in de supermarkt? Klopt, niet in de koeling! Basilicum wordt namelijk zwart als je deze in de koelkast bewaart. Op kamertemperatuur houden dus, misschien liefst net iets koeler. De plantjes basilicum zijn bijna niet aan te slepen in de supermarkt. Simpelweg omdat bijna iedereen die plant weer weggooit na gebruik. Onze tip: Zet zo’n plant met de voetjes in het water. Hij blijft veel langer vers en groeit gewoon weer aan. Duurzaam, vers en altijd basilicum in huis. Zo kun je al je kruidenplanten lekker veel gebruiken om jouw favoriete gerecht op smaak te brengen.

Mama, ik wil die blaadjes niet

Voor kinderen blijven het groene blaadjes. En als kinderen ergens moeite mee hebben zijn het vaak die groene blaadjes. Wat ga je daar aan doen?

  1. Laat kinderen zelf kruiden kweken en gebruiken.
  2. Dwing ze niet om te eten, daarmee geef je zelf aan dat het niet lekker is.
  3. Ga er speels mee om. Maak eens een gezichtje van een uitgeholde meloen vul met aarde en zaai er tuinkers in (haar). Fun helpt!
  4. Heb jij nog tips? We horen ze graag!

Kruidenscharen en bijzonder vijzels? Weg ermee!

In de diverse, uit de grond gestampte, kookwinkels wordt je om de oren geslagen met alle mogelijkheden rond verse kruiden. Tip: Een gewone schaar en een eenvoudige vijzel zijn voor de meeste thuiskoks echt voldoende. Oh, en voor we het vergeten, de luxe kruidenpotten kun je gewoon vervangen door de meest simpele dingen. Eierdoosjes, lege verpakkingen, voor de meeste verse kruiden is het al snel goed. Spaar je centjes liever voor goede en verse kruiden.

Kruidenolie en kruidenazijn zelf maken

Een huisgemaakte kruidenolie of kruidenazijn hoort niet achter een kastdeurtje. Het is een sieraad in je keuken en verdient een mooie plaats op je aanrecht. Bovendien is het ook nog eens een heel leuk geschenk. Je kunt er iemand echt mee verrassen en misschien wel inspireren om het zelf te gaan maken. Overtuig jij iemand van meer smaak?

Bekijk hier de recepten

Tags: KruidenKruiden infoverse kruiden
DeelPin18VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 2

  1. Djeek says:
    11 jaar geleden

    Helaas is uw website onbruikbaar op smartphone! De filosofie zou moeten zijn: mobile first! (en uiteraard ook responsive)
    Geen account dus voorlopig…
    Groet.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      11 jaar geleden

      Een grotere smartphone met een goede browser gaat helemaal lukken Djeek. Maar blijf erbij, binnenkort zijn we er helemaal, ook op de tablet en smartphone.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!