Verse spinazie – Een publiekslieveling, dat is spinazie. Verkrijgbaar in talloze vormen, maar wij zouden Lekker Tafelen niet zijn als we het gewoon over verse spinazie gaan hebben. Die frisse blaadjes zijn gezond, zitten vol vitaminen en je kunt ze gebruiken voor allerlei gerechten. Vers zijn er ook diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen informatie en tips, maar ook heel veel recepten.
Verkrijgbaarheid / Seizoen
Verse spinazie hoort tot de bladgroenten en ligt tegenwoordig jaarrond op de groenteafdeling van de supermarkt. Maar ook bij de groenteman in de winkel of op de markt is spinazie het hele jaar te vinden.
Toch is spinazie een echte seizoensgroente. Van februari tot april heb je vaak te maken met spinazie uit de kas. Vanaf april tot en met september is er spinazie van de volle grond.
Drie soorten spinazie, welke kies jij?
Er zijn drie soorten verse spinazie, klein bladige, grootbladige en de zogenaamde wilde spinazie. De kleine blaadjes doen het prima in een salade, de grotere blaadjes worden vaak in warme gerechten verwerkt. Wilde spinazie groeit niet, zoals de naam suggereert, in het wild. De naam verwijst naar het wat grillig gevormde blad. Deze grofbladige soort wordt meestal geïmporteerd uit Zuid-Europa en verkocht in bosjes en wordt veel gebruikt in roerbakgerechten.
Verse spinazie kopen en bewaren
Als je spinazie gaat kopen, let er dan op dat je verse, frisgroene blaadjes koopt. Laat spinazie die dreigt te verleppen liggen. Bewaar de groente in de koelkast maximaal 2 dagen.
Gewassen of ongewassen verse spinazie
Spinazie moet je wassen, ja. Aan verse spinazieblaadjes zit zand. Hè bah! Oma stond altijd op maandagmorgen met een grote teil buiten spinazie te wassen in het voorjaar. Het hele gezin moest aan de spinazie en voor oma was dat bewerkelijk, maar ook het moment om even in het zonnetje te genieten van het voorjaar. Waarom dan die grote teil? Spinazie slinkt. Je hebt een flinke zak vol verse spinazie nodig, maar als je het kookt, blijft daar nog niet de helft van over. Gebruik daarom voor een beetje eters een hele kilo spinazie voor twee personen. Ja, dat wassen is het hem. Toch is het zo simpel. Laat je gootsteen een keer vollopen met water, doe de spinazie er in en haal je handen er eens flink door. Daar begint het genieten al. Het jonge lentegroen komt dan schoon naar boven, het zand blijft onderin je wasbak liggen. Spinazie overdoen in een vergiet en je hebt een vergiet vol verse Hollandse spinazie. Vind je dit allemaal veel te veel werk? Dan kun je ook gewoon gewassen spinazie vinden in de koeling van de supermarkt.
Verse spinazie slinkt enorm tijdens de bereiding. Koop dus voldoende om teleurstellingen te voorkomen
Spinazie bereiden op verschillende manieren
Er zijn zoveel verschillende manieren van spinazie bereiden. Soms zie je door de blaadjes de spinazie niet meer. Dan helpen we natuurlijk.
De lekkerste recepten met verse spinazie
We zeiden het aan het begin al, er is ontzettend veel mogelijk met deze verse groente. Onderstaand delen we onze recepten met verse spinazie. Zelfs voor het ontbijt en bij de borrel.
Spinazie bij het ontbijt
Zelfs bij het ontbijt of bij de lunch kun je spinazie inzetten. In de meeste gevallen komen we bij het ontbijt niet verder dan een plakje komkommer of tomaat om aan onze dagelijkse hoeveelheid groenten te komen. Onderstaande drie recepten helpen je vast aan nieuwe ideeën.
Omelet met spinazie, zalm en kaas
Een rijk gevulde omelet met spinazie, zalm en kaas. Een lunch, maar ook inzetbaar als snelle maaltijd na een drukke dag. Incl. variatietips.
Spinaziesoufflé met geitenkaas
Verwen je gasten, je familie of jezelf met deze heerlijke spinaziesoufflé. Deze soufflé maakt verwennen ook nog eens heel gezond.
Omelet met champignons en spinazie
Groenten bij het ontbijt? Maak een omelet met champignons en spinazie. Een makkelijk en snel recept. Ideaal om restjes groenten te verwerken.
Wrap van ei met spinazie, avocado en feta
Thuis, op school of op je werk is deze wrap van ei met spinazie een leuke en lekkere verrassing als lunch. Vol smaken en verse ingrediënten.
Soep van verse spinazie
Een heerlijke kom soep als lichte maaltijd of als voorgerecht. Daar gaat iedereen graag even voor zitten. Spinazie leent zich prima voor een lekkere soep. Dat kan warm en koud, eenvoudig met wat crème fraîche of extra luxe met zalm en garnalen. Wees creatief en maak jouw eigen unieke spinaziesoep.
Heerlijke combi: Pasta & spinazie
Lasagne, macaroni, ravioli, het maakt niet uit. Pasta combineert prima met verse spinazie. Onderstaand maar liefst zes heerlijke ideeën om te starten en jij kunt er ongetwijfeld nog meer verzinnen. Juist pastagerechten verdien heel veel groenten. Te vaak wordt hierbij alleen voor de tomaat gekozen. Met deze recepten ga je daar waarschijnlijk anders over denken.
Spinazie en pasta, een perfecte match
Er zijn veel manieren om spinazie en pasta te verwerken in een gerecht. Dat wordt lastig kiezen, want de ene is nog lekkerder dan de andere.
Verse spinazie in ovenschotels
Vooral als je gasten krijgt, is een ovenschotel hartstikke handig. Je kunt dit in de meeste gevallen van tevoren bereiden. Voor het diner hoef je deze alleen nog in de oven te zetten. Dat is dus ook handig na een dag hard werken. Je komt ’s avonds thuis, je schuift die schotel in de oven en je kunt op de bank ploffen tot de kookwekker zegt dat je ovenschotel klaar is. Je kunt echt van alles bedenken. Als lasagne, maar ook met filodeeg, met een eitje of als gratin met asperges die in hetzelfde seizoen verkrijgbaar zijn.
Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg
Een waanzinnig lekkere ovenschotel met venkel en spinazie. Maak de ovenschotel met gehakt en (ja echt!) met speklapjeskruiden en filodeeg.
Lasagne met verse spinazie en geitenkaas
Heb je een keer zin in iets anders en hoeft er ook geen vlees in? Maak dan eens deze lasagne met verse spinazie en geitenkaas
Ovenschotel met eieren en spinazie
Deze ovenschotel met eieren en spinazie is een welkomst gerecht. Hiermee heet je je gasten of tafelgenoten echt welkom in het voorjaar.
Gegratineerde asperges met spinazie
Met een flinke bundel prachtige asperges en een zak verse spinazie haal je het voorjaar in huis. Gegratineerde asperges met spinazie zijn het resultaat.
Verzot op quiche en taart
Verse spinazie in een heerlijk krokant jasje. Probeer spinazie in een quiche. Maak de lekkerste combinaties met geitenkaas, met zalm, met pancetta of houd het vegetarisch en stop meerdere verse groenten in één taart. Beeld je het moment alvast in dat je de quiche op tafel zet om deze aan te snijden. Iedereen zal zich afvragen wat je nu weer verzonnen hebt. Je hoeft natuurlijk niet te vertellen dat je het van Lekker Tafelen hebt hè ?
Stamppot voor de zomer
Boerenkool, hutspot, zuurkool, andijvie, de standaard stamppotten kennen we allemaal en zijn natuurlijk typisch Nederlands. Wat we te weinig doen is stamppot in de zomer serveren. Stamppot synchroniseren we bijna automatisch met koud weer. We willen je zomer niet verpesten, maar ook in de zomer zijn er koudere- of nattere dagen. Ideaal voor een zomerse stamppot en daar kun je verse spinazie heel goed voor gebruiken.
Spinaziestamppot met gebakken uien en kaas
Zin in een lekker voorjaarsstamppotje met een hartige touch? Dan moet je deze spinaziestamppot met gebakken uien en kaas echt proeven!
Spinaziestamppot met ei en soldaatjes
Een heerlijke spinaziestamppot met ei en soldaatjes, een eenvoudig gerecht met verse ingrediënten en juist daarom zo lekker.
Stamppot met spinazie en bospeen
Na de winterse stamppotten is het tijd voor iets lichters. Stamppot met spinazie en bospeen brengt de lente op je bord! Lekker uit de oven!
Spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Aardappelen, verse spinazie, heerlijke mozzarella en wat kerstomaatjes. Zet een echte, originele en zomerse spinaziestamppot op tafel.
Bij de borrel; het idee alleen al
Je verzint het toch niet dat je spinazie ook bij de borrel kan serveren? Het kan dus echt. Als je spinazie in een quiche kunt verwerken kun je deze dus ook verwerken in een bladerdeeghapje, en als je spinazie goed met pasta en kaas kunt combineren gaat een pastaschelp met spinazie een brie voor een onvergetelijke avond zorgen.
Hoofdgerechten
Vanavond eten we spinazie. Zoals je ziet kan dat meer betekenen dan alleen spinazie naast wat gekookte aardappelen en een speklap. Gevulde kipfilet, maar ook spatzle, quinoa, brood, eieren, peulvruchten, verzin het maar. Laat het ons even weten als je één van onderstaande varianten geprobeerd hebt, we zijn super nieuwsgierig wat jullie ervan vinden.
Verse spinazie, de mogelijkheden zijn bijna oneindig
Saus, pesto, pannenkoeken, smoothie. Oké, we zullen je niet verder lastigvallen met ons enthousiasme voor spinazie. Haal je de dagelijkse hoeveelheid groenten gemiddeld niet? Na het lezen van dit artikel is dat excuus dus niet meer van toepassing.
Bladgroenten; soorten & recepten
Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!