Juist nu de vruchtgroenten (veel gebruikt in pastasauzen) volop beschikbaar (en dus ook voordelig) zijn is het tijd voor het zelf maken van verse pastasauzen. Natuurlijk moet je daar even tijd voor vrij maken! Het resultaat is echter verbluffend lekker. Ben jij de kok? Dan scheep je je gasten toch zeker niet af met potjes saus? Mij lopen de rillingen al over het lijf als ik weer eens een potje vleessaus aantref. Hoe kun je vlees in een potje stoppen en er een houdbaarheidsdatum van 2 jaar op zetten? Dat is vragen om problemen. Weet jij wat er in zit? Ik niet en daarom maken we de sauzen graag zelf.
5 voordelen van zelfgemaakte verse pastasaus
Saus voor over de pasta. Het heeft echt voordelen om het zelf te maken. We zetten er vijf op een rij. Misschien weet jij er nog wel meer!
- Je weet wat er in zit. Een hele geruststelling!
- Je past aan aan je eigen smaak. Wat meer of minder zout. Extra veel groenten of juist je eigen vlees keuze.
- Homemade pastasaus kun je prima invriezen. Maak ze dus als je belangrijkste ingrediënten op z’n voordeligst zijn.
- Gezonder. Geen E-nummers geen rare ingrediënten! Je maakt de saus met een verse en gezonde basis!
- Gasten komen terug! Niet het minst belangrijk toch? De smaak van verse pastasaus zal je gasten verrassen. Resultaat: Tevreden gasten en een gezellige avond!
Verse pastasaus combineren
Hebben we je al een klein beetje overtuigd? Ga je de uitdaging aan? Dan willen we er toch stiekem nog even een schepje bovenop doen. Als je dan toch bezig gaat, maak dan ook even de pasta vers. Terwijl je verse pastasaus langzaam staat te pruttelen, kun jij de pasta maken. Het feest wordt dubbel zo groot! Uiteraard combineer je deze ook weer met verse groenten, vlees en/of vis.
5 Verrukkelijke recepten voor verse pastasaus
Deze vijf recepten komen allen uit eigen keukens. Beproefde, verse en vooral smaakvolle recepten waaruit jij je keuze kunt maken. Heb je zelf een lekker recept of een verse tip? Laat het ons weten onder deze special!
Pastasaus van verse tomaten
Laten we eens starten met de meest simpele variant. Een pastasaus van verse tomaten. Tomaten blijven de topper in pastasauzen. Toch komen ze te vaak uit blik. Leuk alternatief maar ik blijf er altijd een beetje bang van. Deze pastasaus wordt gemaakt van verse Hollandse tomaten naar keuze. Probeer maar eens te variëren door bijvoorbeeld Honingtomaten te gebruiken. Dat doet veel met smaak! Bovendien is deze saus ideaal in de vriezer en ook geschikt om bijvoorbeeld je pizza te beleggen.
Verse Paddenstoelen saus
Doe eens iets lekkers met verse paddenstoelen. Niet alleen de champignon. Dit recept is echt een rijke saus van verse paddenstoelen die geschikt is voor je pasta maar ook prima geserveerd kan worden bij een lekker stukje rundvlees of varkensvlees. Zelfs bij verse vis kun je deze saus serveren. Wanneer je ervoor kiest om deze saus te bereiden heb je dan ook een echte alleskunner in huis. Je kunt het zo gek niet bedenken. Lekker bij de barbecue, lekker op tafel naast je gourmetschotel, en terzijde, gebonden ook een heerlijke vulling voor kroketjes.
Een echte alleskunner! Leuk om te maken, makkelijk te combineren. Ideaal in je diepvries
Pastasaus met chianti
Slowcooker fans opgelet. Deze pastasaus is echt slowcooking. Boordevol verse ingrediënten en een halve liter chianti. Je serveer hiermee een saus die je gasten zal verbazen! Ook deze saus is prima in te vriezen en kan ook heel goed bij een varkenshaas of kalfsschnitzel geserveerd worden. In dit geval gaan we natuurlijk voor de verse pasta, die je vervolgens verrijkt met reepjes varkenshaas of schnitzel.
Verse en snelle Gorgonzola pastasaus
Pasta doet ons altijd aan Italië denken. Gelukkig is pasta de Italiaanse keuken allang ontgroeid. Wereldwijd behoort pasta inmiddels tot de basisvoeding. Het is dan ook verbazend hoe weinig we hier soms van weten. Maar Italië is ook het herkomst land van de Gorgonzola. Dit zachte, boterachtig aandoende kaasje komt uit het Noorden van Italië en is uitermate geschikt voor een pastasaus. Koop wat extra en gebruik het op je pizza. Ga je voor kaas van Nederlandse oorsprong? Probeer dan de Petit Doruvael kaas eens. Een kaasje dat hier in Nederland echt veel meer aandacht verdiend!
Verse Bolognese saus
De bolognese is misschien wel de populairste pastasaus. Helaas komt dit niet doordat iedereen het zelf zo fanatiek maakt. De meeste bolognese saus wordt uit een potje geserveerd. Wat mij betreft echt een gemis. De echte bolognese kent vele recepturen, maar alle staan ze bol van verse ingrediënten. Knapperig, vers, een beetje pit, en een heerlijk aroma. Al deze eigenschappen mis ik echt in die potjes. Heb jij wel eens op een knapperig stukje bleekselderij uit een potje gebeten? Bij deze, voor jou, een verrukkelijke bolognese saus. Huisgemaakt!
Bekijk het recept
fkn fags 4kazen for life
Dat verse tomaten beter zijn dan blik is een wijdverbreid misverstand. Verse Hollandse tomaten zijn door het aangepaste dag/nachtritme waterig en ze worden bovendien onrijp geplukt (dan zijn ze mooi rood in de winkel). Bliktomaat, zeker van het merk Mutti, zijn zongerijpt in hun eigen tempo en worden gegarandeerd rijp geplukt en verwerkt. Veel meer smaak dan vers….
Dus….. blik of vers?
Over het algemeen: blik. De tomaten die naar blik gaan worden rijp geoogst en direct verwerkt (want bewaren in een koeling kost geld) Eenmaal in blik zijn ze immuun voor bederf.
De tomaten die je bij de groentenboer koopt zijn, zeker als ze uit het buitenland komen, onrijp geplukt en tijdens de reis naar degroentenboer gerijpt, maar zonder dat er voedingsstoffen bij kwamen, dus de tomaat eet zichzelf op om te kunnen rijpen.
Voor pastasaus gebruik ik cherrytomaatjes, halve winterpeen, een paar teentjes knoflook, twee a drie uien, halve paprika, snufje zout, snufje peper, snufje paprikapoeder, gedroogde basilicum, gedroogde oregano. Half uur koken in een laagje water. Als de groenten helemaal zacht is pureren met een staafmixer tot een gladde saus. Daarna proeven en eventueel verder met zout en suiker op smaak brengen.
Deze saus gebruik ik voor mijn pizza, de rest gaat dan in de koelkast om de volgende dag pasta te maken.
En zo simpel is het Angelina, dankjewel voor het delen, vinden we leuk 😉
Ik maak de saus altijd met een fles bio passata van de AH. Eerst maakte ik hem altijd met 2 blikken gepelde tomaten maar dat inkoken is zo’n gedoe. Mijn saus is simpel en eigenzinnig.
Om te beginnen doe ik de passata in een pan. In de fles blijft er heel wat achter, met behulp van een beetje warm water haal ik het restant eruit. Dit laat ik zachtjes even pruttelen zodat het toegevoegde water verdampt. Ondertussen snijd ik 250 gram geschrapte worteltjes in blokjes. Deze doe ik in de passata en laat ze 15 minuten meekoken. Dat klinkt lang maar in de passata garen ze niet zo snel. Onderwijl ontdoe ik 2 teentjes knoflook van de velletjes en de nerf en snijd ik wat gedroogde Birds Eye chilipepers. Als de saus klaar is met pruttelen pers ik de knoflook en dit gaat samen met de chili’s in de saus. Ik maak er vegetarisch gehakt bij waarop ik aan het eind Italiaanse kruiden, zout en peper aan toe voeg. Ik serveer het met volkoren spaghetti. Om het af te maken wat vegetarische geraspte kaas eroverheen. Bij AH kan je deze kopen, zit in een groen zakje en is speciaal voor over de pasta.
Pastasaus met wortel klinkt voor velen als een aparte combinatie. Doordat je de wortels mee kookt in de saus smaken ze echter niet meer naar wortels. De wortels hebben een lekkere bite en doordat je ze in de saus kookt gaan de vitaminen niet verloren.
Ik maak pastasaus van de tomaten uit mijn eigen tuin.
Deze vries ik in gedurende het seizoen. Wanneer alle tomaten geoogst zijn trek ik een dag uit om pastasaus te maken.
In totaal heb ik zo’n 8 liter aan tomaten.
In een grote pan fruit ik 3 a 4 uien en 6 -8 teentjes knoflook daarna bak ik 1 winterwortel en 2 paprika’s mee gedurende 5 minuten.
Ondertussen pureer ik de ontdooide tomaten alvast met een staafmixer. De puree gaat in de grote pan bij de andere groente en word aan de kook gebracht. Hierna laat ik het ongeveer een uur staan pruttelen. Daarna pureer ik nogmaals de inhoud van de pan, zodat ook de stukjes ui, paprika en wortel fijngemalen worden. Daarna zeef ik de inhoud van de pan over in een andere grote pan. Alle velletjes en tomatenpitjes blijven achter in de zeef, de tomatensoep achtige substantie laat ik verder inkoken totdat het de dikte van pastasaus heeft. Wanneer de dikte goed is, voeg ik zout, (evt. suiker), basilicum en oregano toe. De saus wordt verdeelt in glazen potten en kan zo nog lange tijd bewaard blijven!
Leuk recept, ga het deze week uitproberen! Vond het altijd een ramp om de tomaten eerst van hun velletje te ontdoen, dit lijkt me een goed alternatief!