Verse spinazie – Een publiekslieveling, dat is spinazie. Verkrijgbaar in talloze vormen, maar bij Lekker Tafelen gaat het natuurlijk gewoon over verse spinazie. Die frisse blaadjes zijn gezond, zitten vol vitaminen en je kunt ze gebruiken voor allerlei gerechten. Vers zijn er ook diverse soorten. Hier vind je alles over die bladgroente. Niet alleen informatie en tips, maar ook heel veel recepten.
Een echte seizoensgroente, maar toch jaarrond te koop
Verse spinazie hoort tot de bladgroenten en ligt tegenwoordig jaarrond op de groenteafdeling van de supermarkt. Maar ook bij de groenteman in de winkel of op de markt is spinazie het hele jaar te vinden.
Toch is spinazie een echte seizoensgroente. Van februari tot april heb je vaak te maken met spinazie uit de kas. Vanaf april tot en met september is er spinazie van de volle grond.
Drie soorten spinazie, welke kies jij?
Er zijn drie soorten verse spinazie, klein bladige, grootbladige en de zogenaamde wilde spinazie. De kleine blaadjes doen het prima in een salade, de grotere blaadjes worden vaak in warme gerechten verwerkt. Wilde spinazie groeit niet, zoals de naam suggereert, in het wild. De naam verwijst naar het wat grillig gevormde blad. Die grootbladige soort wordt meestal geïmporteerd uit Zuid-Europa en verkocht in bosjes en wordt veel gebruikt in roerbakgerechten.
Verse spinazie kopen en bewaren
Als je spinazie gaat kopen, let er dan op dat je verse, frisgroene blaadjes koopt. Laat spinazie die dreigt te verleppen liggen. Bewaar de groente in de koelkast maximaal 2 dagen.
Gewassen of ongewassen verse spinazie
Spinazie moet je wassen, ja. Aan verse spinazieblaadjes zit zand. Hè bah! Oma stond altijd op maandagmorgen met een grote teil buiten spinazie te wassen in het voorjaar. Het hele gezin moest aan de spinazie en voor oma was dat bewerkelijk, maar ook het moment om even in het zonnetje te genieten van het voorjaar. Waarom dan die grote teil? Spinazie slinkt. Je hebt een flinke zak vol verse spinazie nodig, maar als je het kookt, blijft daar nog niet de helft van over. Gebruik daarom voor een beetje eters een hele kilo spinazie voor twee personen. Ja, dat wassen is het hem. Toch is het zo simpel. Laat je gootsteen een keer vollopen met water, doe de spinazie er in en haal je handen er eens flink door. Daar begint het genieten al. Het jonge lentegroen komt dan schoon naar boven, het zand blijft onderin je wasbak liggen. Spinazie overdoen in een vergiet en je hebt een vergiet vol verse Hollandse spinazie. Vind je dit allemaal veel te veel werk? Dan kun je ook gewoon gewassen spinazie vinden in de koeling van de supermarkt.
Verse spinazie slinkt enorm tijdens de bereiding. Koop dus voldoende om teleurstellingen te voorkomen
Spinazie klaarmaken op verschillende manieren
Er zijn zoveel verschillende manieren van spinazie klaarmaken. Soms zie je door de blaadjes de spinazie niet meer. Dan helpen we natuurlijk.
De lekkerste recepten met verse spinazie
Je las het hierboven al, er is ontzettend veel mogelijk met die heerlijke, verse groente. Onderstaand vind je recepten met verse spinazie. Zelfs voor het ontbijt en bij de borrel.
Spinazie bij het ontbijt
Zelfs bij het ontbijt of bij de lunch kun je spinazie inzetten. In de meeste gevallen kom je bij het ontbijt niet verder dan een plakje komkommer of tomaat om aan je dagelijkse hoeveelheid groenten te komen. Onderstaande drie recepten helpen je vast aan nieuwe ideeën.
Omelet met spinazie, zalm en kaas
Een rijk gevulde omelet met spinazie, zalm en kaas. Een lunch, maar ook inzetbaar als snelle maaltijd na een drukke dag. Incl. variatietips.
Spinaziesoufflé met geitenkaas
Verwen je gasten, je familie of jezelf met deze heerlijke spinaziesoufflé. Deze soufflé maakt verwennen ook nog eens heel gezond.
Wrap van ei met spinazie, avocado en feta
Thuis, op school of op je werk is deze wrap van ei met spinazie een leuke en lekkere verrassing als lunch. Vol smaken en verse ingrediënten.
Omelet met champignons en spinazie
Groenten bij het ontbijt? Maak een omelet met champignons en spinazie. Een makkelijk en snel recept. Ideaal om restjes groenten te verwerken.
Soep van verse spinazie
Een heerlijke kom soep als lichte maaltijd of als voorgerecht. Daar gaat iedereen graag even voor zitten. Spinazie leent zich prima voor een lekkere soep. Dat kan warm en koud, eenvoudig met wat crème fraîche of extra luxe met zalm en garnalen. Wees creatief en maak je eigen unieke spinaziesoep.
Spinaziesoep, maak je natuurlijk met verse spinazie
Er zijn heel veel redenen om spinaziesoep te maken, het is lekker, het is snel klaar, hartstikke goed voor je en prachtig van kleur.
Heerlijke combi: Pasta & spinazie
Lasagne, macaroni, ravioli, het maakt niet uit. Pasta combineert prima met verse spinazie. Onderstaand maar liefst zes heerlijke ideeën om te starten en jij kunt er ongetwijfeld nog meer verzinnen. Juist pastagerechten verdienen heel veel groenten. Te vaak wordt hierbij alleen voor de tomaat gekozen. Met de recepten die hier staan, ga je daar waarschijnlijk anders over denken.
Spinazie en pasta; een perfecte match
Er zijn veel manieren om spinazie en pasta te verwerken in een gerecht. Dat wordt lastig kiezen, want de ene is nog lekkerder dan de andere.
Verse spinazie in ovenschotels
Vooral als je gasten krijgt, is een ovenschotel hartstikke handig. Je kunt dit in de meeste gevallen van tevoren klaarmaken. Voor het diner hoef je de schaal alleen nog in de oven te zetten. Dat is dus ook handig na een dag hard werken. Je komt ’s avonds thuis, je schuift die schotel in de oven en je kunt op de bank ploffen tot de kookwekker zegt dat je ovenschotel klaar is. Je kunt echt van alles bedenken. Als lasagne, maar ook met filodeeg, met een eitje of als gratin met asperges die in hetzelfde seizoen verkrijgbaar zijn.
Ovenschotel met verse spinazie en schelvis
Met een ovenschotel met verse spinazie en schelvis zet je een heerlijke verse maaltijd met vis op tafel waar iedereen van geniet.
Ovenschotel met verse spinazie en gehakt
Met de ovenschotel van verse spinazie en gehakt ben je verzekerd van een gerecht bomvol verse ingrediënten en smaak.
Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt
Eigenlijk is het een gewoonte om "gewone" aardappelen toe te voegen aan een ovenschotel. Probeer ook eens een ovenschotel met zoete aardappel!
Ovenschotel met eieren en spinazie
Deze ovenschotel met eieren en spinazie is een welkomst gerecht. Hiermee heet je je gasten of tafelgenoten echt welkom in het voorjaar.
Ovenschotel met venkel en spinazie in filodeeg
Een waanzinnig lekkere ovenschotel met venkel en spinazie. Maak de ovenschotel met gehakt en (ja echt!) met speklapjeskruiden en filodeeg.
Gegratineerde asperges met spinazie
Met een flinke bundel prachtige asperges en een zak verse spinazie haal je het voorjaar in huis. Gegratineerde asperges met spinazie zijn het resultaat.
Verzot op quiche en taart
Verse spinazie in een heerlijk krokant jasje. Probeer spinazie in een quiche. Maak de lekkerste combinaties met geitenkaas, met zalm, met pancetta of houd het vegetarisch en stop meerdere verse groenten in één taart. Beeld je het moment alvast in dat je de quiche op tafel zet om die aan te snijden. Iedereen zal zich afvragen wat je nu weer verzonnen hebt. Je hoeft natuurlijk niet te vertellen dat je het van Lekker Tafelen hebt, hè?
Quiche met spinazie en kipgehakt
Een goed gevulde quiche met spinazie en kipgehakt is altijd lekker en een welkome afwisseling op de dagelijkse maaltijd.
Groentetaartje met verse spinazie, tuinbonen en asperges
Spinazie, tuinbonen en asperges, groene groenten mooi verpakt in een knapperig korstje van filodeeg. Dit groentetaartje oogst altijd succes.
Quiche van zoete aardappel met spinazie en geitenkaas
Met een quiche van zoete aardappel bedoelen we dat de bodem gemaakt is van zoete aardappel. Doe er een lekkere vulling op en je eet heerlijk!
Quiche met gerookte zalm en spinazie
Zin in een hartige taart met een echte voorjaarsuitstraling? Maak dan vanavond nog een heerlijke quiche met gerookte zalm en spinazie!
Stamppot voor de zomer
Boerenkool, hutspot, zuurkool, andijvie, de standaard stamppotten kent iedereen en zijn natuurlijk typisch Nederlands. Wat er te weinig wordt gedaan, is stamppot in de zomer serveren. Stamppot synchroniseer je bijna automatisch met koud weer. Niemand wil je zomer verpesten, maar ook in de zomer zijn er koudere of nattere dagen. Ideaal voor een zomerse stamppot en daar kun je verse spinazie heel goed voor gebruiken.
Spinaziestamppot
Spinaziestamppot is altijd lekker en steeds weer anders. Of je hem maakt met vlees, vis, kaas of gebakken uien, hij valt altijd in de smaak.
Bij de borrel; het idee alleen al
Je verzint het toch niet dat je spinazie ook bij de borrel kan serveren? Het kan dus echt. Als je spinazie in een quiche kunt verwerken kun je het dus ook verwerken in een bladerdeeghapje, en als je spinazie goed met pasta en kaas kunt combineren gaat een pastaschelp met spinazie een brie voor een onvergetelijke avond zorgen.
Hoofdgerechten
Vanavond spinazie eten? Zoals je ziet kan dat meer betekenen dan alleen spinazie naast wat gekookte aardappelen en een speklap. Gevulde kipfilet, maar ook spätzle, quinoa, brood, eieren, peulvruchten, verzin het maar. Laat het even weten als je een van onderstaande varianten geprobeerd hebt, we zijn supernieuwsgierig wat jullie ervan vinden.
Verse spinazie, de mogelijkheden zijn bijna oneindig
Saus, pesto, pannenkoeken, smoothie. Oké, je wordt niet verder lastiggevallen over spinazie. Haal je de dagelijkse hoeveelheid groenten gemiddeld niet? Na het lezen van dit artikel is dat excuus dus niet meer van toepassing.
Bladgroenten; soorten & recepten
Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!